ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/08: Magasztos célok, avagy stratégia a mindennapokban

KÉSZÜL AZ ICT-PIAC NAGYKÖNYVE 2019 KIADVÁNY
Immár 17. éve publikáljuk szeptember első keddjén ezt a kiadványt, idén ezzel a gazdag tartalommal rukkolunk ki:

  • Ezek a cégek pályáztak az innovációs és a humán díjainkra
  • Interjúk a hazai ICT-piac meghatározó cégek vezetőivel
  • Melyek azok az ICT-technológiák, amelyekre B2B szempontból vevők az ügyfelek 2019- ben és 2020-ban?
  • Sorra vesszük, mik voltak az elmúlt 12 hónap legfontosabb kormányzati fejlesztései és személyi változásai a szakmapolitikában
  • Itt debütál az elmúlt 12 hónap 25 legsikeresebb hazai ICT-menedzsereinek toplistája, a TOP 25

 

TECHNOLOGY

Magasztos célok, avagy stratégia a mindennapokban Sok cég küzd azzal a problémával, hogy a szervezet magas szintű, vezetőség által meghatározott stratégiája, és az ahhoz kapcsolódó céljai nem teljesülnek, annak ellenére, hogy ezeket az egész szervezet felé kommunikálták. Ennek egyik oka lehet, hogy az említett célok a napi működéstől távolinak tűnnek, nehezen értelmezhetők, így a munka során felmerülő kérdésekhez kapcsolódóan nem nyújtanak iránymutatást a dolgozóknak. Ebből fakadóan azonosulni is nehéz velük. Hogyan javíthatunk ezen?

Ősztől neten követhetjük a postán feladott leveleinket Teljes fordulatszámon üzemel szeptember 1-jétől a Magyar Posta elektronikus kézbesítési rendszere, amelynek a kifejlesztésére a társaság 2,4 milliárd forint uniós támogatás mellett 1,9 milliárd saját forrást fordított. Jenei János, a cég IT-megoldásokért felelős igazgatója elmondta: az elektronikus kézbesítési rendszeren keresztül a küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a Posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül követhetik az ajánlott és a tértivevényes levelek útját.

Felhívás: keressük a legújabb magyar készpénzmentes fizetési megoldásokat! Szeptember 5-ig jelentkezhetnek a fejlesztők, startupok a legújabb készpénzmentes fizetési megoldásokat felvonultató magyarországi payment show-ra. A bankok, kereskedők és a webshopok mellett az MNB és a GIRO is keresik azokat a megoldásokat, amelyek segítenek visszaszorítani a készpénzhasználatot Magyarországon. 

Megérkeztek a Magyar Telekom Q2-es eredményei Nyilvánosságra hozták a Telekom 2019. második negyedéves eredményeit: az összbevétel éves összehasonlításban 4,1 százalékkal 160,8 milliárd forintra csökkent 2019 második negyedévében, mivel a vezetékes és mobil szolgáltatási bevételek folytatódó pozitív trendjét ellensúlyozta az RI/IT bevételek erőteljes csökkenése. Az összes bevétel 2019 első félévében nagyjából stabilan alakult 2018 azonos időszakához képest, a szolgáltatási bevételek növekedését kiegészítették a magasabb készülékértékesítési bevételek, ami kompenzálta az RI/IT bevételek alacsonyabb szintjét.

Egy hétvége alatt összedobott program lökte az egekig az Apple-t Dan Bricklinnekaz ég adta egy világon semmi köze nem volt az Apple céghez, ő csupán egy harvardi végzős egyetemista volt, aki 1978 tavaszán a mesterszakos diplomadolgozatát próbálta gatyába rázni és közben elgondolkodott azon, hogy milyen jó is volna, ha lenne egy olyan táblázat, amin csak görgetné az egerét, számokat pötyögne bele és azokkal mindenféle műveleteket tudna végrehajtani. 

Hivatalos: pénteken jön a Huawei új rendszere, ami nagyot szólhat Lázasan készül augusztus 9-re a Huawei, hiszen ekkor kezdődik a cég Kínában esedékes fejlesztői konferenciája, amely az Androidba épülő új EMUI miatt is érdekes. Az, hogy vadonatúj felület készül, eddig is ismert volt, de egy nemrég megjelent videó végre hivatalossá tette a dolgot: a nagy napon a 10-es főverzióról is lehull a lepel.

Kriptovalutát fejleszt a Walmart Bár a program még gyerekcipőben jár, de a Cowen befektetési bank egyik elemzője úgy vélte, hogy a kereskedelmi cég ilyen jellegű erőfeszítései sokkal kevésbé ütköznek majd politikai ellenállásba, mint a Facebook által bejelentett Libra projekt. Jaret Seiberg, a Cowen vezető politikai elemzője az ügyfeleknek szóló feljegyzésében rámutatott, hogy ez elsősorban nem csupán arra vezethető vissza, hogy a közösségi platform sokkal nagyobb befolyással rendelkezik, mint a szintén hatalmas Walmart, hanem arra is, hogy a társaság és annak megoldása mögött nincsenek globális szándékok.

Új szolgáltatást indít a PayPal Magyarországon A PayPal nem sokkal az ingyenes P2P pénzküldő szolgáltatásának bejelentése után Magyarországon is elindítja új pénzgyűjtő megoldását, a PayPal-pénzgyűjtés funkciót. A megoldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pénzt gyűjtsenek szinte bármilyen jellegű közös kiadás fedezésére. A PayPal pénzgyűjtő oldal egyszerűen létrehozható a PayPal-fiókban, vagy a PayPal applikációban. Az oldal létrehozásakor megadható a gyűjtés célja, a célösszeg, a felhasználók saját háttérképet is tölthetnek fel, és meghatározhatják, hogy nyilvános legyen-e a hozzájárulók neve, illetve a felajánlott összeg.

Rohamosan nő a népszerűsége a digitális kárbejelentésnek Bár továbbra is a tanácsadón vagy alkuszon keresztül történő kárbejelentés a leggyakoribb, a lakossági ügyfelek egyre nagyobb mértékben használják a digitális lehetőségeket: már minden ötödik iyen eset online csatornán történik – derül ki a Generali adataiból. A SMART megoldások legújabb eszköze a Generalinál a lakás- és gépjárműbiztosításokhoz kötött videós kárrendezés, melynek köszönhetően akár néhány perc alatt megkaphatjuk a kárösszeget.

E-ügyintézés az ügyfelek szemével Úgy kell kitalálni, fejleszteni és működtetni az e-ügyintézési szolgáltatásokat, mint bármelyik piaci szereplő online szolgáltatását – vallja Nagy Lajos, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. integrált közszolgáltatások ágazati igazgatója. A NISZ két nagy ügyfélkörnek szolgáltat. Egyrészt a hagyományos feladata az állami szervek, minisztériumok, intézmények kiszolgálása. A másik nagy terület viszont a közigazgatás külső ügyfeleinek, vagyis az állampolgároknak és a vállalkozásoknak nyújtott e-ügyintézési szolgáltatások támogatása, amelyért az általam vezetett ágazat felel. 

Elfogyóban a nagyvállalatok lendülete A hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nagyvállalatok aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index az előző negyedévhez képest egy ponttal csökkent, így jelenleg 6 ponton áll. A nagyvállalati vezetők körében végzett felmérésünk szerint egyre óvatosabb optimizmus jellemzi a szektort, mivel az elmúlt másfél évben egy csökkenő trend zajlik, aminek következtében 2017 év végéhez képest a felére esett vissza a cégek várakozásait jelző mutató. Ez összecseng az OECD lassuló gazdasági növekedést valószínűsítő előrejelzésével, amely szerint idén 3,9 százalék, jövőre pedig 3 százalékos lehet a magyar GDP-növekedés.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergely senior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)HUMAN

Állami megfigyelőrendszer és a fizetések alapján hitelez a jövő szuperbankjaNégy éves működése alatt már több mint 12 millió kkv-nak hitelezett az Alibaba legújabb mobilbankja, a MYBank, ezzel mind a hagyományos pénzintézetek, mind pedig az árnyékbankok számára komoly konkurensként jelent meg a piacon. A neobanknak egy fiókja sincs, csak mobilalkalmazáson keresztül elérhető, a rendszereinek nagy részét ráadásul a felhőben működteti. Míg egy hagyományos kínai bank körülbelül 30 nap alatt bírál el egy hitelkérelmet, a MYBank pár percen belül akár a folyósításig is el tud jutni, elsősorban annak köszönhetően, hogy az Alibaba techcsoport és a kínai állami megfigyelőrendszer adatait is felhasználja az online pénzintézet.

Az a minimum, hogy a Wechatet letöltöd és elmész egy karaoke klubba – Így üzletelj Kínával! Ha csak a népesség 1 százalékát eléri az ember, akkor is tízmilliós piacot talál, de Kína nem adja magát könnyen. Takács Zsolttal, európai uniós Kína-szakértővel beszélgettünk kulturális különbségekről, kínai érdekekről és befektetésekről, magyar próbálkozásokról és mellényúlásokról, és hogy miért minimum a Wechat vagy a karaoke. 

Egyre többe kerülhet a diploma Előfordulhat – számolta ki az Azénpénzem.hu –, hogy a most önköltséggel az egyetemekre bekerülőknek 28 százalékkal magasabb tandíjat kell fizetniük, mint a végző tanulóknak. A pótfelvételizők pedig jellemzően a mélyen a zsebükbe nyúlók közé tartozhatnak. Pótlólag azonban már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni, és a képzést szinte biztosan csak önköltséges formában tudják a tanulók a korábban felvett szerencsésekkel együtt elkezdeni szeptemberben. A tandíj pedig nagyon húzós is lehet. 

Gerendai Károlynak már túl jó a Sziget Minden nap kint lesz a Szigeten, de már csak mint látogató – mondta Gerendai Károly. A fesztivál alapítóját tavaly ugyan lefelejtették a vendéglistáról, de kis magyarázkodással sikerült azért bejutnia. Vezetőségi tagként egyébként továbbra is ingyen mehet a családjával, és bár tavaly még nehezen kezelte a helyzetet, hogy „kint is van, bent is van”, idén már igyekszik a fellépőkre összpontosítani. Bár a kínálat már sok neki kicsit.

Őszre feláll a kutatóintézeteket irányító hálózat Néhány héten belül összeül az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testülete – értesült lapunk. Úgy tudjuk, jelenleg a kormánytól és az MTA-tól is függetlenül működő szervezet székhelyének kiválasztása is zajlik. Megírtuk, a testület elnöke Maróth Miklós akadémikus lett, az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig hat-hat főt delegált.

Új fegyver a közösségi értékesítésben: videók a Pinteresten A Pinterest mérései szerint 2018 óta az inspirációs videók” kifejezést tartalmazó keresések 31%-kal növekedtek, a felhasználók bevonásával végzett felmérések pedig azt mutatják, hogy 54%-kal inspirálóbbnak találják a Pinterestes videókat, mint más platformokon megtalálható társaikat. Így hát az IG TV (az Instagram videoplatformja) videós tartalmainak sikereit követően nem kellett sokat várnunk, hogy a Pinterest is beerősítsen ezen a téren. Július közepétől olyan új videós funkciókat tettek elérhetővé üzleti felhasználóik számára, amelyek segítségével a cégek sikeresebben közvetíthetik videós tartalmaikat ügyfeleik számára a Pinteresten is.

Készségek és kompetenciák fejlesztése élethosszig Már nem csak élethosszig tartó tanulásra, hanem a készségek, kompetenciák folyamatos fejlesztésére van szükség,ameddig valaki aktív a munkaerőpiacon. Ezekre a munka világában még nagyobb szükség lesz a rendkívül gyorsan változó környezet, a technológia fejlődése miatt, mint a szigorú értelemben vett szakmai tudásra. A kreativitást, az együttműködési készséget, a lényeglátást nem csak a felnőttképzésnek, hanem a közoktatásnak is fejlesztenie kell, hangsúlyozta Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke. 

Kettővel kevesebb munkanap miatt csökkent az ipari termelés júniusbanJúniusban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok azonban 4,1 százalékos növekedést mutatnak, mert kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint a múlt év azonos hónapjában - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nekünk tanulnak a gépek Akaratlanul is tanulságos bepillantást engedett működésébe a Facebook és az Instagram július elején. A közösségi oldalak átmeneti üzemzavara miatt a képek feltöltése akadozott, a felhasználók pedig számos alkalommal tapasztalták: a feltölteni kívánt fényképek helyén az image may contain (a képen ez lehet) üzenet jelent meg, amely meglehetősen pontosan eltalálta a tényleges tartalmat. Bár sokaknak ez meglepetés lehetett, valójában az MI az üzleti életben már régóta jelen van. Az Instagram például több mint három éve használja a technológiát.

Elindult az orvosi szolgáltatások online piactere Elindult az első, átfogó, online egészségügyi foglalási rendszer, a Healhop. Az innovatív magyar startup célja, átlátható információkat adni elérhető kezelésekről, valamint a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban összekötni a betegeket és a minőségi magánegészségügyi intézményeket. A startup elindulásához az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures inkubációs tőkebefektetése járult hozzá.