ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/14: Így tette tönkre a válság az Y generációt

TECHNOLOGY

Az informatikai és pénzügyi vállalkozások kapták a legtöbb befektetést Rendkívül „forró” időszaknak bizonyult a második negyedév az európai startup piacon, a kockázati tőkebefektetők valósággal öntötték a tőkét a szektorba. A rekordösszegű befektetést hozó április–júniusi periódusban egy svéd cég kapta a legtöbb forrást, a legaktívabb befektető pedig a magyar Hiventures volt.

A jó dizájn nemcsak szép, pénzt is hoz Ha két termék vagy szolgáltatás ugyanazt tudja, a fogyasztó azt fogja választani, amelyik jobban tetszik neki. A Magyar Formatervezési Tanács 2004 óta minden évben megrendezi a Magyar Design Hetét, hogy felhívja a figyelmet a dizájn szerepére a gazdasági életben. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán belül működő érdekérvényesítő és lobbiszervezet október 4–13. között 150 programmal kísérve tartja meg a rendezvényt Budapesten, amelyhez Pécs, Győr, Debrecen, Eger, Sopron és Veszprém is csatlakozik.

A zene nélkül nem lenne Youtube A szikár pénzügyi adatok alapján a mai napig kijelenthető, hogy a Youtube a digitalis zenei szolgáltatások legjelentősebb pénzgyára, ami alapvetően az üzleti modelljéből, és tulajdonképpeni, a felhasználók által érzékelt ingyenességéből is adódik. Pontosan ez utóbbi miatt feszült a viszony a kiadók és a Youtube között. Mindennek másik oldalát- azaz, hogy a zene mennyire fontos is a Youtube életében mutatja meg nagyon plasztikusan és jól Pex cég tanulmánya.

Interjú Kovács Péterrel, a startupok Oscar-díjának társalapítójával A magyarok nagyon önbizalomhiányosak, nehezen hiszik el, hogy nemzetközi szinten is megállják a helyüket, ebben javulnunk kell - állítja Kovács Péter a startup ökoszisztéma Oscar-díja, a Global Startup Awards társalapítója, az IseeQ fejvadászcég, a Budapest Startup Safari és az xLabs társtulajdonosa. A legismertebb hazai startup, a Prezi volt HR igazgatója szerint az észt példát kéne követni, akik úgy növelik az adófizetők számát, hogy szinte nem költözik oda senki.

A hosszabb utakra induló e-autósokon segítene öt egyetemista applikációja Az elektromos autósoknak egy hosszabb út előtt alaposan át kell gondolniuk, hogy meddig jutnak el autójukkal, hol tudnak majd tölteni, illetve mivel üthetik el idejüket az akár egy-két óráig tartó töltés során. Ezekre a kérdésekre nyújt megoldást az InCharge alkalmazás. Az applikációt megalkotó öt műegyetemista az MVM EDISON startup verseny idei győztese lett két másik csapat mellett. Az alkalmazás fejlesztéséről a csapat egyik tagját, Putti Krisztiánt kérdeztük.

Minden megváltozhat, amit eddig a sportközvetítésekről gondoltunk Képzeljük el, hogy egy Forma-1-es futam alatt minden adatot, a gumik és az aszfalt hőmérsékletétől, a várható időjáráson és a sebességen át, az autók aerodinamikai adataiig folyamatosan, élőben tudunk online követni. Bár ez egyelőre elképzelhetetlennek tűnik, van már olyan sportág, ahol megvalósult: ez a Sail GP, amelynek a legutóbbi fordulójára való felkészülést az Oracle-nek köszönhetően a helyszínről követhettük végig.

Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság A második negyedévben 4,7%-kal növekedhetett a magyar gazdaság a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzése szerint. Amennyiben a piaci konszenzus helyesnek bizonyul, akkor továbbra is dinamikus GDP-növekedést jelenthet holnap a KSH, igaz, az első negyedéves 5,3%-os tempóhoz képest már lassulunk.

A Telekom nagyon menő pályázatot indít A Magyar Telekom kreatív pályázatot hirdet a szeptemberi 14-i Fenntarthatósági Naphoz kapcsolódóan. A vállalat augusztus 30-ig három kategóriában várja fenntarthatósági témakörben azokat a pályaműveket, melyeket az idei év központi tematikája ihlet. A kiemelt téma a #piszkos12, azaz 12 környezeti, társadalmi, gazdasági, illetve az egyént érintő problémát fognak tisztázni szakértőkkel a rendezvényen.

Nincs több türelem GDPR ügyekben Egy évvel a GDPR türelmi idejének lejárta után nem lesz olyan be nem jelentett adatvédelmi incidenssel kapcsolatos ügy, amelyben nem szab ki bírságot a NAIH – mondta Péterfalvi Attila hatósági elnök a Deloitte MeetingRequest podcastjében. A 2018. május 25-én élesedett jogszabály miatt minden vállalatnak érdemes kiemelten figyelnie arra, hogy teljesítse a jogalkotók elvárásait. 

Etikus hackelés – az adatbiztonság kulcsa az e-kereskedelemben is? A Mátrix trilógia óta mindenki tudja, hogy hackerek a kreatív zsenik, akiket a többiek irigyelnek a tehetségükért. Bár a közvélemény szemében a hacker tevékenység még a mai napig megosztó, valójában az etikus hackerek nagyon pontosan körülhatárolt szabályok alapján végzik biztonsági szempontból kritikus jelentőségű munkájukat. Az érdeklődés tevékenységük iránt pedig rohamosan nő minden területen, így az e-kereskedelemben is. Frész Ferenccel, a Cyber Institute Etikus hacker képzés vezetőjével beszélgettem.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergely senior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)HUMAN

Rengeteg időt töltünk a közösségi médiával Egy felhasználó átlagosan napi 2 óra 33 percet tölt a közös­ségi média különböző felü­letein, országokra bontva azonban nagyon különböznek a tendenciák – derül ki a GlobalWebIndex felméréséből. A kutatásból az is kitűnik, hogy 2019 első negyedévében valamelyest csökkent a kedv a social media felületei iránt, ám a vállalatok nem aggódnak, ugyanis pontosan ez történt 2018-ban is, majd a számok a magasba kúsztak.

Romba dönti a világunkat, hogy ingyenes tartalmakra építettük az internetet Az internet minden-ingyen-van alapú berendezkedése óriási károkat okozott: mind a tartalmak, mind azok fogyasztói megsínylették a korlátlanul elérhető, ám ezzel együtt egyre hígabb és megbízhatatlanabb cikkeket. A tartalomgyártói oldal kidobta a minőséget a kattintásszámokért, az olvasók pedig a végeláthatatlan hírdömping kényszeres habzsolásáért mentális problémákkal fizettek, miközben a világháló a szélsőségek egyre hatékonyabb játszóterévé is vált. Ambiciózus véleménycikk vázolja fel, hogyan lehetne megjavítani azt, ami elromlott.

A Twitter visszakereshetővé tenné a személyes üzeneteket A Twitter egyszerűbbé tenné a személyes üzenetek rendezését egy olyan funkcióval, amivel a felhasználók szabadon kereshetnék vissza múltbéli üzeneteiket. Habár még csak a tesztfázisnál tart a cég, a jövőben ez sokkal egyszerűbbé teheti a platformon jelen lévők dolgát. Ezen a ponton még kezdeti fázisban van a fejlesztés – jelenleg csak felhasználónevek alapján lehet visszakeresni üzeneteket, ám amennyiben sok beszélgetést folytattunk a platformon, ez is hasznos lehet.

Aki gazdagon hal meg, megszégyenül – ezt tanítja a világ legnagyobb, milliárdos adakozója Épp száz éve, hogy meghalt Andrew Carnegie iparmágnás, a világ talán legnagyobb, jótékonykodó modern milliárdosa, aki legszívesebben bevezette volna a 100 százalékos örökösödési adót. A vagyonról, meggazdagodásról és adományozásról vallott tanításai ma is elgondolkodtatók. 

Így tette tönkre a válság az Y generációt A 2008-as válság utáni talpra állás időszakában, az USA-ban megjelent egy új fogalom, amely elsősorban az Y generációt érinti. Ez az úgynevezett Nagy Amerikai Megélhetési Válság, amely egyszerűen azt takarja, hogy a fiatalok rendkívül nehezen férnek hozzá anyagilag olyan területekhez, mint az ingatlanpiac vagy az egészségügy. Ráadásul a különböző elemzések arra is rámutatnak, hogy itt egy dominóhatásról van szó, vagyis az egyes problémák egymást erősítik a fiatalok körében.

Gyerekeket dolgoztatott az Amazon Kiszivárgott dokumentumok és a Foxconn konszern hengyangi gyárának munkásaival folytatott beszélgetések igazolják, hogy a konszern a gyerekek százait dolgoztatta, megsértve az ország munkajogi előírásait, jelentette a brit The Guardian. A 16-18 éveseket a város és annak környéke középiskoláiból verbuválták és hivatalosan gyakornokként vették nyilvántartásba. Megfizették tanáraikat, hogy azok kísérjék el diákjaikat. Feladatuk az volt, hogy munkára bírják azokat, ha nem akarnak túlórázni, vagy éjjeli műszakban dolgozni – amit a törvény tilt.

Az etikátlan vezetői működés három gyilkos hatása a szervezetre Orwell annak idején nem tankönyvnek és nem is megvalósítandó ötletgyűjteménynek írta az 1984-et és az Állatfarmot. Ugyanígy a neves szociálpszichológus, Robert Cialdini sem e célból publikálta, egyébként épp 1984-ben, Hatás című könyvét a meggyőzés pszichológiájáról, hanem pont annak érdekében, hogy a fogyasztók számára észrevehetővé és megakadályozhatóvá tegye a nemkívánatos befolyásolási kezdeményezéseket. Persze az átlagember nem nagyon olvas efféle szakirodalmat, nem úgy a marketingesek és a hivatásos kommunikátorok, valamint az őket segítő, minden hájjal megkent tanácsadók. 

A munkaerő legyen veled! - De milyen szerződéssel? Legyen szó vagyonvédelemről, árufeltöltésről vagy akár mezőgazdasági idénymunkákról, Magyarországon számos ágazatból hiányzik ma a megfelelő létszámú munkaerő. De megeshet az is, hogy a cég egy várandós kismamáját vagy egy hosszabb ideje lábadozó kollégáját kénytelen átmenetileg helyettesíttetni. Ilyenkor kézenfekvő megoldásként kínálkozik, hogy a hiányzó munkaerőt a cég egy külső vállalkozó bevonásával biztosítsa.

Eladják a Tumblr-t, WordPress-közeli a vevő A Yahoo! hat évvel ezelőtt 1,1 milliárd dollárért vásárolta fel a Tumblr mikroblog-szolgáltatást. Három éve a Yahoo!-t is felvásárolták, a céget azóta tulajdonló Verizon amerikai telekommunikációs vállalat pedig egy ideje úgy döntött, megválik a Tumblr-től. A már megkötött, de még hatósági jóváhagyásra váró üzlet értéke ugyan nem ismert, de a The Wall Street Journal forrásai úgy tudják: az eredeti, 1,1 milliárd dolláros árhoz képest „jelképes" összegért ad túl a webes körökben kultikus, de mainstream sikereket elérni nem tudó Tumblren a Verizon.

A munkavégzés helye a fő szempont? Manapság sokat hallunk arról, hogy a 20 és 30 év közötti fiatalok számára nem feltétlenül a fizetés az elsődleges szempont, hanem fontos az is, hogy mit kapnak cserébe, ha például ingázniuk kell. Kíváncsiak voltunk, hajlandók-e egy másik városba, vagy külföldre költözni az új munka miatt. Utánajártunk tehát mindannak, mi motiválja őket leginkább, amikor munkát keresnek, és hogy mi tesz vonzóvá a számukra egy adott vállalatot.