ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/30: Durván átformált üzleti szektorok

Van egy jó fejlesztése? Vagy HR-fronton történt újítás? Pályázzon az ITBusiness Awardra projektfejlesztés vagy termékfejlesztés kategóriában, valamint a Behaviour Awardra humánmenedzsment vagy üzletfejlesztés kategóriában! A pályázatokat július 31-ig várjuk az award@itbusiness.hu e-mail címre. További részletek az itbusiness.hu-n: ITBusiness Award és Behaviour Award!

 

TECHNOLOGY

És ön mikor kerül sorra? Amikor digitális diszrupcióról beszélünk, olyan szektorok és üzletágak hagyományos működési modellje is veszélyben lehet, amelyekre talán nem is gondolnánk. Az Amazon már készen áll arra, hogy újabb területek szereplőire hozzá rá a frászt. Először a könyvek és hanglemezek, aztán a játékok, sporteszközök, majd gyakorlatilag minden más is – az Amazon a 2000-es évek elejétől a kiskereskedelem mind több ágát forgatta fel az alapoktól. Eközben olyan nagynevű láncok estek áldozatául, mint a Toys R’Us vagy a Barnes & Noble. Az úthenger azonban semmi sem jelét nem mutatja annak, hogy meg akarna állni.

Hatalmas növekedési potenciált rejt a globális IT-rendszerintegrátor piac A jelenlegi globális értékét 2025-re mintegy 12 százalékkal haladja majd meg az IT rendszerintegrátori piac, amely akkora elérheti az 582,5 milliárd dolláros értéket – derül ki a nemzetközi Grand View Research piackutató vállalat legutóbbi jelentéséből. A bővülést az elkövetkező években három trend – a felhőszolgáltatások terjedése, a termelésben a big data elemzések előtérbe kerülése, illetve a 4G és 5G hálózatok globális terjedése.

A rejtélyes orosz milliomos, aki miatt mindenki öreggé változtatta magát a közösség médiában Dolgozott a Microsoftnak a Windows Mobile-on. Társalapítója volt egy cégnek, ami gazdaggá tette, amikor az orosz Google-ként is nevezett Yandex felvásárolta őket 38 millió dollárért. De Yaroslav Goncharov legnagyobb dobása mégis azzal a céggel volt, ami eltörpül a többihez képest: ez a Face App. Összesen 12 alkalmazottja van a cégnek, de mégis jelenleg az egyik legfelkapottabb (és legellentmondásosabb) mobilalkalmazást hozták össze a világon, aminek segítségével nemet cserélhetünk, és megöregíthetjük magunkat – legalábbis digitálisan.

Valódi problémákra adnak válaszokat az energetikai innovációk Villanyautók és légkondicionálók üzemeltetési igényét okosan elosztó szabályozó technológia, egy mágneses, moduláris okoslámpacsalád, illetve egy, az elektromos autóhasználat kihívásaira fejlesztett teljes körű applikációs megoldás nyerte az MVM EDISON startup verseny idei döntőjét.

Azonnali fizetés 13 pontban az MNB szemszögéből. Exkluzív interjú Bartha Lajossal – 1. rész Az azonnali fizetési rendszer indulását az MNB elhalasztotta 2020. március 2-ára annak érdekében, hogy az azonnali fizetés a lehető legmagasabb ügyfélélmény mellett legyen elérhető az indulás pillanatában. Az MNB az innováció katalizátoraként ajánlásokkal, szabványokkal segíti addig is a piaci fejlesztéseket, az új szereplők piacra lépését. A háttérben zajló folyamatokról, munkákról kérdeztük Bartha Lajost, a MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatóját.

Veszélyben az autóipar, belassult a világgazdaság - ezt hozta a kereskedelmi háború A világkereskedelem visszaesése a második negyedéves mutatók alapján újból megerősítést nyert, és még ha az év második felében számíthatunk is némi élénkülésre, a volumen összességében 0,7 százalékos csökkenést szenvedhet el az év egészét tekintve, áll a Coface aktuális gazdasági előrejelzésében. A tanulmány szerint a tavalyi 3,1 százalékosról idén 2,7 százalékosra lassul a világgazdasági növekedés,hogy aztán 2020-ban stabilizálódjon. 

Indul a harc: megtörnék a YouTube-ot, egy óriásszakszervezet is beleáll az ügybe Nagy a mozgolódás a YouTube háza táján, ám ezúttal nem a platform, hanem a felhasználók és a tartalomgyártók oldaláról. Nemrég ugyanis összefogott a YouTubers Union nevű közösségi mozgalom az egyik legnagyobb európai szakszervezetként működő IG Metallal. A német fémipari dolgozók képviseletével együtt a youtuberek a FairTube nevű kezdeményezést indították útjára, amely egy tisztességesebben működő platformot szeretne „kiharcolni". 

Elengedhetetlen a bizalom az MI-alapú döntéshozásban A Fujitsu közzétett új vizsgálati jelentése kiemeli, milyen fontos a bizalom a hosszú távú üzleti siker – különösen is a mesterséges intelligencián alapuló döntéshozás – megalapozásához.
Az eredményekből kiderül, hogy a szervezetek nagyobb valószínűséggel hajtják végre sikeresen a digitális átalakulást, ha konkrét intézkedéseket hoznak a bizalom megteremtése érdekében, például javítják a hosszú távú kilátásokat, ösztönzik az önálló dolgozói munkavégzést (empowerment) és az empatikus vezetést.

A technológia és a tökéletes ügyfélélmény teheti sikeressé a vállalatokat Az adatvezérelt döntéshozatalhoz szükséges technológia immár a kisebb cégek számára is elérhető, sokkal nagyobb probléma, hogy a piac számos szereplője nem is tartja fontosnak kihasználni a digitalizáció adta lehetőségeket. Márpedig mindez komoly versenyhátrányt okoz, hiszen e gondolkodás nélkül nem lehetséges mélységében megismerni az ügyfeleket és a fogyasztókat, ami viszont akadályt jelent a legjobb ügyfélélmény kialakításában. Szerencsére megvannak a jó gyakorlatok és példák,emellett egyre többen próbálkoznak felvenni a tempót. 

Növeld a kampányod sikerét egy microsite-tal! Az online marketing és értékesítés egyik régóta alkalmazott eszköze a microsite, vagyis egy olyan weboldal, amely nem a cégünk elsődleges oldalának URL-je alól működik, hanem annak aldomainjéről elérhető, vagy különálló domain név tartozik hozzá. Funkcióját tekintve egy elkülönült landing oldalról beszélünk, egyszerű üzenettel és világos felépítéssel. Habár nem új dologról van szó, és manapság nem számít igazán  „divatosnak”, de tagadhatatlan előnyökkel bír.

 

HUMAN

Száz munkaképes korúra már 50 nyugdíjas juthat nemsokára Az OECD elemzése szerint jó néhány országnak komolyan el kell gondolkodnia a válaszon, ha a jelenlegi demográfiai trendek kitartanak. A lenti ábráról az olvasható le az egyes országok vonatkozásában, hogy 100 munkaképes korú – 20-64 éves – lakosra hány 65 év fölötti lakos jutott 2015-ben – kék színnel jelölve –, illetve fog jutni 2050-ben – sárga háromszöggel jelölve.

Hogyan fordíthatja egy cég a maga hasznára a kríziseket? A kríziskommunikáció szakterülete sem vonhatja ki magát a kommunikációs szakmát érintő villámgyors változások alól. A szakembereknek új technológiákkal kell megismerkedniük, követniük kell az informatikai és kommunikációs eszközök változásait. Figyelniük kell a médiafogyasztási szokások folyamatos átalakulását, a társadalmi berendezkedés, értékek és normák változását, a közvélemény elvárásrendszerét, sőt érdeklődésének csapásirányait. Figyelniük kell arra, kik emelkednek véleményvezérré, mely társadalmi csoportokat befolyásolják egyes megszólalók, véleményformáló szervezetek. 

Mi van, ha egyetem előtt elmész szakmát tanulni? A múlt héten hirdették ki a felvételi ponthatárokat, a 112 ezer jelentkezőből közel 79 ezer ember kerülhet be valamelyik egyetemi szakra. A sikertelenül felvételiző több mint 30 ezer ember előtt ilyenkor több lehetőség áll. Azt kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy évet csak tanulással töltsenek el otthon, és jövőre újra megpróbálják a felvételit. Ez több szempontból sem előnyös megoldás. Ebben az esetben az embernek nincs tanulói jogviszonya, és elveszíti az ehhez kötött ellátásokat, például nem jár utána családi pótlék vagy árvaellátás. Ennél jobb megoldás, ha az ember munkát vállal, és emellett készül a következő felvételi időszakra.

Mesterszakon felezhető a képzési idő A végzős hallgatók között csupán 4-5 százalékos a vállalkozói hajlandóság, ezen a területen még vannak teendők – mondta Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) öt évre újraválasztott rektora. Nem egyszerű teljesen új szakot indítani a magyar felsőoktatásban, a gondolat megszületésétől az elindulásig ez akár három évet is igénybe vehet, de ebben látunk szerencsére egy elmozdulást az oktatási kormányzat részéről. 

Irreális béreket várhatnak el egyes diákmunkások Kulcsfontosságú, hogy a diákok még a szerződés aláírása előtt felmérjék, hogy mit biztosítanak számukra a nyári munka során. - mondta a Meló-Diák iskolaszövetkezet vezetője. Majzik Nándor szerint előfordul, hogy a fiatalok rosszul mérik fel a munkájukért járó reális bért. A nyilatkozó egyik dél-balatoni iskolaigazgató arról számolt be, hogy egyes diákok akár több, mint félmilliós fizetést várnának munkáltatójuktól.

A fiatalok foglalkoztatottsága csökkent, az időseké viszont nőtt A 2019. április–júniusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 511 ezer fő volt, 36 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70 százalékra emelkedett. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, és körükben a javulás is jelentősebb volt – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Munkanélküliség, 2019. április-június című gyorstájékoztatójában.

Hogyan kell vezetni a nőket? Néhány hete az egyik programrésztvevőm (nő) átküldött egy vezetéstörténeti szempontból felettébb érdekes dokumentumot, pontosabban egy tájékoztató füzetet, amit az 1940-es években terjesztettek az USÁ-ban, mivel akkortájt jelentek meg tömegesen a nők munkaerőként a termelővállalatoknál. Ez a kis kiadvány azt a célt szolgálta, hogy a szervezetek vezetőinek különféle tanácsokat adjon a kolléganők megfelelő kezeléséhez. 

Ki az az interim menedzser és mit csinál? Sokan nem pontosan tudják mi is az interim menedzsment. Módszer, eszköz, életmód, netán vallás? Fejős Péter jó pár éve dolgozik interim menedzserként a Hammel and Hochreiter Business and Management Consultinggal, Számos pozícióban és a legkülönbözőbb célú termelővállalati projekten dolgozott. Egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a versenyképesség megteremtése-megőrzése érdekében a LEAN szemléletet minél több cégnél meghonosítsa, különös tekintettel a dolgozók kreativitásának bevonására a fejlődés, veszteségcsökkentés érdekében.

3 egyszerű ötlet az élhető open office-ért Bár számos vállalat hisz az elsőre gazdaságosnak és kényelmesnek tűnő open office rendszerben, az ott dolgozók a legtöbb esetben egyáltalán nem kedvelik ezt a formát (az Offiseven 2018-as felmérése szerint a magyar munkavállalóknak mindössze 5%-a választaná munkahelyéül). A közös térben történő munka nagyfokú alkalmazkodást kíván, ami a létszám növekedésével egyre nehezebbé válik. Az ott dolgozókat érő túl sok impulzus és alapzaj pedig rövid időn belül lemeríti az idegrendszert. 

Többmillió dolláros kártérítést fizethet a Google azoknak, akiket életkoruk miatt nem vettek fel Többmillió dolláros kártérítést fizet a Google azoknak az álláskeresőknek, akik szerint életkoruk miatt diszkriminálták őket és esélyt sem kaptak, hogy átmenjenek az állásinterjún. A jelentkezők több, mint 200 fős csoportja közösen perelte be az internetes óriáscéget. Elmúlt 40 éves? A Google-nak nincs szüksége önre – legalábbis így érezhettek azok az álláskeresők, akik szerint a korábbi ne légy gonosz" szlogenjéről ismert cég nem volt hajlandó felvenni őket.