ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/05: Zöld utat kapott a Digitális Agrár Stratégia

TECHNOLOGY

Lezárult a tranzakció: a Vodafone tulajdonába került a UPC A két vállalat ezután közösen fejleszti majd gigabit-képes mobil- és vezetékes hálózatát és szolgáltatásait. A Vodafone az egyesülést követően mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben képes lesz teljes körű konvergens szolgáltatások nyújtására. 

Kínában robotok írják a híreket Tudományos híreket tudósító robotot állítottak szolgálatba, amely angol nyelvű cikkekből készít jelentéseket. Azért az újságírók nem csomagolhatnak, valakinek ellenőriznie is kell a robot munkáját. A legújabb tudományos felfedezésekről tudósító robotot állítottak szolgálatba Kínában. A Hsziaoke (Xiaoke) nevű automatikus híreket generáló szoftvert a China Science Daily a Peking Egyetem kutatóival közösen hozta létre fél éves együttműködés keretében.

Ősszel jön az országos 5G, és vele a legszebb összeesküvés-elméletek Önvezető autók és légitaxik ide, génszerkesztés és neurális hálók oda, a jelenlegi legnagyobb technológiai rejtély, ami hamarosan emberek milliárdjait érintheti, az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózat. Zökkenőmentesen lehet majd 4K-s videókat nézni, laggolás nélkül multiplayerezni, vagy akadozás nélkül és jó minőségben videocsetelni, a szupergyors hálózat a dolgok internetének (IoT) fejlődését is segíti: ha kiépül az infrastruktúra, gond nélkül lehet majd irányítani az önvezető járművek forgalmát, egymással kommunikáló drónokkal végezni katasztrófavédelmi feladatokat.

600 millió forinttal gyújtották be tíz startup rakétáit Gyárak termelési adatai alapján hatékonyságot javító mobil alkalmazás; 60 nap alatt felépíthető rezsimentes otthon; készpénzmentes fizetési megoldás; újgenerációs munkahelyi kommunikációs alkalmazás; e-sport tréner: ilyen és ehhez hasonló magyar fejlesztések nemzetközi piacra segítésében nyújtott segítséget az OXO Labs. Hatszázmillió forintnyi uniós forrást 2,5 év alatt helyeztek ki olyan aktív startupoknak, amelyek már megvalósították termékeiket.

Percekre vagyunk a közlekedési forradalomtól, csak van néhány akadály Egy évtizeden belül a technológiai fejlődés alaposan felforgathatja a városok közlekedését. Jöhetnek a pilóta nélkül repülő, helyből fel- és leszálló légijárművek, az eVTOL-ok. Bár elterjedésüket ma még több komoly probléma akadályozza, megjelenésük a légiiparban és a légiközlekedésben a mostanság az autóiparban tapasztalhatóhoz hasonló forradalmi változásokat hozhat – derül ki a Deloitte tanulmányából.

Mesterséges eső és hold, figyelő drónok a jövő városában Mohamed bin Szalman,a híres-hírhedt szaúdi koronaherceg, trónörökös 2017 óta tanácsadói csapatával az 500 milliárd dolláros jövőváros, Neom tervein dolgozik. A települést az ország terméketlen, sivatagos északnyugati sarkában képzelik el. A terület nem sokáig marad sivatag, a csapadékhiányt az elképzelések alapján mesterséges felhőképzéssel oldják meg, az eső egyrészt hűsítő hatással lesz a lakókra, másrészt lehetővé teszi, hogy mindig hozzáférjenek friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Új nevet kap az Instagram és a WhatsApp A Facebook mindenki számára egyértelművé szeretné tenni, hogy ő birtokolja az Instagramot és a WhatsAppot. A vállalat menedzsmentje ezért úgy döntött, innentől a Facebook neve is szerepel majd mindkét platform teljes nevébe - szúrta ki az Index a Verge cikkét. A beszámolóból kiderül, hogy a Facebook megerősítette azokat a kezdeti pletykákat, amelyek szerint az alkalmazások az új néven fognak majd szerepelni az Apple és a Google alkalmazás boltjaiban. 

Zöld utat kapott a Digitális Agrár Stratégia Elfogadta a kormány a Digitális Jólét Program részeként bemutatott, a magyar polgárok, a szakmai és civil szervezetek, valamint a digitális ökoszisztéma szereplőinek széles körű összefogásával elkészült Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint cél, hogy az Agrár Stratégia végrehajtása során fenntartsák a széles körű társadalmi párbeszéd fórumait, ezért a kormány várja a magyar polgárok, valamint a szakmai, társadalmi és tudományos szervezetek és a piac szereplőinek javaslatait a stratégia gazdagítására vonatkozóan.

Öntanuló beszéd­asszisztens A Continental által megalkotott program képes a tanulásra és a fejlesztése során a szakemberek kiemelten figyeltek arra, hogy természetes módon kommunikáljon a sofőrökkel. A megoldás fő elemét az intelligens algoritmusok és az adott járműre szabott rendszerarchitektúra jelentik. A beszédasszisztens minden egyes beszélgetéssel tanul és ezáltal hosszú távon igazi segítséget jelent a vezetőnek. A szótárából hiányoznak például az olyan frusztrációt eredményező válaszok, mint a nem értelek", vagy ez a dolog meghaladja a képességeimet".

Japánban már emberi szerveket növeszthetnek az állatokban Engedélyt kaptak a tudományos minisztérium illetékes bizottságától japán kutatók arra, hogy emberi szerveket növesszenek állatokban. Kutatásukban az emberi őssejteket állati embriókba ültetik be, amelyeket kihordanak az állatok - közölte Maeszava Ajako, a tokiói minisztérium igazgatója. Az engedély azonban csak a Tokiói Egyetem egyik kutatási projektjére vonatkozik.

 

HUMAN

Charaf Hassan lett a BME VIK dékánja Augusztus elsejétől Charaf Hassan tölti be a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékáni posztját. A Kari Tanács 2019. június 25-i ünnepi ülésén Józsa János rektor dékáni megbízólevelet adott át Charaf Hassan egyetemi tanárnak, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszék vezetőjének, aki négy évre veszi át a dékáni teendőket Jakab Lászlótól.

Bejöttek a podcastok a Spotify-nak Gyorsan nő Spotify-on a podcastot hallgatók száma, ami nem is akkora csoda, hiszen a vállalat év elején 500 millió dollárt szánt a podcast tartalmi és technológiai felvásárlásokra. Az exkluzív tartalmak, fejlesztések és felvásárlások kezdenek beérni, mivel a közlemény alapján év elejéhez képest csaknem duplájára, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 50 százalékkal emelkedett a szolgáltatásban podcastot hallgatók száma - bár a konkrét számadatokat a cég egyelőre nem árulta el.

7 készség, amit nem veszélyeztetnek a robotok Az automatizációrót, a robotok térhódítását gyakran „mumusként” emlegetjük, amelyek elveszik a munkát, azonban a helyzet azért ennél jóval összetettebb. Már vannak és lesznek olyan munkák, amelyeket átvettek a gépek, szoftverek, de ezek egyelőre többnyire a repetitív, sok hozzáadott értéket nem igénylő tevékenységek. És itt a hangsúly a nagyobb hozzáadott értéken van, amelynek érdekében most a korábban egyszerűbb munkákat ellátó munkavállalókat képezni kell. 

Több mint 450 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem három projektje A szőlő- és borágazat változó környezethez való alkalmazkodását, a mikroszennyezők környezeti körforgásának pontosabb feltárását, valamint az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban megjelenő veszélyforrások azonosítását és kezelését előmozdító kutatás-fejlesztésekre összpontosít a Szent István Egyetem (SZIE) három projektje, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által hirdetett Tématerületi Kiválósági Program támogatásával valósul meg. Az Egyetem által elnyert támogatás összege 452 875 000 forint, a projektek futamideje 14 hónap.

Közel 100 ezer dolgozót küldött el az IBM, hogy olyan trendi legyen, mint a Google Úgy tűnik, az IBM-nél akár 100 ezerre is tehető azon munkavállalók száma, akiket azért bocsátottak el az elmúlt években, hogy olyan trendik" legyenek és vágyott vállalati imázzsal rendelkezzenek a millenniumi generáció munkavállalói között, mint az Amazon vagy a Google. A Bloomberg jelentése nyomán derült ki az elbocsátások mértéke, annak apropóján, hogy a jelenlegi vezérigazgató ellen eljárást kezdeményeztek, amiért a cég negatív diszkriminációt tanúsított az idősebb munkavállalókkal szemben.

28+1 kérdés, amit minden állásinterjú végén érdemes feltenned Szinte biztos, hogy ha állásinterjún vagy, a beszélgetés végén lehetőséget kapsz arra, hogy kérdéseket tegyél fel. Erre sem árt előre készülni: egy-két jól irányzott kérdés jócskán növelheti az esélyeidet arra, hogy megkapd az állást. Az állásinterjú kétszereplős játszma: nem csak tőled kérdeznek, neked is lehetőséged van kérdéseket feltenni,hiszen mindkét félnek kölcsönösen meg kell győződnie arról, hogy az adott pozíció jó választás lehet. Ha kérdezel, az nem csak az interjú dinamikáját változtatja meg, hanem azt is, hogy hogyan gondolkozik rólad az interjúztató.

5 előítélet a HR szoftverekkel kapcsolatban Csupán néhány embert foglalkoztat? Nem kell sok szabadságolással foglalkoznia? Egy kezén meg tudja számolni a távolléteket és a közeljövőben nem szükséges senkit felvennie? Ugyan miért is lenne szüksége szoftveres támogatásra… Kisvállalkozásként sokan valószínűleg még nem készek egy 360 fokos teljesítményértékelésre vagy szoftverrel támogatott bértervezésre. Azonban a HR szoftverek előnyei túlmutatnak az adatgyűjtésen és adatfeldolgozáson és a magas fokú elkötelezettségi kezdeményezéseken. 

A munka és a magánélet közötti egyensúlyt keresik a családi vállalkozásokÁthidalni a rövidtávú kihívások és a hosszútávú prioritások közötti szakadékot komoly kihívást jelent számos magántulajdonú vállalkozás számára. A Deloitte ötödik globális, családi vállalkozásokat vizsgáló kutatása azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehetséges a családi dinamika, a folyamatosan változó piaci kihívások és a kulturális beidegződések között megtalálni ezt az egyensúlyt.

Nehéz végleg kikötni A hazai szupermarketes állásból egy hajóra szerződött pék, Valovics László most a hétszeresét keresi az itthoni bérének, s éppen a magas fizetés miatt nehéz a döntés: végleg a szárazföldön maradni. László – amellett, hogy pék – zenei karriert is épít Magyarországon, s ezt tulajdonképpen a szabadidejében műveli, egyfajta másodállásként, amikor éppen a szárazföldön van. Mikor arról kérdeztük, mi a legnehezebb a jelenlegi életmódjában, gyorsan és egyértelműen reagált: a legextrémebb dolog összeegyeztetni a zenei karriert, a magánéletet és a munkahelyi kötelezettségeket.

Közösségi média funkciókat tiltana be egy amerikai szenátor Josh Hawleyrepublikánus szenátor számos olyan funkciót gyomlálna ki" a világhálóról, amelyek elsősorban a közösségi platformokon találhatók meg és amelyek a felhasználók egy részét kifejezetten irritálják. A politikus által kidolgozott és benyújtott törvénytervezet neve Social Media Addiction Reduction Technology Act (SMART) és számos manipulatív megoldást sorol fel, többek között az automatikus videolejátszást, a végtelen görgetést és a regisztrált tagok virtuális trófeákkal való jutalmazását.