ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/30: Ne csak értékelj, motiválj!

TECHNOLOGY

Túl szűkre szabták a mozgásteret a Jeremie 2-ben A magyar startupvilágra a Jeremie program keretében mintegy 75 milliárd forintos pénzeső zúdult, ám az ehhez kapcsolódó szabályozási rendszert mintha kicsit túltolta volna a szabályozó - derült ki a Venture Capital Summit egyik kerekasztalbeszélgetésén, ahol két kockázati tőkealap-kezelő szakértője vázolta fel a legfontosabb problémákat. 

Huawei: Az ügy igazi háttere Kína szakértők szoktak figyelmeztetni arra, hogy a sok évezredes múltra visszatekintő Kínában évszázadokban gondolkodnak, történelmi távlatokban értelmezik az történések jelentését. A jelenlegi amerikai-kínai kereskedelmi háború idején különösen érdemes figyelembe venni ezt a hosszú távú perspektívát. A jelenlegi kereskedelmi háború 2018 elején kezdődött, amikor az USA magas importvámokat vezetett be egyes kínai termékekre, amelyet aztán Kína természetesen viszonzott. 

Bírósághoz fordult a Huawei az amerikai szankciók miatt Gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmet nyújtott be egy amerikai bíróságon a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat, hogy tegyék semmissé azt a tiltó rendeletet, amelynek értelmében a kínai vállalat nem vásárolhat alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől az Egyesült Államok kormányzatának engedélye nélkül - adta hírül a CCTV kínai állami televízió szerdán. 

Az adatbiztonságtól való félelem gátolja az internetes banki szolgáltatások elterjedését Magyarországon Bár pénzügyeik kezelésében felkészültebbek a magyarok, mint a régió többi országának lakosai, az internetes banki szolgáltatások népszerűségét csökkenti, hogy hazánkban az átlagnál is jobban aggódnak személyes adataik biztonságáért az emberek – mutat rá az EY 3600 fő megkérdezésével készült régiós kutatása. Az okostelefonok használata idehaza ma már általánosnak mondható, az online bankolást mégis jellemzően asztali gépen és laptopon intézik a felhasználók. 

A Revolutnál is indul az Apple Pay Folytatódik az Apple Pay idei futótűzszerű terjedése. A támogatott pénzintézetek listájához most a Revolut csatlakozott, amely pár héten belül ügyfelei többségének kínálhatja fel a fizetési szolgáltatást. Legutóbbi ígéretéhez hűen érkezik az Apple Pay támogatás a Revoluthoz, melynek tárcáját múlt hét óta már forintban is közvetlenül fel lehet tölteni.

Több száz milliárdos tartalékot jelentenek a precíziós technológiák az agráriumban Évi 300-350 milliárd forinttal, 10-15 százalékkal is növelhető a magyar agrárium kibocsátása a precíziós technológiák széles körű alkalmazásával - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A precíziós gazdálkodással szakértők szerint évente Nyugat-Európában hektáronként 25-30 ezer forinttal nagyobb eredmény érhető el szántóföldi művelésben, és ez az összeg Magyarországon elérheti a 65-70 ezer forintot is, mivel a bázis alacsonyabb a nyugat-európainál.

Nem is gondolnád, hogy mi mindenre lesz használható az 5G Sokak szerint az 5G hálózat akkora átalakulást fog hozni az életünkbe, mint amekkora az elektromosság vagy az autózás létrejötte volt. Bár még sok kérdés van az 5G hálózat kialakítása, használata és a következményeivel kapcsolatban, íme 6 olyan terület, vagy alkalmazás, ahol biztosan nagy haszna lesz - ami a World Economic Forum videójában látható.

Így öröklődhetnek a nagy vagyonok Az elmúlt évekbeli jogszabálymódosításoknak köszönhetően a külföldön ismert vagyontervezési eszközök már itthon is rendelkezésre állnak, így a nemzetközileg is kiemelkedően vállalkozásbarát adózási környezetben egyre több magyar gazdag tartja itthon a vagyonát. Ezek sorsa azonban kérdésessé válhat egy-egy haláleset vagy öröklés során. Ugyancsak probléma sok prosperáló magyar vállalkozásnál, hogy ki viszi tovább a céget, és mi lesz a felhalmozott vagyonnal. Erre mind a vagyonkezelő alapítvány, mind a bizalmi vagyonkezelés megoldást nyújthat.

Üzleti angyal csúcstalálkozót tartottak Budapesten Véget ér a Duna Régióra kiterjedő, nemzetközi szinten mintegy 160, hazánkban 23 csapat vállalkozásindítását elősegítő ACCELERATOR projekt. Az elmúlt 2,5 évben 8 országban a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével megvalósult nemzetközi inkubációs program egy kétnapos konferencia keretében zárul. A záróesemény szakmai szervezője a Magyar Üzleti Angyal Egyesület volt. A HUNBAN Angel Investment Day 2019 keretében többek között Peter Cowley, a több mint 150 tagszervezetet tömörítő European Business Angel Network (EBAN) elnöke is előadást tartott.

Jóval több EU-pénzt kaphatnak a cégek infokommunikációs fejlesztésekre Az eddigi 16,2 milliárdról 21,2 milliárd forintra emelték a vissza nem térítendő támogatás keretösszegét a Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása" című, GINOP-3.2.2-8.2.4-16 kódszámú felhívásnál - hívta fel a figyelmet a hivatalos oldalon ma megjelent közlemény. Az 5 milliárdos plusz forrást egy másik pályázat keretéből vették el, ugyanis 6,2 milliárd Ft-ról 1,2 milliárd Ft-ra csökkent a Szélessávú fejlesztések előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátása" című (GINOP-3.4.4-16 kódszámú) felhívás keretösszege.


Júniusi Club: Kiszervezzem? Ne szervezzem? IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik a kifejezés. Kiadni a kezemből az informatikát? Fizessek azért, amit eddig magunk csináltunk?

Időpont: 2019. június 4., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Osztályzat helyett párbeszéd A dolgozói teljesítményértékelés legújabb módszereiben már nem is annyira a teljesítmény áll a középpontban. Egyre inkább előtérbe kerül a dolgozó, az évenkénti egyszeri értékelést pedig felváltja a folyamatos párbeszéden alapuló fejlesztés és a motiválás. dolgozó megkapja a teljesítményértékelő lapját a HR-től, hogy töltse ki, miként vélekedik a munkájáról. Nagy nehezen szakít rá időt, osztályozza magát, a szöveges helyekre beír néhány sablonos választ, majd átküldi a főnökének. 

Fluktuáció - mindenki a sötétben tapogatózik Eltérő módon számolják a fluktuációt a vállalatok, ezért az eredmények nem pontosak és nem összehasonlíthatók. Ez baj. Összehasonlítható adatok híján, nem határozható meg egy vállalat valós munkaerőpiaci helyzete és nem hozhatók megalapozott döntések. Ezért fluktuáció benchmarking kutatás indult a probléma megoldására. A reprezentatív országos kutatást a HR Evolution Kft. végzi. Célja, hogy meghatározzák mekkora a közepes és nagyvállalatok fluktuációja iparáganként és régiónként. 

Még mindig sokan félnek a felhőtől Sok más európai vállalathoz képest a magyarok nem, vagy lassabban mennek előre, és nekem az a feladatom, hogy ez felgyorsuljon. Vannak magyar sikersztorik, de több ilyen kell. A digitalizációban van a legtöbb üzleti lehetőség, és erre a felhő a legalkalmasabb platform." A Magyar Telekom éléről a hazai Microsoft vezetői székét elfoglaló Chris Mattheisennel beszélgettünk arról, hogy miként kell magyarra oktatni a mélytanuló rendszereket, és hogy a vállalatok digitalizációjában milyen kihívásokat lát idehaza.

Vagyonának felét eladományozza a világ leggazdagabb emberének exfeleségeMacKenzie Bezos csatlakozott a Giving Pledge nevű kezdeményezéshez, amelyben vagyonos emberek azt vállalják, hogy vagyonuk felét jótékony célokra adományozzák. Jeff Bezos exfeleségének vagyona jelenleg 37 milliárd dollárt tesz ki, így 18,5 milliárd dollárt érint a felajánlás. MacKenzie Bezos közölte, a várhatóan júniusban lezáruló válás után megillető mintegy 37 milliárd dolláros vagyon felét eladományozza.

Ne rúzzsal, ésszel add el a márkádat! Egy jól kitalált márka elég ahhoz, hogy multi cégeket előzve piacvezető lehessen egy cég – ezt mutatja a Szentkirályi példája. Az elindulás, az érett márkaépítés és a vezető pozíció is más-más képességeket kíván. Márkát pedig önállóan nem lehet jól építeni, ez csak akkor lehet igazán sikeres, ha a cég megtalálja a flow-ját. A lipstick on a pig, azaz a kirúzsozott szájú disznó kifejezést Barack Obama dobta be a köztudatba, miután Sarah Palin úgy nyilatkozott magáról, hogy őt egy pitbulltól csak a rúzsa különbözteti meg.

Indul a hároméves szakképzési gigaprogram A technikusi képzés bevezetése, az infrastrukturális háttér átalakítása, egy munkaerőpiaci előrejelző rendszer létrehozása, tanulói ösztöndíjrendszer és tanulói munkaszerződés bevezetése is szerepel a szakképzés átalakításáról szóló tanulmányban. Jövő év szeptember 1-jén indul az az új szakképzési modell a közoktatásban, amely alapvetően keresletvezérelt lesz – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. 

Hiány van munkavállalóból, és aki van, az is elégedetlen Mindenhol a hiány tünetei és az elégedetlenség hangja hallatszódik- kezdte az előadását Czeczeli Tamás a Portfolio HR Revolution 2019-es konferenciáján. A jelenleg árufeltöltőként dolgozó, ex ügyvezető arra is kitért, hogy ebben a légkörben megvan a törvényszerűsége annak, hogy mi fog szikrát vetni, és utána tényleg katartikussá válik a helyzet. De a dolgozói rabszolgaság helyzetének a tarthatatlanságáról beszélt Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft. ügyvezetője is. 

Szinte már minden magyarnak van munkája, de egyre többnek külföldön Új történelmi mélypontra, 3,5%-ra (162 ezer fő) csökkent a munkanélküliségi ráta február és április között, miközben a foglalkoztatottak aránya 60,5%-on alakult - derült ki a KSH adataiból. Csökkent a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak száma, azonban a külföldön dolgozóké emelkedett. Február és április között 4 millió 492 ezren dolgoztak, ami 47 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakéban mért adat. 

2019-ben is keresik a szerethető munkahelyeket A DreamJo.bs harmadszor is meghirdette a Szerethető Munkahelyek Díj versenyét, hogy megtalálják a legvonzóbb munkahelyeket. A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjanak minden kisebb és nagyobb cégnek arra, hogy megmutathassák magukat és felkerüljenek a Szerethető Munkahelyek térképére, foglalkozási területtől és mérettől függetlenül. Tavaly közel 700 KKV-t és nagyvállalatot mozgatott meg a Szerethető Munkahelyek Díj, ahol a díjazottakról több mint 20.000 szavazat döntött.

A guruk beszólnak Peter Drucker nem sokkal halála előtt állítólag azt mondta: a menedzsmentet szabad bölcsészetként (liberal arts) értelmezi újra. A vezetőképző iskolák atyja arra célzott, hogy egy vezetőnek a gyakorlatban sokkal inkább van szüksége a világ és önmaga értelmezésére, mint kemény üzleti ismeretekre. Druckerezzel arra a felismerésre utalt, ami manapság minden vezetőben egyre hangosabb kétségként fogalmazódik meg.