ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/12: Hogyan ismerjük fel a hamis influenszereket?

TECHNOLOGY

A virtuális valóság sikerének titka az e-kereskedelemben Évtizedek óta ígérgeti az ipar, a virtual reality (VR) vagyis a virtuális valóság az elkövetkező évtizedben úgy tűnik tényleg beszivárog a hétköznapi életünkbe, és a jóslatok szerint gyökeresen felforgathatja majd a vásárlás élményét. A Goldman Sachs számításai szerint a VR, a kiterjesztett valósággal (Augmented Reality – AR) kiegészülve 2025-re már $1.6 milliárd dolláros piacot jelenthet majd az e-kereskedelmen belül.

Bemutatta a Huawei a saját operációs rendszerét A Huawei fejlesztői konferenciáján Richard Yu, a cég vezetője állt elő a kínaiak által fejlesztett operációs rendszerrel, amit Harmony OS-ként ismerhettünk meg. Egy ideje már tudni lehetett arról, hogy a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszerrel állna elő, ám az amerikai embargó kihirdetésére a kínai gyártó is felpörgette a motorokat. Hamar kiderült, a szoftvert HongMeng OS néven dobnák piacra, majd az is, hogy - a fejlesztők szerint – az Androidnál 60 százalékkal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak rá. Ráadásul a Huawei-alapító szerint mindenre felmegy, és az Apple-nél is jobb lesz.

Egyre inkább megérezhetik a Samsung telefonosok, hogy a gyártó összeállt a Microsofttal Megújította hosszú távú, stratégiai együttműködését a Samsung és a Microsoft. Ennek praktikusan érezhező hatása lesz, a cél ugyanis az, hogy zökkenőmentesebbé tegyék az eszközök, alkalmazások és szolgáltatások közötti folytonosságot a telefonok és a számítógépek között. A partneri megállapodás részeként az új Galaxy Note10 okostelefonon már elérhetők lesznek a Microsoft egyedi megoldásai.

Élő kép segít a gyalogosoknak megtalálni a helyes irányt A Google Térkép nemcsak az utazások megszervezésében hasznos, de kiváló útitárs is, amely segít új helyek felfedezésében. Egy, még ismeretlen város és látnivalói megismerésének nagyszerű módja a gyalogos városnéző túra, néha azonban nehéz kitalálni, merre is menjünk. A Google Térkép új Élőkép funkciójának köszönhetően mostantól a kiterjesztett valóság segítségével könnyebben felismerhetjük, merre induljunk: valós környezetbe vetített nyilak és irányok mutatják az utat. 

Káosz az e-töltők piacán, egyre több a fizetős Széttagolt az elektromos töltés helyzete. A mintegy ezer egység nagy része több órás töltést lehetővé tévő, 22 kilowattos, és közülük egyre több fizetős. Ahány hálózat, annyi szokás - nagyjából így foglalható össze az érintett cégek nyilatkozatai alapján az e-töltők hazai piaca. Míg sokak esetében a töltés ingyenes, addig egyre több cég vezet be - igaz, esetenként csak a nagyobb teljesítményű töltőin - tarifát. Van, ahol megkezdett töltésenként egységes az ár, van, ahol a tankolt áram mennyiségétől, van, ahol az eltelt időtől függ a tarifa, de akad, ahol e lehetőségeket tovább vegyítik.

Újrahasz­nosított anyagok lesznek a Google termékeiben Anna Meegan, a Google fogyasztói hardverrészlegének fenntarthatósági vezetője bejelentette, hogy 2022-ig minden saját gyártású termékük fog tartalmazni újrahasznosított anyagokat. Az érintett eszközök és készülékek között lesznek a Pixel okostelefonok, a Google Home okoshangszóró, a Nest megoldásai, töltők és néhány okostelefontok. Az ötlet a hardvercsoport egyik fejlesztőjétől származik. A csapat két éven át dolgozott az elképzelés megvalósíthatóságán. Meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy az újrahasznosított anyagok megfelelnek a szabványoknak és jól is néznek ki.

Emeleti a tétet az Apple: tízmilliókat fizet, ha valaki hibát talál a rendszerében Bár több cég évek óta fizet a rendszerében talált, de mások által még nem ismert hibák felfedezőinek, az Apple csak 2016 óta foglalkozik ilyesmivel. Ők az iOS-ben talált problémákat honorolták eddig, de a cég szerint a felhívás mostantól minden Apple-termékre, még az órákra is vonatkozik. A hibavadász program olyan sebezhetőségek után fizet, amelyek bizonyíthatóan akár bűnözők dolgát is segíthetik, de a támadás maga nem tekinthető újszerűnek. Minél veszélyesebb forgatókönyvvel rendelkező sérülékenységet talál valaki, annál nagyobb összeg ütheti a markát.

Mesterséges intelligencia startupot vett a Nike A tengerentúli székhelyű edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártó megvásárolta a Celect nevű bostoni székhelyű mesterséges intelligencia startupot. A Nike azért döntött a tranzakció mellett, mert úgy érezte, hogy a vállalkozásban ott van a potenciál arra, hogy többet tudhasson meg az ügyfeleiről és arról, hogy miért döntenek egy adott termék megvétele mellett. A Celect a megadott kiskereskedelmi adatok alapján készíti el a számításait, amelyek komoly segítséget jelenthetnek akkor, ha például egy sportszergyártó költség-haszon elemzéseket akar elvégezni.

Komoly veszély fenyegeti a magyar cégek harmadát Miközben 2020 januárjától már a Windows 7 is elavult rendszernek minősül majd, a vállalatok harmadánál még Windows XP is fut egyes hálózatba kötött gépeken, ami komoly biztonsági kockázatokat vet fel. Észak-amerikai és európai IT-döntéshozókat faggatott a Spiceworks, elsősorban a vállalatok számítógépes rendszerének biztonságára fókuszálva. A témába vág természetesen a minél frissebb operációs rendszer használata is, éppen ezért meglepő, hogy még mindig nagyon sokan használják a Windows 7-et, a Windows 8-at, sőt a Windows XP-t is.

Szeptembertől egy darabig macerásabb lesz neten fizetni, de aztán jön a Kánaán Szeptember 14-én élesedik egy uniós jogszabály, a PSD2 (Revised Payment Services Directive), ami fenekestül fogja felforgatni a bankkártyás fizetéseket, a banki és a mindenféle pénzügyi szolgáltatások piacát. Ami az egészből az átlagembert első körben a leginkább érinteni fogja (sőt már most is érinti – erre rögtön visszatérünk), az az, hogy egy lépéssel bonyolultabb lesz online fizetni. Ugyanis szeptember 14-től alkalmazni kell a banki ügyfelek erős hitelesítését, aminek része a kétfaktoros azonosítás.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergelysenior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

A jó fizetés alap, ma már magasztos cél is kell a munkavállalónak Széleskörű kutatásban vizsgálták a munkáltatói márkaépítés (employer branding) aktuális trendjeit. Íme, a legfontosabb tanulságok. Az Universum, az employer branding, azaz a munkáltatói márkaépítés legjelentősebb „think tank” ügynöksége 1628 employer branding szakértőt kérdezett meg a világ 45 országából, 35 iparág képviseletében arról, mik 2019 legfontosabb trendjei a területükön. Az idén áprilisban zárt felmérésválaszadói a világ legvonzóbb munkaadóinak mintegy 60 százalékát lefedték, így valóban érdemes odafigyelni meglátásaikra.

„El kell lépni attól, hogy lélegző billboardnak tekintsük őket” Sokféle, eltérő hangvételű – kritikus, lelkes, töprengő – szakmai véleményeket fogalmaztak meg a nyári Kreatív magazinban szereplő influencer összeállításunk résztvevői. Az összeállításból az derül ki, hogy máig ellentmondásos a terület, sok megoldandó kérdés, probléma akad. A fókusztémánkban éppen ezért a legfontosabb érintetteket, az ügyfeleket, ügynökségeket és influencermenedzsment-cégeket kérdeztünk meg, hogy miként látják a területet, és mit gondolnak, hogyan fog kinézni az influ marketing jövője. 

Hogyan ismerjük fel a hamis influenszereket? Influenszernek lenni egyre jobban megéri, hiszen a népszerű internetezők követőbázisa számos jól működő marketinges partnerség alapja. Ezt a lehetőséget igyekeznek kihasználni azok a hamis influenszerek, akik tisztességtelen úton próbálnak nyerészkedni ezzel a jelenséggel. Ezen fiókok mögött sokszor nem is egy, hanem több ember áll, akik egyesült erővel próbálják átverni a partnereket kereső cégeket. 

A magyar termék, amit mindenki másol Egy magyar házaspár valamivel több mint 20 évvel ezelőtt rájött, hogy nemhogy Magyarországon, de máshol a világon sem lehet igazán jó minőségű kutyahámot kapni. Ezért kifejlesztettek egyet, amit hosszú évekig saját autójukkal szállítottak át Ausztriába, a vámoltatás minden nyűgjével együtt. Mára a Julius K9 szügyhámja olyannyira etalon lett világszerte, hogy a legnagyobb globális gyártók is a magyar cég megoldásait kezdték másolni.

Tíz év után éppen hogy visszaértek a magyar bérek a válság előtti szintre Elsőre ránézésre nagyon is meggyőzően emelkedtek a magyar átlagbérek az utóbbi években. A KSH múlt heti adatai szerint idén a tavalyi évhez képest 10-11 százalék körül alakul a bérnövekedés, ráadásul a gyakran csak bérrobbanásként emlegetett meredek, tíz százalék körüli növekedési ütem már 2017 óta tart. A megelőző négy évben pedig alig volt infláció, a keresetek viszont emelkedtek, igaz, ekkor még valamivel lassabban.

15 magyar egyetemen vezetik be az új informatikai rendszert Új informatikai rendszert vezetett be tizenöt magyarországi egyetem, így a következő tanévtől hatékonyabban működhetnek. A csaknem négymilliárd forintos, európai uniós beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg – közölte az SAP informatikai vállalat. Az informatikai eszközök elhelyezését és üzemeltetését a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. biztosította.

Mik a FaceApp mizéria tanulságai? Hirtelen feltűnik a semmiből egy két éve is nagyot futó alkalmazás, mindenki lecsap rá, mint gyöngytyúk a takonyra, mozdulni nem lehet a vénebbnél vénebb profilképektől a közösségi oldalakon, majd a végén kiderül, hogy egy kattintással eladtuk a lelkünket, de legalábbis a személyes adatainkat biztosan egy rafinált orosz brigádnak. Mégis mi az, amit ebből az esetből tanulságként hasznosíthatunk? Van egyáltalán tanulság vagy ez a megállíthatatlan progresszió?

A kíváncsi magyar kémikus, aki közelebb vitte az emberiséget a klímaváltozás legyűréséhez Nem akkor születnek a nagy találmányok, amikor valaki fejébe veszi, hogy valami nagyot és hasznosat szeretne alkotni: a legnagyobb felfedezésekhez a tudós kíváncsiságán át vezet az út. Ezt az utat járta be Oláh György is, aki a kémiai reakciókban semlegesnek tartott metán aktivizálásával forradalmasította a kémiát. Ez vezetett a Nobel-díjas felfedezéshez, ami egyúttal új utat nyitott korunk legnagyobb problémájának megoldásához is.

Nincs uborkaszezon a hazai álláspiacon Nyáron is aktívan keresik az új munkaerőt a cégek, leginkább mérnököket, informatikusokat. A feldolgozóiparban viszont leépítések kezdődtek. Bár a korábbi években uborkaszezonnak számított a nyár az álláspiacon, ma már a cégek június és augusztus között is aktívan keresik az új munkaerőt. Tavaly már a nyári hónapokban is 10 százalékkal több álláshirdetést adtak fel, mint 2017-ben. Az eddigi számok alapján pedig az idei nyár is igen erős – hívta fel a figyelmet Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Zsebpénz is jár az államtól a nyelvtanfolyamok mellé Már a szeptemberben kezdődő tanévben lehet jelentkezni a két hetes külföldi nyelvtanfolyamokra. Amellett, hogy a kormány fedezi a diákok utazását, szállását és a nyelvórákat, a tanulók zsebpénzt is kapnak. Eredetileg a kormány diákonként 2000 euróval számolt, amely az utazáshoz, a szálláshoz és a nyelvtanfolyamhoz szükséges. Emellé kaphatnak úgynevezett kiegészítő támogatást az utazó tanulók – hangsúlyozta a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. 

A Facebook már a vásárlásainkat is nagyban befolyásolja A The Manifest jelentése szerint a fogyasztók a különféle közösségi oldalakon követett márkák alapján döntik el, hogy mit vásároljanak meg. Ebben a Facebook, a YouTube, a Twitter, az Instagram, a LinkedIn, a Reddit és a Snapchat befolyásolja az emberek. A tanulmányban résztvevők 52 százaléka pedig konkrétan az alapján dönti el, hogy mit vásároljon meg, hogy mit lát a Facebookon. A szakértők szerint ez azért van így, mert a Facebook egy felnőtt név a közösségi hálózatok világában.