ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/01: Új tantárgy az iskolában: digitális kultúra

TECHNOLOGY

A tranzakciós illetéket ki kellene vezetni, legalább a lakosságnál - Interjú Becsei Andrással, a Bankszövetség elnökével A hazai kkv-k hatékonysága lényegesen elmarad a nagyvállalati szektorétól. De szerencsére egyre nőnek a beruházások és így egyre több a hitelezhető projekt – mondta Becsei András, a Bankszövetség elnöke, az OTP Jelzálogbank Zrt. és az OTP Lakástakarék Zrt. vezérigazgatója. Azt is kiemelte: már érződik a MÁP Plusz elszívó hatása a bankbetéteknél és a befektetési alapoknál.

A legrosszabbkor jöhet a Samsung hajtogatható mobilja A dél-koreai The Investor úgy tudja, hogy a Galaxy Fold pontos megjelenési dátuma szeptember 18-20 közé eshet. Mivel a bemutatók jellemzően péntekre szoktak esni, ezért a 20. tűnik a legvalószínűbbnek. Igaziból mindegy is, hogy a három nap közül melyikre esik a választás, mert a hét többi napján más fontos esemény is lesz a mobilvilágban, ami elterelheti a figyelmet a hajtogatható modellről: az Apple épp ekkora időzíti az új iPhone 11, iPhone 11 Max és iPhone 11R néven emlegetett készülékek bemutatóját, tehát rosszabbkor nem is léphetne a Samsung.

Hamarosan jöhet az első színes sztereolitográfiás 3D nyomtató A fogyasztói elektronikai termékeket gyártó tajvani Kimpo Electronic Inc. 3D nyomtatásra szakosodott XYZPrinting részlegét 2013-ban alapították. Kezdetben desktop gépeket fejlesztettek, a piac ipari szegmensét megcélzó gépparkjukat 2017-től SLS, DLP és binder jetting technikával működő nyomtatókkal bővítik. Jelenleg asztali és ipari nyomtatóik egyaránt vannak, hat év alatt messzire jutottak: a kezdeti 0 helyett ma már 15 különféle printerük üzemel.

A partnerek és a saját fejlesztések hiányosságai viszik az AMD-hez a SamsungotA vállalat megpróbált mindent, saját GPU is készült a hattérben, de az Apple egyre jobban elhúzott, így dönteni kellett. Az AMD még nyár elején jelentette be, hogy egyedi Radeon IP-ket licencel a Samsung. A részletekről egyik cég sem árult el semmit, de az AMD egyértelműen megjelölte az RDNA architektúrát, illetve az okostelefonokat a hivatalos közleményben. Azóta is nagy kérdőjel, hogy miért döntött így a Samsung, hiszen az ultramobil piacon alternatíva van bőven.

Katasztrofális adatok: romba dől Európa egyik legerősebb országának autógyártása Nagy-Britanniában drámaian csökkent a járműipari beruházások összege az év első hat hónapjában - írta a brit autógyártók- és kereskedők szövetsége (SMMT). A megállapodás nélküli Brexit rémképe nem csak az újabb beruházásokra volt negatív hatással, 2019 első félévében a legyártott autók száma is látványosan visszaesett a szigetországban. 

Online vállalkozás beindítása 2019-ben – lépésről lépésre útmutató Egyre többen vágyunk egy saját vállalkozásra az interneten, amivel plusz pénzt tudunk keresni, vagy egy teljesen más, szabadabb életformát kialakítani. Egy online vállalkozást viszonylag egyszerű elindítani, sikeresen felépíteni viszont nem könnyű. Mint minden vállalkozásnál, itt is logikusan egymásra épülő lépésekkel érdemes haladni, ha szilárd alapokat szeretnénk az online bizniszünknek, amivel hosszú távon is jövedelemet tudunk keresni. 

Véget vet a blockchain technológia a hűségpont-rendszereknek? A statisztikák, a tankönyvek és a városi legenda szerint is legalább ötször annyiba kerül megszerezni egy új vevőt, mint újabb vásárlásra bírni egy korábbi ügyfelünket. Az e-kereskedelemben nem is lehetne jobb példa a fenti tételmondatra, hogy minden magára valamit is adó kereskedő tart fenn valamiféle hűségprogramot vagy kedvezményrendszert korábbi vevőinek. Úgy néz ki, hogy a blockchain technológia és ezen belül is a blockchain által hitelesített kripto-tokenek lehetnek ennek a már bevált rendszernek a felforgatói.

Lejár a tesztidőszak, piaci áron lesz a töltés az ELMŰ villanyautó-töltőin Ahogy a szolgáltató már korábban is jelezte, 2019 július 31-én véget ér a teszt időszak, melynek során 10 Ft/kWh volt a töltési díj, augusztus 1-től 99 Ft/kWh lesz a töltési díj az ELMÜ-ÉMÁSZ villanyautó töltőin. A töltés indításához az eCharge+ alkalmazást kell használni, ebben kell megadni a fizetéshez használt bankkártya számát is. Apró ám fontos részlet, hogy az alkalmazás csak akkor enged bankkártya adatokat megadni, ha a mobiltelefon biztonsági beállításait megfelelőnek tartja, azaz csak akkor tudunk tölteni a szolgáltató töltőin, ha a mobiltelefonunk képernyője csak kóddal nyitható. 

Okossörfőzdét fejlesztett az SAP Az SAP fejlesztett egy szoftvert, melynek segítségével a sörfőzdék fel tudják mérni, hogy egy célpiacukon milyen sörfajtából fogy a legjobban és ennek megfelelően tudják átalakítani termelésüket. A rendszer úgy működik, hogy a fogyasztási szokásokat IoT-eszközökkel (pl. intelligens sörcsapokkal) méri a szolgáltató, majd az adatokat blockchainen keresztül a gyártónak továbbítják, ahol intelligens sörfőző eszközök ezek alapján szinte azonnal, automatikusan meg tudják változtatni akár egyes sörfajták összetételét, akár a főzött söradagok volumenét.

200 milliót tolt a szakemberkeresőbe az állami startupbefektető Kétszázmilliós tőkebefektetést kapott a Fix24 a Hiventures kockázati tőkealap-kezelőtől, jelentette be a cég. A második körös befektetéssel a külföldi terjeszkedést készülnek előkészíteni a szakemberkeresésre specializált portálnál, melynek lényege, hogy cégek és magánszemélyek egyaránt gyorsan találjanak maguknak mesterembereket – akár olyan szakmákból, amiknek képviselőiből jórészt hiány van Magyarországon.

 

HUMAN

Törvényben szabályoznák a közösségimédia-függőséget az Egyesült ÁllamokbanA SMART (Social Media Addiction Reduction Technology Act – szabad fordításban: Közösségimédia-függőséget csökkentő technológiai törvény) elfogadása esetén betiltaná azon funkciókat a közösségi oldalakon, amelyek a maradásra késztetik a felhasználót: így többek között a Snapchat-alkalmazás Snapstreak névre hallgató funkcióját, valamint a YouTube automatikus videólejátszásait is.

37 éves, most lett indiai milliárdos és a gyerekeink még sokat hallhatnak rólaEgy 5-16 év közötti gyermekeknek szóló oktatási applikáció mára a világ legértékesebb ed-tech cégévé tette a Byjut és ez segített abban, hogy a különleges tanítói képességekkel rendelkező 37 éves indiai Byju Raveendran belépjen az indiai dollármilliárdosok klubjába. A céget mintegy 20 társával 2011-ben hozta létre, hogy interaktív játékokon, videókon és kvízeken keresztül segítsen az iskoláskorú gyermekeknek az iskolai vizsgákra való felkészítésben.

Jövőre új tantárgyat vezethetnek be Digitális kultúra néven várhatóan új tantárgy is bekerül angolszász mintára a hazai köznevelés repertoárjába – tudta meg lapunk a megújuló Nemzeti alaptanterv szakmai előkészítésében részt vevő Major Gábortól. Az alkotópedagógiai tananyagok fejlesztésével foglalkozó Makerspace.hu ügyvezetője azt mondja, a szakképzésben is hangsúlyos szerephez fog jutni a digitális alkotás: uniós forrásból országszerte 60 alkotóműhelyben gyakorolhatják majd a diákok például a lézervágást, robotikát, 3D-s tervezést és nyomtatást, elektronikai programozást vagy éppen a digitális varrást.

Munkabiztonsági és munkaegészségügyi projektet zárt az iparszövetség A Magyar Iparszövetség (Okisz) vezette konzorcium feltárta a munkabiztonsági és munkaegészségügyi helyzetet a raktározás, tárolás, postai, futárpostai ágazatban, és javaslatot tett a munkáltatóknak a munkavállalók munkakörülményeinek preventív javítására. Az egy éve indult projektet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) az Európai Unió európai szociális alapjának mintegy 146,2 millió forint vissza nem térítendő támogatásával valósította meg a Magyar Iparszövetség vezette konzorcium.

10 módszer, hogy ne stresszeljünk Astresszt folyamatos feszültségnek, tartós nyomásnak, nem múló idegességnek írnánk le a legtöbben, amihez az esetek többségében azt is hozzátennénk, hogy kellemetlen állapot. Ráadásul ez nem csak egy érzés, súlyos betegségeket válthat ki. Hogyan tarthatjuk távol magunkat a stressztől? Ezt mutatja meg infografikánk.

Hiába távoznak, a Facebook-menekültek sem tudják kikerülni a Facebook-birodalmat A fiataloknak készült, de épp őket nem képes megtartani a Facebook.Mark Zuckerberg azonban erre is gondolt, és úgy tűnik, a Facebookról távozók is a Facebook-birodalomban kötnek ki. Zuckerbergék aligha bánják, ha a Facebook-menekültek végül valamely hozzájuk tartozó másik platformon, például az Instagramon kötnek ki. A számokat elnézve megállapíthatjuk: azt viszont valószínűleg még mindig sajnálja a techmilliárdos, hogy hiába próbálta, nem sikerült rátennie a kezét a Snapchatre.

A kritikai gondolkodás képessége nem ajándék, de munkával fejleszthető A kritikai gondolkodás hiánya számtalan üzleti kudarcért felelős. A szervezeti vezetők gyakran túl erősen támaszkodnak a szakértelemre, és szűklátókörűen, a probléma minden oldalának megvizsgálása nélkül vonják le a következetéseket. Pedig a vezetőknek jóval tudatosabban kell megközelíteniük egyes problémákat, és kidolgozniuk a lehetséges megoldásokat. A kritikai gondolkodás szerencsére gyakorolható és fejleszthető.

Aki kérdez: Deák Zsolt HR Szubjektív rovatunkban Deák Zsolt, jungiánus coach kérdez, miután válaszolt Szőcs László, a Diageo budapesti szolgáltató központjának HR igazgatója kérdésére: „Miként látja a HR szakma jövőjét az egyre modernizálódó világban? Lehetséges, hogy minden online felületen elérhető lesz, robotok segítségével?"

Hetedik alkalommal startol el a hulladékderbi Augusztus első hetében ismét vízre szállnak a PET Kupa kalózcsapatai, hogy napokon keresztül gyűjtsék hajóikkal a hulladékot a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán. A 2019. augusztus 3-tól 11-ig tartó verseny Áder János fővédnökségével veszi kezdetét. Családjával a verseny évek óta visszatérő, aktív résztvevője dr. Kollarik Tamás - a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja -, aki idén nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatja a programot.

Ezekre az állásokra jelentkeznek legtöbben Gyártósor és adminisztráció – ezeken a területeken szeretnének a legtöbben elhelyezkedni ma Magyarországon. A coach, a területi képviselő és az asszisztensi állásokra pedig túljelentkezés van. Mindeközben a mezőgazdaságba és a szállodaiparba szinte alig lehet jelentkezőt találni - derül ki a Workania.hu állásportál legújabb kutatásából.