ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/12: Mindent (is) visz a cloud

TECHNOLOGY

Felhőbe burkolt mítoszok és a valóság Áttörte a lélektani határt a cloud technológia: egyre természetesebb, hogy az üzleti folyamatok mögött a felhő húzódik meg. De valóban költségmegtakarítást jelent a cégnek, agilis lesz a vállalat, ha a cloud technológiára tér át, és tényleg biztonságos a technológia? Összegyűjtöttük a kkv-k körében terjedő felhős mítoszokat és bemutatjuk a valóságot.


Irány az Egyesült Arab Emirátusok! UAE–Magyar Üzleti Fórum

Gazdagság, nincs adó, nagy felvevőpiac. Óriási a kereslet a luxusra, a tudásra, a vízre, a magas technológiákra, és az élelmiszerekre. Nincs olyan messze, hogy ne érné meg exportálni vagy helyben jelen lenni. Az elmúlt két év egyik legnépszerűbb üzleti irányáról hallgassa meg a legjobb szakértőket a Piac & Profit konferencián,Budapesten, 2019 június 19-én. Jövőre 2020 Dubai Expo. Várják a magyar vállalatokat is!

A konferencia részletes programjáról és a regisztrációról itt tájékozódhat.


Hol vannak növekedési tartalékok a hazai kkv-knál? Az elmúlt időszakban a hazai gazdaság egy nagyon dinamikus növekedési pályát futott be. A növekedést elsősorban a foglalkoztatás emelkedése támogatta kínálati oldalról. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a munkanélküliség megközelítette a 3 százalékot, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a foglalkoztatás további bővülésével elérhető növekedés már nem lesz olyan mértékű, mint amilyet az elmúlt évben regisztrálhattunk.

Brexit: ez nagyon hiányozni fog az EU-nak Az európai startup-ökoszisztéma egyik, ha nem a legfontosabb központja az Egyesült Királyságban, azon belül is Londonban van. Azt, hogy ez mennyire így van, egy nemrég napvilágra került, a London Tech Weekre készült kutatás is bizonyítja: eszerint ugyanis 13 unikornis, azaz gyorsan legalább egymilliárd dolláros értéket elérő startup is alakult 2018-ban az országban. 

Feltérképezett lehetőségek – avagy a világunk digitális lenyomata Amikor a digitális megoldás kerül a vállalat fókuszába, akkor az üzleti és működési modellt is át kell alakítani, hogy skálázható termék legyen a végeredmény. Az újjászületés folyamatában az egész vállalat magáévá teheti az új stratégiát, ezzel garantálva a sikeres átalakulást.

Szerzői jogsértés a webshopban: mit tegyünk? Az internet elhozta a könnyen másolható tartalmak korát, és ezzel együtt azt a szemléletet is, hogy amit át lehet venni, azt át is szabad venni máshonnan. Pedig ez nem így van. Nyilván egy e-kereskedő sem örülne neki, ha valaki egy spéci technológiát alkalmazva elterelné a webshopja forgalmát úgy, hogy a bevétel nem hozzá, hanem egy vadidegen hackerhez folyna be. Ehhez hasonlóan nem örülnek azok sem, akik különféle tartalmak, szövegek, képek, videók stb. gyártásából élnek, ha mások engedély nélkül és ingyen használják a munkájuk gyümölcsét. 

Digitalizálódó számlázás a KKV szektorban – a kicsiknek még fel kell zárkózni A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) számlázási gyakorlatában egyre inkább előtérbe kerülnek a digitális megoldások. Összességében ugyan még mindig a számlatömb uralja a piacot, de tízből négy KKV már számlázó programot használ. Hol tart ma a hazai számlázási piac digitalizációja? – ezt vizsgálta az eNET és a Számlázz.hu közös kutatása.

Az a lényeg, ami a kamera mögött van A hagyományos biztonságtechnika egyre inkább informatikai alapokra épül, és ugyanazokat a technológiákat használja, mint a számítógépes rendszerek. Az eredmény pedig az lesz, hogy mind közelebb kerül egymáshoz és közös irányítás alá esik az IT- és a klasszikus biztonság, ennek minden technológiai és szervezeti következményével.

Több milliárdért vett startupot a Google Cloud A Google 2,6 milliárd dollárt fizet a nagy terjedelmű adatállományok (big data) elemzésével foglalkozó, tőzsdén kívüli Looker vállalatért – jelentette be Thomas Kurian, a Google Cloud novemberben kinevezett vezérigazgatója. A Google Cloud, amely a Google felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, a bevételeit tekintve globálisan ugyan a harmadik helyen áll a piaci szegmensben, de messze lemaradt az Amazon és a Microsoft mögött.

Óriási olajmezőt találtak Magyarországon, de nem verik nagy dobra Nem reklámozzák az óriási új magyar kőolajtalálatot, pedig harminc éve nem fedeztek fel ekkora mezőt, írja a G7. A lap nyilvános iratok és a műszaki dokumentáció alapján rakta össze a beruházás részleteit. A Szigetvártól délnyugatra található Istvándiban és Kétújfaluban a közmeghallgatások jegyezőkönyvei szerint egy amerikai-magyar olajvállalat képviselői igyekeztek megnyugtatni a helyieket, hogy nem kell félniük, attól még, hogy nagy léptékű kőolajtermelés indult be a falvaikban, ez őket semmilyen szempontból nem fogja hátrányosan érinteni.

G20 - egyezség a mesterséges intelligencia irányelveiről A G20-tagállamok pénzügyminiszterei Tsukubában találkoztak egymással és számos fontos kérdésről, illetve területről egyeztettek. A világ vezető gazdasági hatalmai először tértek ki a mesterséges intelligencia alapelveire. A cél az volt, hogy az emberek és a cégek jobban megbízzanak a technológiában és a jövőben teljes mértékben ki lehessen aknázni az abban rejlő lehetőségeket.

Íme egy hathatós mód, hogyan lehet fiatal munkaerőt cégünkhöz vonzani! A videóban a Schönherz Iskolaszövetkezet sokat látott vezetői foglalják össze röviden, miért, és hogyan érdemes juniorokkal dolgozni. Kiderül, hogyan rázható fel a cég friss, lelkes munkaerővel, szakmai tapasztalatokra éhes fiatalokkal, továbbá az is, hogyan lehet őket megtartani. 

 

HUMAN

Új vezetővel erősít a Bluebird az IT-piacon Június 11-től Lakovich Nándor tölti be a Bluebird International IT Solutions üzletág igazgatói posztját. A lépéssel a vállalat tovább erősíti szerepvállalását az IT-piacon. „IT Solutions üzletágunk a Contracting szolgáltatásunk kibővítése egy új tevékenységgel, az IT-projektek fix díjon történő elvégzésével. A mindennapokban ez azt jelenti, hogy nemcsak IT-szakembert tudunk adni a projektfeladatok ellátásához, de képesek leszünk az adott IT-feladatot elvégezni is” – nyilatkozta a változásról Réfi Balázs, a Bluebird vezérigazgatója.

Mutatjuk, hogyan rakhatod össze életed önéletrajzát! Pályakezdőként talán nem is létezik nagyobb kihívás, mint összeállítani egy igazán ütős, hatásos életrajzot, mely garantálja az álomállás megkaparintását. Persze nem kell kétségbeesni, ha még nem áll rendelkezésedre hosszú évek munkatapasztalata, pár egyszerű tipp megfogadásával és minimális idő befektetésével is kitűnhetsz a jelöltek sokaságából. 

Kíváncsi a frankóra? Így látja a csúcsguru Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere és legismertebb befektetője hosszú élete során számos nyilatkozatot adott, amelyekből egy sokat látott üzletember szól az ifjú titánokhoz, akik szeretnék megismételni a sikerét. Becslések szerint 85 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amivel a világ negyedik leggazdagabb embere. A befektető, aki augusztusban lesz 89 éves, hosszú élete alatt számos többé-kevésbé érdekes tulajdonságával szerzett hírnevet magának. Egymondatos „bölcsességeiből” összeállítás készült. 

Kiderült, mit akarnak a munkavállalók Az európaiak hetente csak négy napot akarnak dolgozni, kivéve a lengyeleket - írta a Business Insider Polska. A lengyel lap beszámolt a The Workforce View in Europe 2019 kutatásról, amelyben 10 ezer, francia, spanyol, holland, német, svájci, lengyel, olasz és brit munkást kérdezett megjelenlegi munkakörülményeiről, és arról, mit várnak a jövőben.

Az érett munkaerő - aki az ötven-pluszosokat mellőzi, az a tapasztalatot mellőzi Vezessük csak be minél előbb ezt a kategóriát a munkaerőpiacon, mert bizony itt az ideje! Nem azért, mert régóta jelen vannak már a képviselőik, csak eddig nem nevezték őket nevükön. Nem is csak azért, mert ők is megérdemlik a médiafigyelmet, nemcsak az új generációk. Hanem mert ha nem tudatosítjuk, hogy micsoda értéket jelenthetnek a munkaerőpiacon, akkor a figyelmen kívül hagyásukkal veszteség éri a céget, aki nem vette fel őket. Még csak nem is kereste őket - pedig jól tudjuk: aki keres, az talál.

Négynapos munkahét, létszámstop: mi vár az autóiparra? Gyengélkedik a német autógyártás, ami már hazánkban is érezteti hatását: két nyugat-magyarországi alkatrész-beszállító üzemben négynapos munkahetet vezettek be. Egyes autó- és gépipari cégek már létszámstopot jelentettek, vagy háromról két műszakra térnek át.Mi áll a háttérben? A német gazdaság az idei évben minden várakozás alatt teljesít, azaz folytatódik a tavalyi második félévben indult folyamat. 

Mit tudnak a sikeres generációváltók? Belestünk a kulisszák mögé Az utódlás kihívására többféle válasz létezik, a stafétabot például nem csak családon belül adható át. Vannak, akik tudatosan, éveken keresztül készülnek a sikeres cégátadásra, bár konkrét recept senkinél sincs. Hogyan lehet több évtized után zökkenőmentesen kiszállni egy szervezet irányításából? Hogyan lesz pár év alatt egyszemélyes vállalkozásból az alapítótól független menedzsment által irányított tőzsdei részvénytársaság? 

Jogsértő tartalmak a neten - A kommentekért való felelősség - Mennyiben tekinthető szerkesztőnek és miért felelős a tartalomszolgáltató? A jogsértő tartalom szerzőjének felelősségre vonása az internet világában korántsem egyszerű és könnyű feladat, figyelembe véve, hogy az elkövető a világ bármely pontjáról elkövetheti a jogsértést, és mindezt leggyakrabban a névtelenség homályába burkolózva teszi meg, ami nagymértékben megakadályozza a felelősségre vonását. Felmerül a kérdés: mennyiben tekinthető egy honlap tartalomszolgáltatója szerkesztőnek a kommentek vonatkozásában?

Már nem a másnaposság a legfőbb ok, amiért beteget jelentünk a munkahelyenEddig úgy lehetett tudni, hogy a legtöbben arra hivatkozva vesznek ki betegszabadságot, ha másnaposok. A Guardian azt írja, egy új felmérés szerint az első helyen már nem ez az ok áll. A Radio Times felmérése alapján a beteget jelentés leggyakoribb oka az lett, hogy minden ötödik brit egyben akarja megnézni a sorozata összes részét, nem pedig hétről hétre megnézni egy-egy epizódot. Sokan inkább megvárják, hogy kijöjjön az összes rész és egymás után letolják őket, ami egy egész munkanapot is kiadhat időben.

Ősszel jön a fizetős Firefox Prémium verziót kap a Firefox, a Mozilla böngészője még idén ősszel elérhetővé válik fizetős konstrukcióban is, amelyhez a szervezet több extra szolgáltatást is csomagol. A tervekről a Mozilla vezérigazgatója Chris Beardbeszélt a német t3n híroldalnak nyilatkozva. Beard a lapnak kifejtette, hogy a prémium Firefox havi előfizetési díjért cserébe lesz használható, amely a böngésző hagyományos funkciói mellett olyan extrákat is tartalmaz majd, mint a biztonságos online tárhely, vagy VPN szolgáltatás. 

Térképes munkakereső app diákoknak Aki diák vagy volt valaha diák, pontosan tudja milyen időt rabló és körülményes megfelelő diákmunkát találni akár nyárra, akár év közben suli mellé. A CSAKDIÁK térképes munkakereső alkalmazás ingyenes és csak a diákok részére készült. Egy helyen több száz (jelenleg 800+) munkalehetőség érhető el országosan. Az alkalmazáson a regisztrált cégek és iskolaszövetkezetek ajánlatai találhatók. Az érdekessége az applikációnak, hogy térképes, azaz pillanatok alatt szét lehet nézni, hogy van-e a környéken munkalehetőség.