ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/24: Digitalizálódó kiválasztás

TECHNOLOGY

„A mi tudásunk semmivel sem kevesebb, mint a külföldi versenytársaké” A hazai jogásztársadalom olyan változásokkal néz szembe, amelyek alapvetően írhatják át a jelenleg uralkodó, jogászi hivatáshoz kapcsolható trendeket. Az ügyek személyes jellege eltűnik majd, hiszen a mesterséges intelligencia és a digitalizáció térhódítása hamarosan eléri az ügyvédi hivatást is.

A sereghajtók között vagyunk az innovációban Az Európai Unió 28 országa közül a 23. helyre került Magyarország a legfrissebb innovációs ranglistán. Az Európai Bizottság komoly gondokat lát a magyar kutatás-fejlesztés területén, amelynek kijavítása nélkül egyre jobban lemarad a versenyben hazánk - derül ki a legfrissebb európai innovációs listából, ahol Magyarország a 23. helyen áll.

Sikerre érett a startup-ökoszisztéma Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures kétéves kockázatitőke-befektetési piaci jelenléte alatt csaknem megduplázódott a hazai startupok száma. Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója szerint a következő egy-két évben egyre több nemzetközi befektető jelenik meg a magyarországi piacon.

Autonóm teherautók - együttműködik a Volvo és az nVidia Martin Lundstedt, a Volvo csoport elnök-vezérigazgatója és Jensen Huang, az nVidia alapítója és vezérigazgatója bejelentette, hogy egy közös haszongépjármű-platformot szeretnének létrehozni. A kifejlesztendő megoldás az nVidia szenzorfeldolgozási, érzékeléselemzési, térképlokalizációs és úttervező szoftvercsomagján alapul majd, s számos alkalmazási lehetőséget fog kínálni, többek között az áruszállítás, a tömegközlekedés, az építkezések, a bányászat vagy az erdőgazdaság területén.

Fizetést ad a szoftverakadémiáján tanulóknak az NNG Egyedi, saját mérnökei által vezetett képzést indít a budapesti székhelyű autóipari szoftverbeszállító NNG Kft. A vállalat C++ Akadémiájának két-, vagy három hónapos képzései alatt teljes fizetést biztosít a programozói alaptudással rendelkező résztvevőknek, akik ezután már a szervezetbe beilleszkedve kezdhetik meg a munkát a cégnél. A program érdemben segíthet a karrierváltóknak, hogy az átképzéshez szükséges időt megfelelő anyagi biztonságban tudják rászánni új mesterségük elsajátítására.

Elhalasztja a kormány a banki adategyeztetés határidejét A Magyar Bankszövetség arra kérte a kormányt, hogy szeptember utolsó napjáig tolják ki a kötelező banki adategyeztetés határidejét. A kormány meghallgatta a bankokat, elhalasztották a banki azonosítás elmaradása utáni szankciókat, igaz, csak augusztus 31-ig tolták ki a határidőt. Az eredeti határidő június 26. volt.

Nem félünk a Huaweitől és gyorsan kiépítjük az 5G-t Magyarország pragmatikus álláspontot képvisel a kínai Huawei távközlési gyártó körül felröppent nemzetbiztonsági kockázati vitában, mert eddig csak vádak hangzottak el a bizonyítékok helyett - hangsúlyozta a Reutersnek adott interjúban Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter szerint az 5G technológia frekvencia aukciója mintegy 70 milliárd forintos állami bevételt jelenthet és az állam azt mérlegeli, hogy támogatással is ösztönözze az 5G hálózat gyors kiépülését az országban.

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek Mark Zuckerberg és cége most tényleg belecsapott a lecsóba. Egy ártatlannak, sőt már-már jószolgálatinak tűnő bejelentéssel hatalmas ellenfelek komoly seregét húzta magára. a Facebook a világ bankárává akar válni. Ezt pedig a Libra nevű kriptovaluta és a hozzá tartozó Calibra tárca segítségével valósítaná meg a cég. A terv emberbarát sminkjét az adja, hogy a bejelentésben arról beszélt a világ legnagyobb közösségi oldala, hogy a bankolatlanoknak vinné el a digitális pénzügyi műveleteket.

Ingyenes drónszabályozó technológia a Vodafone-tól A Vodafone a világon elsőként mutatta be, hogy a mobiltechnológia révén miként lehetséges szigorú ellenőrzés alatt tartani és megakadályozni a drónok berepülését különféle ideiglenesen őrzött területre, például bűnügyi helyszínekre, rendezvényhelyszínekre, vagy jelentős események közelébe.

A cégek alig 40 százaléka tárolja biztonságosan adatait Az Oracle 24 országban több mint 5500 szenior döntéshozót kérdezett meg, közülük 2872-at a régióból. A válaszokból kiderült, hogy a cégek 42 százalékának nincs megfelelő adatkezelési stratégiája, és tízből csak négy vállalat közölte magabiztosan, hogy képes jól kezelni, biztonságosan tárolni és felelősen felhasználni az adatait.

HUMAN

Nem örülnek a munkavállalók, ha az MI toboroz Meglepően magas a mesterséges intelligencia elutasítottsága a toborzás és az új munkatársak kiválasztása során az amerikaiak körében. Bár az új technológia sokat segíthet a cégeknek, a végső döntéshez szükséges információk megszerzéséhez egyelőre megbízhatóbb módszereket keresnek a szakemberek.

Így tanulj kétszer olyan hatékonyan! – 3 tipp a sikerhez Bármikor, amikor iskolában vagy, továbbképzésen veszel részt, állásinterjúra készülsz, egy új automatizáló szoftver kerül a  céged birtokába, vagy zongoraleckéket veszel, tanulnod kell. A tanulás hatalmas szerepet játszik az életünkben, mert ez a kulcsa a folyamatos fejlődésünknek. Tetszik vagy sem, a modern világban az jut előrébb, aki folyamatosan képzi magát az élet szinte minden területén.

Jött, látott és győzött Lady Di Akár hangosan rajongva kísérjük lépéseiket, akár csendben, észrevétlenül fordulunk hozzájuk tanácsért – gondolataikból, munkásságukból merítve inspirációt –, ott vannak életünk minden szegmensében, minden állomásán. Mert mindenkinek vannak idoljai. Épp itt az ideje, hogy a cégeknek is legyenek.

Munkavállalás: nemesedünk-e a korral? Számos országban a társadalom öregedésével párhuzamosan egyre több az érettkorú munkavállaló: húsz éve Magyarországon az 55-64 éveseknek csak kevesebb, mint 20%-a dolgozott, 2017-ben pedig már több mint 50 százaléka. Mit is jelent gazdaságilag a társadalmi öregedés;érdemes-e minduntalan kijjebb tolni a nyugdíjkorhatárokat tekintettel asztereotípiákra, miszerint az idősebbek lassabbak, kevésbé alkalmazkodóképesek és kevésbé jártasak az új, digitális technológiákban?

Beskatulyázás helyett az egyénre fókuszáljunk! Abban a világban, ahol lasszóval vadásszák a tehetséges munkavállalókat, minden cég a lehető legjobban igyekszik megismerni a fiatal generációk igényeit, hogy azokra válaszolva megnyerjék maguknak a friss munkaerőt. A generációs különbségek azonban nem olyan nagyok, mint amennyire hisszük, és inkább személyiség, mintsem a kora alapján érdemes megítélni a munkatársakat – derült ki a Human Hungary konferencia generációs különbségekről szóló blokkjában.

Van, ami a szexnél is kényesebb téma a netezőknek A 18 és 40 év közötti Y és Z generációsok, vagyis a digitális bennszülöttek már nagykorú első és második hullámának életébe teljesen beépült az internet: 99 százalékuk napi rendszerességgel használja. Messze a legtöbben okostelefonról, összességében kétharmaduk a zsebben lapuló okoseszközről szemlézi leginkább a tartalmakat – derült ki a Lounge Group közelmúltban végzett kutatásából.

Számos előnye van egy állatbarát munkahelynek Kutatások szerint egy állatbarát munkahelyen dolgozni kevesebb stresszel jár, ezt a Mars és a Royal Canin munkatársai is megerősíthetik, mivel régóta bevihetik kedvenceiket a vállalat budapesti irodájába, ahol mára mindennapossá vált a kutyák jelenléte. Hosszú ideje Európa és a világ legjobb munkahelyei között szerepelő cégek arra ösztönzik pozitív kezdeményezéseinek bemutatásával a többi munkáltatót, hogy kövessék a példájukat, és teremtsenek egy jobb világot a háziállatoknak, és ezzel élhetőbb munkakörnyezetet az embereknek is.

Több éves kihagyás után is van visszaút a munkához A Morgan Stanley idén már 3. alkalommal szervezi meg „Return to Work” „újrakezdő” programját, amelynek célja, hogy olyan álláskeresőknek segítsen, akik legalább 2 év kihagyás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. A program jó lehetőség karrierváltóknak is, akik például egy programozó iskola vagy más felnőttképzési program elvégzését követően próbálhatják ki magukat.

Íme a 4 legfőbb ok, ami miatt feladjuk az álmainkat Kövesd az álmaidat, ordítja az arcunkba az Instagramtól kezdve a fast fashion-pólókon keresztül az ajándékbögrékig minden – de gyakran előfordul, hogy mégsem így alakul az életünk. Hogy miért? Négy olyan okot gyűjtöttünk össze, ami gyakran megakadályozza, hogy az álmainknak éljünk. „A húszas éveim elején nekem is voltak nagyratörő és izgalmas karrierálmaim" – írja Kathy Caprino, nemzetközileg elismert női karriertanácsadó, író,  aki 18 évig dolgozott vállalati piacvezetőként.

Visszakapcsolták a letiltott magyar Facebook-fiókokat, kiderült a zárolás okaSokak számára megnyugtató eredménnyel zárult a Facebook vizsgálata. A közösségi oldal üzemeltetői hivatalos közleményt adtak ki, melyből a tiltás oka mellett az is kiderült, hogy a hét során letiltott fiókok felhasználói újra használhatják a Facebookot.  A Facebook vizsgálata szerint a tiltási hullámban érintett fiókok a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmat osztottak meg. Ám a közösségi oldal rendszerei kissé túlműködtek.