ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/01: Embert faragnak belőled, fiam!

TECHNOLOGY

Itt a fordulat: feloldják a Huawei elleni szankciókat – de nagy kérdés, hogy mi történik ezután A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján derült ki, hogy az Egyesült Államok és Kína újraindítja a kereskedelmi tárgyalásokat. Ezzel még csak keretet biztosítottak egy későbbi, lehetséges megállapodáshoz, az viszont már konkrétum, hogy Donald Trump sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányzat ismét lehetővé az amerikai cégek beszállítsanak a Huaweinek.

Senki sem akar a hírekért fizetni Mióta a Facebook sok ember első számú hírforrásává vált, rendkívüli módon foglalkoztatja a szakembereket, hogy a világ és egyes nemzetek társadalma milyen módon keresi és fogyasztja a híreket. A Reuters Institute Digital News „The Digital News Report: Australia 2019” című jelentése 38 országon keresztül vizsgálta, hogy hogyan viszonyulnak jelenleg a hírekhez. A felmérésből kiderül, hogy globálisan az emberek még mindig elsősorban offline értesülnek a hírekről. A televízió és a rádió tehát még mindig prioritást élvez, ha információszerzésről van szó.

A magyar cégeknek drága a robotizáció, egyre jobban lemaradnak A magyar vállalkozások digitális felzárkózását, korszerű technológiák és alkalmazások használatát sürgették közös sajtótájékoztatójukon Budapesten a Cloudera, a Dell Technologies és a Reach képviselői. Rab Gergely, a Dell Technologies tanácsadója hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok digitális lemaradása csökkent, de egy részük még mindig elzárkózik az újítások elől, és szakmai szinten felkészült cégek maradnak le digitális fejletlenség miatt. 

Egy korszak vége: Jony Ive otthagyja az Apple-t Közel 30 év után távozik az Apple-től Sir Jony Ive, a cupertinói cég megkerülhetetlen és egyik legfontosabb embere – a hírt maga a vállalat jelentette be. A közlemény szerint saját vállalkozás indítása miatt szakít az Apple-lel, habár ez csak papíron lesz így, a formatervező és az almás termékek felelőse ezután is kapcsolatban marad, az Apple lesz ugyanis Ive LoveForm névre keresztelt üzletének első (és alighanem kiemelt) ügyfele/partnere. Azt egyelőre nem tudni, mit is jelent ez a minősítés.

Bécs humanista Szilícium-völggyé alakulna A technológia szolgálja a társadalmat és ne fordítva, a fejlődés új irányát pedig Európának kell megmutatnia – nagyjából így foglalható össze a Bécsben tartott digitalizációs konferencia fő üzenete. Bécs okosvárossá akar válni, amihez minél több kutatót és vállalkozást csábítanának a városba. De nem új Szilícium-völgyet szeretnének létrehozni, hanem az emberekkel együtt és az emberekért akarnak digitális szolgáltatásokat fejleszteni.

A technológia teljesen átformálja a szállítmányozást Mesterséges intelligencia alapú fogyasztásoptimalizálás, Internet of Things (IoT) eszközök segítségével történő fuvarkövetés, Big Data elemzésre épülő logisztikai tervezés. Mind azt jelzik, hogy egy szállítmányozó cég folyamatosan lépést tart a technológiai fejlődéssel.Az újkori innovációk olcsóbbá és hatékonyabbá tehetik az áruszállítást, az a cég, amely a technológiában is képes lépést tartani, végső soron a partnereinek szerez versenyelőnyt. 

Dübörög az Apple Music – elérte a 60 millió előfizetőt Apple egy újabb mérföldkövet ért el szolgáltatások terén. Eddy Cue a francia Numerama lapnak adott nyilatkozatában jelentette be, hogy az Apple Music már 60 millió előfizetőt számlál. Ezzel fél év alatt 10 millió új felhasználó iratkozott fel a szolgáltatásra: az idei januári jelentésben még csupán” 50 millióan élvezték az Apple zeneszolgáltatását. Folyamatos frissítésekkel és új funkciók bevezetésével arra törekednek, hogy behozzák lemaradásukat a Spotify 100 millió prémium hallgatójával szemben.

Csak Trump meg ne tudja: Amerikából Kínába viszi a Mac Pro gyártását az Apple Az utóbbi hónapok kereskedelmi háborús lépéseinek amerikai részről épp az lenne a céljuk, hogy az amerikai cégek vigyék haza termelésüket, hogy azzal kikerüljék a kínai exportra kivetett büntetővámokat. A jelek szerint azonban az Apple épp ellentétes utat jár be. Ha a hír igaz, akkor az azt sugallja, hogy az Apple bízik a kereskedelmi háború békés rendezésében - mondta D.A. Davidson, a Tom Forte elemzője. Eközben a múlt héten olyan hírek is megjelentek, hogy bizonyos termékek gyártását Kínából Délkelet-Ázsiába vinné az amerikai cég.

Hogyan lesz az adatból érték és kik képesek erre a transzformációra? Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival – ideértve azok kezelését, biztonságos tárolását, valamint az adatokból való információk kinyerését és felelős használatát. Az Oracle legújabb felmérése szerint a vállalatok ezen képességei nem fognak javulni a következő három évben.

Ördögi körbe kerülhet az emberiség a globális felmelegedésben: egyre több energia kellene, hogy ellensúlyozzuk Még egy mérsékelt mértékű globális felmelegedés is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re – mutatták ki klímakutatók a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. A szakemberek 21 klímamodell hőmérsékleti előrejelzését, a népességnövekedés és öt társadalmi-gazdasági forgatókönyv előrejelzéseinek adatait felhasználva készítettek globális elemzést arról, miként alakul az energiaszükséglet 2050-re.

 

HUMAN

Mindent visznek a nyári fesztiválmunkák a diákok körében Valóságos iparággá fejlődött napjainkra a diákmunka, a munkaerőhiánnyal terhelt piacon két kézzel kapnak a cégek a szorgalmas, tanulmányaik mellett pénzt keresni igyekvő hallgatók után. A diákok pedig, ha ügyesek, nemcsak anyagilag járhatnak jól, de célirányos elhelyezkedéssel szakmai tapasztalatra is szert tehetnek.

Klíma a munkahelyen: mennyire lehet hűteni nyáron? Idén hirtelen szakadt ránk a hőség. Még éppen, hogy nyár elejét mutatnak a naptárak és máris túl vagyunk az első hőség riadón. Szerencsére egyre több lakásban, középületben, munkahelyen van klíma berendezés. Sokan szeretik, de olyanok is vannak, akik nem igen tudják tolerálni a mesterséges hűtést. Nem egyszer viták forrása, hogy mennyire hűtsük le a munkahelyet a nyári melegben. Milyen szabályozás él a munkahelyi hőmérséklettel kapcsolatban?

A személyes imázs építése során a céges értékekhez is alkalmazkodni kell Hogyan lesz valakiből példakép; milyen módszerekkel és felületeken erősítheti a róla kialakult imázst; miért fontos a hitelesség – többek között ezek a témák is terítékre kerültek a Human Hungary konferencia záró kerekasztal-beszélgetésén. Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy milyen szerepet játszanak az édesanyák elismert szakemberek közösségi médiás aktivitásában, de az is kiderült, hogy tehetséggel vagy szorgalommal lehet-e előrébb jutni.

Továbbra is tízezreknek hiányzik a nyelvvizsgája Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki – közölte az Oktatási Hivatal (OH). Összesen 8139 mesterképzéshez sem kapcsolódik oklevél- és nyelvvizsgakövetelmény-teljesítés, vagyis ennyi mesterszakos hallgatónak sincs meg a diplomakiadáshoz szükséges bizonyítványa.

Minden 3-4. magyart bántalmazhatták már a munkahelyén Egyes becslések szerint minden 3-4. magyart bántalmaztak már a munkahelyén: vagy a főnöke, vagy a munkatársai, de az sem kizárt, hogy egy beosztottja terrorizál valakit. A mobbing pszichológiai, gyakran klinikai pszichológia szintű, vagy pszichiátriai zavarokat is okozhat. Szakértőnk segítségével járjuk körül a jelenséget, tárjuk fel az okokat és keressük a megoldást.

Humánerőforrás-élményre vágyik az új generáció Változnak a munkavállalók, változnak az igények és az azokat kiszolgáló eszközök, módszerek – ráadásul mindez egyre gyorsabban történik. Az a cég, amelyik nem tud lépést tartani HR-fronton korunk kihívásaival és tempójával, végképp elvérzik. A NEXON ügyvezető igazgatójával, Ocskay Szilárddal a HR jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Ismerd meg az embert, akinek köszönheted, hogy olyan az iPhone, amilyen Elhagyja az Apple-t a legendás vezető tervezője, Jony Ive - jelentette be a napokban az amerikai technológiai óriás. Ive az Apple egyik legfontosabb embere volt, ő felelt a termékek dizájnjáért, neki köszönhető gyakorlatilag, hogy az iPhone-ok és a Macintoshok úgy néznek ki, ahogy. Összesen 27 évet töltött a cégnél. A következőkben bemutatjuk életét és munkásságát az Apple-nél.

Kell-e tartanunk az előttünk álló bizonytalan, robotikai forradalom küszöbén álló jövőtől? Ma már maximálisan technológiai eszközökkel hozhatunk létre digitális zenét vagy képeket, a virtuális kiterjesztéssel operáló eszközökről, vagy a teljes egészében mobiltelefonokkal készített játék-illetve dokumentumfilmekről nem is beszélve. „Ugyanakkor a gépek valószínűleg nem fognak utolérni bennünket kreativitásban, ahogy az érzelmek, az empátia terén sem” – tekint a jövőbe Kömlődi Ferenc, aki hozzáteszi, a média általában túlriogat, többnyire indokolatlanok a gépi intelligenciától való félelmeink.

Így változott a világ turistáinak száma az elmúlt 70 évben Ma már senki nem lepődik meg azon, ha valaki pár napra, vagy egy-egy hétre egy külföldi országba utazik, hogy felfedezze annak látnivalóit. Ez nem volt azonban mindig így. Néhány évtizeddel ezelőtt a külföldi utazások száma töredéke volt a mostaninak és az is nagyrészt Európába koncentrálódott. Az alábbiakban azt néztük meg, hogy miként alakult a nemzetközi turisták száma és kontinensek közti eloszlása az 1950-es évek óta az Our World in Data interaktív statisztikái alapján.

Több százezer fiatalt hagynak kallódni a magyar munkaadók Magyarország mellett sok más európai országban is nehezen találnak dolgozót a cégek, ennek fényében különösen érdekes, hogy a fiatal felnőtteknél van egy tekintélyes méretű csoport, amelynek tagjai nem tanulnak tovább, de munkát sem vállalnak. Az Eurostat statisztikái szerint tavaly a 20 és 34 év közötti korosztályba eső fiatalok 16,5 százaléka tartozott ebbe a körbe, ami hozzávetőleg 15 millió embert jelent.

Apró nüanszokon múlik a siker Arra kell vigyáznunk, hogy a magyar turizmus növekedésének üteme magasabb legyen a fő versenytársainkénál, tehát magasabb, mint az osztrák és a cseh – mondja az utóbbi években rekordot rekordra halmozó hazai ágazatról Guller Zoltán. Ezt nagyjából tudjuk is hozni, bizonyos turisztikai mutatók növekedési ütemének tekintetében sikerül Csehországot megelőznünk és Ausztriát megközelítenünk. A cél, hogy a csehországi turizmus számait meghaladja Magyarország, az osztrákot pedig minél inkább megközelítse.