ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/09: Nehezített pályán futnak az oktatási startupok

TECHNOLOGY

Nem a tanárokból gazdagodnának meg az edtech cégek A fenntartható üzleti modell megtalálása és a szükséges tudás és tapasztalat megszerzése jelenti a legnagyobb kihívást az oktatási startupok számára az ITBUSINESS által megkérdezett vállalkozások képviselői szerint. Az igazi edtech forradalom még várat magára, viszont 2025-re már 342 milliárd dolláros lehet a piac. Hatezer milliárd dollár – becslések szerint ennyit költöttek a múlt évben a világ kormányai, szülői, diákjai és vállalatai oktatásra. 

Amerikai kutatók működő szívrészeket nyomtattak A világhírű pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói létrehozták egy különleges hidrogél technológia legfejlettebb változatát. A megoldással az emberi szív egyes részeinek – ereknek, szívbillentyűknek, szívkamráknak stb. – eddig kivitelezhetetlen komplexitású 3D nyomatai hozhatók létre. (A technológia neve: Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels – FRESH, hevenyészett magyarításban: felfüggesztett hidrogélek szabad formájú és visszafordítható beágyazása.)

Leverte a Samsung a Huaweit és az Apple-t egy új netsebességtesztben Fontos a szolgáltató hálózatának minősége, de az sem mindegy, milyen telefonnal csatlakozunk rá – így summázható az OpenSignal friss jelentése. Az idei második negyedévben végzett mérés – a vállalat által egyébként rendszeresen elismert – hazai hálózatokra nem terjedt ki, de az eredmények így is érdekesek. A vizsgált országok 48 százalékában lényegében nem volt készüléktípusonként mérhető különbség a mobilinternet sebességében. 

Mitől biztonságos az online számlázás? Ahogy a kereskedelemben egyre látványosabb a térhódítása az online piacnak, úgy az egyes kapcsolódó szolgáltatások is mindinkább online zajlanak: ilyen például a bankolás, számlafizetés és a számla kiállítása is. Ezzel egyidejűleg pedig a felhasználókban megnőtt az igény a biztonságos online szolgáltatások és adatkezelések iránt. A felhasználói igényeket követve fontos, hogy egy online számlázó minél biztonságosabb legyen.

A fejvesztett fejlesztés ellenszere Az ügyfelek gyorsan változó igényei kihívások elé állítják a vállalatokat szinte minden területen, így a szoftverek fejlesztésénél is. Egyre rövidebb idő alatt kell elérhetővé tenni az új funkciókat és az új kiadásokat, és mindeközben a sebesség nem mehet a minőség és a biztonság rovására. A Micro Focus szakértői négy pontban foglalják össze, hogyan tartható fenn a biztonság a felgyorsult fejlesztési ciklusokban.

Munkavállalói résztulajdonosi programot indít az AutoWallis Az AutoWallis stratégiai céljait támogató, céleléréshez kötött Munkavállalói Résztulajdonosi Programot (MRP) indít a társaság fő tulajdonosa, a Wallis Asset Management, melyhez térítés nélkül biztosítja a szükséges 7,3 százalékos részvénycsomagot. A programban az AutoWallis és leányvállalatainak 25 vezetője vesz részt az induláskor, akik tényleges részesedéshez akkor jutnak, ha a programban kitűzött eredményességi célok teljesülnek.

Elképesztő összegbe kerülnek a kibertámadások Évente átlagosan 18,5 millió dollárba kerül a pénzügyi szolgáltatóknak a kibertámadások közvetlen kezelése, és ebben az összegben még nincsenek benne az ilyen incidensek következményeinek hosszabb távú terhei – derül ki az Accenture és a Ponemon Institute közös elemzéséből. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vizsgált iparágak között itt található a legmagasabb érték, több mint 40 százalékkal magasabb, mint az egy vállalatra vetített 13 millió dolláros össziparági átlag.

Indulhat az utolsó céges roham az uniós hitelekért A vállalkozások számára meghirdetett, európai uniós hitelprogramokra benyújtott és befogadott hitelkérelmek közel 87%-át teszik ki a rendelkezésre álló keretösszegnek, azaz már csak korlátozott lehetőség áll a cégek előtt - derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által ma kiadott tájékoztatóból. Ebben egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy mától lépett hatályba az uniós hitelprogramokhoz kapcsolódó eljárásrend, amely egyszerűbbé teszi a KKV-k számára a forrásszerzést akár 100%-os előleg mellett is, illetve bővült a kedvezményezettek köre is.

Fontos döntés készülődik a bankkártyás fizetéseknél, friss részleteket tudtunk meg Szeptember 14-én élesedik egy fontos európai szintű szabályozás, amely változásokat hoz a bankkártyás fizetések lebonyolításában. A szabályozásra azonban a bankok és a fizetési lánc különböző szereplői még nem tudtak megfelelőenfelkészülni, elsősorban az online fizetések esetében, ezért halasztásra lehet szükség. Csakhogy a határidőt már nem lehet későbbre halasztani, ezért az európai szabályozó javaslatára a nemzeti hatóságok - nálunk az MNB - saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy a piacnak biztosítanak-e további felkészülési időt. 

A történelem egyik legnagyobb becsapása: ismét beperelték az Apple-t az iPhone-ok lassítása miatt Nagyot tévedett, aki úgy gondolta, hogy elcsitultak az iPhone-ok szándékos gyártói lelassítása keltette hullámok. Ezúttal újabb 18 magánszemély perelte be az Apple-t az Észak-Kaliforniai kerületi bíróságon azért, hogy 2017 januárjától szándékosan csökkentették bizonyos iPhone-ok teljesítményét.A felperesek a történelem egyik legnagyobb, a fogyasztókat érintő becsapásáról beszélnek, ami több százmillió eszközt érint világszerte. Az Apple – áll a MacRumors által idézett bírósági dokumentumban – szándékosan lerontotta az eszközöket egy tervezett elavulási rendszer részeként.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergelysenior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)HUMAN

Úgy érzi, nincs értelme a szombati munkanapnak? Van bármi értelme egy szombati munkanapnak? Sokaknak fog eszükbe jutni ez a kérdés hétvégén, amikor az augusztus 19-i, hétfői nap helyett kell bemenni munkába. Hogy mennyit ér egy munkanap, arról csak becsléseket lehet készíteni, és a statisztikusok legszívesebben erről is lebeszélnék a kísérletező kedvűeket. Nagyon leegyszerűsítve mondhatjuk azt: a GDP-t leosztva a munkanapok számával 160 milliárd forintot ér egy munkanap, de akkor még azt sem vettük figyelembe, hogy van munka azért hétvégéken is. 

Átképzéssel menekül a Bosch Magyarországon a leépítések elől Bár globálisan elbocsátásokra készül a Bosch csoport, magyarországi egységei átképzéssel és átcsoportosítással megúszhatják a járműipar lejtmenetét. A Bosch német anyavállalata a héten jelentette be, hogy az autógyártás várható lassulása miatt leépítésekre készül. A magyarországi leánycég azt közölte, hogy a piaci átalakulást a munkatársak át- és továbbképzésével segítik, és arra törekednek, hogy munkaerő-átcsoportosítással hosszú távon elkerülhető legyen a létszámcsökkentés Magyarországon.

Teljes pályás letámadásra lenne szükség a mérnökhiány enyhítésére Hatezer mérnök hiányzik a magyar munkaerőpiacról - mondta az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke, aki szerint bevett módszer lett, hogy a cégek egymástól lopkodják a szakembereket, emiatt pedig beruházások maradnak el. Ábrahám László felhívta a figyelmet: az építőipar fejlődését gátolja a kivitelező mérnök hiánya, de gépészmérnökből, járműmérnökből, villamosmérnökből és mérnök-informatikusból sincs elég.

Felmérés: több mint 16 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére Idén a második negyedévben 1165 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami több mint 16 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest – derül ki a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság a Trenkwalder Recruitment Kft. több mint 7 ezer dolgozó béradatait feldolgozó elemzéséből.

Érdekes kérdést kaptak a dolgozók: robot vagy ember vegye el a munkájukat? A technológiai fejlődés kapcsán felmerülő egyik legfontosabb kérdés, hogy a munkaerőpiacon mennyire fogják kiszorítani a robotok a humán munkaerőt. Született erről elég tanulmány és cikk, nem akarom túlragozni a kérdést, a végkövetkeztetés egyhangú: munkavállalók millióiért jönnek a robotok! „Értem inkább ők jöjjenek, mint egy másik ember, ha már muszáj!" Legalábbis erre a következtetésre jutottak Armin Granulo és szerzőtársai, akik egy új perspektívából vizsgálták meg a kérdést. 

Kiváló vezető, kiváló vállalkozás - kutatás a stratégiai szemléletű vezetésről Miként vélekedik önmagáról a vezető, milyen viselkedési mintákkal rendelkezik? Mitől lesz kiváló, és ez hogyan hat a vállalkozás sikerességére? Dr. Berke Szilárddal, a Kaposvári Egyetem GTK stratégiai és tudományos dékánhelyettesével legújabb, több egyetem közreműködésével zajló, nemzetközi kutatásáról beszélgettünk, melynek tanulságai a HR számára is több szempontból érdekesek lehetnek.

Úgy akar trendi lenni az IBM, hogy megszabadul az idősebb munkavállalóktól? Az IBM felhőplatformjának (régebbi nevén IBM Bluemix) globális programigazgatója és értékesítési vezetője, Jonathan Langley perelte be még tavaly a cégét, miután 60 éves korában – hiába teljesített kiválóan – elküldték az IBM-től. A Nagy Kék az ügy elutasítását kérte, azonban időközben megerősítést nyert, hogy Langley nem beszélt a világba, amikor azt állította, a kora miatt küldték el. Alan Wild, az IBM volt HR-alelnöke eskü alatt vallotta, hogy tudomása van arról, hogy az idősebb munkavállalók elküldésével és a fiatalok alkalmazásával próbálna a 108 éves vállalat is megfiatalodni.

Szombati munkanapok 2020 2020-ban csak két áthelyezett munkanappal kell számolnunk. 2020-ben két ledolgozós" szombat lesz. Ezek a szombatok lesznek munkanapok 2020-ban: augusztus 29-e és december 12-e. Augusztus 29-én az augusztus 21-ei (péntek) pihenőnapot dolgozzuk le. Így az augusztus 20-ai ünnepre négynapos pihenés, hosszú hétvége jut. December 12-én pedig december 24-e (csütörtöki) pihenőnapot dolgozzuk le.

„Bementünk az állam elnökével tárgyalni, aztán másnap reggelre lelőtték” A digitális nomád az új slágerszakma, ennek kapcsán Zákonyi Bencével, egykori külpolitikai újságíróval beszélgettünk a szakmáról. Bence már akkor digitális nomád volt, amikor a szó maga még meg sem született. Jelenleg Dél-Amerika és Afrika között ingázik menetrendszerűen, a családjával Portugáliában él, de olykor Ázsiába is át kell ugrania.

A nyári diákmunka vállalás buktatói - Jogos a kérdés - Beszélgetés a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökhelyettesével Javában dübörög a nyári szünet. Sok diák nem csak pihenéssel, hanem munkával is tölti ezeket a heteket. Jogi szempontból azonban számos olyan dolog felvetődik, amire érdemes figyelni. - Jogos a kérdés - Beszélgetés Kormos Jánossal, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megbízott elnökhelyettesével.