ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/22: Intsünk búcsút a digitális kőkorszaknak!

TECHNOLOGY

Nem csak pénzzel erősíthetjük az IT-biztonságot A kollégák IT-biztonsági tudatosságának növelésével is emelhetjük vállalatunk biztonsági szintjét. A közösségi terekben elhelyezett tájékoztatók, információs plakátok, a konkrét tennivalók ismertetése mind segít a vírusos támadások elkerülésében, egyáltalán az ártó szándék felismerésében. A digitális korban a tűzvésznél is nagyobb problémát okozhat egy hackertámadás vagy adatveszteség okozta teljes rendszerleállás. IT-biztonság szempontjából viszont még nagyon is a digitális kőkorszakban tartunk, ahol az „ősember” csak ismerkedik az eszközökkel, és rácsodálkozik, ha a számítógép nem az elvártak szerint működik.

Új forradalmár dúlja fel a bankok piacát - itt a Revolut szteroidokon?Rohamosan hízik a Curve, egy brit pénzügyi startup, amely amellett, hogy egy kártyába kombinálja a felhasználó összes bankkártyáját, díjmentes készpénzfelvétellel és devizaváltással még a Revolut vitorlájából is igyekszik kifogni a szelet. Emellett ráadásul a vásárlásaink után 1%-os pénzvisszatérítést is kaphatunk, amennyiben a fintech partnercégeinél költünk. Bár a pénzvisszatérítés nagy előny, a díjmentességi limitekkel szűkmarkúbb a már Magyarországon is elérhető Curve, mint versenytársa.

Rástartolt a magyar ügyfelekre a Revolut A nyári utazások idején tudja leginkább növelni ügyfélkörét a Revolut fintech cég. Az ingyenes bankkártyának és a megszokott banki árfolyamoknál jóval kedvezőbb devizaváltásnak köszönhetően napi ezerrel nő a magyar ügyfelek száma, és már meghaladja a 88 ezret. Pedig ez nem egy bank, vannak kockázatai. A magyar ügyfelek tranzakcióinak összege a januári 15 millióról júliusra 55 millió euróra, mintegy 17,8 milliárd forintra ugrott – mondta Stefan Bogucki, a fintech vállalat kelet-közép-európai kommunikációs igazgatója.

Teljesen átszervezi a csomagkézbesítést a Magyar Posta A Magyar Posta, történetének egyik legnagyobb értékű beruházásával, több tízmilliárd forintból növeli a csomagfeldolgozás és -kézbesítés hatékonyságát – tudta meg a Világgazdaság. A komplex fejlesztést júliusban kezdték meg, és 2022 nyarán fejeződhet be, tehát három év múlva már a legmodernebb logisztikai infrastruktúrával várhatja a társaság a Black Friday akciókkal induló, megnövekedett terheléssel járó karácsonyi szezont.

Cáfolják a GE elleni vádakat A General Electric (GE) 38 milliárd dollár hiányt nem tüntetett fel a könyvelésében – állítja Harry Markopolos amerikai számviteli szakértő 175 oldalas jelentésében. Markopolos nem akárki, évekkel ezelőtt ő figyelmeztetett először arra, hogy a később megbukó Bernie Madoff fedezeti alapja a Ponzi-sémára épült, amely egyfajta piramisjáték. A GE állítólagos számviteli csalásáról azt állítja, hogy nagyobb volumenű, mint az Enron- és a WorldCom-botrány együttvéve. 

Egyre egyszerűbb és népszerűbb a bitcoinnal történő lakásvásárlás Egy orlandói luxustársasház-komplexum csatlakozott a BitPay partnereihez, hogy bitcoinfizetések feldolgozását kínálják az ingatlankereskedelem számára. Augusztus 6-i jelentések szerint a Grove Resort bitcoint is elfogad majd 878 üdülő típusú lakóházának értékesítéséhez. Az ügy relatíve kis fejleménye sokkal nagyobb történetet rejt maga mögött – a BitPay kezd egyre mélyebbre merülni az ingatlanpiac tengerében.

Kína megregulázása árthat is Amerikának, ismerte el Trump Valakinek szembe kellett szállnia Kínával, nem volt más választás, mint vámokat kivetni a kínai árukra – mondta Donald Trump újságíróknak. A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta az amerikai elnök újságíróknak. Azt az újságírói felvetést, miszerint az ország - éppen a Kínával folytatott elhúzódó vita miatt - recesszióba süllyedhet, Trump azzal söpörte félre, hogy valakinek szembe kellett szállnia Kínával".

A multinacionális vállalatok nem az ördög művei, hanem a fejlődés motorjai A multinacionális vállalat definíció szerint olyan gazdasági szereplő, amely több országra kiterjedő gazdasági tevékenységet végez, azaz a termelési vagy szolgáltatási folyamatának bizonyos egységeit, illetve az ezekhez kapcsolódó elemeket az anyaországokon kívülre helyezi. Napjainkra, amikor bizonyos nemzetközi vállalatok gazdasági ereje már meghaladja egyes országokét, már nem csak a világgazdaságra és a kereskedelmi folyamatokra gyakorolt intenzív hatásuk, hanem társadalom- és politikaformáló szerepük is jelentősen felértékelődött. 

A Google Assistant ért mindent legjobban? Nem mindegy, hogy melyik digitális assisztenst milyen témában faggatja a felhasználó. A Google Assistant, a Siri és az Alexa más-más területen ért el jó eredményt egy 800 kérdésből álló teszt szerint.Sokkal jobb megértési és válaszadási képességekkel rendelkezik a Google Assistant a Sirihez és az Alexához képest a Loup Ventures kockázatitőke-társaság friss digitális asszisztenseket összehasonlító tesztjének eredményei szerint. 

Új, innovatív videós hirdetési lehetőség jön a Twitterre A Twitter ezentúl lehetőséget ad arra, hogy a hirdetőknek csak akkor kelljen fizetniük a platformra feltöltött videós reklámokért, ha azokat a videókat egy-egy felhasználó hat másodpercnél tovább nézi. Az újítás nem fogja teljesen lecserélni az eddigi videós hirdetések rendszerét, azonban ez is egy opció lesz azoknak elindításakor. A dolog azért jöhet jól a hirdetőknek, mert számos kutatás szerint amennyiben egy felhasználó 3-4 másodpercet megnéz egy videóból, akkor már többé-kevésbé átjön a teljes üzenet.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergely senior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Palkovics László minisztériumához kerül a felsőoktatás A kormány döntése alapján a felsőoktatás irányítása 2019. szeptember 1-től átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A köznevelés irányítására önálló államtitkárságot hoznak létre, Maruzsa Zoltánvezetésével. Mint írták, a döntést Palkovics László innovációs miniszter kezdeményezte, mert szerinte az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével.

A cég, ahol nem lehet leülni az értekezleteken Richard Branson, a Virgin Group alapítója arra törekszik, hogy a különböző céges értekezleteken ne lehessen leülni. Ezzel a módszerrel ugyanis elérhető, hogy a meeting résztvevői ne össze-vissza fecsegjenek, hanem a lényegről beszéljenek. Huntley Ritter, a USeek interaktív reklámcég vezérigazgatója a Business Insidernek beszélt arról, hogy milyen volt dolgoznia Richard Bransonnal, a Virgin Group alapítójával, amikor a cégcsoportnál kereste kenyerét 2011 és 2016 között.

6 meglepő dolog, amiket nem lehet újrahasznosítani A szelektív hulladékgyűjtés már itthon is egyre népszerűbb, de sajnos vannak olyan termékek, amelyeket bár a legtöbben szelektíven gyűjtünk, ez teljesen felesleges. A BBC összeszedett hat olyan termékkategóriát, amelyeket egylőre nem lehet újrahasznosítani. Azok a blokkok, amik kissé csillogós lapra lettnek nyomtatva nem újrahasznoíthatók. Egyedül az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd papír számlát termelnek, amik közül a nagyrésze nem újrahasznosítható.

Nem sokra elég a magyar fizetés, ha új autót szeretne A Pénzcentrum megnézte, mire elég a magyar átlagfizetés az új autók piacán. Számításuk alapjául a KSH legfrissebb adatai szolgáltak, amelyek szerint áprilisban az átlagos hazai nettó jövedelem 246 800 forint volt kedvezmények nélkül. Tehát ha az egyik legolcsóbb magyarországi új autót, a Dacia Logant szeretnénk megvenni a legfapadosabb kivitelben — aminek az ára 2 149 000 forint —, akkor 8,7 havi átlagos munkabért kellene félretenni.

Még egy hónapig lehet jelentkezni Az Év Családbarát Vállalata pályázatra Szeptember 16-ig lehet jelentkezni a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatára. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom még egy hónapon át, szeptember 16-ig várja a kis-, közép-, és nagyvállalatok jelentkezését Az Év Családbarát Vállalata pályázatra. A pályáztatók azoknak a cégeknek a jelentkezését várják, amelyek családbarát jó gyakorlataikat be szeretnék mutatni, és úgy gondolják, hogy ezek az intézkedések példaértékűek lehetnek más cégek számára is.

Itt vannak az adatok: nem pihennek eleget a magyar munkavállalók A magyar munkavállalók majdnem fele, 48 százaléka kevesli az egy évben kivehető szabadnapok számát, szúrta ki a szakszervezetek.hu a Profession által, idén készített online, reprezentatív felmérés adatai közül. Változó, hogy egy dolgozó szabadon rendelkezhet-e az általa kivett szabadság felett: a megkérdezettek 24 százaléka teljes egészében, 53 százalékuk pedig nagyrészt meghatározhatja, mikor szeretné kivenni szabadnapjait. A válaszadók 4 százaléka viszont azt nyilatkozta: nincsen beleszólása abba, mikor veheti ki a szabadságát.

Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart A klímaváltozás újfajta társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásához vezet, a hőhullámok hatásaival szemben ugyanis nem egyformán ellenálló vagy sérülékeny a lakosság. Magyarország területének 43 százaléka - ahol a jelenlegi lakosság 40 százaléka él - számít erősen vagy nagyon erősen sérülékenynek. Jelentősek a járási szintű különbségek, elsősorban a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl déli, összefüggő területein, valamint az Alföld szigetszerű foltjain vezethetnek súlyos népegészségügyi helyzethez az éghajlatváltozással mind gyakoribbá váló hőhullámok - derül ki egy friss kutatásból.

Ne aggódjon, nem veszélyes az 5G – üzenik az amerikai hatóságok A csúcskategóriás okostelefonok egyik vevőcsalogatónak szánt újdonsága az 5G, azaz az ötödik generációs mobiltechnológia. Mint oly sok új technológiát, ezt is sok kérdés és aggály kíséri, azonban az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) a minap kifejtette: nincs ok az aggodalomra. Az FCC rádiófrekvencia-expozíciós (-kitettségi) határértékei egyébként nem változtak 23 éve. A bizottság szerint a mobiltelefonok, a vezeték nélküli tornyok, a wifi routerek és az egyéb, rádiófrekvenciás jeleket kibocsátó eszközök biztonságosak.

Nem éri meg lojálisnak lenni? Aki a jelenlegi feszes munkaerő-piaci helyzetet ügyesen használja ki, jól tárgyal, az többszöri munkahelyváltással akár jelentősen magasabb fizetést alkudhat ki magának, mintha kitartott volna lojálisan a cége mellett. A munkaerőhiány lehetővé teszi, hogy a munkavállalók könnyebben váltsanak, hiszen legtöbbükre van kereslet, sőt egyes munkakörökben, pozíciókban a cégek egymásra licitálva versengenek értük, csábítják el őket egymástól. A jelenlegi helyzetben valójában maguk a cégek gerjesztik a fluktuációt? Hogyan lehet mégis megbecsülni a lojális munkavállalót? HR szakembert és fluktuáció szakértőt kérdeztünk.

Nincs ingyen ebéd az Apple-nél Idén márciusban az Apple bejelentette az Arcade szolgáltatását, az egyelőre nem véglegesített összegű havidíját kifizetők száznál is több prémium mobiljátékkal játszhatnak majd kötetlenül, reklámok és mikrotranzakciók nélkül. A 9to5Mac értesülései szerint az Apple Arcade már aránylag széles körű tesztelés alatt áll a cégen belül, azonban az ilyenkor megszokottal ellentétben a vállalat nem ad ingyen hozzáférést a munkavállalóinak: kapnak egy 30 napos ingyen próbaidőszakot, és ha komolyan gondolják a tesztelgetést, akkor utána kénytelenek kifizetni havi 49 centet az Arcade használatáért.

Vége a Facebook Csoport Chat funkciónak A Facebook egy évvel ezelőtt indította útjára a Facebook Csoport Chat névre hallgató szolgáltatását, aminek lényege, hogy egy Facebook csoporton belül a tagok tudtak üzenetet küldeni minden más tagnak. Még úgy is működött a dolog, hogy nem voltak ismerősök, azaz vadidegenekhez is el lehetett juttatni ily módon fontos vagy kevésbé fontos információkat. A Facebook vezetősége viszont a közelmúltban úgy határozott, hogy ezt a szolgáltatást 2019 augusztus 22-én likvidálja.