ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/25: Összeforrt rendszerek, végtelen előnyök

TECHNOLOGY

Magyar technológia fordítja automatikusan a jelnyelvet. Amerikában terjeszkednek Másodikkörös befektetést kapott a budapesti központű Signall Technologies, az automatikus jelnyelvfordító technológiát fejlesztő magyar startup 1,7 millió eurónyi befektetést vont be a Hiventures mellett a Credo Venturestől. A cél az amerikai piac meghódítása – derül ki a cég közléséből. A Signall 3 évvel ezelőtt vont be 1,5 millió eurót, a Jeremie-pénzeket kezelő Perion és Conor alapkezelők mellett a Credo Ventures már akkor fantáziát látott a cégben, az bizalom pedig töretlen, hiszen a csehek most is befektettek. 

ENSZ - digitális együtt­működésre van szükség A szervezet szakértői csoportjának kellene új impulzusokat adnia az információs társadalom számára, de kérdéses, hogy ez sikerül-e. A különleges csoport António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára számára készítette el azt a jelentését, amely azt taglalja, hogy miként lehet megvalósítani a legfontosabb műszaki fejlesztéseket és biztosítani e megoldások, valamint egy informatikai szempontból korszerűsített társadalom együttélését. A csapat tagja lett Melinda Gates, Bill Gates felesége; Jack Ma, az Alibaba kínai konszern alapítója; Vint Cerf, az internet atyja.

1 milliárd dollárt fizethet az Intel modemes részlegéért az Apple A The Wall Street Journal friss beszámolója szerint a cupertinói cég nagyjából 1 milliárd dollárt fizethet a chipgyártónak, az akvizíció pedig már jövő hét elején hivatalossá formát nyerhet. Amennyiben a hírek végül beigazolódnak, úgy az Apple tovább folytatja saját rádiós modemének fejlesztését, amely legkorábban 2022-ben kerülhet be egyes készülékeibe. Az Intel még áprilisban jelentette be, hogy leállítja modemes fejlesztéseit.

Ide áramlanak a magánvagyonok? A vagyonkezelő alapítvány intézményének bevezetésével a vagyonkezelés új formája jelent meg. Ebben az esetben a vagyonrendelő által alapított önálló jogi személy végzi a vagyonkezelést alapítványi formában akár az alapító ellenőrzése mellett. A KCG Partners szakértőit kérdeztük a magáncélra létesített, úgynevezett családi vagyonkezelő alapítványok legújabb, és egyben módosítás alatt álló jogi szabályozásról, és adózási előnyeiről.

Agrárium: jöjjenek a fiatalok! A több évtizede gazdálkodó mezőgazdasági termelők nagy részénél napjainkban egyre sürgetőbbé válik az utódlás. Mindez óriási kihívás elé állítja az adott vállalkozást, de mondhatjuk, hogy az ágazatot is. A generációváltás ugyanakkor egyben lehetőséget is jelent, hiszen a fiatalokkal friss, az információs társadalom nyújtotta tudás is beépülhet a mezőgazdasági gyakorlatba. 

Új mesterségesintelligencia-központot nyit a Bosch A Bosch bővíti tevékenységét a mesterségesintelligencia-kutatásának terén: a technológiák és szolgáltatások szállítója Tübingenben, a német Cyber Valley régiójában megközelítőleg 35 millió eurót fog befektetni az új „Bosch AI Campus” létrehozásába. A Bosch jelenleg tárgyal Tübingen városával a campus felépítésére szolgáló mintegy 12 000 négyzetméternyi terület megvásárlásáról. Az új kutatási komplexumba, amelyben megközelítőleg 700 szakértő foglalkozik majd alkalmazott mesterséges intelligenciával, 2022 végén költözik a vállalat.

4 tipp a vásárlást támogató tartalom tervezéséhez Manapság egy e-kereskedelmi tranzakció előtt a vásárlók jelentős kutatást végeznek, mivel túl sok ajánlat van a piacon, és nem éri meg egy-egy beszerzésről hirtelen, véletlenszerűen dönteni. Éppen ezért amikor e-kereskedőként tartalmat gyártunk, figyelnünk kell arra, hogy választ adjunk a vásárló leggyakoribb, legfontosabb kérdéseire. Mégpedig olyan módon, hogy az adott tartalom a vásárlói út egy állomása legyen: egy biztos pont, ahová a potenciális ügyfelek fordulhatnak, amikor értékelni akarnak egy terméket.

Az autóiparban meglepően biztonságosak az IoT eszközök A biztonsági cég kutatói megállapítják: az autórajongók jelenleg kétféle módon juthatnak hozzá csatlakoztatott autóhoz: egy „eleve okos” kocsit vásárolnak, vagy különféle „okos eszközökkel” feljavítják a már meglévő gépjárművet. Bár a vezetési élmény mindkét módszerrel fokozható, az okos technológia egy teljesen új területet nyit meg a rossz szándékú felhasználás előtt, mint erre a média és a Kaspersky saját kutatásai is már többször rámutattak. A jelenség elkerülhetetlen: amint egy technológiai elem alapvetővé válik, a hozzá kapcsolódó biztonsági problémák is megszaporodnak.

Ömlik a pénz a bankgyilkosok ölébe, mégis befullad a digitális forradalom? Szűk öt év alatt közel 25 milliárd dollárt szívtak föl a kockázati tőkésektől a startupok. Az egyszerű, olcsó és látványos pénzügyi megoldásokkal támadó innovátorok viszont még nagyon messze vannak attól, hogy kicsavarják a bankok kezéből a hagyományos pénzügyi rendszer feletti irányítást, bár a legnagyobb európai fintech-startup kb. akkora, mint egy közép-európai regionális pénzintézet, a digitális innovátor neobankok" pedig már 2-4 millió ügyfelet meg tudtak megszólítani pár éves működésük alatt.

Íme, a magyarországi cégek toplistája – vannak bizony meglepetések A hazai toplisták szinte örökös első helyezettje a Mol, amely tavaly majdnem ezermilliárd forinttal, avagy másképp nézve 25 százalékkal növelte árbevételét. Igaz, ez nem kis részben annak köszönhető, hogy közben a világpiaci olajár 31 százalékkal lett magasabb. Mindez azt is jelenti, hogy az olajcég növekedése elmarad attól, amit az olaj drágulása valószínűsített. Ehhez képest a második helyen álló Audi egy százalékkal tudta növelni árbevételét, ami az ennél nagyobb áremelkedést figyelembe véve igazából visszaesést jelent.

 

HUMAN

Connected workplace, ami elvarázsol Vajon 2020-ra elegendő lesz egyet álmosan pislogni ahhoz, hogy az irodai reluxa alázatosan tegye a dolgát, miközben tökéletes hőmérséklet és az etikettnek megfelelő fogadtatás várja a meeting terembe betérő vendégeket? Röviden és tömören: igen. A jövő irodái ugyanis minden igényt kielégítenek, ráadásul mindezt úgy, hogy fokozzák a munkahely iránti elköteleződést. De vajon mit profitál mindebből az egyszeri munkavállaló és maga a vállalat?

Durva emberkísérlet: itt a műanyagmentes július, de lehet-e élni műanyag nélkül? A második hét! Hogyan sikerült a kihívás második hetében még több műanyagot termelni, mint az elsőn? A válaszhoz egy kicsit azzal is foglalkoznunk kell, hogy mik azok a vitathatatlan előnyök, amelyek miatt a műanyag használata az egész világon elterjedt. Nem feltétlenül a műanyaggal van baj, hanem a bődületesen pazarló használatával.

Milyen buktatók és tévhitek övezik a munkaidőkeret alkalmazását? Mik a leggyakoribb problémák, ha a munkaidőkeretről van szó? Tipikus hibának számít, ha a munkáltató elmulasztja tájékoztatni a munkavállalókat a munkaidőkeret kezdő és/vagy befejezési időpontjáról, vagy csak szóban hangzik el az információ. Sok tévhit lengi körül a munkaidőkeret alkalmazását, pedig ezt a rugalmas munkaidő-rendszert egyaránt kedvelik a foglalkoztatók és a munkavállalók. 

Sikeres startup-vezetők tanácsai a lehetőségek felismeréséről Az élet egy startup című könyvben megismerhetjük a sikeres startupok vezetőinek tanácsait a döntéshozatalról, kudarcokról, lehetőségekről és a változások kezeléséről. Nem csak vállalatvezetőknek. Néhány évtizeddel ezelőtt a komplex, átfogó projekteket mindig rengeteg előzetes tervezés, dokumentálás, instrukció alapozta meg. A 21. század kezdetén azonban az amerikai mérnökök kölcsönvették a japánoktól a „lean startup” koncepcióját. Az elmélet szerint minden folyamat kis lépésekben történik.

Kiemelkedően magas átlagpontszámok és magas felvételi létszámok a Műegyetemen Közel 5000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg az intézmény: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma csaknem 419 pont.

Mit diktál a logika? Mi lesz a marketingesekkel, ha teret nyer az automatizáció?A trenddé váló digitalizáció olyan logikus és már-már közhelyszerű, mint az evolúció. Illetve annál is tovább mutat: már eljutottunk oda, hogy az ember a Föld után a világűrt is sokkal gyorsabban és hatékonyabban akarja meghódítani. Pont úgy, ahogy marketingesként egyre gyorsabban és hatékonyabban akarjuk kezelni kampányokat és látni az eredményeinket. De vajon tényleg fel vagyunk az készülve folyamataink és munkák digitalizációjára, azaz automatizálásra?

A pedagógushallgatók feléből sem lesz tanár A pályakezdők 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után otthagyja a katedrát. Előfordul, hogy a pedagógusképzésre felvett hallgatók kevesebb mint fele jut el addig, hogy iskolában tanítson – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldött válaszából. Vagyis hiába kommunikálja a kormány évről évre sikerként a tanári képzésekre jelentkezők számának növekedését, az Emmi adatai is alátámasztják, hogy maga a pedagóguspálya továbbra sem népszerű a fiatalok körében.

Csökkenőben az aktivitás a márkák posztjainál Instagramon Egy új elemzés megvizsgálta 3637 márka Instagram posztjainak aktivitási arányát (tudom rossz szó az engagement rate-re, ha van jobb ötleted írd meg) 2019-ben, és csökkenést tapasztalt. Összesen 1430995 bejegyzés adatait vizsgálták meg és 18%-os csökkenést tapasztaltak 2019 első 6 hónapjában. A kutatásban nem csak a márkák profiljait vizsgálták. 150 divat influencer profilját külön elemezték. Náluk a februári csúcs és a júniusi mélypont között 44%-os volt az átlagos engagement rate csökkenés.

Munkahelyi baleset - ami a foglalkoztatónak is fáj A munkavállalót a kiküldetés során megcsípi egy kullancs. Rakodás közben meghúzódik a háta. Munkavégzés közben leég a napon. Az esetek közös jellemzője, hogy azok mindegyike munkahelyi balesetnek számít. Márpedig, ha a munkáltató ezekre nem figyel oda, komoly hátrány érheti.

A felhígult fejvadász szakma miatt nehéz jó IT-sokat találni? Három szakértő fejvadász hölgy mesélte el tapasztalatait az informatikai területen történő toborzásról. A helyzet nehéz, de nem lehetetlen, és túlmisztifikálni sem érdemes. Mik jelentik a legnagyobb kihívásokat és azok hogyan orvosolhatóak? Mekkora lehet az ügyfél szerepe a sikerben? Tényleg megnehezíti a helyzetet a felhígult fejvadász szakma?

Automatizálás kiválthatja a hiányzó speciális szaktudást Ez olyan szegmenseket is érint, amelyekre kevesebb figyelem irányul, mégis sok vállalatnál elengedhetetlenek a mindennapi működéshez, ilyenek például a terminál emulátor szoftverek. Szinte nincs olyan terület az informatikában, amelyet ne érintene a szakemberhiány. Egy nemrégiben készült felmérés szerint hazánkban mintegy 22 ezer betöltetlen pozíció van országszerte az informatikai szektorban. Az Európai Unióban pedig 2020-ra akár 756 ezerre is nőhet a hiányzó szakértők száma a becslések szerint.