ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/13: Hogyan éljük túl a korszakot, amikor véget ér a munka világa?

TECHNOLOGY

Átalakul a piac, evés közben jön meg a hazai webáruházak étvágya Továbbra is kirobbanó erőben van a csomagküldő és internetes kiskereskedelem, hiszen júniusban 38 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest, igaz, a teljes kiskereskedelmi forgalomból még mindig csak 5,4 százalékkal részesedik. A dinamikus bővüléshez azonban az is hozzátartozik, hogy április óta magyar bejegyzésű portál az eMAG, így az itteni virtuális költések már nem a román, hanem a hazai statisztikai adatokban köszönnek vissza.

Vége a töretlen növekedési ívnek itthon? Az eurózóna és Németország előremutató gazdasági indikátorai további lassulást valószínűsítenek az iparban és a feldolgozóiparban. Ez alapvetően az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúnak, a nagyfokú üzleti bizonytalanságnak, a lassuló globális növekedésnek és a kínai gazdaság nehézségeinek tudható be. Magyarország eddig ellenálló volt, azonban hazánk kis nyitott gazdaság, így nem immunis hosszabb távon a külső folyamatokkal szemben.

A kormány külön munkacsoportot csinál a Google és a Facebook miatt Az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport alakul a techmultikkal (például a Google és a Facebook) kapcsolatos szabályozói kérdések áttekintésére - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztivál európai uniós pontján. A techmultik szabályozása világszinten központi kérdéssé kezd válni, a miniszter által említett problémák közül valóban fennáll, hogy komoly adóoptimalizálási manővereket végeznek, vagyis minimalizálják az adójukat.

Nagy ugrás készül: 20%-ról 80%-ra nőhet a napelemek hatásfoka Az amerikai Rice Egyetem tudósai kidolgoztak egy elméleti koncepciót arra, hogyan lehetne hatékonyan felhasználni a napelemek által felvett hőenergiát. Ha sikerül ezt a gyakorlatba is átültetni, az órási lépés lenne a zöldenergia számára. A pénzügyi befektetők szerint ma már olyan olcsó a napenergia, hogy lassan nem is éri meg mással áramot előállítani. Mindezt úgy sikerült elérni néhány év leforgása alatt, hogy a panelek hatékonysága még közel sem tökéletes. 

Így segítheti a mesterséges intelligencia az email-marketingedet Nem az a kérdés, hogy kell-e AI-t alkalmazni az e-kereskedelmi email-marketingben, nem is az, hogy miért kell. A válaszok nyilvánvalóak, hiszen a gépi tanulás és big data alapú mesterséges intelligencia hatékonyabbá és olcsóbbá teszi az értékesítést. A kérdés tehát leginkább az, milyen területeken lehet a legtöbbet profitálni ezekből a már nem annyira új, de folyamatosan és rohamosan fejlesztett, azaz még mindig húzóágazatnak számító technológiákból.

Okostévén debütál a Huawei Harmony OS rendszere A szoftver a Honor Vision és a felugró kamerás Honor Vision Pro modelleken érkezik. Az 55 hüvelykes 4K tévékkel a cég az okostévék piacán is tapogatózásba kezd. Máris lehullt a lepel a Huawei Harmony OS rendszerét futtató első készülékről, a vállalat nem sokkal a szoftver rajtja után bemutatta Honor Vision Pro okostévéjét, amelyen az ugyancsak frissen bejelentett operációs rendszer debütál - ezzel pedig a gyártó a televíziók piacán is elkezdi megvetni a lábát.

Néhány éven belül mindenkinek lehet digitális identitása? Virtuális „énünkkel”szinte minden olyan ügyet elintézhetnénk - akár egy okostelefonon is -, amelyhez eddig ügyfélszolgálatra kellett menni. Ez nem utópia vagy túlzás, a jogi és a technológiai keretek is adottak ahhoz, hogy az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést áttereljük a digitális térbe. Ahhoz, hogy egy szervezet vagy magánszemély rendelkezzen digitális identitással, arra van szükség, hogy egy hitelesítésszolgáltató létrehozzon számára egy egyedi és meghamisíthatatlan digitális azonosítót. Ez az azonosító teszi lehetővé, hogy minden kétséget kizáróan igazoljuk magunkat, cégünket a virtuális térben.

Összegyűlnek a véleményvezérek Szeptember 13-án, az Akvárium Klubban rendezik meg idén az Influencer Festivált, ahol a véleményvezérek, ügynökségek és világmárkák együtt gondolkodnak a szakma lehetőségeiről és problémáiról. A rendezvény egyik termében kifejezetten marketingeseknek, döntéshozóknak szóló előadásokat tartanak majd, ahol többek között az infuencermarketing-szabályozásokról és a tartalom-stratégiáról lesz szó.

Magyarország rendezi 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát A Digitális Jólét Program, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban Szegeden, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics). A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amely az egyik legrangosabb tudományos diákverseny egyike, 1989-ben rendezték meg első alkalommal. 

A mesterséges intelligencia felismeri a rossz KRESZ-táblákat a Google Street View-n Ausztrál kutatóknak egy új algoritmus segítségével sikerült katalógust készíteniük a közlekedési táblákról, ezáltal szelektálhatóvá is tették azokat. A közlekedés során talán kevesen gondolnak bele abba, hogy a KRESZ-táblákat nem elég csak kihelyezni az utcára, foglalkozni is kell velük. A táblák ugyanis egy idő után megkophatnak, vagy megrongálhatják őket, ami egy ponton túl már balesetveszélyes is lehet. Azt azonban már egy közepes méretű városban is nehéz folyamatosan figyelni, hogy melyik milyen állapotban van.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergely senior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)HUMAN

Szegény Barryt azért hozták létre, hogy rajta gyakorolják a HR-esek, milyen érzés kirúgni valakit A mechanikus vagy egyszerűbb feladatok mellett most már új területen is bevetették a virtuális valóságot: azt várják tőle, hogy az alkalmazottak egy virtuális személyen gyakorolják az empatikus és hatékony kommunikációt. Barryt, a kedvesen mosolygó, némileg gyűrött arcú virtuális alkalmazottat arra fejlesztették ki, hogy folyamatosan kirúgják szegényt. A programot megalkotó cég, az amerikai Talespin szerint a VR különösen alkalmas az interperszonális képességek, az úgynevezett soft skillek fejlesztésére, amellett, hogy most épp az elbocsátás van soron, de a jövőben már különböző termékeket is tukmálhatunk a virtuális vevőkre. 

Közel hét évvel élnek tovább a magyar nők, mint a férfiak Az Eurostat kiszámolta,hogy az európai országokban hány évvel magasabb a nők várható élettartama, mint a férfiaké. Nálunk 6,8 évvel élnek tovább a nők, a legnagyobb különbség Lettországban, a legkisebb pedig Hollandiában van. A születéskor várható élettartam az Európai Unióban 2017-ben 80,9 év volt, a nők átlagosan 83,5 évre, a férfiak 78,3 évre számíthattak.

Mit tehetnek a cégek az Y generációval? Íme néhány gyakorlati jellegű tanács Simon Sinek vezetési tanácsadótól a millenniumi nemzedék vezetéséhez. Minden nemzedéknek megvan a maga különlegessége, saját látásmódja. Az Y generáció tagjainak is vannak egyedi személyiségjegyei, amelyek sokszor zavarba hozzák munkaadóikat. Hogy ez ugyanannyira vagy még inkább jellemző rájuk, mint a korábbi generációkra, azt nehéz megállapítani. Mindenesetre a vezetők mindenütt útmutatást keresnek arra nézve, hogyan irányítsák Y generációs beosztottjaikat. 

A Facebook összehozná az Instagramos és a Messengeres üzeneteket Integrálni tervezi a Facebook és az Instagram üzenetküldő felületeit Mark Zuckerberg cége. Az újítás értelmében mindkét platform privát üzenetei ugyanazon a csatornán keresztül lennének elküldve, és az oldalak tartalmait is könnyebben lehetne így megosztani. Az Instagram chatfelületén dolgozók ennek értelmében már a Facebookos üzenetküldöt építő mérnököknek dolgoznak – és habár a egyik chatfelület kinézete sem fog megváltozni, a működésüket mindenképp ugyanolyanná teszik.

A hőségben kiemelt figyelmet kell fordítani a munkavállalók egészségének megőrzésére A munkaadóknak a hőségriasztás idején kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a dolgozók, főként a tűző napon fizikai munkát végzők egészségének megőrzésére, így többek között figyelniük kell a rendszeres pihenőidő beiktatására,illetve gondoskodniuk kell az ivóvíz ellátásról - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztálya.

Az influencer marketing nem csodafegyver Az influencer marketing tipikus hype jelleggel, robbanásszerűen tört be, a magyar piacra 2016 év második felétől. Beindult egy dinamikus felfutás a témában, emiatt viszont sok hirdető a netes véleményformálókra úgy tekintett, mint valami marketinges csodafegyverre. A közösségi oldalak népszerű véleményvezérein keresztül valóban remekül meg lehet szólítani a fiatalokat, ez egy remek marketing eszköz, de nem mindenre való, és - mint megannyi mást is – átgondoltan, stratégiába illesztve érdemes használni. 

Bukás itthon az Instagram tévéje Az iStory.hu weboldal ismét közzétette a legtöbb követővel rendelkező hazai Instagram márkaoldalak toplistáját. A Magyar Insta Brandlista adatai alapján a hazai márkák nem szerettek bele a 2018 júniusában indult IGTV-be, melyet a kifejezetten mobilra optimalizált, álló formátumú videók miatt a videózás következő generációjaként hirdettek meg.

Csökkentek a munkaügyi perek A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályok 2012-ben jelentősen megváltoztak. Korábban, azokban az esetekben, amikor a munkáltató jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt, tipikus volt annak visszaállítása, ez a fajta elsődleges szankció mára azonban jelentéktelenné zsugorodott, magyarázta Tálné Molnár Erika. Ritkán még előfordul néhány alapvető, súlyos jogsértés esetén, hogy a törvény így rendelkezik, de akkor sem vissza-, hanem helyreállításról van szó a jövőre nézve, vagyis a pereskedés ideje kiesik", tette hozzá.

Új fül tűnhet fel ősszel a Facebookon, oda emelnék be a híreket és újságcikkeket Komoly változás jöhet hamarosan a Facebookra – legalábbis ha hihetünk a The Wall Street Journal értesüléseinek. Zuckerbergék ugyanis az iparági pletykák szerint már ősszel elindítanának egy új, kifejezetten a híreknek szánt felületet a közösségi oldalon belül, amire ráadásul nem keveset költenének. Az információk szerint évente 3 millió dollárt, vagyis közel 870 millió forintot fizetnének az egyes médiumoknak tehát ha jól értjük, egyenként – arra, hogy a Facebookon lehessen elolvasni a cikkeket, amiket a felhasználóknak ingyen kínálnának.

Hogyan éljük túl a korszakot, amikor véget ér a munka világa? Precizitásban és gyorsaságban az ember nem tud majd a gépekkel versenyezni, ezért a gyorsan változó, kreativitást igénylő állásokból keletkezik majd egyre több. A jogászok, orvosok és tanácsadók mindennapi tevékenysége átalakul, mert adatfeldolgozásban nem versenyezhetnek majd a gépekkel. A befektetési, pénzügyi szakembereknek is szimbiózisban kell majd dolgozniuk a robotokkal, és erős programozói tudással kell rendelkezniük, hogy valós időben tudják a gép tudását használni.

Munkahelyi stresszkalauz - 1. rész Cikksorozatunkban a munkahelyi stresszel foglalkozunk. Az alapoktól indulva sorra vesszük a stressz definícióját, szervezetünkre gyakorolt hatásait, különböző forrásait, a stressz kezelésének lehetséges módjait, és írunk az aktuális jogszabályi háttérről is. Az első részben a stressz fogalma és a szervezetünkben történő folyamatok kapnak helyet.