ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/29: Csábító munkaadók

TECHNOLOGY

Mi lesz a laptopok sorsa a jövőben? Az 5G már nem csak egy álom, közelebb van mint, valaha. Sőt több helyen már jelenleg is működik! Például Birmingham vasútállomásán is. Amikor megkérdezték a Vodafone egyik vezetőjét, Scott Petty-t,arról, hogy hogyan befolyásolná Nagy-Britannia munkaerőpiacát az 5G, sok érdekes információt osztott meg a hallgatósággal, de azt, hogy a laptopok végórája közeledne, nem említette. Nézetei szerint az 5G meg fogja változtatni, egyenesen forradalmasítja a munkahelyeket, meg fogja újítani a dolgozók munkahelyhez való viszonyát.

Alexa emberi érzelmeket elemez Nagyon sok információ kinyerhető az érzelmeket szinte mindig kifejező emberi hangból, és ezek az ismeretek rengeteg technológiai alkalmazásban használhatók: egészségügyi állapot vizsgálatára (például az öregkori demencia vagy szívroham bekövetkeztét előrevetítő jelek korai észlelésére), hatékonyabbá és empatikusabbá alakíthatók a beszélgető mesterségesintelligencia-rendszerek.

A mesterséges intelligencia dimenziójába repít az idei Infoparlament A digitális transzformáció soha nem látott méreteket öltött, a mesterséges intelligencia pedig a korszak főszereplőjévé nőtte ki magát. Nem véletlenül: képes közönségsikert elérő könyvet írni, álhíreket nagy mennyiségben előállítani vagy éppen kiiktatni, vagy vezetők arckifejezéseiből döntéseket hozni. Persze ez csak a jéghegy csúcsa. Az idei Infoparlamenten ugyanis alámerülünk az MI világába.

Az oktatásba és az olimpiára tart az e-sport Több mint negyvenmilliárd forintos a videojátékok hazai piaca, és éves szinten 15-20 százalékkal bővülhet – mondta a Világgazdaságnak Biró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke. Magyarország a régió e-sport-nagyhatalmává válna, ehhez első lépésként profi klubokba tömörítik a rendszeresen versenyző negyvenezer játékos legjavát.

Újabb Revolut-szerű kártya magyaroknak: Curve A Revolut és a TransferWise mellett a Curve fizetési kártyái is rendelhetők Magyarországon. A londoni fintech startup által kínált Mastercard fizetési kártya újdonsága, hogy összes bankkártyánkat „belepaszírozhatjuk” egyetlen Curve kártyába. Egy kártya mind felett. A kártya újdonsága, hogy Visa és Mastercard logóval ellátott bankkártyáinkat, fizetési kártyáinkat a Curve mobil alkalmazáson keresztül hozzárendelhetjük a Curve fizetési kártyánkhoz.

Jön az új mobilgyártó? Telefonon dolgozhat az anti-Facebook fejlesztője Belehúz az anti-Facebooknak is nevezett TikTok alkalmazás fejlesztője, állítólag saját márkás okostelefont készítene. Néhány héten belül több izgalmas hírrel is meglepte a tech világot a világ egyik legértékesebb startupja, a pekingi székhelyű ByteDance cég. A vállalat korábban az anti-Facebooknak is nevezett TikTok alkalmazással szerzett nevet magának, majd a napokban kiderült, hogy az online kommunikációban is nyomulnaFlipchat (Feiliao) nevű alkalmazásával.

Okoseszközökre költözteti az IKEA az áruházait Az online vásárlás népszerűsödésével az IKEA nyit az applikcáiók irányába, és fokozatosan próbálja átalakítani a hagyományos üzleteit. A cég üzleti modellje eddig hibátlanul működött, a megfizethető áron kínált széles termékpaletta csomagolva és akár házhoz is szállítva a világ egyik legnagyobb bútoráruházává tette a vállalatot. De az eddigi módszerek a XXI. században már korrekcióra szorulnak, és a hetvenöt éves cég körül olyan cápák úszkálnak, mint az Amazon, vagy a Walmart, akik szintén egyre éhesebbek a lakberendezési piacra.

Sok ezer céget érint: átírták a legnépszerűbb EU-pályázatok szabályait Három főbb területen is módosították a legnépszerűbb uniós gazdaságfejlesztési pályázatok eddig ismert szabályait az elmúlt 24 órában megjelent hivatalos közlemények, ugyanis egyrészt átszabták a pályázatok keretösszegeit, új feladatokat adtak az uniós adatvédelmi rendeletből eredően és közben módosultak a monitoring tájékoztatók is.

Elméletben szeretik a mobilfizetést a magyarok, de kipróbálni lusták Felmérte a Mastercard a mobilos fizetés iránti érdeklődést. A magyarok kétharmada szívesen fizetne a mobiltelefonjával, negyede pedig okosórát használna erre a célra. A Mastercard adatai szerint a magyarok durván kilenc tizede Androidot használ, iOS-t pedig egy tizednék valamivel többen használnak. A fizetési termináloknak a 86 százaléka alkalmas az érintéses fizetésre. Aki mindenképp mobillal akar fizetni, az boldogulni is fog. 

Így parkolhatsz csütörtökön ingyen az egész országban! Egy napra elhozza a Parkl az autósok Kánaánját, hogy felhasználóival együtt ünnepeljen! A két éve működő hazai mobilalkalmazás amellett, hogy folyamatosan bővíti partnereinek számát, az elmúlt hónapokban jelentős mértékben kiszélesítette szolgáltatásainak körét is. A jelentős szolgáltatásbővülést ingyenes parkolással ünnepli a cég május 30-án, csütörtökön, ami minden budapesti zárt téri partnerüket, valamint az összes fizetőövezetes parkolózónát is érinti az egész országban!


Júniusi Club: Kiszervezzem? Ne szervezzem? IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik a kifejezés. Kiadni a kezemből az informatikát? Fizessek azért, amit eddig magunk csináltunk?

Időpont: 2019. június 4., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Csábító munkaadók A fizetés és a munkahelyi légkör a két legfontosabb szempont a munkahelyválasztás során, azonban egyre inkább felértékelődik a földrajzi elhelyezkedés és a munka–magánélet egyensúlya is – derül ki egy friss, globális munkáltatói márkakutatásból, amelyben hatodik alkalommal vettek részt magyar cégek is. Az is kiderült, idén melyik vállalat lett a legvonzóbb hazai munkaadó.

Átalakítják a bértárgyalásokat a fizetéseket összehasonlító oldalak Egyre tudatosabbak a munkavállalók a fizetés körüli alkudozás során, ami részben a munkaerőhiányra, részben pedig arra vezethető vissza, hogy a bérek összehasonlítását lehetővé tevő oldalak megjelenése miatt egyre több információ áll rendelkezésükre. A legjobb ilyen portálokon ráadásul nemcsak azt lehet kideríteni, hogy adott szektorban és pozícióban mennyi az átlagos fizetés, de sok esetben állásajánlatok, illetve az álláskeresés és -interjúk során hasznosítható ismereteket is megosztanak a felhasználók.

Újgenerációs irodákkal küzdenek a cégek a dolgozók kegyeiért Egy irodai munkatárs karrierje során közel 50 ezer órát ül az asztalánál, így számára sem mindegy hol, és hogy tölti el ezt az időt. A szakemberek megtartásáért sokszor már nem a fizetéssel versenyeznek egymással a cégek, hanem a minél jobb munkakörnyezet biztosításával. Egyre komolyabb harcot vívnak a munkaadók a dolgozókért, a munkavállalók pedig éppen ezért mindinkább megnézik, milyen munkahelyre számíthatnak. 

Betegségnek minősítették a kiégést Hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette a WHO a kiégését. Definíciójuk szerint a kiégés egy olyan szindróma, melyet krónikus munkahelyi stressz okoz, amit nem kezelnek megfelelően." Vagyis a kiégés nem egyszerűen a stresszt, hanem a hosszú időn keresztül tapasztalható, folyamatos, kezeletlen nyomást jelenti. A kiégés hivatali jelenség és nem lehet használni az élet egyéb területein tapasztalható jelenségek jellemzéséhez" - teszik hozzá.

Ez a közös egy jó apában és egy jó vezetőben Régen a Trabantra mondtuk azt, hogy ha egy ajtó becsukódik, akkor kinyílik egy másik, újabban meg a változásra szoktunk így gondolni. Azt a tételt is elfogadjuk lassan, hogy csak a változás állandó. De mi van, ha másvalaminek is állandónak kéne lennie? Egyedül nem megy. Hiába tanították azt sok, mára felsővezetői székbe eljutott egykori gyereknek, hogy csak magára számíthat, az igazán fontos pillanatokban jellemzőbb, hogy ők is társaságra vágynak. 

Új típusú nehézségekkel küzdenek a nők és a férfiak Korszakunk mozgásai sorsdöntő változásokra kényszerítik a nőket és férfiakat egyaránt, valójában egy hosszú és fájdalmas, de mindenképpen sikeres terápiás folyamat közepén vagyunk. Szabó Gergely Zoltán integral coach nem csupán e folyamatról beszélt, hanem a média káros tevékenységéről, alapvetően meglévő és kezelendő dühről, a szív hatalmáról és saját útjáról is.

Szélerőműveket vizsgál drónokkal az óceánon Pál Károly A Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke évek óta úgy véli, a dróntechnológia tulajdonképpen egy új szakma, aminek most vagyunk a hajnalán. Elméletének bizonyításaként április óta szélerőművek ellenőrzését végzi a világ különböző pontjain. 

Kivándorló ország lettünk Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország mostanra egyértelműen kivándorló országgá vált, bár az elvándorlás egy nehezen mérhető folyamat. A Társadalmi Riport 2018 című kötet egyik tanulmányában arra keresik a választ, hogy hol a helye Magyarországnak a kelet-európai régió erősödő elvándorlási folyamataiban, melyek az érzékelhető magyar sajátosságok és a magyar munkapiacon várható hatások. 

Nem hátrány külföldiként munkát vállalni az Unióban Minden európai ország kiemelt kérdésként kezeli a külföldi munkavállalók tartózkodási és munkavállalási engedélyének biztosítását. Ezért a szükséges jogosítványok beszerzése, az adminisztrációs procedúra sehol sem egyszerű, pláne, hogyha harmadik országbeli munkavállalóról van szó. Európában a külföldi munkavállalókra elvileg ugyanazok a szociális és társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak, mint a hazai állampolgárokra, bár néha sérülnek ezek az általánosan elfogadott normák. 

Magyar HR technológiai siker Németországban Egyedi, élmény-alapú tanulási rendszerrel és módszertannal foglalkozó magyar technológiai vállalat, a Games for Business nyerte meg a Deutsche Bahn HR technológiai versenyét Berlinben. A verseny fő témája, azaz a kihívás az volt, hogy milyen HR technológiai megoldással tudják a pályázók támogatni a Deutsche Bahn hatékonyabb működését onboarding (a vállalathoz újonnan belépő kollégák betanítása illetve a szervezetbe való megfelelő integrálása) területen.