ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/28: Újgenerációs cégépítés

TECHNOLOGY

Huawei: a cég nem adja fel, vannak terveik is A saját fejlesztések felgyorsításán, illetve más beszállítókkal való együttműködéseken keresztül igyekszik fenntartani előnyös helyzetét a piaci versenyben az amerikai szankciók által sújtott Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat – nyilatkozta Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a Huawei Technologies alapítója a Bloomberg amerikai hírügynökségnek. A cégvezér elismerte, hogy az amerikai megszorító intézkedések lefaragnak a Huawei két éve fenntartott versenyelőnyéből, amelyet komoly erőfeszítések árán szerzett meg olyan versenytársakkal szemben, mint az Ericsson AB vagy a Nokia Oyj távközlési vállalatok.

Pénzügyi tudatosságot fejlesztő startupba fektetett a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. A pénzügyi tudatosság fejlesztését segítő, egyebek mellett egy családi zsebpénzkezelő alkalmazást létrehozó fintech startup, a Family Finances 175 millió forint befektetést kapott a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-től. A Family Finances innovatív megoldásokat biztosít, amelyeken keresztül különböző tranzakciós, megtakarítási, illetve személyes pénzügyek menedzsmentjét elősegítő funkciókkal bővülhet a pénzintézetek szolgáltatási portfóliója, fejleszthető a fiatalok pénzügyi tudatossága 

A Samsung és a Xiaomi profitálnak a Huawei nehézségeiből Egyre több jelentés mondja azt, hogy alaposan visszaesett a Huawei okostelefonok iránti kereslet, egyes elemzők pedig már a márka európai eltűnéséről beszélnek. A PriceSpy a finn, francia, norvég, svéd és brit fogyasztókra is rálát, és azt mondja, hogy a Huawei körüli nehéz helyzet a Samsungnak és a Xiaominak kedvez azokon a piacokon, ahol meggyengül a Huawei. Ezen márkák kattintásai 13 és 19 százalékkal nőttek ugyanis. 

A Fiat-Chrysler felajánlotta magát a Renault-nak Globális fúzióra készül a Fiat-Chrysler és a Renault francia autógyártó. Az Automotive News szerint a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) részvénycserés, globális partnerségi ajánlatott tett a francia Renault autógyártó számára. Az FCA közleménye szerint egy új céget hoznának létre, amely az FCA részvényeinek 50 százalékát és a Renault papírjainak 50 százalékát tulajdonolná. (A Renault 15 százalékát jelenleg a francia kormány birtokolja, amelyet szintén bevontak a tárgyalásokba.) 

Újabb halasztás a Liberty-Vodafone üzletet érintően Az eredeti tervekhez képest immár csaknem két hónapot csúszhat a Liberty Global és a Vodafone közt létrejött felvásárlási tranzakció jóváhagyása, miután az Európai Bizottság versenyügyi szerve további két héttel - július 9 helyett július 23-ra halasztotta a döntés végső határidejét. A szervezet egyelőre nem kommentálta hivatalosan, hogy mi az oka a halasztásnak, mely többek közt hatással lesz az üzlet részét képező magyar Liberty-operáció, a UPC Magyarország felvásárlására, pontosan annak jóváhagyására is.

IT-óriások - szabályozás helyett feldarabolás kell Cory Doctorow kanadai sci-fi-író, újságíró és a Boing-Boing blog társüzemeltetője, a Creative Commons licenc alatt jelenteti meg a könyveit. A férfi az Electronic Frontier Foundation egyik legismertebb tagja és a re:publica 2019 rendezvényen a nagy technológiai konszernek szabályozása helyett azt javasolta, hogy inkább fel kellene darabolni a Facebookot. Doctorowkifejtette, hogy nem az a probléma, hogy az olyan technológiai társaságok, mint a Facebook ellenőrzik a felhasználókat, hanem az, hogy monopolhelyzetben vannak. 

Sikeresek voltak a tesztek a Telekom első szabványos 5G tesztállomásán, Zalaegerszegen Sikeresek voltak a tesztek a Magyar Telekom első szabványos 5G tesztállomásán, Zalaegerszegen. A hálózat megbízhatóan, stabilan működött, az elvégzett tesztek meghozták azt az eredményt, amellyel a város nemcsak Magyarország, hanem Európa digitális térképére is felkerült - közölte az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár pénteken Zalaegerszegen.

Magyar tudósok felfedezése: a mobiltelefonok fejlesztésében segíthetnek a lepkék szárnyai A lepkeszárnyak irizáló színjátékáért felelős nanocsempék alkalmasak az illékony káros anyagok kimutatására egy magyar kutatás szerint - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A közlemény szerint az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak felfedezése utat nyithat az akár mobiltelefonokba is beépíthető mikroszenzorok fejlesztése felé.

Európai startupokba fektet be a Salesforce A tengerentúli társaság Salesforce Ventures nevű globális befektetői csoportja 125 millió dolláros befektetési programot indított. A Europe Trailblazer Fund nevű kezdeményezés segítségével a Salesforce elsősorban európai felhőkörnyezeti startupokat akar támogatni és különböző növekedési szakaszban lévő cégekbe fektetne be a beruházási csoportján keresztül. A befektetői csoport tavaly a legaktívabb beruházási vállalatnak bizonyult Európában és úttörő vállalkozásokba invesztált a digitális fizetési szolgáltatások, a gépi látás, a mesterséges intelligencia területén.

A Microsoft megépítette a mesterséges intelligenciát, amitől sokkal tisztább lesz a robotok beszéde Bár a kifinomult algoritmusoknak köszönhetően ma már egyre hatékonyabb az írott szöveg beszéddé konvertálása (vagyis a gépi felolvasás), egy gyenge pontja továbbra is van a történetnek: sok időt és energiát kell belefektetni egy ilyen rendszerbe, hogy a hangzás valóban természetesnek, ne pedig gépiesnek tűnjön. A Microsoft most kínai kutatókkal közösen most erre találtak egy sokkal hatékonyabb módszert.


Júniusi Club: Kiszervezzem? Ne szervezzem? IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik a kifejezés. Kiadni a kezemből az informatikát? Fizessek azért, amit eddig magunk csináltunk?

Időpont: 2019. június 4., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Újgenerációs cégépítés – influenszerekkel Egyre több cég alkalmaz influenszereket újgenerációs márkaépítési stratégiájában. A recruitment marketingmódszerek használata akár egy beporosodott szektorba is képes életet lehelni. A biztosítási piac egyik szereplőjénél például bevált a módszertan. 2017-ben az influenszer fogalma még nem volt olyannyira felkapott, mint mostanság, de nagyon jól működött már akkor is, ha egy terméket vagy szolgáltatást általuk akartak a cégek népszerűsíteni.Miért ne lehetne reklámozni egy munkahelyet is az ő segítségükkel? 

„Ugyanabba a folyóba nem léphetünk kétszer” Bár edzés után találkoztunk vele, élsportoló karrierjének a végéhez közeledik. Lendülete, belső hajtóereje persze mit sem változott, az elmúlt években új kihívásokat talált az életében. Motivációs előadásokat tart az üzleti szektornak, megmozgatja a nem élsportolókat és a sport ösvényére tereli a gyerekeket. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.

Távmunkavégzésnek számít-e a home office? A munkáltató „home office”szabályzata alapján a munkáltató havi öt munkanap erejéig átengedi az általános munkarend szerint foglalkoztatott munkavállalók részére a munkavégzési hely kijelölésének jogát. A szabályzat alapján a munkavállaló köteles az adott munkanap esetén a közvetlen felettesének jóváhagyását kérni, ha a munkáját a munkáltató telephelyétől eltérő helyen (például az otthonában) kívánja végezni. Távmunkának számít-e az effajta munkavégzés? 

53 ezer magyar vállalkozást érinthet hamarosan a generációváltás Egy évtizeden belül közel 6 millió európai kisvállalkozásoknak kell szembenéznie a generációváltás problémájával az Európai Bizottság szerint. A közép- és kelet-európai országokban a probléma különösen releváns, hiszen ezekben az országokban a vállalkozók első generációja éri el az elkövetkezendő időszakban a nyugdíjkorhatárt, így a hasonló időpontban alapított vállalkozások tömegesen érkeznek el a generációváltás problémájához.

Hogyan tekintsünk a jövőbe? És milyen vezető szükséges ehhez? A stratégiai előrelátás célja felderíteni azokat a kínálkozó lehetőségeket, amelyekről a versenytársainknak fogalmuk sincs. Ezeket az információkat aztán felhasználhatjuk arra, hogy befolyásoljuk a jövőnket, és ezáltal versenyelőnyre tegyünk szert. A legfontosabb azonban a gondolkodásmód megváltoztatása. A legújabb kutatások a stratégiai előrelátáson részfolyamatot értenek, amely a korai fejlődési tendenciákat azonosítja. Éppen ezért érdemes esélyek és kockázatok formájában vizsgálni a lehetséges jövőképeket. 

Hiába vagyunk zsenipalánták, ez a valami még kell a sikerhez Szeretjük azt hinni, hogy egyesek természet adta tehetséggel születnek, ami megkönnyíti, hogy kiváló művésszé, sportolóvá vagy tudóssá váljanak. Anders Ericsson, a kiválóság szakértője, a Floridai Állami Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a tízévnyi intenzív gyakorlás a kulcs. Ericsson évtizedek óta kutatja a kiváló teljesítményt az orvoslás, a sakk, a zene és a sport területén. Eredményei szerint nagyon kevés területen meghatározóak a velünk született tulajdonságok. 

Csökkent a hazai álláskeresők száma Az álláskeresők száma 1,4 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az áprilisi zárónapon 261 500 álláskereső szerepelt, több mint 3500 emberrel kevesebb, mint egy éve. Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,9 százalék, közölte honlapján az NFSZ. 

A mikrotanulás fortélyai Egy teljes e-learning kurzus olyan, mint egy szép, nagy születésnapi torta. Elkészítése hosszú időbe telik, a végeredmény vonzó, hívogató, és egy kicsit lehetetlen falatnak tűnik. Nem tudnánk együltő helyünkben megenni magányunkban, ennek időt kell adnunk, mire megemésztjük. A mikrotanulás ezzel szemben egy adag mini muffinhoz hasonlít inkább. Könnyen csúszik, csupán néhány falat, és sokszor észre sem vesszük mennyinél tartunk már, mire elfogyasztottunk egy egész dobozzal. Információ morzsák, készségfejlesztési falatok, könnyen emészthető tartalom – ez a mikrotanulás. 

Influencerek: tényleg csak a pénz számít? Elég ritka, de az is előfordul, hogy a vlogger keres meg egy-egy céget. Az egyik évben egy tönkrement telefon miatt vette fel a kapcsolatot egy szimpatikus márkával, hogy egy készülékért cserébe készítsen nekik tartalmakat. A vállalatnak akkor épp nem volt influencer kampánya, így jöhetett létre az együttműködés. Ez relatíve ritka, a cégeknek manapság egyre inkább tetszik az influencer marketing, ezért általában ők keresnek meg minket."Szirmai Gergelyelmondása szerint szerencsés helyzetben van, hiszen relatíve sok megkeresést kap.

Mindent tudnak rólunk a kütyüink? Elképesztően sokféle új digitális megoldással találkozhatunk a világban, a kütyük egymással összhangban a legkülönfélébb, egy kissé talán félelmetes dolgokra is képesek lesznek, illetve már most is képesek. Az LG Electronics magyarországi leányvállalatának új ügyvezető igazgatója, Hyeong Tae Kimszámolt be többek között arról, hogy olyan összekapcsolt otthoni készülék működtetésén dogoznak, amelyek képesek alkalmazkodni az egyéni szokásokhoz és folyamatosan tanulni.