ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/07: Inspirációs észt minta

TECHNOLOGY

Interoperabilitás, avagy hogyan könnyíti meg az állam a polgárok életét? Űrlapokat töltünk ki – legtöbbször már online –, melyek tele vannak olyan mezőkkel, amiket a központi nyilvántartások tudnak rólunk, és sokszor kell beszereznünk olyan igazolásokat, amiket egy másik ágazatbeli, szintén állami szerv tárol rólunk. Létezik azonban egy ennél sokkal inkább ügyfélbarát új megoldás, melynek részleteit Karlócai Balázs, az IdomSoft vezérigazgatója foglalja össze írásában.

Saját oxfordi kiállítását nyitja meg egy humanoid robot Június 12-én az Ai-Danevű, mesterséges intelligenciával felturbózott humanoid robot saját kiállítását fogja megnyitni az Oxford Egyetemen. A beépített kamerával rendelkező gép robotkarral készíti képeit. Mesterséges intelligencia-technikákkal és algoritmusokkal dolgozó oxfordi fejlesztői szerint Ai-Da az első embereket megörökítő, kinézetre ultrarealista robot. Az alkotáshoz kameraszemét, és a kézfején lévő ceruza-ecsetféleséget használja.

Így lett egy kvantumstartup feje az egykori Amazon főmérnök Az IonQ nevű amerikai startup május végén jelentette be új ügyvezetőjét, Peter Chapmant, aki öt évig dolgozott az Amazon Prime mérnökigazgatójaként. Az IT iparág mostanság éppen a kvantumszámítógépek korszakára készül, az IonQ és a rokon startupok pedig olyan vállalatokkal együtt indulnak versenyben, mint az IBM, a Google vagy épp a Microsoft. Az IonQ eddig összesen 20 millió dollár kockázati tőkebefektetést kapott, többek között a GV-től (az egykori Google Ventures).

Megújul a H2020 részvételt támogató rendszere Az EU Horizont 2020 (röviden: H2020) keretprogramjában számos jelenleg is nyitott és folyamatosan pályázható felhíváson lehet elnyerni kutatás-fejlesztési és innovációs támogatásokat. Mit tartogat még a Horizont 2020? Hogyan készüljünk a következő kutatási és innovációs keretprogram pályázataira? A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019. június 11-én szakmai fórumot szervez, amelynek célja, hogy bemutassa, hogyan válhatnak sikeresebbé a magyarországi pályázók az EU kutatási és innovációs keretprogramjaiban.

Újraírhatják a játékszabályokat a cégvezetők A világ legnagyobb vállalatvezetőinek kétharmada szerint az agilitás az üzlet új „fizetőeszköze” és amennyiben valaki nem képes alkalmazkodni, az hamar feleslegessé válhat – derült ki a KPMG felméréséből.Egy változékonnyá és bizonytalanná váló világban a sikerhez viszont másfajta vezetői készségek szükségesek, mint korábban, főként a nagyobb, globális szervezetekben. Egy CEO-nak ma komfortosnak kell lennie azzal, hogy a saját üzleti modelljét felforgassa, megkérdőjelezze – akár új stratégiai partnerségek megkötésével, akár alternatív felvásárlási stratégiával vagy a meglévő munkaerő képességeinek fejlesztésével.

A jó pitch titka: izgalmas növekedési történetet kell bemutatni Mindössze néhány másodperc az első, pozitív benyomáshoz, aztán még pár perc – ennyi ideje van egy startuppernek egy tipikus pitch során, hogy olyan teljesítményt nyújtson, ami sok millió forintról és végső soron cége jövőjéről is dönthet. A prezentáció tartalmi része mellett olyan apróságokra is kell figyelni, mint a helyes légzés vagy a zavaró szokások eltüntetése.

Indul az Autoinvest – Eljött a robottanácsadók ideje a közösségi finanszírozásban is? A robo-advisor szoftverek, amelyek túlnyomórészt nyilvános értékpapírokba való befektetést segítik elő, már évek óta a fejlett piac részei. Szintén jó ideje jelen vannak a közösségi finanszírozást (equity crowdfunding) lebonyolító portálok, ahol viszont eddig a befektető teljes mértékben egyedül maradt a döntésével. Egy új szolgáltatás most azonban elindíthatja a változást, amit a brit Seedrs jelentett be a napokban.

Felhőre optimalizált biztonság A felhőbe költöző vállalatok még mindig a hagyományos, határvédelem elvén működő biztonsági termékekben hisznek. A cloud technológia biztonsági kihívásaira szakosodott security megoldásokat kell a vállalatoknak használniuk annak érdekében, hogy a cég digitális átalakulása teljes és akadálymentes legyen – a Fortinet négy innovációját mutatjuk be cloud security területen.

Hogyan térjünk át az Ipar 4.0-ra? A Los Angelesi repülőtér melletti El Segundo székhelyű 3Diligent két főkategóriára osztotta szolgáltatásait: az egyik az Ipar 4.0-hoz nyújt stratégiai tanácsokat, a másik tervezési tanácsadással foglalkozik. Az előbbi gyártócégeket segít az Ipar 4.0-ba való átmenetben. Fejlett gyártási folyamatokkal, például 3D nyomtatással, CNC megmunkálással és más robotizált platformokkal kapcsolatban ad profi tanácsokat. E technológiák és az új anyagok hatékony használatával, az egész ellátási lánc forradalmasítható, és az Ipar 4.0 valósággá válik.

Terjed, de nem elég elterjedt a digitális számlázás a kkv-k körében A különböző számlázóprogramok használata jelentősen alatta marad a hagyományos számlatömb népszerűségének a magyar mikro- és középvállalatok (legfeljebb 250 munkavállalót foglalkoztató társas vagy egyéni vállalkozások) körében - derül ki az eNET frissen publikált kutatásából. A digitális számlázás a társas vállalkozásoknál ugyan népszerűbb, de még ebben a szektorban is lenne hová fejlődni - mutat rá a felmérés.


Human Hungary 2019: Az idolizmus Az már nem kérdés, hogy a cégek fejlődéséhez idolokra van szükség. Minden kornak mások az idoljai, és az idolok más és más személyiségjegyekkel rendelkeznek. De honnan tudhatjuk, hogy mi példaképek vagyunk vagy lehetünk-e? Vagy kollégáink, vezetőink azok-e?
Kevesen tudják, de az idolizmus szintjének mérésére már konkrét, objektív mérőszámok is léteznek. Palencsár Miklós, a 3B System Hungary frontemberének előadása.

 

HUMAN

Meg kell tanulnia az embereknek, hogy tevékenységüket elemzik Ha egy városban az embereket szeretnénk biztonságba helyezni, sok múlik azon, hogy mennyire figyeljük meg őket. Ez egy nagyon érzékeny kérdés, hiszen a magánszférát tiszteletben kell tartani. De azt senki nem várhatja el tőlem, hogy úgy védjek meg valakit, hogy nem figyelem. Biztonság nincs elemzés nélkül, gondolja Keleti Arthur, a T-Systems biztonsági stratégája.

Rugalmas képzési programok szolgálják a változó igényeket A hazai gazdaság dinamikus bővülése nyomán – részben strukturális okok miatt – hiánnyal küzd a munkaerőpiac, aminek egyik megnyilvánulása a munkaerőpiaci igények és a munkaerő vagy potenciális munkaerő képzettsége közötti eltérés. A képzettségi szerkezet kiigazítása komplex kihívás az érintett szakpolitikák számára, és aktív részvételt kíván a munkaerőpiac szereplői, a munkáltatók és a munkavállalók részéről egyaránt.

Amikor a mesterséges intelligencia életet veszélyeztet A digitalizálás elterjedésével egyre fontosabbá válik, hogy morálisan tökéletesek legyenek az algoritmusok. A cégeknek meg kell akadályozniuk, hogy a megoldásaik diszkrimináljanak vagy életeket veszélyeztessenek. Az minden piaci szereplő számára világos, hogy egy találmány csak azután számíthat széles társadalmi elfogadottságra, ha az emberek megbíznak abban. Éppen ezért szükség van arra, hogy az etikát már a fejlesztéskor bevonják a folyamatokba. 

„A jövő világa kedves robotok és kedves emberek közös világa lesz” Az AI nem a jövőnk, hanem már a jelenünk része, „ma már teljesen körbevesz bennünket, sőt annyira kapcsolódik hozzánk, hogy észre se vesszük”- mondta Sági György, a Bondweaver Hálózatelemző Kft. alapító-ügyvezetője, aki két évtizede foglalkozik hálózatelemzéssel. Az  egyik kulcskérdés az, hogyan tehetjük alkalmassá munkahelyünket a mesterséges intelligencia befogadására, mitől lesz egy szervezet „mindful”, és hogyan tekintsünk a lojalitásra, ha az minden egyes munkavállalónak mást jelent.

Egymillió emberre nem figyel itthon az IT szakma Közös cselekvésre, összefogásra szólította fel a teljes IT szakmát az IThon.info, hazánkban ugyanis még ma is minden tizedik ember akadályba ütközik a weboldalak olvasása közben. Azt gondolhatjuk, hogy ez egy speciális probléma, pedig elég egy kéztörés vagy időskori látásromlás, hogy megértsük, milyen nehézségekkel találkozhatunk netezés közben. Az első alkalommal megrendezett szakmai IT Összefogáshoz 6 cég csatlakozott vállalva, hogy valódi változást indít el az esélyegyenlőség megteremtéséért. 

Ön a tettek vagy a gondolatok embere? Sokféle megközelítés létezik a személyiség és a viselkedés egyéni különbségeinek leírására, de talán a legszembetűnőbb, hogy alapvetően „kifelé” vagy „befelé” éljük az életünket. 1921-ben jelent meg Carl Gustav Jung svájci pszichológus-pszichiáter Lélektani típusok című munkája, ahol az introvertált személyiségtípust úgy jellemezte, mint akit leginkább a gondolatok és a belső érzések világa foglalkoztatja, míg az extrovertált típust a tevékenységek külső világa foglalja le. Lényegében mindkét lélektani típushoz kapcsolódó viselkedést a külvilághoz alkalmazkodás különböző módjainak tekintette. 

Összegyűjt rólad minden rosszat, ami fenn van az interneten egy startup Épült egy számítógépes alkalmazás, amely minden rosszat, ami az interneten megtalálható rólad összegyűjt és a felhasználó elé tár, emellett megismerkedtünk egy olyan céggel is, ami azt elemzi, hogy mely cégek gyűjtenek rólad az engedélyek nélkül személyes adatokat és egy olyannal is, amely pénzügyi tanácsadók véleménye alapján segít befektetési döntéseket meghozni egyszerre akár több ezer felhasználónak. Bemutatkoztak az izraeli digitális startupok. 

A briteknél az influ marketing is sokkal fejlettebb Ismét Budapesten tartotta Youth Meetingjét a Worldcom, ahol fiatal európai pr-szakemberek osztották meg egymás között tapasztalataikat.  A Worldcom nemzetközi csapatában több mint 2000 kommunikációs szakértő dolgozik 6 kontinens 49 országának 115 városában. A közel egy évtizede útjára indított Worldcom Youth Meeting a globális ügynökséghálózat legfontosabb, fiatalokat célzó szakmai kezdeményezése és nem először hozták Budapestre. 

Szabadúszó vs. full-time dolgozó: Mikor melyiket válasszuk? A szabadúszó munkák előretörése az évtized egyik leghatékonyabb munkahelyi trendje. Napjainkban több millió ember hagyja ott teljes idős állását egy szabadabb lehetőségért. De vajon csak akkor alkalmazzunk szabadúszókat, amikor költségeket akarunk csökkenteni? Mindig jó döntés teljes idős munkavállalókat alkalmazni? Mindkettő munkatípusnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért az üzleti céljaink szerint érdemes a következő forgatókönyveken elgondolkodnunk.

Vloggerkedésre tanítja a gyerekeket az Unicredit A Bridge Bizniscool az UniCredit Bankkal közösen naprakész tananyagot dolgozott ki 11-14 évesek számára. A gyerekek a „Gazdálkodj vlogosan!” programban egy vlogger vállalkozás kulisszái mögé tekinthetnek be. Az kurzus során a gyerekek 4 fiktív - beauty, travel, gamer, extrém sportoló – vlogger közül választhatnak, akiknek tanácsadóként segíthetnek a vállalkozása stratégiai, kreatív és pénzügyi döntéseinek meghozatalában, többek között megtakarításokhoz, hitelfelvételhez, szponzorációs együttműködésekhez kapcsolódó kérdésekben.