ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/02: Új világ jön a bankkártyáknál

TECHNOLOGY

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást A Bosch és a Daimler mérföldkőhöz ért az automatizált vezetés területén: a két vállalat megkapta Baden-Württemberg tartomány hatóságainak engedélyét a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeum parkolóházában létrehozott automatizált parkolórendszerükhöz. Az automatizált parkolószolgáltatás egy okostelefonos alkalmazáson keresztül érhető el, és nem igényel biztonsági járművezetőt sem. Ez a világ első, mindennapi használatra hivatalosan is jóváhagyott, teljesen automatizált, vezető nélküli SAE 4. szintű parkolója.

Az elektromobilitás gyorsabb terjedését segíti a Jedlik Ányos Terv Elsődleges nemzetgazdasági érdek, hogy Magyarország csatlakozzon az elektromos autózás által generált fejlesztésekhez, és élenjáró lehessen az innovatív technológiák bevezetésében és elterjesztésében. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ennek érdekében és a klímavédelmi célokkal összhangban végezte el a 2015-ben elfogadott Jedlik Ányos Terv felülvizsgálatát. A Hazai Elektromobilitási Stratégia új célszámai alapján 2030-ra 450 ezer elektromos jármű közlekedhet a hazai utakon, amelyek kényelmes használatát országszerte 45 ezer elektromos töltő segítheti.

Új világ jön a bankkártyáknál: a fizetések tömege tűnhet el egy szempillantás alatt Szeptember 14-én jelen állás szerint egy fontos szabályozás lép életbe, amely miatt a bankkártyás fizetések másképpen - még biztonságosabb, de cserébe sok esetben kényelmetlenebbül - zajlanak majd. A legnagyobb változások az online fizetéseknél lesznek, de a fizikai kártyás vásárlásokat is érinti az új szabályozás. A bankok, fizetési szolgáltatók és az e-kereskedők azonban Európa-szerte és Magyarországon is nagy késében vannak a felkészüléssel. A piac egyelőre az eredeti határidőre készül, de a fizetési lánc szereplői haladékért lobbiznak. 

Még könnyebb ingyenes visszaküldési lehetőség az Amazon vásárlóinak Az Amazon a jövőben lehetőséget biztosít arra, hogy a vásárló részéről cserét igénylő, illetve nem megfelelő minőségű áruk visszaküldése csomagolás és egyéb előkészítés nélkül megtörténhessen. „A célunk az, hogy az Amazonon naponta eladott több millió árucikk cseréjét és visszaküldését, így online vásárlóink életét jelentősen megkönnyítsük az áruházunkban elérhető termékekre vonatkozóan” – áll a cég által közreadott sajtóközleményben.

3D nyomtatással könnyebbek a drónok A Pisai Egyetem Repülőmérnöki Karának kutatói 2009-ben alapították a k+f tevékenységre összpontosító Skybox Enginnering-et. A légjármű-iparnak dolgoznak ki új eszközöket, tervezési módszereket, tökéletesítenek meglévő termékeket. Legutóbb a szintén olasz 3D nyomtatógyártó Roboze céggel dolgoztak együtt, drónhoz készítettek funkcionális részeket – a motorok által okozott nagyfrekvenciájú rezgések kiküszöbölésében segítő csappantyú-rendszert a gép robotpilótájához. 

Magyar multikat nevelne ki a kormány Elindult két újabb pályázati felhívás társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében. A konstrukciók több mint 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járulnak majd hozzá vállalkozásfejlesztési célok eléréséhez. A Magyar multi program II." a kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítését, értékhozzáadó tevékenységét és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztését szolgálja, a Magyar multi program III." pedig a kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseit kívánja elősegíteni.

Hátramenetbe kapcsolt az Intel Az Intel bevétele és nyeresége egyaránt csökkent az idei második negyedévben, és rövid- és középtávú előrejelzések alapján pedig tovább folytatódhat a zsugorodás. A chipgyártó az idei második negyedévben 16,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, amely 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 17 milliárdos összegtől. A forgalom mellett a profit is apadt, az egy évvel korábbi 5 milliárd dolláros összegből ugyanis csak 4,2 milliárd maradt, amely 16 százalékos visszalépés. 

Kétéves mélyponton az üzleti bizalom Magyarországon Júliusban a GKI konjunktúraindexe közel két és fél éve nem látott szintre esett, mivel az üzleti és a fogyasztói bizalmi index egyaránt csökkent. A szakértők azt mondják, ez egy gazdasági megtorpanást hozhat magával. Az üzleti bizalmi index hét hónapja szinte folyamatosan mérséklődik, és jelenleg a 2017 eleji szintjén van, ez derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által a hét elején nyilvánosságra hozott adatokból. 

Tovább terjeszkedik a Szallas.hu Újabb tranzakciót zárt a Szallas.hu, ezúttal a PK Travel üzletágait és az Utazok.hu Kft.-t vásárolta fel a bővülő cégcsoport. A tranzakciónak köszönhetően a külföldi utazási tevékenység bővítése mellett élménycsomagok értékesítésével is kiegészül a Szallas.hu kínálata. Az 1,8 milliárd forintos árbevételű Maiutazás.hu csoporttal további 26 fővel nő a Szallas.hu csapata.

A Vodafone tulajdonába került a UPC Sikeresen lezárult a Vodafone Csoport és a Liberty Global közötti tranzakció, melynek köszönhetően a Vodafone Magyarország lett a UPC Magyarország 100 százalékos tulajdonosa. A két szolgáltató mostantól egy cégcsoportként közösen bővíti gigabit képes szolgáltatásait, hozzájárulva ezáltal Magyarország digitális fejlődéséhez. A Vodafone és a UPC egyelőre különálló vállalatként működnek tovább, az ügyfeleket pedig változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálja ki.

 

HUMAN

A cégek vezetőitől várjuk a társadalmi kockázatok megoldását A lakosság, a munkavállalók és a befektetők többsége is elvárja a cégvezetőktől, hogy fellépjenek a gazdaságot fenyegető globális kihívások megoldása érdekében. A világ legnagyobb vállalatainak első emberei és intézményi befektetők körében végzett EY CEO Imperative Study szerint a CEO-k több mint kétharmada tervezi is, hogy nyilvánosan fog képviselni fontos társadalmi ügyeket.

Így élheti túl a vállalkozás a tulajdonos halálát Magyarországon a vállalkozások több mint kétharmada családi tulajdonban van, a munkavállók felét ők foglalkoztatják, mégsem jellemző rájuk a jövőtervezés. Ha meghal a cégalapító – vagy betegség, baleset miatt cselekvőképtelen lesz – az egyenlő a vállalkozás halálával, a munkavállalók elbocsátásával. A hagyatéki eljárás legalább 6–12 hónapra meggátolja a cég életét, ezt az időt pedig egy cég sem éli túl tulajdonos vagy ügyvezető nélkül. Nem ritka, hogy ezen idő alatt megjelennek az üzleti keselyűk, a NAV, és a hitelező bankok is felmondják a szerződést.

Gondolatolvasásra készül a Facebook Igazi sci-finek tűnik, de nincs már olyan messze a technológia, mint gondolnánk: a Facebook olyan agy-számítógép interfészeket fejleszt, amelyeket később használni tud hordozható eszközök gyártására – olyanokéra, amik kiterjesztett valóságot használnak, és feleslegessé tehetik a tabletek és telefonok létezését. Persze ez még nagyon gyerekcipőben jár, de az interfész technológiája már megvan. 

Hogyan fogják az ügynökségek megszólítani a jövő fiataljait? Egyre nehezebb elérni a fiatalokat már napjainkban is, miközben a márkáknak és az ügynökségeknek már a közeljövővel is foglalkozniuk kellene újabb és újabb megoldásokat találva arra, hogy a fogyasztói rétegbe belenőtt generációkat hogyan szólítsák meg – többek között erről is beszélt Joanelli Tamás online marketing szakember. A BeSocial ügyvezetője szerint A GDPR okozott egy kis kellemetlenséget, de a marketing világa nem fordult ki a sarkából a szabályozás miatt.

Meghallotta az idő szavát a szegedi egyetem, robotizált mezőgazdasággal foglalkozó képzést indítanak szeptembertől A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Karán a drónos monitoringot fókuszba állító képzést, a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakot indítanak szeptembertől. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az agrár-digitalizáció megállíthatatlanul terjed, egyre több aktuális gazdálkodási problémáról derül ki, hogy megoldásuk a precíziós eljárásokban rejlik. Tíz éven belül a gazdaság kikényszeríti, hogy a piaci viszonyok között működő mezőgazdasági vállalkozások többségében adatalapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást folytassanak. Az SZTE azoknak kíván segíteni, akik kezdetektől tudatos alakítói akarnak lenni e folyamatnak.

Nem sodorja végveszélybe az automatizáció a könyvelő szakmát Nemzetközi és hazai viszonylatban is gyakori téma az, hogy az automatizáció térnyerése miatt szakmák széles skálája kerülhet veszélybe, és a következő 20 évben közülük több teljesen elavulttá válhat, így a számviteli szakma jövője is kérdéses. A könyvelő szakma esetében ez nem ilyen egyszerű kérdés, mert a számviteli szakemberek kulcsfontosságú üzleti információkat kezelnek, így nélkülözhetetlenek a vállalatok számára.

Munkaerő-piaci alternatívák kistelepülésen élőknek Kistelepülésen élni vagy egy választás következménye, vagy oda születtünk. Nagyvárosból sokan költöznek vidékre teljes életmódváltással, de rengetegen választják a bejárást az agglomerációs területeken lévő településekről. Mások semmi esetre sem hagynák el a megszokott helyeket. Bármely alternatívának megvannak az előnyei és hátrányai, de most inkább arra fókuszálnék, milyen lehetőségei vannak egy kistelepülésen élő embernek a munka terén?

Rubik Ernő sosem lottózik, mert pontosan tisztában van az esélyekkel Rubik Ernő29 éves volt, amikor ötletes kockajátéka elkezdte meghódítani a világot, és rövidesen milliók kedvencévé vált. A hirtelen jött siker miatt azonban később sem változtatott életén. Interjút készített a The Telegraph az egyik leghíresebb magyarral, a bűvös Rubik-kocka megalkotójával, Rubik Ernővel. A feltaláló nemrég ünnepelte 75. születésnapját, a lap is ez alkalomból ült le vele beszélgetni – többek közt családról, szerencsejátékról és a kocka hozta sikerekről.

A munkavállalók ötöde nem vette ki az összes szabadnapját 2018-ban A dolgozók elsősorban a saját maguk rabszolgái és csak másodsorban a munkaadóké. A magyarok nagy része azért nem veszi ki az összes neki járó szabadnapot, mert fél, hogy akkor nem végzi el a munkáját időben. A legtöbben nem mennek nyaralni sem, vagy ha igen akkor belföldre - ez derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amit a Népszava megbízásából készített a Publicus Intézet.

Minden második hallgató elektronikusan igényli a diákhiteleket Augusztus 7-ig adhatja le a pótfelvételire a jelentkezését az a több mint 33 ezer diák, akiket első körben nem vettek fel felsőoktatási intézménybe. Mivel a pótfelvételi eljárásban szinte kizárólag önköltséges helyekre jelentkezhetnek a fiatalok, így számukra kiemelt segítséget jelenthet a kifejezetten a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított,0 százalékos kamatozású Diákhitel2.