ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/06: Tapasztalat és kapcsolati tőke

TECHNOLOGY

Testre szabott e-közigazgatás A közigazgatási ügyintézésben kiemelt cél az elektronikus lehetőségek bővítése, de a többi csatornát sem lehet elhanyagolni, mondja Vetési Iván, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettese. A nem is olyan távoli jövőben pedig már nem a hivatalok, hanem az ügyfelek szája íze szerint működhet az ügyintézés.

Hatszázezer magyar használ PayPalt Szépen fejlődik a hazai e-kereskedelem, több mint félmillióan használják a globális és a magyar online fizetési rendszereket. Eközben a világ fintech forradalmának eszközei szép lassan beszivárognak Magyarországra. Meglepő volt az a hír, hogy 2019-ben már több mint 600 ezer magyar felhasználó rendelkezik PayPal számlával. Marcin Glogowski, a pénzügyi szolgáltató közép- és kelet-európai régióért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mi áll a nagy számok mögött.

Nem a pénz, hanem a tapasztalat és a kapcsolati tőke hiányzik a nemzetközi sikerhez Olyan startupokat keresnek, amelyekben benne van a lehetőség, hogy akár százszoros növekedést érjenek el – mondták el az ITBUSINESS-nek adott interjúban az Oktogon Ventures alapítói, Fehér Gyula és Pistyur Veronika. A beszélgetés során kiderült az is, hogy mi volt a legnagyobb tanulsága a tévés szereplésnek Fehér Gyulaszámára, illetve befektetőként mivel tudják levenni őket a lábukról az induló vállalkozások.

Ügyes trükkel indult az Apple a Facebook ellen Nem csak a fizetés területén kelt versenyre az Apple a többi techóriással, adatvédelemben is felvette a kesztyűt. Az Apple WWDC nevű fejlesztői konferenciáján nem mindig jelentenek be érdekes dolgokat. Idén viszon több apró, máshol is meglévő tuning mellett bejelentették a Sign in with Apple nevű identitásszolgáltatót is. Ez durván annyit tud, hogy az Apple készülékeken használt bejelentkezési adatainkkal – azaz Face ID-val vagy ujjlenyomattal – lehet majd belépni különböző appokba is.

Jövőre csökkennek a vállalkozások adóterhei, megszűnik az eva Csökken a kisvállalati adó, a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, a feltöltési kötelezettség és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnik. Jövőre 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó, megszűnik az adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában, átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa.

Hogyan mérhető majd az 5G-s „elektroszmog”? A focihoz hasonlóan látszólag az „elektroszmog”-hoz is mindenki ért. Azt azért jó tudni, hogy egyedül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) végez megbízható – és ingyenes – lakossági méréseket Magyarországon; nemcsak az 5G-technológiát használó eszközöknél, de a ma használatos, rádiófrekvenciás sugárzást kibocsátó berendezések esetében is.

Szemüvegre szerelhető csodakütyüvel változtatná meg a vakok életét egy startup Készítettek egy szemüveghez való kiegészítőt, amely a felhasználó fülébe olvassa az előtte álló szöveget, felismeri az ismerőseit és különféle tárgyakat is azonosítani tud. A MyEye névre hallgató eszközt látássérülteknek fejlesztette egy izraeli unikornis, az Orcam Technologies, már 25 nyelven elérhető és Magyarországon is kapható. Mivel az eszköz ára elég magas, 4500 dollár, itthon alig 1-2 darabot adtak el belőle, viszont több más országban is megveszi az eszközt az állam a rászorulóknak. 

Megérkezett a digitális segítség a céges ügyek lebonyolításához Mától regisztrálhatnak a magyar és a cseh cégek a visegrádi régió első digitális szerződéskötő és kereskedelmi felületére, a TrustChain Platformra. Az új és meglévő szerződésekkel járó mindennapos adminisztratív és jogi rutinfeladatok évente átlagosan 42 napot vesznek el az ügyvezetők és segítőik életéből, így az üzletszerzés, a cégépítés idejéből. Ezen változtat a Trustchain az automatizált ügyfél-azonosítási, szerződéskötési és kereskedelem-finanszírozási szolgáltatásaival.

Átfogó felhőtechnológiai együttműködés jött létre Bővíti közép- és kelet-európai felhőszolgáltatásait a Deutsche Telekom. Kilenc országban, köztük Magyarországon indítja el Microsofttal közös innovációs programját, amelynek keretében Microsoft Azure nyilvános felhőplatformhoz, az Office 365 és Dynamics 365 platformokhoz kapcsolódóan nyújt magas színvonalú, standardizált szolgáltatásokat. A program a Microsoft és a Deutsche Telekom tavaly bejelentett stratégiai partnerségi együttműködésének következő lépése.

A jövő boltjainak szerepét keresik a csütörtökön induló Design Sprinten Az Extreme Digital szponzorálta két napos intenzív workshopon közel ötven szakember fog dolgozni olyan témákon, mint hogy milyen lesz a vásárlás jövője, miként változik a boltok szerepe a webshopok korában? Hogyan fogunk a jövőben vásárolni? Hogyan kell majd adaptálni a boltok fizikális tereit az új kihívásokhoz? Milyen élmény lesz a jövőben vásárolni, milyen szerepet töltenek be ebben a boltok?

Vége az ingyenes cégadatoknak? Új javaslata van a kormánynak Újragondolná az állam az ingyenes céginformációk biztosítását - derül ki a 2020-as költségvetést megalapozó salátatörvényből. Az egyelőre nem derül ki világosan, mi a javaslat pontos célja, de ha végigviszik, akkor nehezebb lehet rálátni a magyar vállalkozások adataira a jövőben.  A 45. paragrafus szerint módosítanák a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvényt.


Human Hungary 2019 – Mitől válik valaki idollá? Hitek, tévhitek, konkrét példák arra, milyen út vezet odáig, hogy valakit sokan tartsanak követendő példaképnek. Leültettünk egymás mellé két, egymástól teljesen különböző területről érkező idolt – a végeredmény pedig? Itt látható! A Human Hungary idei nyitó kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: Balogh Péter, az NNG és a Baconsult alapítója, „cápa”,valamint Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója.

 

HUMAN

Ezért számítanak kiváló munkaerőnek (de akár vezetőnek is) az introvertáltakBarack Obama, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Albert Einstein, Steven Spielberg, Angela Merkel, J.K. Rowling. Mi a közös bennük? Egy biztos, nem a szakterületük. Világhírnevükön kívül egyébként az, hogy mindannyian a visszahúzódóbb, csendesebb, magába forduló kategóriát testesítik meg – mégis számos vezető kerül ki. Az introvertáltság valamiért munkahelyi tabu lett: a vezetők körében fel sem merül, az állásinterjúkon pedig érezhetően az extrovertáltakat részesítik előnyben. Ideje felismerni, illetve a kiválasztási szakembereknek belátni, hogy a csendben is van érték.

Kell-e nekünk reklámügynökség? Kinél legyen a szaktudás? Annak jártak utána, hogy miért tud egy hirdető akár ügynökség nélkül is sikeres kommunikációt folytatni. A tanulság annyi, hogy lehet ügynökség nélkül is élni, de azért ez sok munkát igényel, és a megszerzett szaktudás használata a megrendelők többségének számára elengedhetetlen. Azt kell eldönteni, hogy a szaktudás mely részét fejleszti a céges marketing osztály, és miben támaszkodik az ügynökségek tudására. Amerikai és magyar szemszögből is bemutattuk a kérdést.

Változás: megszeretni, átállni, finomhangolni A focit mindenki ismeri és szinte mindenki ért is hozzá. Mit kell tenni, ha magasabb ligába akarunk lépni? Kell egy jó edző, egy összetartó csapat és egy modern, újszerű taktika. A vezető hűtéstechnikai gyártónál pont ez a helyzet állt fenn. Egyszerre lett új a védelem, a középpálya és a csatársor is… Hogyan nyerjünk meg így minden bajnokságot? A megoldás az egyszerű TOP 8 szabályban és ennek begyakorlásában rejlik. Szűcs Szilárddal, a Güntner Tata termelés vezetőjével beszélgettünk.

Steven Pinker jó híreket hozott Budapestre: Itt a felvilágosodás! Régen minden jobb volt: nem történt annyi gyilkosság, az emberek még egyenesek és őszinték voltak, a mai fiatalok pedig egész egyszerűen nem olyan fából vannak faragva, mint annak idején. Szókratész ugyanúgy panaszkodott rájuk és a világban uralkodó borzasztó állapotokra, mint ma bármelyik nyugalmazott agronómus. Steven Pinkerkanadai pszichológus szerint viszont ez egyre kevésbé igaz.  A kanadai pszichológus angolul tavaly, magyarul idén május végén megjelent, Felvilágosodás most című kötetét mutatta be az ELTE pedagógiai és pszichológiai karán.

Digitális oktatási programot indít a T-Systems Modern Iskola néven digitális oktatási programot indít a T-Systems, melynek keretében ingyenes, továbbképzési kreditet érő online tananyagot kínál a tanároknak, az intézmények számára pedig játékos robotika oktatócsomagot. Ezzel egyidőben a Magyar Telekom kedvezményes mobil hang- és adatot is magába foglaló díjcsomagokat ajánl a pedagógusok számára - jelentette be a vállalat.

Nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét Nagy lehetőség előtt áll Magyarország, a közép-kelet-európai régió és a V4-ek, a kockázati-és magántőkepiac előtt nyitott az út a terjeszkedésre és növekedésre, de vannak azért buktatók is. A Portfolio és a HVCA mai közös befektetési konferenciáján az előadók kitértek arra, milyen kilátásokkal bír most Európa magántőkepiaca, a konferencia főelőadója, Hortobágyi T. Cirill pedig arról beszélt, a sikeres befektetés nem mindig pénzben mérendő.

Kevéssé foglalkoznak az európai cégek a munkavégzés jövőjével Bár abban bárki egyetértene, hogy a technológia fejlődése nagy hatást gyakorol a munkavégzésre, de még a cégek számára sem egészen világos ennek a módja. Legalábbis részben ez derül ki a Dell Technologies, a VMware és az IDC közös Becoming Future of Work Ready: Follow the Leaders" tanulmányából, amely európai országokban működő kis-, közép- és nagyvállalatok teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozóinak válaszai alapján készült.

Veszélyes az ülőmunka? Mit tegyünk ellene? Talán még nem érezzük az ülőmunka negatív hatásait, sőt az is lehet, hogy legyintünk a figyelmeztető előrejelzésekre, ám amikor a baj már kopogtat, akkor valamennyien arra gondolunk, hogy bárcsak visszatekerhetnénk az idő kerekét, hogy megelőzhessük a kínzó hátfájásunkat. Az ergonómiával évek óta foglalkozó Fellowes Hungary összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyeket megfogadva, csökkenthetjük a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát.

Keresik hazánk legvonzóbb munkahelyeit! A DreamJo.bs harmadszor is meghirdette a Szerethető Munkahelyek Díj versenyét, hogy megtalálják a legvonzóbb munkahelyeket. A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjanak minden kisebb és nagyobb cégnek arra, hogy megmutathassák magukat és felkerüljenek a Szerethető Munkahelyek térképére, foglalkozási területtől és mérettől függetlenül. 

Idén megtörténik a TV trónfosztása az USA-ban Történelmi fordulóponthoz érkezett idén az amerikai médiapiac, egyes kutatások szerint idén először következhet be, hogy az átlag amerikaiak több időt töltenek az okostelefonjukkal, mint a TV előtt ülve (tartalom- és médiafogyasztásra fordított idő).   A mobilszegmens esetén a katalizátort meglepetésre nem elsősorban a különböző videostreaming-platformok jelentik, sokkal inkább a digitális audiotartalmak (beleértve a podcasteket is).