ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/24: Aki nem tűnik ki, az eltűnik

Az ITB HUMAN HUNGARY 2019 – DIANA"  konferenciájára az előadók készen állnak, a program végleges!

Olvassa el a szakmai nap felvezető írásait: Sztárcsinálók a (show)businessben" és Hol vagytok, idolok?" című cikkeinket!

Tartalmas és hasznos konferenciázást!

Ön se maradjon le!

Megjelenésére feltétlenül számítunk! regisztrációra a fenti videóval buzdítjuk Önt.

Időpont: 2019. május 28. 9:00–13:00 óráig
Helyszín: Ericsson székház, Infopark (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.)

Abban az esetben, ha úgy érzi, hogy a téma egy munkatársának relevánsabb, vagy az időpont nem alkalmas Önnek, úgy várjuk szeretettel kollégáját a rendezvényen.

 

TECHNOLOGY

Az önvezető járművek átírhatják az autómegosztási piacot EASCY: erre az öt betűre koncentrál az autóipar összes szereplője. A PwC 2018-as tanulmánya szerint a városi mobilitás egyre inkább elektromos (electrified), önvezető (autonomous), megosztott (shared), összekapcsolt (connected) és évente továbbfejlesztett (yearly updated) lesz. Az egyik legfontosabb változás a mobilitási piacon, hogy az elmúlt években maguk az autógyártó cégek lettek az önvezető és elektromos fejlesztések legnagyobb mozgatói. 

Új mérföldkő a mesterséges élet, magyar kutatók munkája is kellett hozzáMájus közepén új mérföldkövet jelentettek be a mesterséges élet létrehozásában: egy baktérium teljes örökítőanyagát szintetikusra cserélték cambridge-i kutatók, ráadásul az egész élővilágban egységes genetikai kódon is változtattak. A hír bejárta a világsajtót, ám azt kevesen tudják, hogy a példátlan eredmény eléréséhez egy olyan baktériumot használtak, amelyet az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában fejlesztett ki Pósfai György és kutatócsoportja. 

„A sikeres bank-fintech partnerség alapja az empátia erősítése és az ügyféligények közösen történő felmérése” A bankok egyik soron következő kihívása, hogy javítsák reakcióképességüket. Ennek előfeltétele, hogy ügyfelek igényei már a banki termékek és szolgáltatások fejlesztési folyamatai során megjelenjenek. Minderre a hatékony bank-fintech együttműködések jelentik a megoldást, hiszen önmagukban a fintech cégek nem sokra mennek. Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az első magyar banki fintech inkubátor eddigi tapasztalatairól.

A felnőtt magyar internetezők 91%-a, 5,4 millió ember vásárol onlineMagyarországon Hazánkban közel 5,4 millióan szoktak rendszeresen online vásárolni,a felnőtt magyar internetezők 91 százaléka. Mivel már nehéz érdemben növelni a számukat, a jövőben várhatóan a vásárlás intenzitásának növekedése jelenti majd az e-kereskedelem érdemi bővülésének alapját. Ehhez előreláthatólag nagyban hozzá fog járulni az online bevásárlási szolgáltatások terjedése, melyeket eddig 1,2 millióan vettek igénybe idehaza. 


Hatékonyságpörgetés a nyerő

A meglevő üzleti modellek átalakítása nem szabadon választott, hanem kötelező gyakorlat. Az együttműködő, digitális technológián alapuló, a zéró karbonkibocsátásra törekvő, a kidobás helyett újrahasznosító, a munkaerőt kiváltó, összekapcsolt folyamatokra épülő gazdasági formációk bírják csak a versenyt. A ma leghatékonyabb üzleti modellek bemutatkozására várjuk a Piac & Profit Új üzleti modellek című konferenciáján. Május 30. Budapest. Új tudást adunk az élenjáróknak!


Újabb rossz hír a Teslának: sokkal rosszabb az önvezető rendszere, mint ahogy egy ember vezet A fogyasztói érdekvédelemmel foglalkozó amerikai Consumer Report vizsgálta a Tesla Autopilot rendszerét, és nem voltak róla túl jó véleménnyel, ennek is betudható, hogy nagyot esett a Tesla árfolyama. Az amerikai Consumer Report (CR) vizsgálta meg a Tesla Autopilot rendszerét, amelyet múlt hónapban frissítettek be, és amelyik most már emberi beavatkozás nélkül hoz meg komoly döntéseket, mint például egy autópályás sávváltást anélkül, hogy a vezető közbeavatkozna.

Nem kell aggódniuk a magyar Huawei-felhasználóknak A cég legújabb 5G mobiltávközlési berendezéseinek budapesti bemutatóján Nagy Ivett, a magyar Huawei végfelhasználói üzletágának marketing vezetője megerősítette: a felhasználóknál lévő készülékek, illetve minden, már forgalomban lévő készülék, és nemcsak a jelenleg magyarországi raktárkészleten lévők, hanem mindegyik, amelyik kereskedelmi forgalomban van, változatlanul megkapják a programfrissítéseket és a készülékek ezután is zavartalanul fognak működni. 

Nemcsak a tech-óriások, már a közműcégek is robotizálnak A munkaerőhiány alól az energetikai szektor sem kivétel: idősödik a szakembergárda, a fiatalokat a rugalmasabb foglalkoztatással még valamennyire lehet mozgósítani, de a tartós megoldásért átfogó hatékonyságnövelésre van szükség. A termelői, átviteli, elosztói ágban az építőipari boom elszívó hatását és a bérnyomást szenvedik meg a vállalatok,amin a szabályozott hatósági árazás sem segít, de a szolgáltatási vonalon dolgozók esetében is kihívás a vonzó bérstruktúra kialakítása. 

Gyorsan terjed a 3D nyomtatás a cipőiparban A SmarTech Analysis legújabb piacfelmérése alapján az additív gyártás évi 6,3 milliárd dollárt termel a cipőiparnak.Az iparág különféle részterületein tűnnek fel az automatizált és digitalizált megoldások működését igazoló új 3DP-alkalmazások. A technológia iparági hasznosítása forradalmi váltások, diszrupció helyett lépésről lépésre történik. Sokáig csak prototípuskészítésnél dolgoztak vele, amelyre változatlanul használni fogják. Az elmúlt néhány évben azonban bebizonyosodott, hogy a 3DP költséghatékonysága és termelékenysége miatt végtermékek gyártására is alkalmas.

Az 5G megérkezett Budapestre Saját Duna-parti irodaházán felavatta Budapest első állandó, tartósan működő 5G bázisállomását a Vodafone. Új digitális fejezet kezdődött Magyarország életében – mondta Kara Ákos, az ITM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy a Vodafone átadta az első állandó budapesti 5G bázisállomást. (Három nappal ezelőtt a zalaegerszegi ZalaZone autóipari tesztpályán adtak át egy hasonló bázisállomást.)

Repülő robotokkal helyettesíthetik a munkaerőt a magyar földeken: jövőre élesedhet az új törvény Őszre elkészülhet a dróntörvény, a használatukkal kapcsolatos jogi környezetet azonban még rendezni kell hozzá. Fontos lenne, hogy mielőbb megszülessen a döntés, ezzel ugyanis új korszakba léphetne a magyar mezőgazdaság. Ugyanakkor ha megtörténik a törvényi rendrakás, akkor sem örülhet minden gazda, hiszen a kis eszközöket csak akkreditált pilóták vezérelhetik majd.


Júniusi Club: Kiszervezzem? Ne szervezzem? 

IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik a kifejezés. Kiadni a kezemből az informatikát? Fizessek azért, amit eddig magunk csináltunk?

Időpont: 2019. június 4., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Jelöltnek és vezetőnek egyaránt kell a jó énmárka Őszinteség, rendszeres posztolás, érdekes tartalmak és interaktivitás – többek között ezekre az összetevőkre épül a sikeres személyes márkaépítés a közösségi médiában. Ha a fiatalokat akarja megszólítani valaki, akkor ma már érdemes az Instagramon próbálkozni, üzleti területen pedig a LinkedIn is jól használható az énmárka erősítésére.

A magyar informatikusok a külföldiekhez képest inkább maradnak itthon A Magyarországon dolgozó IT szakemberek 43 százaléka menne külföldre egy jobb munka reményében. Egy felmérés szerint a magyar IT szakemberek mobilitása messze elmarad a nemzetközi átlagtól, globálisan ugyanis 67 százalékuk nyitott a külföldi munkavállalásra. Az IT szakemberek elsődlegesen nem startupoknál, hanem leginkább nagyvállalatoknál akarnak dolgozni. A magyar válaszadók 76 százaléka alkalmazott, 11 százaléka szabadúszó, 2 százaléka gyakornok.

Felejts el mindent, amit eddig Magyarország legnagyobb problémájáról hittélVégtelen cikk született arról a magyar sajtóban, hogy nálunk a legnagyobb a munkaerőhiány régiós összevetésben és az EU-ban is kiemelkedő a magyar adat. Elég nehéz volt elhinni eddig is, hogy tízből kilenc feldolgozóipari cég munkaerőhiányra panaszkodik, egy módszertani kérdés okozta eddig a problémát. Habár a magyar munkaerőhiány valóban magas, mégis beleillik a régiós trendbe, és valójában tízből öt vállalat panaszkodik munkaerőhiányra. 

Idén is keresik Az Év Családbarát Vállalatát Az ExxonMobile magyarországi központjában hirdették meg a 2019-es év Családbarát Vállalata pályázatát. A kiíró Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ezúttal is várja azoknak a kis-, közép-, és nagyvállalatoknak a jelentkezését, amelyek családbarát jó gyakorlataikat be szeretnék mutatni, és úgy gondolják, hogy ezek az intézkedések példaértékűek lehetnek más cégek számára is.

Fogalomzavarban - idejétmúlt a HR elnevezése? Azt már itthon is pedzegette a szakma néhány képviselője, hogy a humán vagy emberi erőforrás kifejezés nem biztos, hogy a legszerencsésebb megnevezés, hiszen amikor partnerként tekintünk valakire. Általában nem is emberi erőforrás vezetőkkel és igazgatókkal találkozunk már a cégeknél, hanem HR vezetőkkel a titulusokban, bár a kettő tulajdonképpen egy és ugyanazt jelenti. Csak az egyik a külföldi megnevezés betűszava (human resources). De külföldön ez is egyre inkább meghaladottá válik, egyre inkább a „people operations” vagy „people officer” dívik.

A felvételizők 55 százalékának nincs középfokú nyelvvizsgája, felvételimentő"program kellene A felvételizők 55 százalékának nincs meg a kötelező nyelvvizsgája, így ha nem akarjuk, hogy visszaessen a felsőoktatásba bejutók száma, egy felvételimentő programot kellene indítani - véli Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, aki a nyelvoktatás széleskörű reformját tartja szükségesnek. Jövőre kötelező lesz egy középfokú nyelvvizsga az egyetemi felvételihez. Mekkora a veszélye annak, hogy a szigorítás miatt sokan kiszorulnak majd a felsőoktatásból?

Mennyit keres az informatikus? Íme a 2019-es számok! Bruttó havi 400-600 ezer forinttól indul a junior fejlesztők és mérnökök bére, míg a vezetőfejlesztői vagy -mérnöki pozícióban lévők bérei közt ennél sokkal nagyobb különbségek figyelhetőek meg, de a közös pont, hogy szinte mindegyik bruttó havi 1 millió forint felett van. Megjelent a Hays magyarországi leányvállalatának 2019-es Salary Guide fizetési útmutatója, amely szokás szerint az előző éves béradatok alapján von le következtetéseket a várható idei fizetésekről. 

Mit tehetünk, ha túl agresszív a főnökünk? Hogy mennyire meghatározó tud lenni egy munkahellyel kapcsolatban az, hogy milyen a főnök, talán nem újdonság. Egy jó vezető elő tudja hozni a kollégáiban rejlő tartalékokat és úgy tudja sikerre vinni csapatát, hogy közben a munkahelyi jó hangulatot is meg tudják őrizni együtt - a motivációról már nem is beszélve. Némi túlzással a célok elérése így szinte már gyerekjáték. Azonban nem mindig van ez így. Sajnos előfordulhat az, hogy a főnökünk nem ilyen. Korcyl Kinga, vezetőfejlesztő, coach tanácsai arra az esetre, ha agresszív főnökkel állunk szemben.

Hiába pörög a gazdaság, a munkaerőköltség elviszi a cégek eredményét Magas, 10 százalék feletti béremelkedésre számítanak a Portfolio HR Revolution 2019 című konferenciájának résztvevői a közönségszavazás szerint. A kormány 10 év alatt megduplázódó reálbéreket vizionál, a vállalatvezetők saját elképzeléseiket ismertették ezzel kapcsolatban. Látható volt, hogy a vállalatok egy része a termékek minőségének és árának emelésével ki tudja gazdálkodni a bérköltség-emelkedést, más vállalatoknál ez nem lehetséges. Esetükben kizárólag a digitalizáció és hatékonyság-növelés jelenthet megoldást. 

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat? A legtöbb szektorban a munkaerőhiány leküzdésére a technológiai fejlesztésekben látják a megoldást, ami a munkavállalók oldaláról viszont komoly aggodalmat okozhat. Az OECD becslései szerint minden ötödik alacsony keresetű munkavállalónál az automatizáció komoly rizikófaktort jelent, és nemcsak a kétkezi munkát végzők körében, hanem a mesterséges intelligencia fejlődésével a szolgáltató szektorban egyaránt.