ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/11: A jó cégbemutató (profitnövelő) aranyszabályai

TECHNOLOGY

Jeget az eszkimónak, tulipánt a hollandnak? A vonzó cégbemutató igazi aduász a zsebben. Különösen akkor, amikor oda kell állni a virtuális startvonalhoz, ahol több tucat hasonló vállalkozás versenyez a gigászi megrendelésért, a partner vagy a vásárló kegyeiért. A sablondumákkal, unalomig ismételt frázisokkal, elcsépelt szóvirágokkal azonban a legjobbak is pillanatok alatt beleszürkülnek az „exkluzív”, „teljes körű”, „elit”szolgáltatást nyújtó cégek sorába. Ezért összegyűjtöttük a jó cégbemutató aranyszabályait.

Szempillantás alatt kifosztja a bankok kincseskamráját a Facebook - Mire számíthatunk Magyarországon? Mark Zuckerberg mestertervet szőtt, amellyel egy csapásra 2,4 milliárd ember mindennapjaiba nyúl bele: létrehozza a GlobalCoint, ami az elektronikus fizetés egy új, kriptopénzes alternatívája lesz. A lépéssel természetesen nem csak a Facebook-felhasználóknak kedveskedik, hanem komoly bevételi forrásra tehet szert. A bankok és kártyatársaságok lehetőséget is láthatnak benne, de ennél talán sokkal nagyobb veszélyt jelent nekik a Facebook terve.

A világ egyik legnagyobb autógyártója elismerte, a Tesla közelében sem lesz Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokat és az elektromos autók iránti egyre nagyobb keresletet látva a Toyota vezetése úgy döntött, drasztikusan módosítja korábbi célját: éves szinten 5,5 millió elektromos autót adnának el már 2025-ben. A gond csak az, hogy ebből a darabszámból kevesebb, mint 1 milliót tennének ki a tisztán elektromos meghajtású járművek, ez pedig messze elmarad a Tesla, vagy éppen a nagy rivális, a Volkswagen terveitől.

A Facebook keményen lép fel a Huawei ellen Szinte napról napra vannak friss fejleményei a Huawei és az Egyesült Államok összetűzésének. Ezúttal arról számolhatunk be, hogy a Facebook meglepő határozottsággal megy neki a kínai gyártónak. A Reuters beszámolója szerint a Facebook még azt sem várja meg, hogy a tiltás hivatalosan életbe lépjen, hanem előre dolgozik. A Facebook döntése nyomán a kínai vállalat elveszíti az Instagramot és a WhatsAppot is, ezek egyaránt 1 milliárdnál is nagyobb felhasználói táborral rendelkeznek. 

Új adó jöhet - odacsapnak a Facebooknak és a Google-nek Egy-két év múlva a technológiai óriáscégeknek, például a Facebooknak és a Google-nek is komoly adókat kell fizetniük attól függetlenül, hogy mely országokban vannak fizikailag is jelen, s hogy milyen profitot mutatnak ki az egyes államokban – írta a Financial Times, amely szerint a G20-ak pénzügyminiszterei egyezségre jutottak arról, hogy radikálisan meg kell változtatni a nemzetközi adózás rendjét.

Nem maradhat le Magyarország a mesterséges intelligencia versenyében A fejlesztők számára anonimizált formában hozzáférhetővé kell tenni a nagy adatgazdák adatvagyonát, különben lemaradunk a globális mesterséges intelligencia (MI) versenyben. Ehhez azonban megfelelő jogi, gazdasági és fizikai keretek kellenek, amelyek fő koncepcióját – sok egyéb más mellett – tartalmazza majd a készülő MI országstratégia – hangzott el az Infoparlament idei ülésén, ahol az ipar, a kormányzat és a kutatási szféra döntéshozói, köztük a Mesterséges Intelligencia vezető szakértői értekeztek.

Jól ráijesztettek a magyar cégekre - sok a félreértés a digitalizáció körül Sokszor a csillagháborút akarják eladni a kis-és közepes vállalkozásoknak (kkv), amikor digitalizációs fejlesztéseket próbálják rájuk sózni, miközben a legtöbb magyar - akár ipari termeléssel foglalkozó - cégnek valójában sokkal kisebb léptékekben kellene gondolkodnia. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a gyártási mennyiségen nem tudna komolyan javítani a kevésbé költséges megoldásokkal.

Ön látja, mi történik céges hálózatán? A vállalati környezetben is egyre népszerűbb felhőszolgáltatásokra is kiterjed a vállalati vizibilitást megteremtő Flowmon-platform. A megoldás jelenéről és jövőjéről Ványa Lászlóval, a Flowmon Networks magyarországi üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

Döntés előtt a vállalatok: agilitás vagy halál A világ legnagyobb vállalatvezetőinek kétharmada szerint az agilitás az üzlet új fizetőeszköze” és amennyiben valaki nem képes alkalmazkodni, az hamar feleslegessé válhat. A CEO-k komoly válaszút elé érkeztek világszerte. Példátlan környezeti, gazdasági és technológiai változásokkal kell szembenézniük, eközben az üzletük növekedéséhez meg kell kérdőjelezni a régóta élő piaci beidegződéseket, fel kell forgatni saját üzleti modelljüket.

Vége lehet a parkoló-keringőnek Az első ütemében nemrég átadott zalaegerszegi ZalaZONE tesztpálya leginkább a mozgó autóknak kínált lehetőségekkel kerül be a hírekbe. Pedig ugyanott egy magyar fejlesztésű intelligens parkolási rendszer is bemutatkozott. Az autóipari fejlesztések jó része az autók mozgásának, közlekedésének megkönnyítésére, biztonságosabbá és környezetbaráttá tételére irányul. Pedig minden autós tudja, hogy a vezetés mellett legalább akkora gondot okoz, amikor abba akarjuk hagyni a vezetést – azaz parkolót szeretnénk találni.

 

HUMAN

Átalakul a munka fogalma és tartalma, a robotizáció a még nem létező állásokra jelent veszélyt A robotizáció és a mesterséges intelligencia nem a jövő, már itt van körülöttünk, az otthonainkban, a munkahelyeken. Az eurozónában tizenegymillió új munkahely jött létre az elmúlt években, miközben gyors volt a technológiai fejlődés. Egyre több szellemi munkakör jön létre, ezzel együtt tűnnek el olyanok, amelyekre nincs szükség, vagy gépesíthetők. A fizikai erő elveszítette a dominanciáját, helyette beleérző képességre, kommunikációs képességre, nyelvtudásra van szükség.

„Ha már hiszünk valamiben, akkor higgyünk a pozitív dolgokban!” Ma már az embereknek nincsen idejük több évig pszichoterápiába járni, gyors és hatékony megoldásokat keresnek a problémáikra. A hagyományos coaching is használ intuíciós eszközöket, a SzuperTudatos Önfejlesztés rendszere ennél sokkal átfogóbb módon képes segíteni. Strukturált formában, egy adott kérdésre nagyon konkrét és pontos válaszokat képes megmutatni. László Erikát, a SuperConscious Self-Coaching™ (SzuperTudatos Önfejlesztés™) módszer kifejlesztőjét kérdeztük.

Az Y generáció és az Instagram költészet: az irodalom már nem csak papíron létezik Tűnhet úgy, hogy az Y- és Z generációsok számára a kultúra fokozatosan elértéktelenedik és eltűnik – ez azonban nem igaz. Az Instagram mára egy komplett költőgenerációt termelt ki, a szelfik és az ételfotók között bizony irodalmi művészet is megbújik, amely szerencsére mellőzi az iskolai verselemzések kellemetlen bukéját. Végül is, ha korunk és technikai lehetőségeink is változnak, akkor az irodalom miért kellene, hogy kivételt képezzen? Ha már van e-sport, miért ne lehetne e-költészet?

Létezik még a kedvezményes nyaralás, de csak kevés magyar kiváltsága Egyre kevesebb dolgozó élhet a kedvezményes, céges üdülés lehetőségével: évről évre csökken a vállalati üdülők, és ezzel a férőhelyek száma is. Több nagy cég, köztük a Magyar Telekom is megválik a nyaralóitól, ugyanis a juttatások adózásának idén év eleji átalakulása miatt már nem éri meg a vállalatoknak a céges üdülés biztosítása.

Digitális oktatási programot indít a T-Systems Élénk vizuális kultúra, ismeretterjesztés helyett képességfejlesztés, egyéni fejlődést támogató digitális lehetőségek – a digitális transzformáció rohamosan formálja át az oktatási igényeket. A program keretében ingyenes, továbbképzési kreditet érő online tananyagot kínál a tanároknak, az intézmények számára pedig játékos robotika oktatócsomagot. Ezzel egy időben a Magyar Telekom kedvezményes mobil hang- és adatot is magába foglaló díjcsomagokat ajánl a pedagógusok számára.

A női startup a szabadúszó munkavállalók megsegítését tűzte ki céljául A work.buzz segíti a szabadúszó munkavállalók megjelenését az online térben, illetve összeköti őket a vállalatokkal – mondta Kiss Lilla, a startup egyik alapítója. Egyre több iparágban jelenik meg az a tendencia, hogy nem munkavállalóként dolgozik valaki, hanem egy adott projektre, feladatra szerződik. A work.buzz nekik fejlesztette ki azt a platformot, ami segít, hogy a munkaerőpiacon jobban tudjanak kapcsolódni meglévő ügyfeleikhez, új ügyfeleket szerezhessenek, emellett online névjegyet, önéletrajzot, mini weboldalt generálhatnak maguknak.

A főnök teheti kiégetté a beosztottat Rengeteg magyar munkavállalónál jelentkeznek a kiégés tünetei, elsősorban a túl sok stressz és az arányaiban alacsony elismerés miatt – olvasható a Workania állásportál friss elemzésében. A hazai munkavállalók ráadásul meglehetősen kiszolgáltatottak az úgynevezett burn-out szindrómának: frusztráltak, elégedetlenek, túlterheltek, de a stresszkezelésben sem jeleskednek. 

A digitalizáció nem lehet csak a diplomások kiváltsága A digitális közösségi alkotóműhelyéről ismert magyar tulajdonú Makerspace.hu a Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás (DOKK) keretében mutatta be saját fejlesztésű tananyag családját. A 15 termékből álló alkotópedagógiai csomag az első olyan kézzelfogható komplex termék, ami a szakképzés digitális megújulását támogatja. A tanári kézikönyvet, munkafüzeteket, digitális segédanyagokat és alapanyagokat is tartalmazó egységcsomagok az egyéni kreativitást, a csoportos együttműködést és a technológiai készségek átadását egyaránt biztosítják.

Ha home office-ban megráz az áram, az munkahelyi baleset? Bár Magyarország még le van maradva e téren, de itthon is egyre elterjedtebb a távmunka és a home office. A távmunkavégzés, különösen, ha a munkavállaló a munkát az otthonában végzi IT biztonsági, munkavédelmi és bizalmi kérdéseket is felvet, különös tekintettel arra, hogy a munkavégzés természetéből adódóan a munkavállalónak nagyobb önállósága van a munkavégzés és a munkaszervezés tekintetében is.

Mi szükség a bölcsészekre a technológiai innováció korában? Az emberiség régóta számtalan olyasmire képes, amit az egyes ember viszont nem tud érteni és értelmezni, ezért igen nehéz még elgondolni is, hogyan hatnak majd életfeltételeinkre bizonyos technotudományos újdonságok. Mégis, ha a klónozás,  az önvezető autók etikai dimenziót nem szeretnénk figyelmen kívül hagyni, és elfogadjuk, hogy szükséges egyfajta társadalmi kontroll és előzetes szabályozás, mielőtt rászabadítjuk közösségeinkre az újabb és újabb innovációkat, akkor történészek, filozófusok, szociológusok, pszichológusok munkájára lesz szükség.