ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/23: Őszintén a blokklánc technológiáról

TECHNOLOGY

Szüksége van a vállalatomnak a blokkláncra? Miközben a technológia körüli felhajtás csillapodik, egyes iparágak felfedezték maguknak és előnyükre használják az osztott könyvelés technológiáját. Nem kell mindenkinek a blokklánc technológiához fordulnia, csak mert az jól hangzik, előtte keressük meg az üzleti előnyét. Rengeteg olyan rendezvényt szerveztek tavaly, amelyen a blockchain buzzwordre fűzték fel a vállalatok, szervezetek, alakuló inkubátorházak a mondanivalójukat. Idén már a józanodás fázisába lépett a technológia, a hype-görbe csúcsán túlhaladva a tisztánlátás időszakába érkeztünk. 

Klímavédelmi területeket hoznak létre Bécsben Az osztrák főváros tudatos intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait. Legutóbb elkészíttette a város hőségtérképét és klímavédelmi területek létrehozása mellett döntött. Ezeken a területeken az újépítésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat.

Se zsebbe, se pénztárcába nem rakható az Apple új hitelkártyája Az Apple a napokban piacra került új hitelkártyájának tulajdonosai jobban teszik ha hímes tojás módjára bánnak új szerzeményükkel, és otthon tartják, bekeretezve a falon. Zsebre vágniuk vagy pénztárcájukba rakniuk mindenesetre semmiképpen sem szabad - ott ugyanis akár napok leforgása alatt elcsúful, miután a jelek szerint az Apple-nek mindenre sikerült odafigyelnie a kártya tervezése során, csak arra nem, hogy az a hétköznapokban is használható maradjon.

Dolgozónként 14 milliárd forintot termel egy titkolózó amerikai multi Magyarországon Az amerikai Cadence Design nevű szoftvergyártó az egyik legjobban fizető cég a világon. Egy 2017-es lista szerint a cégnél a medián bér havonta közel bruttó 12 ezer dollár (mai árfolyamon 3,5 millió forint). Ezzel az ötödik legjobban fizető amerikai cég volt, egyaránt megelőzve a legdrágább tanácsadó cégeket (mint a BCG vagy a McKinsey), illetve a techóriásokat (mint a Facebook vagy a Google).

3D nyomtatás a városi mezőgazdaságban Növények és állatok genetikai módosításával ugyan jelentősen nő a terméshozam, de hiába több az élelmiszer, ha a régi környezetben állítjuk elő, és nem tudjuk eljuttatni oda, ahol komoly szükség lenne rá. 2050-re a Föld lakosságának 80 százaléka fog városokban élni, így optimális megoldás, ha a mezőgazdaságot a fogyasztók „közelébe vinnénk”, és nagyvárosi környezetben termesztenénk például kukoricát. Logikus következmény, hogy a jövőbeli farmok egy részének hagyományos vidéki közeg helyett poszturbánus terek, felhőkarcolók adnak majd otthont.

Az Apple vezére magyarázott el Donald Trumpnak egy alapvető dolgot Ígéretet tett Donald Trump arra, hogy támogatja az Apple-t a kereskedelmi háborúban, miután felvilágosították arról, hogy a kínai importvám negatívan érinti a Kínában gyártó Apple-t, miközben az amerikai technológiai óriás legnagyobb riválisa, a Dél-Koreában gyártó Samsung vámok nélkül szállíthatja termékeit az Egyesült Államokba.

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online Az LG mesterségesintelligencia-megoldásaival felvértezett háztartási eszközök az ADR révén intézik a felhasznált, fogyóban lévő mosó- és tisztítószerek online utánrendelését és házhoz szállíttatását az Amazonról. Azzal, hogy gondoskodnak saját ellátásukról, a berendezések a teljesen automatizált okosotthon kényelmét kínálják a felhasználóknak. Az integrált ADR-szolgáltatás egyes európai piacokon elsőként az idén ősszel piacra kerülő LG ThinQ mosó- és mosogatógépekben lesz elérhető.

Virtuális diagnózis és teleradiológia 116 jelentkező közül választották ki a két magyar és további 13 csapatot, melyek 25 000 euró értékű mentori és tréning támogatást kapnak. Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen.

Mi lehet az amerikai–kínai kereskedelmi háború hátterében? A piaci elemzők többsége a felszíni gazdasági jelenségeket vizsgálja: mikor mit mondanak a két ország vezetői, mely termékekre mennyi újabb vámot tervez Donald Trump amerikai elnök kivetni, és erre milyen importcsökkentéssel vagy egyéb intézkedésekkel válaszol Kína? A háttérben azonban – több kutató szerint is – ennél sokkal alapvetőbb dolgok húzódnak meg. A fő kérdés a gazdasági és katonai elsőbbség és a két különböző gazdasági berendezkedés versenye.

Csaknem kétszázezer állás a partnereknél Az elmúlt években szorosabbra fűzte kapcsolatát a kormány a versenyszféra meghatározó tagjaival, ennek szellemében az elmúlt hét évben 81 piaci szereplővel kötött stratégiai együttműködési megállapodást – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium adataiból. A kezdeti lendület hamar alábbhagyott, de a – 2010 és 2014 közötti – második Orbán-kormány alatt így is negyvennégy megállapodás született. A 2014–2018-as ciklusban harminceggyel bővült a stratégiai partnerek tábora, a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta pedig hattal.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergely senior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

A munkaerő-kölcsönzés a megoldás Összesen 180–200 ezer kölcsönzött munkavállaló dolgozik ma a magyar mun­ka­erő­piacon, ami az összes foglalkoztatott 4,2–4,4 százaléka – Juhász Csongor, a HR-szolgáltatásokat kínáló Prohuman ügyvezetője szerint. A szakember tapasztalatai szerint a munkaerő-kölcsönzés elsősorban a több száz fős cégek körében népszerű, amelyeknek évről évre magasabbak a dolgozók létszámának feltöltéséhez és megtartásához szükséges HR- és adminisztrációs költségei.

Álompályának tűnt, de fel kellett adniuk Évek óta slágertéma Magyarországon a programozóképzés, és azok a páratlan lehetőségek, amelyek az elképesztő mértékű munkaerőhiány miatt feltárulnak az ember előtt, ha programozásra adja a fejét. Nem csoda, hogy cégek sokasága repült rá a témára, majd üzletet alapoztak arra, hogy az egyetemi képzésnél rövidebb idő alatt bárkiből junior programozót faragnak. Viszont időközben a fejlesztőcégek óvatosak lett, a világban zajló makrogazdasági folyamatok nem kedveznek a juniorok elhelyezkedésének: beszűkültek a lehetőségek.

Tudta-e, hogy a stressz és a szorongás hasznos is lehet? Bár a stresszt és a szorongást általában kártékony dolgoknak tartjuk, pszichológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy csak egy bizonyos szint fölött ártanak az egészségnek, eredendően viszont elkerülhetetlenek és a mindennapi életünk szempontjából is nélkülözhetetlenek. Az Amerikai Pszichológiai Társaság éves közgyűlésén elhangzott előadás azt hangsúlyozza, hogy a megfelelő mennyiségű stressz és szorongás nem ártalmas, hanem éppen hogy segít bennünket feladataink megoldásában.

Mutassuk meg, hogyan lehet hat szóban ütős történetet mesélni! (versenyfelhívás) Az Internet Hungary konferencia szervezőbizottsága versenyt hirdet hatszavas történetek írására. A célunk, hogy megmutassuk hogyan lehet a kevesebb karakter több az üzenetünk átadásában. Idén különös hangsúlyt helyezünk arra, hogy meg tudjuk mutatni a humor és a játékosság erejét: ez talán a leghatékonyabb eszköz a figyelemfelkeltő és hatásos üzenetek eljuttatásához – erre várunk minél több pályaművet.

Most már hivatalos, az olvasás boldogabbá tesz Egy online kalkulátor segítségével ma már bárki kiszámolhatja, hány könyvet tudna egy évben elolvasni, ha nem lógna örökké a közösségi oldalakon. A kifogások ideje tehát lejárt, ráadásul egy friss amerikai kutatás bebizonyította, amit már eddig is sejteni lehetett: az olvasó emberek boldogabbnak érzik magukat. A Scribd megbízásából végzett kutatás keretein belül 2 ezer amerikait kérdeztek meg az olvasási szokásaikról - egyebek között arra voltak kíváncsiak, hogy okosabbnak érzik-e magukat, ha olvasnak, jobban érzik-e magukat tőle, vagy mit gondolnak az olvasásról a közösségi oldalak végigpörgetésével összehasonlítva. 

Rendezvénytrendek 2019: élményt a kollégáknak és az ügyfeleknek is Jön az ősz, indul a konferenciaszezon és bár még messzinek tűnik, egyre aktuálisabbá válnak az év végi rendezvények, karácsonyi ünnepségek, partyk. A terület szakemberei szerint a HR-eseknek érdemes időben ébredni, mert a népszerű helyszíneket már fél-egy (sőt akár kettő) évvel korábban is lefoglalják. A rendezvények tekintetében is változnak a trendek, egyre fontosabb az élmény, legyen szó akár munkavállalói vagy ügyfeleknek szervezett eseményről. Gasztronómiában a bisztró- és streetfood hódít, minőségi alapanyagokból, és egyre fontosabb a környezettudatosság is, amelyhez a szolgáltatók is alkalmazkodnak.

Október 10-ig várják a jelöléseket a Gábor Dénes-díjra Harmincegyedik alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára - közölte szerdán a Novofer Alapítvány. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjak odaítéléséről a Novofer Alapítvány kuratóriuma dönt. Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel kapcsolatos részletes tudnivalók letölthetőek az alábbi linken.

Tanulva lehet szót érteni szülővel, gyerekkel, főnökkel Lesz egy nap, amikor a résztvevők azt gyakorolják, hogyan tudják egymást odafigyelve meghallgatni a váratlan helyzetekben, hogyan lehet könnyebben dönteni, jobban kérdezni és válaszolni, rögtönözni, hogy könnyebben szót értsenek a szüleikkel, a gyerekeikkel, a szomszédjukkal, a főnökükkel. A Street Training egy napján (lehet, hogy) vadidegen emberek ülnek össze másfél órára a Városligetben, hogy ott közösen tanuljanak, amitől jobban tudnak majd például kommunikálni, vagy eredményesebben reagálnak a változásokra.

Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél Az MFB Pénzügyi Divíziójának vezetésével Kisgergely Kornélt bízta meg a bank, aki ezt megelőzően az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. vezérigazgatói feladatait látta el. A kockázati tőkealap-kezelő új vezetője Katona Bence, a társaság korábbi vezérigazgató-helyettese lett, míg a korábban az MFB-nél is dolgozó Mikesy Álmos a Hiventures vezérigazgató-helyetteseként dolgozik a továbbiakban.

A boltokat a nyugdíjasok segítik ki Egyre többször hallhatja a vásárló az eladóktól, hogy „nem tudom, én csak átmenetileg vagyok ennél a pultnál/osztályon”. A kiskereskedelemben a munkaerőhiány korábban kevésbé elterjedt módszereket követelhet a boltoktól. Nem véletlen – állítja a Blokkk.com –, hogy a Tesco is átalakította az áruházi dolgozók munkarendjét, amihez a szakszervezet is áldását adta, pedig korábban nem nagyon tetszettek neki az ilyen javaslatok. Most már náluk is mindenki mindent csinál.