ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/06: Bányásszunk folyamatot!

TECHNOLOGY

Brutális mértékben fejlődött a hazai e-kereskedelem A hazai webáruházak 55 százaléka könyvelt el forgalomnövekedést a tavalyi évben - derül ki a ShopRenter legutóbbi, immár 12. alkalommal lefolytatott kutatásából. Az 570 webáruház részvételével készült felmérés alapján az online áruházak csupán 4 százaléka számolt be a forgalom csökkenéséről, ami igazán biztató jövőképet vetít előre a szektorban. Íme, Az elmúlt év legfontosabb e-kereskedelmi statisztikái.

Európában újabb válságról suttognak - Mi lesz a magyar autógyártással és a dolgozókkal? A fejlett gazdaságok lassulása miatt egyre komolyabbak egy jelentős visszaeséssel kapcsolatos félelmek. Sokan már egy új válságot is elképzelhetőnek tartanak, részben emiatt a jegybankok lazításával kapcsolatos várakozások is felerősödtek. Magyarország viszont egyelőre ellenállónak tűnik, pedig az autóipar a ludas az európai lassulásért, amiben nekünk is jelentős kitettségünk van.

A Máltai Blokklánc jogszabályok első éve A Földközi-tengeren lévő szigetország elhatározta, hogy Blockchain-szigetté válik. A stratégia végrehajtása során három, a köznyelvben Blokklánc törvényekként ismert jogszabályt fogadtak el tavaly júliusban.Megnéztük, mi történt az elmúlt 1 évben, a törvény elfogadása óta. Az Innovatív technológiai megoldásokról szóló törvény (ITAS Act) az innovatív technológiai szolgáltatók, mint például a rendszer auditorok regisztrációját és az innovatív technológiai megoldások, mint például a DLT platformok, illetve az intelligens szerződések tanúsításának feltételeit szabályozza.

Több tucat magyar multi születhet A versenyszféra szerkezetváltozását mozdíthatja elő a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül induló Magyar multi program II. (Ginop-1.1.8.) és III. (Ginop-1.2.7.) – mondta Essősy Zsombor,a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Kifejtette: az a cél, hogy a hazai tulajdonú középvállalatok idővel erősödjenek meg annyira, hogy ne kelljen nagy nyugat-európai cégek alá betagozódniuk, hanem a nemzetközi piacokon terjeszkedve maguk is multinacionális termelőkké, szolgáltatókká váljanak.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergely senior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)


Készül a 3D modellek Google-keresője A Physma geometrikus kereső rendeltetésea CAD-tervek, a 3D nyomtatás és más gyártási módszerek hatékonyságának növelése. CAD- és PLM-programokkal együtt fut, a modelleket gépitanulás-algoritmusokkal elemzi, és azonosítja a digitális szerkezetek megegyező tulajdonságait. A felhasználó 3D fájl adatbázisán alapuló keresési eredmények a modellek közötti hasonlóságokat és különbségeket is tartalmazzák. 

Mennyire édes a digitális cseresznye? A felforgató digitális biztosítás üzleti stratégiája Teljeskörű online ügyintézést, a megszokottnál olcsóbb árakat és a lehető legegyszerűbb termékstruktúrát hoztak létre a Cherrisk biztosítási platform megálmodói. Európai szinten is nagyon innovatív felforgató márkának számít az új magyar szolgáltatás, amit nem egy fintech startup, hanem az osztrák Uniqa magyar leányvállalata talált ki és vezetett be. Kurtisz Krisztiánnal, a Cherrisk CEO-jával, Matócza Szabinával, a cég innovációs és fejlesztési igazgatójával, illetve Imre Katakommunikációs vezetővel beszélgettünk arról, hogyan lehet egy digitális kihívóval a piacra lépni.

Egy országban annyira elharapóztak az illegális startupok, hogy a hatóság nem tudja velük tartani a lépést 826 illegális fintechcéget" szüntetett meg idén az indonéz pénzügyi felügyelet, az OKJ, most pedig a rendőrséghez és a nyilvánossághoz fordultak, mert nem tudják tartani a lépést a gombamód szaporodó, engedély nélkül működő startupokkal" . Az ilyen startupok többnyire online működnek és mobilappokon, közösségi médiafelületeken keresztül szereznek új ügyfeleket. 

Magyar találmány: hasznosítani lehet a szén-dioxidot A szén-dioxid hasznosítására dolgoztak alternatív energiaforrások igénybevételével működő reaktort a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói együttműködve a ThalesNano Zrt. mérnökeivel - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága. Janáky Csaba, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar munkatársa és kutatócsoportja célja olyan ipari méretben is alkalmazható megoldás kifejlesztése, amely a szén-dioxidot még azt megelőzően hasznos anyaggá alakítja, mielőtt az a levegőbe kerülne.

Megérkezett a jövő szenzorhálózata a Vodafone-tól A Vodafone országszerte beindította a keskenysávú (Narrowband) IoT hálózatát, így kereskedelmi forgalomban bárki számára elérhetővé válnak a legkorszerűbb NB-IoT megoldások. Az országos lefedettségnek köszönhetően az önkormányzatok és vállalkozások olyan helyeken is tudnak digitális fejlesztéseket végezni, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt. A szolgáltatás hazai bevezetése a Vodafone Csoport közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT hálózatfejlesztésének része, amely tíz európai országban, köztük Magyarországon valósul meg.

Már a héten bemutatkozhat a Huawei titokzatos új operációs rendszere A kínai állami Global Times szerint már őszig sem kell várni a HongMeng OSbemutatkozására, a Huawei az augusztus 9-én kezdődő fejlesztői konferenciáján már túl is esik ezen. Régóta lehetett már arról hallani, hogy a Huawei egy saját operációs rendszer fejlesztésén dolgozik, ám amikor az Egyesült Államok embargót hirdetett a kínai cég termékei ellen, és elsőként a Google lépett azzal, hogy megvonta tőlük az Androidot, a munkálatok azonnal az érdeklődés középpontjába kerültek.

Ki felelős az online fizetés biztonságáért? Az OTP Mobil megbízásából készült reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a rendszeresen netező magyarok 94 százaléka vásárol az interneten keresztül. Legnagyobb előnyeinek a folyamat gyorsaságát és kényelmességét tartják, valamint egyre többen fedezik fel, hogy készpénzmentesen egyszerűbb is a fizetés. A készpénzmentes fizetés alatt az online és terminálnál történő bankkártyás, az átutalásos, a virtuális tárcán keresztüli, a mentett kártyás, illetve a mobillal történő fizetést értjük.

 

HUMAN

Tíz év után éppen hogy visszaértek a magyar bérek a válság előtti szintre Elsőre ránézésre nagyon is meggyőzően emelkedtek a magyar átlagbérek az utóbbi években. A KSH múlt heti adatai szerint idén a tavalyi évhez képest 10-11 százalék körül alakul a bérnövekedés, ráadásul a gyakran csak bérrobbanásként emlegetettmeredek, tíz százalék körüli növekedési ütem már 2017 óta tart. Jó okkal érezhetjük tehát úgy, hogy az évtized során nagyot javult a magyar életszínvonal, de azért érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt 10-12 évben az euróval szemben több hullámban jócskán leértékelődött a forint, illetve a gazdasági válság éveiben a bérek helyett az árak robbantak nagyot.

Alaposan legatyásodhat az a fiatal, aki hűbelebalázs módjára nyit diákszámlát A nyár utolsó hetei, a ponthatárok kihirdetése után felpörgő albérletszezon, valamint a rövidesen kezdődő tanév miatt kulcskérdéssé válnak a fiatalok számára a pénzügyek. A legtöbben ebben az életszakaszban és most szembesülnek azzal, hogy bankszámlát kell nyitniuk a felsőfokú tanulmányaik megkezdésekor. Számla és számla között viszont komoly eltérések lehetnek - derül ki a money.hu diákszámlákról szóló friss összefoglalójából, amely a 26 évesnél fiatalabbaknak szánt bankszámlák kiadásait vetette össze 23 bank ajánlata alapján. 

Vagy a gépek irányítják az embert, vagy az ember a gépeket Egyelőre nem tisztázott, hogy az iskolának milyen kapcsolódása van a munkaerőpiachoz, hogy van-e szerepe a felkészítésben, vagy csak alaptudást biztosít, és majd a munkaerőpiac dolga, hogy a beilleszkedést segítse. Nem lesz új tantárgy a digitális kultúra jövőre, de az informatika és a technika órák tananyagának modernizálására mindenképpen szükség van. Ezt a Nemzeti alaptanterv megújításán dolgozó szakértők egyike mondta, Major Gábor, a Makerspace.hu ügyvezető igazgatója, aki a digitális képességeket fontosságát hangsúlyozza.

Módosul a tanári életpályamodell A szakma javaslatait elfogadva módosította a kormány a pedagógus-életpályamodellt. A napokban közzétett rendeletmódosítás a pályakezdőknek kedvez: a mostani két év helyett már egy év után átléphetnek a gyakornoki fokozatból a pedagógus I. kategóriába azok, akik osztatlan tanárképzésben végeztek. Az érintettek így egy évvel hamarabb jutnak hozzá a néhány tízezer forinttal magasabb fizetéshez.

Ez már nem az autózásról szól, hanem az emberiség jövőjéről Erre vártunk. Végre olyan emberek is kezdenek felmászni a magyar Youtube-ra, akik értenek is valamihez,és azt érdekesen és értelmesen el is tudják mesélni. Az elmúlt kábé öt évben, ahogy terjedt a közösségi videózás, ahogy egyre olcsóbbak és könnyebben használhatók lettek a videós eszközök, úgy a közösségi videós tartalmak pofára egyre profibbak lettek. A magyar Youtube-kínálat technikailag egyre jobb minőségű: éles a kép, hallatszik a hang, pörögnek a snittek, jönnek-mennek az animációk, a feliratok, de tartalmilag még mindig nagyon kalóriaszegény a mezőny.

A Facebook nem teszi tönkre a demokráciát, csak megmutatja, milyen hülyék vagyunk Kijött a Cambridge Analytica adatlopási botrányáról egy jó kis dokumentumfilm, ami pont csak azt a kérdést nem teszi fel, hogy miért ne lenne jó a demokráciának, ha mobilizálnak egy csomó szavazót. Vannak-e megfelelő és nem megfelelő választók, és miért aggódunk jobban az amerikai vagy brit demokráciáért, mint a trinidad és tobagóiért vagy a románért? A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az OKJ utódja digitalizált tananyagokkal és virtuális oktatással lehetne sikeresebb Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) alkalmazásában találni bőven kivetnivalót, ezért nem hallani ellenvetést a megszüntetése miatt. Egy azonban biztos, semmivel nem lesz jobb csupán amiatt, hogy kevesebb lesz a választható képzés, ha továbbra is figyelmen kívül hagyják a felnőttek tanulásának és elhelyezkedésének támogatását, nem digitalizálják a tananyagot és nem lesz virtuális az oktatás - mondja Fazekas Éva álláskeresési tanácsadó, aki JobAngel néven 8 éve segíti az álláskeresőket.

Mesterséges intelligencia képzése minimálbérért Adatbázisok tisztítása, online alkalmazások értékelése, kulcsszavak osztályozása, fotók szavakkal való leírása... Ezek mind apró részekre bontott, unalmas, ismétlődő munkák, melyeket mégis monitorok előtt görnyedő fejlődő országbeli emberek végeznek. Egyre többen foglalkoznak azzal, hogy fáradságos munkával előkészítsék azokat az adatokat, amelyek segítségével képezhetők a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek. A hatalmas adatmennyiségek feldolgozását biztosító módszer elsősorban az autóiparban népszerű. A cél az, hogy a technológiára épülő rendszerek végül intelligensebbek legyenek az embereknél és gyorsabban felismerjék a veszélyes helyzeteket. 

Nem hallgatja le többet az Apple, hogyan szexelünk Nemrég számoltunk be arról, hogy egy Apple dolgozó kitálalt: a digitális segéd által felvett hanganyagok egy részét emberi alkalmazottak nézik át, és bizony van közöttük rengeteg olyan is, amibe nem feltétlenül jó, ha bárki belehallgathat. Ilyen például az, amikor a Siri-eszköz tulajdonosai szexelnek, vagy amikor drogügyleteket bonyolítanak le a Siri füle hallatára”. De előfordulhat, hogy szigorúan titkos üzleti titkokba is belehallanak, vagy nagyon személyes egészségügyi problémákról szereznek tudomást.

Nem akarnak gyereket és lakást a fiatalok, inkább utazgatnak Nem prioritás a lakásvásárlás az Y és Z generációs fiataloknak, derült ki a Deloitte közleményéből. Helyette vállalkoznak, karriert építenek, vagy akár utaznak. Az 1983 és 1999 között születetteket magába foglaló nemzetközi kutatás szerint a fiatal generáció képviselői meglehetősen pesszimisták: míg tavaly 45 százalékuk számított hazájukban gazdasági növekedésre, ez az arány idén 26 százalékra csökkent. Leginkább a klímaváltozás miatt aggódnak (29 százalék), és a munkanélküliséget (közel 20 százalék) is mindkét generáció a legfontosabb problémák között említi.