ITB Today

ITB Today 05/31: Tehetségek nyomában

TECHNOLOGY

Sajtótájékoztatón utasított minden támadást vissza a Huawei Veszélyes precedenst teremt és több milliárd felhasználót sért az Egyesült Államok intézkedése, amely fekete-listára helyezte a Huawei-t – szögezte le a kínai óriás-vállalat vezető jogásza. Song Liuping kijelentette: a kereskedelmi tilalom közvetlen kárt okoz az amerikai vállalatoknak és hátrányos foglalkoztatáspolitikai hatása is lesz. A Huawei ismételten tagadta, hogy termékei biztonsági kockázatot jelentenének, és állítja: független a kínai kormánytól. Az amerikai politikusok egy teljes nemzet erejét mozgósítják egy magánvállalattal szemben.

A németek teljesen átállhatnak az elektromos autókra A német Consentec független energetikai tanácsadó cég és az E.ON most közzé tett közös tanulmánya több forgatókönyvet vizsgált, azt is, hogy az elektromos járművek piaca eléri a 100 százalékot. A számításokat az E.ON németországi szolgáltatási területén jelenleg regisztrált mintegy 6,5 millió hagyományos jármű alapján végezték el. A tanulmányból kiderül, hogy a fentiek megvalósításához a következő 25 évben 2,5 milliárd euró értékű beruházásra lesz szükség. 

Versenyképesség: Magyarország tartja a pozícióját, de reformok kellenekMagyarország megőrizte tavalyi pozícióját, idén is a 47. helyen zárt az IMD üzleti iskola versenyképességi listáján. A tartósabb trend azt közvetíti, hogy a magyar versenyképesség meglehetősen törékeny - állapítják meg. A lista élén Szingapúr áll, mögötte Hong-Kong és az Egyesült Államok szerepel. Kilenc év kellett ahhoz Szingapúrnak, hogy 2010 után újra az IMD versenyképességi rangsorának élére kerüljön. 

Az MKB Fintechlab Demo Day-en összegyűlt a budapesti fintech világ Harmadik alkalommal került megrendezésre az MKB Fintechlab Demo Day. Az eseményen nyolc ígéretes fintech startup mutatta be a nagyközönségnek, hogyan alapoznák meg a pénzügyi szektor jövőjét. A fintech startupok fontos szerepet játszanak a hazai bankrendszer átalakulásában azzal, hogy lépésre kényszerítik a bankokat a digitális térben.

Milliárdos vesztesége lehetett az Ubernek az első negyedévben Újabb mérföldkőhöz érkezik az Uber, miután májusban megtörtént a tőzsdére lépés, most már tőzsdei cégként jön az első negyedéves gyorsjelentése. A vállalat ma, az amerikai tőzsde zárása után publikálja első negyedéves számait. Az Uber korábban 3-3,1 milliárd dolláros bevétel mellett 1 és 1,1 milliárd dollár közötti veszteséget jósolt a március végén zárult negyedévre. 

Mintha egy svájci bicska lenne az okostelefonban Az okostelefonok és letölthető appok átrendezték a felhasználók hétköznapi életét. Legyen szó nemzetközi vagy belföldi bankolásról, fizetési szokásokról, vagy akár a hétköznapi életről és fogyasztásról, egyszerűen megkerülhetetlenek. Az appok hatásáról és új, okos pénzügyi rendszerekről adtak elő a meghívott szakemberek a harmadik UNIQA Money Lounge rendezvényen rekordszámú vendég előtt.

0 százalék lesz a reklámadó, csökken a szállások áfája - itt vannak a gazdaságvédelmi terv részletei A költségvetést jövő kedden nyújtják be a parlamentnek, és elfogadták a gazdaságvédelmi akciótervnek nevezett csomag fő pontjait is - mondta el a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról beszélt: hiába a mienk az EU egyik legnagyobb növekedése, az eurózónában és Németországban is lassul a GDP-növekedés, ennek a hatásaira pedig nekünk is fel kell készülnünk. A cél az, hogy a magyar gazdaság legalább 2 százalékponttal az EU növekedése felett legyen.

Blockchainre költözik a konténeres szállítás Az IBM és a Maersk szállítmányozási megacég tavaly jelentette be, hogy TradeLens néven blockchain alapú logisztikai rendszert indítanak. A TradeLens nagy érdeklődést váltott ki, mert a Maersk elég jelentős szereplő a logisztikai piacon ahhoz, hogy végig tudjon vinni egy ilyen fejlesztést. A logisztikai iparban pedig elég sok papír alapú folyamat van, illetve egymással nem kompatibilis számítógépes rendszerek, amelyek együttműködésén van optimalizálnivaló.

Apróságokra kell figyelni, hogy ne bukjon a vállalat nagyot a Cégkapuval Az idei évtől kötelező a vállalkozásoknak a Cégkapu használata. A Cégkapu előnye a korábban használt Ügyfélkapuval szemben, hogy a hozzáférési jogosultságok módosíthatók, valamint különböző, a tárhely használatával kapcsolatos beállítási opciók is rendelkezésre állnak – írta a Deloitte. A regisztráció folyamata alapesetben egyértelmű, könnyen és gyorsan elvégezhető, a tárhely kezelése átlátható, azonban a működési folyamatnak még vannak hiányosságai.

Botrány, ami hazánkban történik a 4K tartalomszolgáltatással Nagyjából hét éve mutatták be az első 4K megjelenítőket, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy – jó pár elvetélt kísérlettel ellentétben – a technológia tényleg jött, látott és győzött. Mi a mindig is mostohagyerekként kezelt kelet-európai régióba tartozunk, nálunk még annak is örülni kell, ha a tévéadások HD-ben érkeznek a szolgáltatótól. Nagyon úgy tűnik, hogy csak Magyarországon állt meg az idő. 


Júniusi Club: Kiszervezzem? Ne szervezzem? IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik a kifejezés. Kiadni a kezemből az informatikát? Fizessek azért, amit eddig magunk csináltunk?

Időpont: 2019. június 4., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Sterilre festett tárgyaló helyett irány a virtuális terep! Földről irányított daru és irodabejárás a fotelben ülve? Többé nem sci-fi kellékek, ugyanis a virtuális valóság HR-fronton való bevetése a tengerentúlon fénykorát éli, és ahogy az lenni szokott, hazánkba is elért. De nemcsak a toborzást teszi jóval olcsóbbá és vonzóbbá, hanem a tréninget is, az abszolút aduásza pedig a rejtett tehetségek feltalálása. Szemüveget fel, irány a virtuális toborzás világa!

Facebook-gyilkos közösségi oldalt indít a megosztó sztárpszichológus Június közepén indul a híres-hírhedt kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson saját közösségi médiaplatformja. A rendszer vegyítené a Facebook, a Patreon, a Youtube és az online könyvesboltok elemeit, viszont a szólásszabadság védelmében nem cenzúrázná az alkotókat. Az alapszabályunk az lesz, hogy ha tartalomszolgáltató vagy a platformunkon, nem fogjuk megszüntetni a csatornádat, hacsak nem kényszerít erre az amerikai bíróság végzése"- mondta Peterson.

Még mindig nehezen értik a cégek, hogy milyen fontos az erős munkáltatói márka Az erős és hiteles munkáltatói márka sokat hozhat egy vállalat számára, míg a féligazságok és hazugságok súlyos anyagiakban mérhető károkat okozhatnak. Munkáltatói márkát nem lehet olyan vállalatnál építeni, ahol egyébként pedig rossz dolgozni. De hogyan is kell felépíteni egy erős márkát? Kérdéseinkre Radnai-Tóth Judit,employer branding tanácsadó válaszolt.

Barabási Albert-László az idei Bolyai-díjazott! Barbási Albert-László fizikus, hálózatkutató kapta 2019-ben a Bolyai-díjat - jelentette be Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke szerda este a Magyar Tudományos Akadémián. Immár tizedik alkalommal adták át a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai-díjat. Az eddigi hagyományoknak megfelelően Áder János köztársasági elnök adta át személyesen a díjazottnak az elismerést, amihez 100 ezer eurós díjazás jár. 

„A hagyományos oktatási rendszerhez képest mindent ellenkezőképp kell csinálni” A gyerekeik nem érezték jól magukat az iskolában, és amúgy sem azt tanulták, amire húsz év múlva szükségük lesz, elkezdtek hát gondolkodni, mit tudnak tenni, hogy mindez megváltozzon. Utánaolvastak, szakértőket kérdeztek meg, és összehoztak szűk egy év alatt egy alternatív iskolát, a Fürkészt. Az alapítókkal, Berecz Zoltánnal és feleségével, Berecz Melindával beszélgettünk.

Miért nem teljesítenek a munkatársaid? Amikor a munkatársaink nem teszik, amit tenniük kellene, gyakran szükség van vezetői tekintélyünk gyakorlására. Időnként nincs meg a megfelelő autoritásunk arra, hogy elérjük: tegyék azt, amit szerintünk kellene. Ilyenkor aztán olyan helyzetbe kerülünk, hogy vagy elfogadunk bármit, amit nyújtanak, vagy megpróbálunk valamilyen módon hatni rájuk, hogy akarják megtenni, amit mi gondolunk, hogy kellene.

Főszerepben a programozók – digitalizáció a filmiparban A gyártásvezetők, vágók, rendezők mellett már a fejlesztők is nélkülözhetetlenek a filmes világban, a közönség számára láthatatlan területeken. Ezt a témát járja körbe június 12-én a Codecool programozóiskola a „Főszerepben a programozó: magyarok a világ filmiparának digitalizációjában” című meetupján, ahol elismert filmes szakemberek fognak beszélni arról, milyen változások folynak manapság a filmes világban és ebből hogyan és milyen mértékben veszi ki Magyarország a részét, konkrét megbízások felidézésével.

1,2-szeresét keresi egy magyar férfi egy magyar nőnek 2019. márciusban a bruttó átlagkereset 367 200 forint volt, 10,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, derül ki a KSH friss adataiból. 2019. január–márciusban a bruttó átlagkereset 352 200 forint, a nettó átlagkereset 234 200 forint volt, mindkettő 11,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiak körében 385 100 forintot, míg a nők körében 320 000 forintot ért el. Ez a férfiak esetében 11,6, a nők esetében pedig 10,0 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

„Nem sejtéseket vagy víziókat adunk el az ügyfeleknek” Bár a robotok elfogadottságáról is készítenek kutatásokat, a GfK Hungária fő tevékenységét nagyon konkrét üzleti megoldások értékesítése jellemzi, ami a piackutatás mint szakterület átalakulását is mutatja. Teljesen új szemléletmódok és módszertanok jelentek meg, fejlesztik a mesterséges intelligenciát. Eközben viszont elhaltak a szakma hazai érdekegyeztető fórumai. A kutatócéget 1993 óta ügyvezető igazgatóként vezető Kozák Ákossal beszélgettünk.

Hogyan készülhetnek fel a vállalatok a munkavégzés jövőjére? A Dell Technologies és a VMware bejelentette az IDC-vel közösen készített, „Becoming Future of Work Ready: Follow the Leaders” című tanulmányát, amely arra kereste a választ, hogy a technológia hogyan változtatja meg az általunk ismert munkavégzési módokat, milyen hatást gyakorol a szervezetek céges kultúrájára, a szükséges készségekre, a tehetségkutatásra, a munkahelyre, valamint magának a munkaerőnek a jellegére és összetételére.

Mint virágpor a méhnek, olyan a jó munkáltatói márka a cégnek A kreatívan felépített, megnyerő munkáltatói márka jó barátságot ápol az alacsony toborzási költséggel – és melyik potenciális munkavállaló mondana nemet arra az ajánlatra, amit egy erős márkájú, jó hírű cégtől kap? A jól felépített employer branding komoly fegyvertény a HR-es kezében, amit tudni kell használni.