ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/07: Én (csak) a win-win szituációkban hiszek!

KÉSZÜL AZ ICT-PIAC NAGYKÖNYVE 2019 KIADVÁNY Immár 17. éve publikáljuk szeptember első keddjén ezt a kiadványt, idén ezzel a gazdag tartalommal rukkolunk ki:

- Ezek a cégek pályáztak az innovációs és a humán díjainkra
- Interjúk a hazai ICT-piac meghatározó cégek vezetőivel
- Melyek azok az ICT-technológiák, amelyekre B2B szempontból vevők az ügyfelek 2019- ben és 2020-ban?
- Sorra vesszük, mik voltak az elmúlt 12 hónap legfontosabb kormányzati fejlesztései és személyi változásai a szakmapolitikában
- Itt debütál az elmúlt 12 hónap 25 legsikeresebb hazai ICT-menedzsereinek toplistája, a TOP 25

 

TECHNOLOGY

Egyetemi–ipari összefogás: nincs olyan, amit ne lehetne megvalósítaniTobzódunk. Nincs olyan hónap, hogy ne érkezne hír kutatás-fejlesztési együttműködésről valamely felsőoktatási intézmény és nagyvállalat között. Az egyetemi és az ipari szféra szoros kapcsolatából az ökoszisztéma minden szereplője profitál, tágabb perspektívából nézve pedig az egész hazai gazdaság. Ehhez azonban szemléletmód-váltásra is szükség van: nem árt a piaci gondolkodás az egyetemek falain belül. Charaf Hassannal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) frissen kinevezett dékánjával beszélgettünk.

Cégdemográfia: születés, megszűnés Ahogy a társadalom szempontjából fontos adat, hogy mennyien születnek és mennyien halnak meg, és ennek következtében hogyan alakul a társadalom korszerkezete, éppen úgy a cégek esetén is figyelemre érdemes jellemző, hogy hány új cég alakul és mennyi szűnik meg. A cégek születése és megszűnése különösen a szakmai területek arányának változása szempontjából lényeges kérdés, mivel ennek a dinamikának a következtében alakul a gazdaság szerkezete, technológiai és tudásszínvonala. 

Fókuszban a zöldgazdaság, a munkaerőpiac és az innováció – interjú Hegedűs Évával A fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adják a központi témáját az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) éves konferenciájának. Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre 800–900 szakembert vár 2019. szeptember 5. és 7. között a Nyíregyházi Egyetemre a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból az MKT. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájáról Hegedüs Évát, az MKT főtitkárát, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.

A 3D nyomtatás hatása a járműtervezésre Minden egyes gépjármű bonyolult tervezési és fejlesztési folyamat végeredménye. Az alkatrészeknek többféle szempontnak kell megfelelniük, és egyben át is kell menniük a tömegüket, szerkezeti integritásukat, aerodinamikus alkalmasságukat vizsgáló teszteken. A 3D nyomtatás alaposan megváltoztatta, könnyebbé és olcsóbbá tette a termékfejlesztési folyamatot. Egy példa: az additív gyártás legnagyobb világméretű hálózata, a 2013-ban, Amszterdamban alapított 3D Hubs a kezdetek óta gyártott több mint 3 millió alkatrészének jelentős része az autóiparnak készült.

Ügyesen nyerészkedne a versenytársain a Google A Google 2020-ban már az új okostelefonoknak és táblagépeknek a beüzemelése során is fel fog kínálni egy keresőválasztót. Most ezzel a felülettel kapcsolatban több új információt is elárult. Kiderült, hogy a megjelenő felületen a Google-nek bérelt helye lesz, és mellette még másik három szolgáltatás fog megjelenni. Itt az összetétel országonként fog változni, és egy aukción fog eldőlni, hogy melyik három lesz a Google lehetséges alternatívája.

Darázsfészekbe nyúlt a Facebook a Librával Évek óta tartó titkolózásnak vetett véget a Facebook alig egy hónappal ezelőtt, amikor lerántotta a leplet a korábban már kiszivárogtatott blockchain technológián alapuló kripto-valutájáról. A nyugati, jól működő pénzügyi felügyelettel rendelkező országok ellenőrző szervezeti azonnal jelezték kifogásaikat és nem győzték hangsúlyozni, csak nagyon szigorú kontroll mellett léphet ilyet a kék óriás”. A cég tervei szerint kis volatilitású pénzt kívánnak bevezetni, a Bitcoinnal szemben komoly fedezet állna mögötte, azonban ez nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy védelmet nyújtson a közösségi média majd 2 milliárd potenciális ügyfelének világszerte. 

Negyedszerre is a Telekom mobilhálózata lett a legjobb A P3 nemzetközi tanácsadó, mérnöki és tesztelő cég idén júniusban végzett független mérései alapján a Magyar Telekom mobilhálózata ismét, immár negyedszerre érte el a legjobb összesített eredményt a hang- és az adatszolgáltatások terén a hazai mobilszolgáltatók közül. A maximális 1000 pontból 916 pontot szerzett a szolgáltató, ami 55 ponttal több, mint a második legjobb eredmény. Az átfogó mérések alapján a Magyar Telekom hálózatát értékelték a legjobbnak minden kategóriában: a hang, az adat és a készülékekről gyűjtött hálózati adatok szempontjából egyaránt.

Japán bemutatta első repülő autóját A japán NEC Corp. bemutatta az általuk csak repülő autónak nevezett óriásdrónt, amit a cég abikói központjában közel egy percig lebegtettek a sajtó képviselői előtt. Biztonsági okokból egy hatalmas ketrecen belül reptették a járművet, ami – egyelőre sofőr vagy utas nélkül – nagyjából három méter magasságig emelkedett fel. A bemutatott modell 3,9 méter hosszú, 3,7 méter széles, 1,3 méter magas, és körülbelül 150 kilogrammot nyom. A projektben partnercégként jelen lévő startup, a Cartivator 2026-ban tervezi a jármű tömeggyártását. A Washington Post szerint ez az első sikeresen tesztelt japán repülő autó, és az ország merész tervei szerint még több hasonló jöhet a közeljövőben.

A magyarok közel fele már korlátlanul telefonálhat Nő az igény a korlátlan beszélgetést nyújtó mobiltelefonos csomagokra. A Netrisk.hu szakértői szerint ennek egyik oka, hogy a minimum a saját hálózatba korlátlan beszélgetési lehetőséget nyújtó csomagok átlagos előfizetési díja csökkenő trendet mutat, 2019 első fél évében alig haladta meg a 11 ezer forintot. Közben a hagyományos előfizetéses csomagért átlagosan 5100 forintot kellett fizetni. Egyre gyakoribb, hogy a szolgáltatáscsomaggal együtt készüléket is igényelnek az ügyfelek: a tavalyi első fél évben mért 63 százalékkal szemben idén már 70 százalékuk élt ezzel a lehetőséggel.

A Facebook ismét belefogott saját híradó készítésébe A Facebook megtette az első lépéseket ahhoz, hogy saját, csak a közösségi hálón nézhető hírműsorokat gyártson. A cég ausztrál hírügynökségekkel kötött megállapodásokat arra, hogy egy sor közéleti és hírműsort készítsenek a Facebook Watchra. A műsorok először csak Ausztráliában lesznek elérhetőek – gyártásukba nagy helyi tévécsatornák, mint a Seven, Nine, Sky News, vagy a Channel 10, de online híradásra specializálódott cégek, például a Pedestrian TV és a Junkee Media is beszállnak.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergelysenior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)HUMAN

Én (csak) a win-win szituációkban hiszek! Vannak mániáim, és azért akad köztük jó értelemben vett is. Az egyik ilyen az oktatáshoz kötődik, nevezetesen az egyetem és az ipar együttműködésével kapcsolatos. Egy pszichológus (vagy mentor) biztos kielemezné ennek a nagyfokú odafigyelésnek, érzékenységnek az okát. A szüleim pedagógusok voltak, a csupa nagybetűs értelemben vett pedagógusok, így a tisztelet az oktatók felé belém égett. Ugyanakkor láttam azt is, hogy a szüleim egyfajta „burokban” éltek, ami nyelvészek esetében talán megengedhető. De hát én „elfajzottam”, a reál világban kötöttem ki, de azért érezhető volt az egyetemen, hogy amit ott tanítanak, nem arról szólnak a mindennapok az informatika világában.

Túl sok a biztosító, mégsem adja fel senki Hiába nő szépen a magyar gazdaság, és így a hazai biztosítók összesített díjbevétele, 24 biztosítót egyszerűen nem bír el a hazai piac. Legfeljebb 4-5 cég hozza az iparágban elvárható nyereségszintet. Vagyis konszolidációért kiált a szektor, de ebből mégsem látszik semmi. A hazai biztosítói szektor nagyon csalóka. Egy kicsi országhoz képest irgalmatlanul sok biztosító működik az országban. A Deloitte iparági tanulmánya szerint összesen 24 magyar biztosító tevékenykedik.

Kiderült, mi alapján választanak munkahelyet a mai fiatalok Régebben a fizetés volt a legfontosabb egy munkavállaló számára az állások közötti választáskor, az elvárások azonban ma már ennél összetettebbek. A tudatos munkavállalók figyelembe veszik a cég pénzügyi stabilitását, technológiai hátterét, a kínált termék vagy szolgáltatás minőségét. Sőt, az sem mindegy, hogy a munkáltató mennyire környezettudatos, lehetőséget nyújt-e az otthoni munkavégzésre és kerékpár-, illetve családbarát munkahely-e – hívta fel a figyelmet a K&H.

Az informatika világának szüksége van a nőkre A programozás igenis kreatív szakma, amilyet általában a nők keresnek, ráadásul számtalan területe van, ahol mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Az IT területről első hallásra valószínűleg mindenkinek az internet jut eszébe. Éppen ezért kezdjük az internethasználat nemek szerinti arányának vizsgálatával, hiszen ez elsődleges szempont szinte bármilyen informatikai tevékenységhez. Ehhez az Eurostat kutatását vettük alapul, mely a 16 és 74 év közötti magyar nőket és férfiakat vizsgálta, mégpedig pontosan azt, hogy a nemeken belül mekkora arányt képviselnek, akik az elmúlt 3 hónapban interneteztek.

Több ezer hallgatónak kell visszatérítenie az állami képzés összegét Nincs mindenkinek ingyen az ingyenes egyetemi képzés sem, az állami ösztöndíjas szakok hallgatói ugyanis sokmilliós tartozást is felhalmozhatnak, ha nem teljesítik az előírt feltételeket, például a diploma megszerzése nélkül félbehagyják a tanulmányaikat. A lapunkhoz eljuttatott adatok szerint az állami ösztöndíj 2012-es bevezetése óta 333 ezer érintett fiatalból eddig mindössze 12 ezer hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget.

Van megoldás a mérnökhiányra Magyarországon nem kevesebb, mint 6000 mérnök hiányzik a munkaerőpiacról, és egyelőre még nem látszik, honnan lehet őket pótolni. A műszaki szakokon ma még csak a felvételt nyert hallgatók 29 százaléka tanul, viszont a valós szükségletek miatt 40 százalék feletti létszám kellene. Szakmai érdekképviseletként az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség ennek a kihívásnak a megoldására fókuszál. Szakértői cselekvési tervet dolgoztak ki, hogy segítsék az iskolákat, tanárokat és nem utolsósorban a tanulókat annak érdekében, hogy a jövőben fokozatosan és folyamatosan növekedhessen a mérnökpályák iránt érdeklődő fiatalok száma.

Csökken az adó, a munkaadók járnak jól A nyári szabadságolási időszakban változtak az adó-jogszabályok: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2 %-al csökkent július elsejétől. A csökkenés mostantól jelenik meg a számfejtésekben. Beigazolódtak a szakértői várakozások és 2019. július 1-től 2%-al csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. A jogszabályváltozás alkalom arra, hogy a pénzügyi és a bérügyviteli szakma munkatársai figyelmet fordítsanak - különösen a megbízási díjak kifizetése kapcsán - egy sokéves helytelen gyakorlat felszámolására - hívja fel a figyelmet a NEXON.

A hőségről, munkahelyekről másképpen Az időjárás, illetve annak változásai folyamatosan befolyásolják szervezetünk működését, próbára teszik alkalmazkodóképességét, időnként észrevétlenül, de jelentős egészségkárosodást, rosszabb esetben életveszélyes állapotot előidézve. Munka közben, akár a fizikai, szellemi terhelés, akár a munkavégzés helyével, jellegével összefüggő kitettség mind-mind nehezítik a szervezet védekező mechanizmusainak működését.

Kikérik maguknak a fiatalok, hogy túl sokat mobiloznak A Honor okostelefon márka az új Honor 20 széria bevezetése kapcsán közvélemény-kutatást végzett az Egyesült Királyságban, ahol a márka erős jelenléttel bír. A felmérés jelentős különbségekre mutat rá az egyes generációk okostelefon-használattal kapcsolatos hozzáállásában. A kutatás szerint a 18-24 évesek 76 százaléka érzi úgy, hogy az idősebb generáció szerint túl sok időt tölt okostelefonjával, miközben ők azok, akik tudatosabban használják okostelefonjukat.

Nyáron is érdemes új munkahelyet keresni Létezik nyári uborkaszezon az álláspiacon, vagy a cégek ilyenkor is aktívan keresik a munkaerőt? Van értelme ebben az időszakban állást keresni, vagy jobban tesszük, ha kivárjuk az őszt, amikor a szabadságolások után újra visszatér az élet a megszokott kerékvágásba? Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője úgy látja, az álláspiac dinamikája nyáron sem mérséklődik jelentősen.