ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/05: Digitális tuning

TECHNOLOGY

Második bőrünkké válik a mesterséges intelligencia Nem a Csillagok háborúja C-3PO-ja vagy a Terminátor Skynetje jelenti a mesterséges intelligenciát (MI). Az sem igaz, hogy csak óriáscégek engedhetik meg maguknak a használatát. Az MI már velünk van, használjuk magánszemélyként és vállalkozóként, de a jövőben még erőteljesebben fogja befolyásolni életünket és munkánkat – ezért is érdemes feltérképezi a jelent és a belátható jövőt.

Elképzelésből gyümölcsöző valóság: a WebEye új üzleti filozófiával tör előre a piacon A régió piacvezető telematikai szereplőjeként a vállalat komoly döntésre szánta el magát: szemléletet és üzletpolitikát vált, amivel nemcsak megkönnyíti a logisztikai és szállítmányozó vállalkozások átállását a tudatosabb, tisztán szolgáltatás- és adatalapú működésre (Telamatics-as-a-Service), hanem költséghatékonyabbá is teszi azt. A részletekbe Tóth Levente, a cég kereskedelmi területének vezérigazgató-helyettese avatott be bennünket.

Itt az Apple várt bejelentése: megújulnak az iPhone-ok és a számítógépek isMiközben sokan már elkezdték temetni a táblagépeket, az Apple felkészült rá, hogy minden eddiginél komolyabb eszköztárral próbálja meggyőzni az otthoni használók egy részét: bőven elég lesz egy iPad a laptop helyett. A WWDC fejlesztői konferencia hétfői nyitónapján a hagyományos számítógépekre vágyóknak és iPhone-okra is több új funkciót jelentett be a vállalat.

Volt, nincs Revolut Apple Pay Magyarországon Rövid ideig tartott a hazai Revolut felhasználók öröme, akik képesek voltak kártyájukat hozzáadni az Apple Pay-hez. „Rendszerhiba” eredményeként május 29-én „megnyílt”, május 31-én „bezárt” a Revolutnál az Apple Pay – legalábbis Magyarországon. Két napig olyan lázban égett a hazai iPhone-os Revolut társadalom, amit a bankok eddig nem tudtak kiváltani. Két nap mélységei, magasságai és tanulságai.

Digitális adózás - készül az OECD tervezete Miután márciusban az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán Dánia, Svédország, Észtország és Írország képviselői megakadályozták az egységes európai digitális adó bevezetésévelkapcsolatos német-francia előterjesztés elfogadását, az Európai Unió úgy döntött, hogy az új javaslatot a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) segítségével dolgozza ki. 

Generatív tervezés: 3D nyomtatás és természetes evolúció szintézise A tömegtermelés és a futószalag a tegnap gyártómódszerei – kimerítették bolygónk erőforrásait, a tervezési lehetőségeket pedig mind a forma, mind az anyag tekintetében korlátozták. A korlátok új megoldások, például a biomimikri, az élővilág által inspirált technológiák, köztük a gyártási paradigmát átíró 3D nyomtatás és a parametrikus szimuláció alkalmazására ösztönöznek. 

Az élelmiszer márkákhoz kapcsolódó botrányokat a blokklánc technológia segíthet megelőzni Az elmúlt két évben jelentősen megnövekedett az élelmiszer-visszahívások száma. Az Európai Unióban 58 százalékra, az Egyesült Államokban közel kétszeresére nőtt ez az arány, és Ázsiában is ugyanez a tendencia tapasztalható. Noha a Nébih beszámolója szerint Magyarországon idén eddig a tavalyihoz képest kevesebb termékvisszavonás történt, mégis 9.994 tételből 173-at vissza kellett vonni.

Nekimennek a technológiai óriásoknak és még az is lehet, hogy darabokra szedik őket 137 milliárd dollárt vesztettek piaci kapitalizációjukból egyetlen nap leforgása alatt a technológiai sztárpapírok, a FAANG-részvények, miután versenyhatósági vizsgálatokról szóló hírek kezdtek terjedni. A politikusok körében népszerű lehet a téma, tekintve hogy folyamatosan kapják a kritikákat a hatalmasra nőtt technológiai behemótokkal kapcsolatban. Van olyan forgatókönyv, miszerint vállalatfeldarabolás lehet a történet vége, aminek úgy tűnik, hogy nem örülnek a befektetők.

„gig economy” reformokra szorul Napjainkban a versenyképesség egyik legfontosabb meghatározója a digitalizáltság mértéke. A „gig economy”, vagy magyarul „hakni gazdaság” nemcsak a munkaerőpiac struktúráját rendezte át, hanem jogi szempontból is olyan kihívások elé állította a kormányzatokat, amelyek a jövőben még nagyobb súrlódási felületet jelentenek majd az állami szabályozók és a „gig economy” résztvevői között.

Magyarország magasan veri Amerikát 4G-ben Amerika mindent megtesz, hogy az 5G-s korszak élére álljon, és elsőként nyisson utat az új szabványoknak. Ennek ellenére az Opensignal legutóbbi részletes jelentése arra világított rá, hogy az ország még 4G terén is elég rosszul áll, főleg az olyan országokhoz képest, mint Dél-Korea, Norvégia, Dánia vagy Magyarország. Január és március között több tízmilliónyi okostelefont vizsgáltak több száz milliárd méréssel globálisan, és arra jutottak, hogy négy kulcsfontosságú területen is megelőzi Magyarország Amerikát.

Mobilszolgáltató lehet az Amazon Megvásárolhatja a Sprint egyik pre-paid márkáját, a Boost Mobile-t az Amazon, adta hírül a Reuters több, egymástól független forrásra hivatkozva. Az Egyesült Államok jelenleg négyszereplős mobilpiacán esedékes fúzió révén a T-Mobile és a Sprint rövidesen egyesítheti erőit - a Sprint abban a reményben szabadulna a Boost ügyfélbázistól, hogy az illetékes versenyügyi szervek így könnyebben rábólintanak az üzletre.


Ilyen volt a Human Hungary 2019 – Diana konferencia Az idei Human Hungary konferencia az idolok bűvöletében telt: mindent megtudtunk a példaképek szerepéről a cégek életében, de a generációsváltás kihívásait, hatásait is kiveséztük a menedzsment tükrében.

 

HUMAN

Digitális tuning Ülök a teraszon, hallgatom, olvasom a híreket, nézem a Facebookot, követem a politológusok elemzéseit, hogy az egyes EU-s tagállamokban mik is voltak a fő kampányüzenetek. És több nyugat-európai országban azt látom, hogy a „klasszikusnak” számító kampánytémák mellett bizony a digitalizáció témakörét is a zászlajukra tűzték a különféle pártok. Először egy kicsit meglepődtem, de abban a szent pillanatban rájöttem, hogy teljesen jogos ezt a sok szempontból kulcsfontosságú témát így piedesztálra emelni. És közben, csendben, fölöttébb örültem annak, hogy már egy választás során is lehet a digitalizációval kampányolni.

Stratégiai igazgatóként folytatja Csillag Dávid A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tartozó Pillér Kft. stratégiai és koordinációs igazgatójaként folytatta tovább karrierjét Csillag Dávid 2019 áprilisától. Az informatikai szakember korábban a Szerencsejáték Zrt. CIO-jaként számos szakmai sikert ért el, 2018-ban megnyerte a Braun Péter-díjat,mely egyben az Év fiatal CIO-ja elismerés is.

A láthatatlant láttatjuk, azt, ami eltűnt, de egykor nagyon is élt Egy pécsi csapat egyensúlyt talált a régmúlt és a jövő között, és üzletet épített rá. A Paziriknél lényegében bármit lemodelleznek, aminek köze van a történelemhez. 13 éve dolgoznak azon, hogy újra felépítsék a magyar várakat – vagy épp a külföldieket, megrendeléstől függ. Tevékenységük nem épp mindennapi, kézzel aligha megfogható és igencsak komplex. Röviden összefoglalva: vizuális rekonstrukciókat készítenek digitálisan.

Az egyetlen dolog, amit nem tudtál az eredményes emberekről Szóval, mihez kezdenél 100 millióval, ha az öledbe pottyanna? Boldogan élnél egy tengerparton láblógatva? Vagy kivennél néhány hét szabadságot, utazgatnál, jól éreznéd magad, majd feltöltődve visszatérnél ahhoz, amit most is csinálsz? Céloktól függetlenül meg kell találnunk azt, amit örömmel teszünk. A kudarcok ellenére és a sikertől függetlenül.

Ennyivel szegényebb az Y-generáció a korábbiaknál Pénzügyileg drasztikusan rosszabb a helyzete a millenniumiként is emlegetett Y-generációnak, mint az előző nemzedékeké volt - derült ki egy felmérésből. 2017-ben egy 35 év alatti felnőttnek 16 százalékkal többet kellett költenie lakhatásra, mint egy vele egykorúnak 2007-ben. Egy évtized alatt az egészségügyi kiadások 21 százalékkal, az oktatásra fordítandók pedig 65 százalékkal nőttek. Sőt, a globális adatok azt mutatják, hogy a diákhitel költségei2004 óta összesen 160 százalékkal növekedtek.

Észtország mutatja meg a világnak az egészségügy jövőjét Képzelj el egy országot, amely úgy ünnepli függetlenségének századik évfordulóját, hogy  megajándékozza az adófizetőket, egy ingyenes DNS-elemzéssel. A várakozások szerint az 1,3 milliós lakosság 20 százalékának örökítőanyagát feltérképezik 2019 végéig, így ők már tudni fogják, milyen betegségekre hajlamosak, és milyen óvintézkedéseket tehetnek a megelőzésükre.

Magyar egyetemisták tanulhatnak az 5G-ről a Huaweitől Kínában Magyar egyetemistákat köszöntöttek Pekingben a Huawei kiállítóközpontjában hétfőn, akik a kínai telekommunikációs óriásvállalat ösztöndíjprogramjának keretében érkeztek Kínába, ahol egyebek mellett az ötödik generációs rendszerek működéséről tanulhatnak majd. A Huawei Seeds for the Future (magok a jövő számára) nevű továbbképzési programjára idén tíz magyar egyetemista érkezett.

Mindig az volt a cél, hogy Magyarország felkerüljön a térképre Május elsején otthagyta az üzleti életet Beck György, aki a Vodafone Magyarországot vezette, előtte számtalan nagy multit igazgatott. Beszélgettünk vele a vezetői pozícióig tartó útról, a hazai informatikai élet nagy eseményeiről, és hogy a multinacionális vállalatoknál mi tudta motiválni több évtizeden át.

Az Y és Z generációk már nem hisz a szamárlétrában Egy nagyon leegyszerűsített történeti áttekintésben van a magyarázat: párszáz éve, lassú fejlődés, korlátozott tudásmegosztás idején volt értelme. Először mindenki kisinasként kezdte a mester mellett, aki megtanította a szakma csínját-bínját, lassan, az alapoktól, egyre nehezedő feladatokkal. A tudás nem volt ennyire könnyen hozzáférhető akkoriban, írni-olvasni sem tudott mindenki, ki volt szolgáltatva a mesternek. A mester annak adott tudást, aki valahogy kiérdemelte.

A magyarok hazafiasan, a nyugatiak környezettudatosan fogyasztanak Hosszú évek után a magyar emberek nagyjából ugyanúgy ítélik meg az országuk és a saját helyzetüket. Ez a 2008 őszén kirobbant válságot követően még nagyon eltérő volt, az ország állapota sokkal rosszabb értéket kapott – vonta le a következtetést 800 honfitársunk válaszaiból Szabó Péter, a Magyar Cetelem Bank vezérigazgatója. Saját vásárlóereje a magyarok 38 százalék szerint nem változott, 27 százalék érzi úgy, hogy javult, míg 35 százalék csökkenést tapasztalt.