ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/03: Kényeztető környezetek

Júniusi Club: Kiszervezzem? Ne szervezzem? IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik a kifejezés. Kiadni a kezemből az informatikát? Fizessek azért, amit eddig magunk csináltunk?


Időpont: 2019. június 4., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

TECHNOLOGY

Smart technológiák viszik előre az ipart Virtuális, VR-szemüveges repülés keretén belül mutatta be a Bosch a kutatás-fejlesztési központjának második, a valóságban még kezdeti építési fázisban lévő campusát, ahol az önvezető autóval kapcsolatos kutatási munkák is folynak. A társaság rekordszintű növekedést ért el 2018-ban, 13 százalékkal bővült a vállalat árbevétele.

A mamutvállalatok kapzsiságáról szól már a kereskedelmi háború A valódi gazdasági problémát az USA számára nem Kína, hanem saját hatalmas nagyvállalataiés a washingtoni politika „kapzsisága” okozzák – írja Jeffrey Sachs a CNN portálján megjelent véleménycikkében. Az amerikai közgazdászprofesszor szerint országa nagyvállalatai, csúcsgazdagjai elutasítanak bármilyen olyan intézkedést, ami az amerikai társadalmat igazságosabbá tenné. Úgy látja, a növekvő amerikai egyenlőtlenségért bűnbakká kikiáltott Kína elleni amerikai fellépés, az új hidegháború elindítása katasztrofális következményekkel járhat.

Százmilliárdokat hozott a világon egyedülálló magyar technológia Az online pénztárgépek jelentősen megnövelték a kis cégek bejelentett forgalmát. A szálláshely-szolgáltatási, valamint a vendéglátási szektor kisvállalkozói 30-40 százalék többletbevételt értek el az online pénztárgépek használatával. A forgalomnövekedés mellett az államkasszának is jelentős összeget hozott az online kassza bevezetése,ezért nem véletlen, hogy az Európai Unió tagállamain túl a magyar fejlesztésű online rendszer például Kolumbia és Szaúd-Arábia figyelmét is felkeltette.

Nem ajánlja az alkalmazottainak a Deutsche Telekom, hogy Huaweit használjanak Annak ellenére, hogy Németország nem követte az Egyesült Államok példáját a Huawei-ügyben, és maradhatott a kínai cég az országban, most mégis tett egy óvatos lépést a Deutsche Telekom, ami arra utal: nem bíznak tökéletesen a kínaiakban. A Handeslblatthoz eljutott belső céges levelezés szerint, a DT nem ajánlja az alkalmazottainak a Huawei-telefonokat céges használatra, bár nem is tiltja azt. 

Jövő márciusra csúszik az azonnali fizetés Az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal. Ahhoz, hogy a rendszerhez csatlakozás és a biztonságos működés valamennyi pénzforgalmi szolgáltató vonatkozásában biztosítható legyen, július 1-jétől a rendszer éles próbaüzeme kezdődik, a lakossági és vállalati ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Svéd győztes, magyar különdíjas a Brain Bar startupversenyén A Budapesten zajló jövőfesztivál, a Brain Bar idén másodjára rendezte meg startupversenyét. Az öt ország tizenegy versenyző csapata közül a munkahelyi elégedettség mérését elősegítő megoldást fejlesztő svéd Happy at Work győzte meg a zsűrit és nyerte meg a Blastoff fődíját, így ők az OXO Holdings 150 ezer eurós befektetési ajánlatával láthatnak hozzá terveik megvalósításához.

Először díjazták a hazai vállalkozói kultúra leghatékonyabb fejlesztőit Családi cégeket és anyavállalkozókat is kitüntettek Hat kategóriában díjazta a hazai vállalkozói kultúra fejlesztéséhez példamutató módon hozzájáruló kezdeményezéseket a Bridge Budapest. A május 31-én szervezett Tax Partyn első alkalommal adták át a Bridge Vállalkozói Közösségi Díjakat. Felelős családi cégek és anyavállalkozók a győztesek között. 

Milyen munkát végeznek majd a robotok a lakásunkban? Szerdától péntekig zajlott az idei Brain Bar jövőfesztivál Budapesten, a Corvinus Egyetemen. Most mutatunk néhány villáminterjút, amik a rendezvény előadóival készültek. Ethan Siegelelméleti asztrofizikus, és az egyik leghíresebb tudományos blog, a Starts With A Bang alapítója, Ben Goertzel a SingularityNET vezérigazgatója, a Hanson Robotics vezető tudósa, és Sophia, az első humanoid robot megalkotója, Ken Goldberg író és feltaláló, művész, a hálózatba kapcsolt telerobotika és a felhő-robotika vezető kutatója. 

Egy gigászi áruházlánc, amely maga alá gyűrte az egész világot A Walmart kiskereskedelmi lánc neve fogalom az Egyesült Államokban, sőt a világ minden táján. Része az emberek mindennapjainak, hiszen a széles választéknak és az alacsony áraknak köszönhetően rengetegen vásárolnak náluk. Sokan mérhetetlen haragot táplálnak irántuk, mert folyamatos terjeszkedésük során mindenütt tönkreteszik maguk körül a konkurenciát. De hogyan jött létre ez a hatalmas világbirodalom, amely jó ideje már nemcsak az USA, hanem a világ legnagyobb vállalatának számít?

Soha ennyi forrás még nem állt rendelkezésre digitális gazdaságfejlesztésre A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripart is a digitális forradalom előtt álló területnek nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára Debrecenben, a Modern Vállalkozások Programja Élelmiszeripar 4.0 nyitóelőadásában. Különösen a kkv-k – , amelyek a digitalizáció területén még gyengén állnak, noha az elmúlt 2-3 évben „meglepő fejlődés következett be a digitális eszközök, alkalmazások terén".

 

HUMAN

Minipláza a dolgozóknak: fontos szemponttá vált a munkavállalók jólléteFutópálya a tetőn, kézilabdapálya méretű konditerem, termelői piac, a bevásárlást és az ügyintézést házhoz hozó megoldások, újragondolt recepciós szerepkör – ma már lényegesen többet kínálnak az irodaházak az egyszerű munkahelynél. Az új trend természetesen Budapesten is hódít az irodabérlésben, és a dolgozókat kényeztető munkahelyek kialakításának további lökést ad a növekvő munkaerő-piaci feszültség.

A minden mérhetőségének illúziója és veszélye Online nagyon-nagyon sok minden mérhető, de ismerni kell a területet ahhoz, hogy ebből valós insightokat lehessen generálni, amik ténylegesen előre lendítik az üzletünket. Legtöbb esetben előre át kell gondolni, hogy mik ezek a kulcsinformációk, amik számunkra fontosak lehetnek, ugyanis retrospektíven nem működik ez a történet. De megvan az erő másik oldala is – akik inkább elvesznek a számokból, nem pedig hozzáadnak. Az egyik ilyen „játékos”az első életévét betöltő GDPR.

Lányok Napja a memoQ-nál Egészen meghatódtam, hogy Marie Flacassier (a san diegó-i BeatBabel fordítóiroda) és csapata külön kisfilmet készített a hozzánk ellátogató lányok számára. Ebben először az iparág jelentőségéről beszélt, utána viszont – a videó legnagyobb részében – hasznos segítséget nyújtott a továbbtanulás és karrierválasztás előtt álló fiatalok számára. Természetes volt tehát, hogy a 2019-es Lányok Napját ennek a videónak a levetítésével indítsuk.

Ne csak üres szlogen legyen a munkáltatói értékígéret A HR ma már nem kerülhet stratégiai szerepkörbe adatok nélkül. Adatból pedig a technológiának köszönhetően rengeteg áll rendelkezésre, az azonban már nem mindegy, hogy ezeket hogyan használjuk fel, hogy a munkáltatónak és a munkavállalónak is értéket adjon. Ha pedig az értékeknél tartunk, akkor milyen értékígérete lehet egy szervezetnek? Hogyan tudja a munkáltatói márkát tartalommal megtölteni és azt az egész munkavállalói életcikluson keresztül következetesen képviselni? 

8 gyilkos tipp, hogy a te CV-d legyen a legütősebb Pályakezdőként talán nem is létezik nagyobb kihívás, mint összeállítani egy igazán ütős, hatásos életrajzot, mely garantálja az álomállás megkaparintását. Nem kell kétségbeesni, ha még nem áll rendelkezésedre hosszú évek munkatapasztalata, pár egyszerű tipp megfogadásával és minimális idő befektetésével is kitűnhetsz a jelöltek sokaságából. Lássuk, hogy mit javasol a friss diplomásoknak Dr. Király Zsolt, a Budapesti Metropolitan Egyetem emberi erőforrások alapképzésének szakvezetője! 

Cégvezetők: az alkalmazottak fele elégedetlen A vállalatok számára jelenleg az egyik legnagyobb feladat a munkaerőhiányból fakadó helyzet kezelése, a megfelelően képzett munkavállalók felkutatása és megtartása. Ehhez motiváló környezetet kell biztosítani, úgy, hogy közben a termelékenység javuljon, és a meglévő munkavállalók se égjenek ki. A feladat komoly: a Deloitte friss felmérésében résztvevő válaszadóknak mindössze 49 százaléka vélte úgy, hogy szervezetük munkatársai elégedettek a munkakörükkel.

Az instagramos influencerek élete nem csak játék és mese Az ember az gondolná, influencernek lenni a legkényelmesebb dolog a világon, csak utazgatsz, szelfizgetsz, élvezed az életet, és dől a zseton meg a rajongók. Mármint egészen konkrétan, a kutatások szerint a fiatalok 40%-a influencer szeretne lenni Magyarországon, nem ám tűzoltó, katona, vagy vadakat terelő juhász. Különben is, ki látott már olyan juhászt, aki vadakat terel?

Vajon a teljesítmény vagy a tehetség számít? Fogós kérdés, hogy a tehetség és a teljesítmény kéz a kézben jár-e. A vállalatoknál tipikusan a teljesítmény, a kitűzött mérőszámok elérése alapján értékelik a munkatársakat, holott célszerű lenne más tényezőket is figyelembe venni, például akkor, amikor a középvezetői pozíciókba választják ki a kollégákat. Jó hír, hogy a digitális tehetségek startup-gondolkodást hoznak a cégek életébe.

A céged túlélése múlhat azon, hogy fejben kezdő tudsz-e maradni Geoff Tuff, a vállalati best practice-ek mumusa a Brain Bar színpadán buzdított mindenkit arra, hogy a cége érdekében szakítson a felesleges hagyományokkal. Tuff szerint a hagyományos karriertervezés időszaka leáldozott. A korábbi kényelmes vállalati kiszámíthatóságot, amiben valaki a nagy könyv szerint lefektetett szabályokat betartva, kevés rizikót vállalva évtizedeket le tud húzni egy cégnél, megrágta és kiköpte a 21. század, mert az emberek lineárisan gondolkodnak, a technológia viszont exponenciálisan fejlődik.

Ne égj ki! Cinikus, munkájában tohonya, semmihez sincs kedve és sokszor undok lehet másokkal: senki nem szeret kiégett emberekkel együtt dolgozni, de a kiégés legjobban az érintettnek kell, hogy fájjon. Nyugati világunkban egyre jelentősebb probléma a kiégés: mindenki addig tegyen ellene, amíg nem hat ki a mindennapjaira – és főleg az egészségére! 2011-ben arra jutott a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete), hogy 2030-ra a kiégés állhat majd első helyen a halálozások hátterét vizsgálva.