ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/26: Milyen lesz a jövő dolgozója?

TECHNOLOGY

11,15 milliárdból valósul meg a HKIR rendszer bevezetése A 4iG és a T-Systems Magyarország konzorciuma nyerte a KTI Közlekedéstudományi Intézet által Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) kivitelezésére kiírt pályázatot – tette közzé az informatikai vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A közlekedés informatikai rendszer az elektronikus jegyértékesítésen túl számos olyan szolgáltatást biztosít – többek között integrált menetrendi rendszer, elektronikus ügyfélszolgálat –, melynek köszönhetően az utasok számára tervezhetőbbé és kényelmesebbé válik majd a helyközi közlekedés.

Előkelő helyen végzett a Huawei a Fortune Global 500-as listáján A Huawei előre lépett a lista 61. helyére. A vállalat 2018-ban 22 százalékkal növelte árbevételét, továbbá mintegy 28 százalékos profitnövekedést tudhatott magáénak. A technológiai óriás harmadik éve szerepel a Fortune Global rangsorának TOP 100 vállalata között ésidén érte el eddigi történetének legjobb helyezését. Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának elnöke elmondta: A Fortune nemzetközi 500-as rangsorában való folyamatos feljebblépés egy újabb bizonyítéka a vállalatunk 2019-es sikereinek”.

Digitális teljesítményünk Megjelent az Eurostat friss elemzése a tagállamok digitális felkészültségéről. Vizsgálták a cégek internethasználatát különböző mutatók segítségével, különböző cégtípusok esetére. Az elemzés kiemeli, hogy a vizsgált adatok azért fontosak, mert korunkban egyre inkább versenyképességi kérdés a vállalkozások digitális felkészültsége. Ehhez pedig szakemberekre is szükség van. Ezért az Eurostat azt is megvizsgálta, hogy mennyire nehéz jól felkészült infokommunikációs szakembert felvenniük a cégeknek. 

Azt hitted, hogy amit megveszel, az a tiéd? „A könyvek működése leáll” – ez az abszurd mondat is szerepelt a Microsoft közleményében, amelyben a cég arról tájékoztatta a felhasználóit, hogy 2019 júliusától a Microsoft Store-ban megszűnik a könyves részleg, és vele együtt a már megvásárolt e-könyvek olvashatósága is. A kölcsönzésre épülő gazdaság (rental economy) problémája ennél univerzálisabb: ha egy szolgáltató csak látszólag árulja a termékeit, és valójában csak bérbe adja őket, akkor bármikor – például egy csőd esetén – vissza is tudja venni őket, a tulajdonos pedig csak nézhet maga elé, hogy hová tűnt a gépéről, telefonjáról a tartalom, amiért fizetett.

Egyre több magyar kerül be a milliomosklubba - De már több kell, mint havi 200 ezres fizetés Egyre több magyarból válik prémium banki ügyfél, a Portfolio Prémium Banki felmérése szerint ehhez viszont már nem elég a havi 200 ezres fizetés. Sok szolgáltató megemelte a belépési limitet, így annak, aki bekerülne a milliomosklubba, legalább havi 400 ezres jóváírás kell, hogy legyen a számláján. A szolgáltatók adatközléséből kiderül, hogy továbbra is az OTP a legnagyobb prémium banki szolgáltató Magyarországon kezelt vagyont tekintve, de nem sokkal marad le az Erste, ügyfelekből viszont a K&H gyűjtött a legtöbbet fél év alatt.

1,7 milliárd forintot kap kutatásra a Szegedi Tudományegyetem Az idegszövet-gép interfész fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, továbbá az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem. A három kutatási területhez kötődő négy projekt a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást.

Kezd magához térni a Tesla Csökkent a Tesla vesztesége: az elektromos autó gyártó társaság azt közölte, hogy a június végével záródott második negyedévben a vesztesége 408 millió dollárra esett az első negyedévi 702 millió dollárról. A tavalyi második negyedévben a veszteség nagyobb, 718 millió dollár volt. Az idei második negyedévben a részvényarányos veszteség 1,12 dollár lett, ami azonban jóval nagyobb a szakértők véleményének átlagában szerepelt 36 centnél.

Akadályozzák a piaci versenyt az amerikai IT-óriások? Az amerikai igazságügyi minisztérium eljárást indított az egész világgazdaságot meghatározó informatikai cégek ellen. Bár a szaktárca nem nevezte meg konkrétan az Amazont, a Facebookot és a Google-t, de a közleményében említett területekből - webes keresés, közösségi média, online kiskereskedelem - egyértelműen kiderül, hogy mely vállalatokat vádolja azzal, hogy a magatartásukkal akadályozták és jelenleg is akadályozzák a piaci verseny kibontakozását. 

A felére zuhant a Facebook nyeresége Tovább bővült a Facebook felhasználóinak száma a második negyedévben, már világszerte több mint 2 milliárdan használják a cég valamelyik szolgáltatását. A hirdetési bevételek kétszámjegyű ütemben nőttek, viszont az 5 milliárd dolláros bírság miatt a profit zuhant és a kilátások is bizonytalanabbak a szigorúbb adatkezelés követelménye miatt. 

Mindig a drága munkaerő okozta az ipari forradalmat Utoljára ilyen népességcsökkenést csak éhínségek vagy háborúk esetén láttunk, ami vagy végleg megszünteti régiónk gazdasági növekedését, vagy új technológiai forradalomhoz vezet – véli a Közép-Európával foglalkozó bécsi agytröszt, a Nemzetközi Összehasonlító Tanulmányok Intézetének (WIIW) igazgatóhelyettese. Sokkszerű gazdasági átmenetről, régiónkból kiáramló külföldi profitokról, gazdasági válságállóságunkról és arról is beszélgettünk, mi a közös a futball és a gazdaság innovációiban. 

Milliókra tett szert egy robotika-startup, amely más startupoknak segítene 6,6 millió dollárnyi forrást vont be a Freedom Robotics, egy olyan startup, amely a robotika Amazon Web Service" szeretne lenni. A Freedom Robotics elsődleges célja, hogy más robotikával foglalkozó startupoknak segítsen a piacra menni, hiszen rengeteg friss cég kerül csődbe azelőtt, hogy akár egy működő prototípust össze tudtak rakni. Így járt többek közt a Jibo, amely 72,7 millió dollárnyi forrásbevonás után került csődbe, vagy az Anki, amely 200 millió dollárt szívott fel a kockázati tőkésektől,mielőtt idén áprilisban bedobta a törölközőt.

A Fujitsu szerint fontos a bizalom az MI-alapú döntéshozásban A Fujitsu közzétett új vizsgálati jelentése kiemeli, milyen fontos a bizalom a hosszú távú üzleti siker – különösen is a mesterséges intelligencián alapuló döntéshozás – megalapozásához. Az eredményekből kiderül, hogy a szervezetek nagyobb valószínűséggel hajtják végre sikeresen a digitális átalakulást, ha konkrét intézkedéseket hoznak a bizalom megteremtése érdekében, például javítják a hosszú távú kilátásokat, ösztönzik az önálló dolgozói munkavégzést (empowerment) és az empatikus vezetést.

 

HUMAN

10 képesség, ami nélkül nem boldogulunk a (közel)jövő munkahelyén A digitalizáció átalakítja a munkahelyeket, új típusú munkaerőre lesz szükség a jövőben – hallhatjuk lépten-nyomon. De milyen legyen ez az új munkaerő? Mit kell tudnia, milyen képességekkel kell rendelkeznie? Élethosszig tartó tanulás, ma még nem létező munkakörök, digitalizálódás, exponenciális technológiai fejlődés – a szakértők egyetértenek abban, hogy a nem is olyan távoli jövő munkavégzése gyökeresen más lesz, mint amit a mai 40-esek, 50-esek (vagy akár részben a 30-asok) eddig megszoktak.

Évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a munkaerőhiány A közép- és kelet-európai (KKE) magánvállalkozások számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti, amely akadályozza a növekedésüket is. A PwC 358 milliárd euróra becsüli a régióban a probléma miatt elmaradt bevételeket - csupán a magánvállalkozásokat vizsgálva. Viszonyításképp: ez több mint Horvátország, Magyarország és Szlovákia együttes GDP-je.

Így vakációznak a magyarok A férfiak és a nők más arányban veszik ki a nyári szabadságukat – ez is kiderült a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felméréséből. Míg az összes válaszadó 43 százaléka 11-15 napot tölt pihenéssel nyáron, addig a férfiak ennél jóval magasabb arányban (60%) vesznek ki ennyi szabadságot. Érdekes azonban, hogy több mint három hét távollétet a nők 45, míg a férfiak csupán 30 százaléka engedélyez magának (és engedélyez neki a cég) nyaranta. Az is sokat eláruló adat, hogy minden tizedik férfi egyáltalán nem vesz ki szabadságot, míg a nők közül senki nem válaszolt így a kérdésre.

Nemzetközivé bővült a Manager Open salgótarjáni regionális tornája A kilenc regionális versenyből valamint a budapesti döntőből álló XV. Menedzser Teniszbajnokság versenysorozata immár ötödik alkalommal Salgótarjánban folytatódott. Rekordszámú nevezés érkezett a versenyre, melynek nemzetközi jellegét két szlovák páros biztosította, összességében hat megye és kilenc város képviseltette magát. 

A világ nem arról szól, hogy rátátogunk dalokra, és majd valaki eltart Egészen karcos véleményeket is megfogalmaztak az influencer összeállításunk résztvevői. Ez ugyanis a Kreatív nyári lapszámának egyik fókusztémája. Az összeállításból az derül ki, hogy máig ellentmondásos a terület, sok megoldandó kérdés, probléma akad. A fókusztémánkban éppen ezért a legfontosabb érintetteket, az ügyfeleket, ügynökségeket és influencermenedzsment-cégeket kérdeztünk meg, hogy miként látják a területet, és mit gondolnak, hogyan fog kinézni az influ marketing jövője.

Gauder Milán vezeti a Mastercard teljes európai termékfejlesztési és innovációs részlegét A szakember felel mostantól a kártyatársaság meglévő és új termékeinek fejlesztéséért Európa 56 országában. Feladatai közé tartozik a hagyományos hitel-, betéti-, vállalati- és prémium kártyák innovációja; az azonnali fizetéshez, a Mastercard részletfizetési szolgáltatásához, továbbá a kártyák és bankszámlák közötti pénzküldéshez és a legújabb digitális megoldásokhoz kapcsolódó fejlesztések, mint például a mobilfizetés, a hazai piacon újonnan bevezetett Apple Pay, valamint a banki mobiltárcák is.

Csapatépítés kreatívan A csapatépítés nyáron sem áll meg, sok cég dönt úgy, hogy a kevésbé terhelt nyári időszakra szervezi éves csapatépítő eseményét. A programok tárháza óriási, ám a kínálat ilyenkor a szokásosnál is szélesebb, hiszen számos outdoor program közül válogathatunk. Sport, kaland, élmények, nézzük, mi az öt legizgalmasabb szabadtéri csapatépítő elfoglaltság idén nyáron!

A magyar fiatalok megdolgoznak a nyári szórakozásukért Strand fesztivált és az EFOTT-ot tervezte meglátogatni idén a legtöbb fiatal, a Sziget a harmadik helyre került a listán. A nyári fesztiválozók jellemzően 1-2 napot maradnak és átlagosan naponta 10 ezer forintos költéssel számolnak, amiből a legtöbbet az italok és az étkezés visz el. A kutatásból az is kiderült, hogy a diákok 61 százaléka szüleitől kér pénzt a költségek fedezésére. A fesztiválra járó fiatalok többsége tudatosan tervezi kiadásait: harmaduk meghatároz egy napi limitet, és ezt próbálja betartani.

Hogyan jutunk el a munkahelyre? Statisztikai adatok itthonról és külföldről Mindenki életében fontos kérdés, hogy mennyit kell naponta utazni a munkahelyre, hogy mennyi időt, pénzt és energiát visz el. Ugyanakkor sokan inkább hajlandóak napi 2-3 órát ingázással tölteni, hogy jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést kapjanak. Nézzük, mit mondanak a statisztikai adatok. A Lechner Tudásközpont statisztikai adatai szerint csaknem másfél millió magyar, összesen 1 340 831 fő dolgozott a lakóhelyétől eltérő településen a legfrissebb népszámlálási adatok szerint.

Elérte a határait a foglalkoztatásban Magyarország? Növekvő foglalkoztatás, csökkenő munkaerő-tartalék, rengeteg betöltetlen állás és sokáig húzódó álláskeresés – kijött a KSH új kiadványa, amely a magyar munkaerőpiac idei első negyedéves teljesítményét veszi górcső alá. A foglalkoztatás bővülésének üteme jelentősen visszaesett 2017 óta, ahogy igen nagy mértékben csökkent a mobilizálható munkaerő-tartalék is – indítja összefoglalóját a KSH. A növekedés ugyanakkor még kitart, így az idei első negyedévben 1,4 százalékkal lett több dolgozó magyar, akiknek a száma elérte a 4,497 millió főt.

Egy cselekvő, de meg nem értett generáció Úgy gondoltam, hogy meg tudom váltani a világot, de aztán találkoztam a valósággal, az Y generációt pedig egy félre- és meg nem értett generációnak látom – fogalmazott Cseh Orsolya újgenerációs coach. A történet ugyanakkor nem állt meg itt, hiszen a szakember nem csupán önmagát fejleszti azóta is folyamatosan, hanem egy nemzetközi cégnél immár globálisan is segít az embereknek a gondolkodásmód-váltásban. Éppen Malajziában értük el.