ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/31: Van egy jó fejlesztése? Vagy HR-fronton történt újítás?

Van egy jó fejlesztése? Vagy HR-fronton történt újítás? Pályázzon az ITBusiness Awardra projektfejlesztés vagy termékfejlesztés kategóriában, valamint a Behaviour Awardra humánmenedzsment vagy üzletfejlesztés kategóriában! A pályázatokat július 31-ig várjuk az award@itbusiness.hu e-mail címre. További részletek az itbusiness.hu-n: ITBusiness Award és Behaviour Award!

 

TECHNOLOGY

Tőzsdére lép a Delta Systems Magyar információtechnológiai céget akvirál a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Est Media Nyrt. A közel 30 milliárd forint összértékű, részvénykibocsátást is magában foglaló tranzakció eredményeképpen a Delta Csoport holdingcége válik az Est Media főrészvényesévé.  Zártkörű alaptőke-emelés keretében 125 millió darab Est Media-részvényt is kibocsátanak a Delta Csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. részére 210 forintos kibocsátási áron, összesen 26,25 milliárd forint értékben, amellyel az a tőzsdei társaság főrészvényesévé válik. 

Ezért mennek csődbe a világmegváltó fintechcégek Egy csomó fintechcég indul manapság a piacra nagy álmokkal, de évente több száz közülük csődbe megy, mielőtt egyáltalán használható terméket tudna a piacra dobni. A csődök fő oka a Forbes szerint az, hogy nem termelek elég pénzt a startupok. Sokan közülük persze nem is rendelkeznek rövid távon nyereségességi ambíciókkal, de a befektetők vagy a menedzsment elégedetlensége miatt mégis sokan bedobják a törölközőt.

Így juthatunk Apple Pay-hez a leggyorsabban Magyarországon A magyar felhasználók immár hat szolgáltatónál adhatják hozzá Mastercard, vagy Visa fizetési kártyájukat az Apple Pay-hez. Megnéztük, hogyan juthatunk a leggyorsabban az érintéses (iPhone-os) mobilfizetéshez, ha a bankunk (még) nem támogatja ezt a szolgáltatást.

Új befektetést találtak maguknak a hazai milliárdosok Egyre több hazai milliárdos fektet szállodába, jól néz ki a portfólióban, trendi lett – állítja Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, a Continental Group ügyvezetője. Mint mondja, az ötcsillagos kategóriában 80 százalékos a külföldi tulajdon aránya, de 3-4 csillagnál már legalább 60 százalék magyar kézben van. Nem csoda az érdeklődés, a turizmus dübörög.

Százmilliónál is több ember adataihoz fért hozzá egy amerikai bank rendszerében Több mint százmillió amerikai és hatmillió kanadai banki ügyfél személyes adataihoz jutott hozzá egy számítógépes kalóz – közölte a Capital One amerikai bank, hozzátéve, hogy a tettest már őrizetbe vette a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A hekker az ügyfelek nevéhez, címéhez és telefonszámához jutott hozzá, de hitelszámláikat nem törte fel.

Élet a harmadik vonalban: a magyar kutatási teljesítmény számokban Ebben az írásban Magyarország kutatási és innovációs teljesítményéről adunk képet néhány fontos adatsor alapján. Természetesen tudjuk, hogy a téma rendkívül összetett és szerteágazó, az alapösszefüggések azonban nyilvánvalók. Azzal is tisztában vagyunk, hogy az adatokat fenntartásokkal kell kezelni, hiszen rengeteg mérési és értelmezési probléma merülhet fel, azonban mindezek ellenére úgy véljük, a számok magukért beszelnek.

Bárány vagy vihar? Amit a felhőbiztonságról tudni érdemes! A felhőben működő informatikai rendszereket éppolyan támadások érik, mint a saját hálózatokat: koncentráltabban érkeznek ugyan a fenyegetések, mert nagyobb zsákmánnyal kecsegtetnek, de nagyobb az erőforrás is a védelemre, így a bizalmon múlik a választásunk, és persze azt is fontos tudnunk, hogy melyik országba kerülnek az adataink. A Trend FM és az Invitech Üzlet a felhőben című májusi konferenciájának legfontosabb tapasztalatait gyűjtöttük össze.

Live chat vagy üzenetküldés? Melyiket válasszuk? A live chatet és az üzenetküldést (messaging) gyakran egymás szinonimájaként használjuk, amikor online kommunikációról beszélünk, valójában mégis kicsit mást takarnak. A legfontosabb különbség, hogy a chat vagy live chat valós idejűséget, azaz szikronitást feltételez: addig folyhat a kommunikáció, amíg mindkét fél online, session-ön belül tartózkodik.

Elkészült az OpenXR szabvány A Khronos Group egységesítette a VR- és AR-piacot, talán még nem túl későn. Nagyjából két és fél éve hullott le a lepel az OpenXR-ről, ami egy nyílt specifikációjú virtuális és kiterjesztett valóságra vonatkozó platformszabvány. Ennek a célja a VR- és AR-piac aktuális széttöredezettségének a kezelése, ugyanis ma sajnos rendkívül nagy problémát jelent, hogy az elérhető és a már bejelentett, később érkező headsetek szinte mindegyike eltérő futtatási környezetet használ.

Nőtt a leszakadó vállalkozások aránya Míg a szolgáltató és az építési vállalkozások húzzák a kis- és középvállalati (kkv) szektort, a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalatok nehezebben boldogulnak a jelenlegi üzleti környezetben. Második alkalommal mérte fel az UniCredit Bank megbízásából az Inspira Research a hazai kis- és középvállalkozások üzleti potenciálját. Az országosan reprezentatív kutatás keretében összesen hatszáz, 51 millió és 1,5 milliárd forint közötti éves árbevétellel rendelkező cég vezetőjét kérdezték meg üzleti és innovációs terveikről.

Csak jövő év márciusában indul az azonnali átutalás Jövő év márciusára halasztotta a jegybank az azonnali fizetési rendszer bevezetését annak érdekében, hogy minden bank megfelelően fel tudjon készülni – közölte Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. A szolgáltatás bevezetéséhez ki kellett építeni egy központi rendszert, a bankoknak pedig fel kellett készülniük, hogy ehhez csatlakozni tudjanak. A központi rendszert a Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határidőre közösen elkészítette, üzembe is állt július 1-jével.

 

HUMAN

Ludvig Orsolya lett az NNG marketingvezetője A kommunikációs szakember a Mercedes kecskeméti gyárából érkezett az újonnan létrehozott pozícióba. Ludvig Orsolya, a Mercedes Benz kecskeméti gyárának eddigi kommunikációs vezetője szeptembertől tölti be a globális autóipari szoftverfejlesztő cég újonnan létrehozott marketing-kommunikációs igazgatói pozícióját.

Ennyit keres most az átlagmagyar A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél - 364 400 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 374 700 forint volt. A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 242 300 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 249 800 forint volt.

Egyre hosszabbak a YouTube-videók A The Verge számolt be arról, hogy a 10 perces vagy hosszabb anyagok készítői háromszor több pénzt kereshetnek a tartalmaikkal, mint azok, akik 10 percesnél rövidebb videókat töltenek fel a YouTube rendszerébe. A megszerezhető nagyobb bevétel részben arra vezethető vissza, hogy többen nézik meg a hosszabb felvételeket, másrészt a 10 percesnél hosszabb anyagokban további reklámblokkok helyezhetők el, amelyek szintén növelhetik a bevételeket.

Saját mobilt ad ki a Facebook legnagyobb riválisa A fiatalok között egyre népszerűbb TikTok mögötti cég megerősítette, amit már mindenki sejtett: saját telefon fejlesztésébe kezdtek. Valószínűleg a hazai fiatalok előtt sem ismeretlen a TikTok nevű alkalmazás, amely az utóbbi időben a bűvös egymilliárdos határt is átlépte, és mostanra valószínűleg ennél is jobb eredménynél tart. Mindez persze még nagyon elmarad egy olyan kaliberű cégtől, mint a Facebook, de mivel gyors növekedésről van szó, sokan már most az oldal nagy kihívójaként emlegetik.

6 tudományosan alátámasztott trükk, amelyekkel intelligensebbnek tűnhetünk Bár az intelligencia nagyrészt örökölt genetikai tulajdonságaink és a környezeti tényezők függvénye, pár tudományosan alátámasztott trükkel még intelligensebbnek tűnhetünk anélkül, hogy hitelünket veszítenénk. A Make It Matter nevű cég egyik kutatása során ezer alkalmazottat kérdezett meg arról, hogyan vélekednek arról, ha főnökük a nevükön szólítja őket. A legtöbben úgy nyilatkoztak, ettől az egyszerű gesztustól már megbecsült munkatársnak érzik magukat, ráadásul a megkérdezettek közül legalább ennyien gondolták úgy, hogy ettől sokkal intelligensebbnek tűnik a vezetőjük.

A svéd modell menthetné meg a nyugdíjakat? A nyugdíjrendszer Németországban is hatalmas nyomás alatt áll: a demográfiai változások miatt egyre több a nyugdíjas, és egyre kevesebb a járulékfizető. Ezért a kormány arra ösztönözi az embereket, hogy többet fordítsanak magánnyugdíjra, előtakarékosságra. Ez azonban Németországban rendkívül bonyolult. Az ország most a svédektől tanulna.

Nincs kézműves végzettsége, de az üzlethez nagyon is ért – egy évvel indítása után már Cannes-ban viselték Herdon Erika ékszereit Herdon Erika üzleti terve már akkor a fiókjában állt egy iskolai feladatnak köszönhetően, amikor még esze ágában sem volt a topmenedzseriről ékszerkészítői pályára váltani. Jó, hogy végül mégis megtette: a Heria Enamel márka tűzzománc ékszereit ma már hordják a legbefolyásosabb magyar nők, ahogy viselik színésznők Cannes-ban is. Magyarországon öt helyen, továbbá Németországban, Észtországban, jövőre pedig már Törökországban, Izraelben és Angliában is elérhetőek a kiegészítői.

A munkaerőpiaci helyzet romlása várható Németországban Az 
„IAB-Arbeitsmarktbarometer" 
munkaerőpiaci mutató júliusban 0,6 ponttal csökkent az előző havihoz képest. Az így elért 101,6 pont még kedvező ugyan, de lényegesen elmarad a tavaly júliusi 104,0 ponttól. Az idei évet a mutató 103,4 ponton kezdte. A most júliusban elértnél alacsonyabb szinten, 101,0 ponton legutóbb 2013 júniusában állt.

15 ezren tanulnak tovább műszaki és informatikai képzésekben Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább a felsőoktatásban az idén felvettek közül - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tájékoztatás szerint a felsőoktatási alap- és osztatlan műszaki képzésekre felvettek száma idén 9100 közelébe nőtt. Informatikai területen több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában.

A reklám fenegyerekei: Interjú a reklám nagyágyúival A hazai reklámszakma teljesítményének megítélése igen differens, valaki egekig magasztalja a magyar szakemberek kreativitását, más bátortalanságról beszél. Az biztos, hogy akadnak olyan kivételek, akik feltéve egy másfajta szemüveget bizonyos értelemben irányt mutatnak, beírva ezáltal magukat a magyar reklám történelemkönyvébe. Erdélyi Zsoltés Geszti Péter a klasszikus reklám haláláról, a digitalizáció kihívásairól, a kreatív ember szerepéről is beszél.

Online-mamahotelek, avagy elköltöztem, de mégsem Az általános, jól ismert „mamahotel” jelenség mellett szerintem van egy másik, általam csak online-mamahotelként nevezett „szubkultúra” is. Nem a szülővárosomban jártam egyetemre, elköltöztem otthonról. Ettől függetlenül volt akkora szerencsém, hogy támogatást kaptam otthonról. A szüleim felfogása az volt, hogy amíg tanulok, addig támogatnak, de amint munkába állok, leveszik majd rólam a kezüket. Aztán az évek mást mutattak. Elvégeztem az egyetemet és dolgozni kezdtem. De a szülők maradtak. Itt nyer értelmet az „online” előtag.