ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/29: A szabadság érték, nem kiváltság

Van egy jó fejlesztése? Vagy HR-fronton történt újítás? Pályázzon az ITBusiness Awardra projektfejlesztés vagy termékfejlesztés kategóriában, valamint a Behaviour Awardra humánmenedzsment vagy üzletfejlesztés kategóriában! A pályázatokat július 31-ig várjuk az award@itbusiness.hu e-mail címre. További részletek az itbusiness.hu-n: ITBusiness Award és Behaviour Award!

 

TECHNOLOGY

Tönkretette az amerikai kiskeres­kedelmet az Amazon? Június elején derült ki, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt versenyjogi vizsgálatot akar indítani az Amazon ellen. Az eljárások középpontjában a kereskedelmi társaságnak a kiskereskedelemre gyakorolt befolyása állnak. Az Amazon elleni vizsgálatot az FTC vezeti majd. Steven Mnuchinpénzügyminiszter megvédte az amerikai kormány azon törekvését, amelynek lényege, hogy vizsgálatokat vezessen be az Amazon ellen a piaci verseny akadályozása miatt.

Így kell ingatlanbirodalmat építeni - Egy 400 éves cégtől tudtuk meg a titkotVilágszerte használják a tervezés, fejlesztés és üzemeltetés területén az épületinformációs modellezést (BIM) ezzel rengeteg időt megspórolva, elképesztő számú hibát kiküszöbölve és hatékonyabb munkavégzést eredményezve. Az egyik ilyen, BIM technológiával dolgozó nemzetközi vállalat, a több mint 400 éves japán Takenaka. Az 1610-ben alapított, kezdetben asztalos munkákat és templomok építését vállaló családi vállalkozás, csak Európa 13 országában mintegy 1500 projektet tudhat maga mögött.

600 millió dollárt fektet a Toyota a legnagyobb kínai fuvarmegosztóba Tekintélyes befektetéssel erősíti meg együttműködését a Toyota a kínai Didi Chuxinggal: a japán autógyártó mintegy 600 millió dollárt invesztál a legnagyobb kínai fuvarmegosztóba. A megállapodás eredményeként a két vállalat jelenlegi együttműködése tovább bővül, illetve a páros egy a GAC Toyota Motorral közös vállalkozásba is belefog, amelyben kifejezetten a fuvarmegosztóban dolgozó sofőrök számára nyújtanának a járművekkel kapcsolatos szolgáltatásokat.

Egy jóváhagyást már megkapott az amerikai távközlési megadeal Az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyta a T-Mobile és a Sprint 26 milliárd dolláros egyesülését, a megadeal során a harmadik és a negyedik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató fúzionál. De mielőtt még lezárulna a tranzakció, több államban is bíróságon támadják őket versenykorlátozás miatt. 

A mesterséges intelligenciának fogalma sincs arról, hogy mi az a fogalom A mesterséges intelligencia legfogósabb kérdése a különböző emberi fogalmak kapcsolatrendszerének ábrázolása, használata. Egy önvezető autónak fel kell ismernie a környezetében feltűnő (és esetleg mozgó) tárgyakat, jelenségeket, mert ezekhez kell igazítania a viselkedését. Egy cég pedig akkor tudja a legjobban eladni a termékeit és szolgáltatásait, ha képes felismerni a különböző lehetséges fogyasztói csoportokat, és hozzájuk tudja igazítani a kínálatát és a reklámjait.

A pénz, ami nincs - és mégis van A kriptopénz tisztán digitális, semmilyen fizikai formával sem rendelkező eszköz, mely elsősorban csere-, de ma már egyre gyakrabban fizetőeszközként is funkcionál. Működése kriptográfián, azaz titkosításon alapszik - ez a legfontosabb jellemzője, hiszen olyan pénzről" van szó, amelyet nem felügyel központi hatóság, állam vagy más szervezet, egy adásvételnél a mozgása csak és kizárólag a két érintett szereplőn múlik.

A MÁV a jövő felé vette az irányt Hamarosan megjelennek a MÁV online adatokon alapuló utastájékoztatói, amelyek révén az utasok percre pontosan kaphatnak információkat a vonatok indulásáról és érkezéséről. Az online adatokon alapuló utastájékoztatókon a vonatok valós idejű mozgását lehet majd nyomon követni, GPS-alapon tájékoztatják erről az utasokat - ismertette Loppert Dániel, hozzátéve: az adatok megjelenítése modern LED-monitorokon történik.

Légtelen történet: forradalmat hozhat a kerék újrafeltalálása Ha nincs levegő a gumiban, el sem szökhet belőle, ez pedig számos előnnyel jár. Ennek ellenére mind a mai napig nem terjedtek el az utakon a másfél évszázada már kipróbált levegőmentes abroncsok. Zavarta, hogy fia triciklije ronda nyomot hagy a gyepen, ezért John Boyd Dunlop nemes egyszerűséggel felszerelte a kerti locsolócsövet a járgány kerekeire. A csövekben először víz volt, de Dunlop gyorsan rájött, hogy ha levegővel tölti fel a csöveket, akkor sokkal rugalmasabban viselkednek.

Visszajöttem Magyarországra 6 millió dollárral Liszkay Mihály 1956-ban ment el Magyarországról Hollandiába, ahol huszonévesen nyitotta az első éttermét. Később Kanadában élt, Brit Columbiában. Hallás után tanult meg zongorázni, és ez volt az, amely később meghatározta az életét: előbb kiskocsmákban, aztán nagyobbakban, majd egyre jobb éttermekben játszott, onnan pedig nem volt megállás a Hilton hotelekig, New Yorkig, Párizsig, Londonig.

Ezek a csúcsvezetők legfeljebb 1 dollárért dolgoznak Noha számos sztár cégvezető gyakorlatilag lemondott a fizetéséről, és maximum 1 dolláros éves fizetést kap a vállalatától, nagy tévedés lenne azt gondolni, hogy ettől nem lenne óriási a jövedelmük. A Business Insider által összegyűjtött vállalatvezetők ugyanis évente milliókat vagy akár milliárdokat keresnek, főként a részvényeiken keresztül.

 

HUMAN

A szabadság érték, nem kiváltság Évszaktól függetlenül állandó fejtörés és stresszfaktor a szabadságok kiadása a HR-szakembereknek, akik sokszor még papírforma szerint igyekeznek megoldani a helyzetet. Szerencsére léteznek már olyan megoldások, amelyek rémálomból sétagaloppá változtatják a szabadságmenedzsmentet.

Milyen lesz a HR 2025-ben? Lesz, ahol 2025-re megszűnik a HR? Legalábbis a mai formájában? A Tech Mahindra az elkövetkező hat évben újragondolja a HR funkciókat. A cég humánpolitikáért felelős elnöke, Harshvendra Soin vázolta a folyamatot. Szerinte a HR 2025-re megszűnik. Úgy döntöttünk, hogy több technológiát használunk, és ezt emberközpontúan tesszük.” A mesterséges intelligenciával 2025-ben végzett csapatmunka inkább képlékeny, mint előre elrendelt: nincs rutin, a hangsúly az értelmen és az értéken van. 60%-kal javítják a termelékenységüket, és 40%-al csökkentik majd a költségeket.

Már csak így tudják megtartani a cégek a dolgozóikat A fizetések növelésével megelőzhető az alkalmazottak elvándorlása, ráadásul, ha ezt a vállalatok nem veszik észre, később sokkal nagyobb keresetekkel sem feltétlenül lesznek képesek megtartani a munkásokat. „A béremelés a fluktuáció gyorsulásakor lehet kulcskérdés egy vállalatnál, hiszen a kedvezőtlen folyamat fékezése már jóval többe kerül, mint amennyivel a válsághelyzet elkerüléséhez kellett volna emelni a kereseteket” - nyilatkozta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. 

Ezért van tanárhiány: négyszer annyit nőttek a bérek a versenyszférában, mint a tanároknál A munkerőhiánnyal küszködő versenyszférában öt év alatt 47 százalékkal, azaz közel a másfélszeresére nőttek a bruttó bérek, miközben egy kezdő gimnáziumi tanár bére ezalatt csupán 11 százalékkal nőtt. A bérolló nagyon kinyílt az elmúlt pár évben akkor is, ha a nettó béreket a nemzetgazdasági átlaggal hasonlítjuk össze, írja a Concorde blog elemzése.

A sikertelen emberek 10 jellemző vonása Gyakran olvashatsz hasznos tanácsokat arról, hogyan legyél sikeres az életben. Most nézzük meg a másik oldalról: azt mondjuk el, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket el kéne hagynod, ha el akarod érni a céljaidat. A Medium szerzője, Darius Foroux blogger, életvezetési szakember szerint a legjobb dolog, amit a siker érdekében tehetsz, ha elkerülöd a sikertelenséget. Fel kell ismerned, mi az, ami akadályoz a sikerben, ami boldogtalanná és motiválatlanná tesz, majd száműzöd őket az életedből. Ehhez ad tanácsot a szerző.

Influenszerek, gyermekreklámok A digitalizáció a fogyasztók vásárlási és tartalomfogyasztási szokásaira is hatással van, amelynek kezelésére a Gazdasági Versenyhivatal digitális fogyasztóvédelmi stratégiát alakított ki. A cél elsősorban az edukáció és a jogkövető magatartásra való ösztönzés. Az influenszerektől a gyermekreklámokig számos érdekes, új üggyel foglalkozik mostanában a GVH.

Jony Ive: Senkit nem érdekel, ha valami újat csinálsz – csak az, ha jobbat Ha manapság valakit minden idők legnagyobb hatású terméktervezőjeként tartanakszámon a mindennapi életet egyre jobban átszövő elektronikai iparban, az nem kizárólag büszkeségre adhat okot. Amennyire jól hangzik ez a címke, annyi aggasztó kérdést is felvet: kiknek lehetne nagyobb felelősségük a túlhasználatból eredő, már-már népbetegséggé fajuló fizikai és mentális problémák dolgában, mint azoknak, akik kezéből a mi kezünk ügyébe kerülnek az újabb és újabb készülékek?

Dollármilliárdokat emészt fel a világ leggazdagabb emberének szenvedélye Jeff Bezos a 25 éve alapított online áruházából, az Amazonból származó 124 milliárd dolláros vagyonának nagy részét a Blue Origin űrtechnológiai vállalatának fejlesztéseire fordítja, mert – ahogy azt a CBS-nek nemrégiben adott interjúban kiemelte – úgy gondolja, hogy ezzel fontos dolgot tesz a Föld, a jövő generációi számára.

Kik a legfiatalabb és a legjobban kereső startup vezérigazgatók? Melyik népszerű startup tulajdonosának van a legnagyobb vagyona? A Pinterestet manapság nagyjából már mindenki ismeri: a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók témák szerint rendezetten fényképeket osszanak meg egymással, az úgynevezett táblák pedig sokak számára nyújtanak inspirációt. A céget 2010-ben alapították, egy évre rá pedig már az egyik legjobb új startupnak nevezték. A 37 éves vezérigazgató, Ben Silbermann jelenleg nettó 1,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Már alapítványra is lehet bízni a családi vagyont – hogyan? A vagyonkezelő alapítvány intézményének bevezetésével a vagyonkezelés új formája jelent meg. Ebben az esetben a vagyonrendelő által alapított önálló jogi személy végzi a vagyonkezelést alapítványi formában akár az alapító ellenőrzése mellett. A KCG Partners szakértőit kérdeztük a magáncélra létesített, úgynevezett családi vagyonkezelő alapítványok legújabb, és egyben módosítás alatt álló jogi szabályozásról, és adózási előnyeiről.