ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/28: Transzformáció minden sarkon

Social Media – 2019 Humor, edukálás, érzelem 2019-ben a szórakoztatás, az edukálás és az érzelmekre hatás mesterhármasa hozza a legtöbb konverziót. A videók tarolnak, az influencerek gazdagodnak. A marketingesek kevesebb elérésre egyre többet költenek. Social Media – 2019. A Piac & Profit éves nagy konferenciája a profitot hozó trendekről. Budapest, 2019. szeptember 11. Találkozunk a Sugár Mozi nagy vetítővászna alatt. Program és regisztráció

 

TECHNOLOGY

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást! A diszruptív technológiák és a hozzájuk köthető új üzleti modellek az egész gyártói iparágat képesek megváltoztatni, de átformálják még a stabil alapokon nyugvó cégeket is, például a banki, biztosítási vagy kereskedelmi területeken. A digitális gyártási technológiák megléte kimozdította a helyéről a kutatás-fejlesztés, az ellátási értéklánc, az értékesítési és a szerviz folyamatait is.

Brazília elutasítja a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélyét Nem kér a G7-ek segítségéből, a brazil kormány elutasítja a gazdasági nagyhatalmak 20 millió dolláros gyorssegélyét az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek megfékezésére – közölte Onyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke. Lorenzoni kijelentette, hogy a pénzt inkább az európai erdőségek újratelepítésére kellene fordítani. Az AFP francia hírügynökség szerint a brazil elnöki hivatal megerősítette a gyorssegély elutasítását.

Magyar tudományos vállalkozások a nemzetközi piac küszöbén Tavaly összesen közel 18 milliárd dollárnyi (5310 milliárd forintnyi) magánbefektetés áramlott világszinten a tudományos technológiai, más szóval deep tech vállalkozásokba. A Hello Tomorrow nevű non-profit szervezet magyar deep tech vállalkozásokat is nemzetközi piacra segítene, Global Challenge nevű programjukra 2019. szeptember 13-ig lehet jelentkezni.

Online értékesítés nélkül ma már nehezen rúghatnak labdába a kiskereskedők Az online értékesítésnél fontos leszögezni: ez nem olyasmi, aminek a bevezetése vita tárgya lehet egy komoly kiskereskedőnél. Hiszen a fogyasztók elvárása megváltozott: kifejezetten igényt tartanak arra, hogy a termékeket bárhol megtudják vásárolni – mondta el a DigitalHungary.hu-nak Szomolányi Márk, az Auchan Retail Magyarország digitalizációért és internetes kereskedelemért felelős vezetője.

Üzenetküldőt fejleszt az Instagram Csevegőappot fejleszt a Facebook az Instagramhoz, így a Messenger és a WhatsApp mellett ez lehet a vállalkozás harmadik nagy kommunikációs platformja. A Threads néven futó projekt célja, hogy a felhasználók folyamatosan kapcsolatban tudjanak lenni a barátaikkal. Nagyon úgy tűnik, hogy a közösségi média piacát globálisan uraló Facebook újra nekifut a feltörekvő riválisnak tekinthető Snapchat megszorongatásának, amelynek hasonló az alapfunkciója. 2017-ben már indítottak erre egy belső kísérletet, Direct néven, ám azt a projektet elkaszálták.

Nemzetközi cég vásárolta be magát egy pécsi startupba Mindössze három éve vágott bele a különböző tanulási technológiák fejlesztésébe a pécsi Games for Business, az Edupro Group meglátta bennük a fantáziát. A tanulási folyamatok és technológiák vizsgálatával, illetve fejlesztésével foglalkozó csapat augusztus 22-tól a nemzetközi oktatási csoport, az Edupro Group részeként folytatja útját, miután előbbi többségi tulajdonosi részesedést szerzett a startupban.

Légy Te Magyarország legjobb CFO-ja, szombatig még pályázhatsz! Hamarosan kiderül, ki lesz az év vállalati pénzügyi vezetője Magyarországon. Szeptember 12-én, az ország legfontosabb pénzügyi vezetőit felvonultató Business and Finance konferencián kerül ugyanis átadásra a Portfolio és a Credit Management Group közös CFO of the year" díja. A jó pénzügyi teljesítményt felmutató hazai vállalatok vezetői közül a zsűri által idén a legfelkészültebbnek és legsikeresebbnek tartott gazdasági, pénzügyi igazgatót tüntetjük ki az eseményen. Rajta kívül a legjobbak pedig a CFO Master 2019 díjban részesülhetnek.

4 nap a telekommunikációs és kábeltévés piacért! Siófokon találkozik a kábeles szakma – az Internet Hungary előtt és alatt Egyre nehezebb megkülönböztetni a tévé-, internetet-, mobil- és kábelszolgáltatásokat: a cégek ma már szinte minden kommunikációs- és médiaszolgáltatást integráltan kínálnak az ügyfeleiknek. Ezzel a vállalatok között nem csak a verseny, de az együttműködési kényszer is erősödik. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) közgyűlését 2019. szeptember 29-30-án Siófokon a Hotel Azúrban rendezik meg.

Az Apple pénzt ad az amazonasi esőerdő megmentésére Az Apple-vezér Tim Cook közölte, hogy a cég jelentős összeget fog adományozni az amazonasi esőerdő védelmére. „Kétségbeejtő látni a lángokat és az esőerdő pusztulását, ami a világ egyik legfontosabb ökoszisztémája. Az Apple adományozni fog a biodiverzitás megőrzésére és az Amazonas létfontosságú erdeinek visszaállítására Latin-Amerikában” – írta tweetjében, de arról nem beszélt, hogy pontosan mekkora összeget szánnak a nemes célra.

Elhunyt az autógyártás legendája Elhunyt 82 éves korában Ferdinand Karl Piëch, a Volkswagen (VW) konszern volt vezetője, a német autógyártás jelentős személyisége. Piëch sokáig a wolfsburgi székhelyű vállalat patriarchájának számított. 1993-tól 2002-ig tartó igazgatótanácsi elnöksége alatt vált világkonszernné és a legnagyobb európai autóipari céggé a Volkswagen AG, amelyhez ma olyan márkák tartoznak, mint az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszongépjárművek. Ezt követően a felügyelőbizottság elnöki tisztségét látta el 2015-ig, amikor is a vállalatnál kialakult hatalmi harcok nyomán lemondott posztjáról.

 

HUMAN

A tökéletes alkalmazott nyomában – honnan ismerjük fel? A munkavállalók és a munkáltatók közös érdeke, hogy tisztában legyenek vele, mely tulajdonságok tesznek kiemelkedővé egy alkalmazottat. A dolgozók elismerést szeretnének, a munkáltatók pedig olyanokat keresnek, akik pótolhatatlannak bizonyulnak. Michael Gottlieb a Momentum Law Group vállalkozókat segítő ügyvédi iroda egyik alapítója. Nemrég a havi vezérigazgatói kerekasztal ülésen ezt a kérdést tette fel a csoportnak: „Milyen jelzőkkel írnád le az általad legjobbnak ítélt dolgozót?” A lista meglepő, de még poénnál is meglepőbb, hogy mennyire egyetértett benne a tizenkét vezérigazgatóból álló tanács.

Miért (nem) szeretjük a munkánkat? Mi az, ami nap mint nap hajt bennünket a munka világában? Pénz? Biztonság? A válasz érdekesebb, mint elsőre gondolnánk! Felnőtt korunkra a legtöbbünk munkával tölti napjai jó részét. Lehet ez egy állás egy multinál, egy hivatás, egy saját vállalkozás menedzselése vagy akár művészeti projekt kiteljesítése. Mindegyikben közös, hogy így vagy úgy, de munkaként tekintünk rá. Mindannyian elgondolkoztunk már azon, mi is motivál bennünket nap mint nap, hogy felkeljünk, dolgozzunk és a hétköznapi rutint végezzük. A pénz? Az egzisztenciális biztonság? Egy jó közösség?

Hányingeretek van az egyetemtől? Most legyünk drasztikusan őszinték! Sokan úgy verekedjük át magunkat az egyetemi éveinken, ahogyan egy elgázolt macska próbálja magát a földúton: félájult, félholt állapotban, nyávogva, mindenét fájlalva. A jó hír, hogy ezzel a problémával sem vagyunk egyedül. Rengetegen érzik azt az egyetemi éveik alatt, hogy elegük van a tanulásból, hogy még a munkaerőpiacra való kilépésük előtt kiégtek, sőt, hogy valójában halvány lila dunsztuk sincsen a jövőjükről. 

Drámai a magyar nyugdíjhelyzet: eddig sosem látott számok a szomorú valóságról Nem csak kevesen vannak, keveset is tesznek félre nyugdíjas éveikre a magyar fiatalok önkéntes pénztárakban - ez derül ki az MNB frissen publikált pénztári számaiból, amelyek között most új, korcsoportonkénti megoszlásban is bemutatja a jegybank, hogyan tesznek félre nyugdíjra a magyarok. Elkeserítőek a számok.  Az MNB új adatsorából viszont most azt is kiderült, mennyire drámai a helyzet a nyugdíjra való megtakarítások tekintetében a fiatalok körében.

Növeli az idősek életkedvét a virtuális valóság A Virtual Trip nevű projektbe bevont egyik nyugdíjas úgy foglalta össze a virtuális valósággal kapcsolatos tapasztalatait, hogy abban a pillanatban, amikor felteszi a virtuális valóság szemüveget, teljesen más személy lehet. A program célja az, hogy az idős emberek virtuális kirándulásokon vehessenek részt a természetben, a múzeumokban vagy a bevásárlóutcákban. A látogatások során mindig egy kísérő is ott van mellettük, így teljesen úgy érzik, hogy valóban az adott helyen vannak.

Egyre több a feketemunkás és a munkahelyi baleset Nem csökken, hanem nő a bejelentés nélkül foglalkoztatottak aránya, ahogy a munkabalesetek száma is. A munkaügyi hatóság az ország öt megyéjében minden nyár elején ellenőrzött cégnél talált valamilyen foglalkoztatással összefüggő jogi szabálytalanságot. A Pénzügyminisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti oldalára felkerült adatok szerint országosan a vállalkozások 82 százaléka trükközik, de legalábbis hanyag, amikor a dolgozók jogait kellene betartani.

Ezek az OKJ-s képzések előfeltételei Ha OKJ-s képzésen folytatnátok a tanulmányaitokat, van néhány szabály, amit feltétlenül tudnotok kell, mielőtt belevágnátok a képzésbe. Milyen előfeltétele van a szakképzéseknek és honnan tudhatjátok meg, mi vonatkozik rátok? Az OKJ-s képzéseknek 12 szintje van. Ezek közül vannak olyanok, amiket általános végzettséggel, csak érettségivel vagy diplomával lehet elkezdeni. A 21-es számú képzések befejezett iskolai végzettséget nem igényelnek, a 31-es, 32-es, 33-as, 34-es és 35-ös számmal kezdődő képzések előfeltétele pedig alapfokú iskolai végzettség.

Bíznak az idei fizetésemelésben a magyar fiatalok A fiatalok többsége, 54 százaléka kisebb mértékű, míg 19 százalékuk komolyabb béremelésre számít a következő egy évben – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A dolgozó fiatalok 49 százaléka szereti a munkáját, ugyanakkor 32 százalékról 22 százalékra csökkent azok aránya, akik előrelépési lehetőséget is látnak a jelenlegi munkahelyükön. Hasonlóan kevesen, mindössze 37 százalék érzi megbecsültnek magát, ennek ellenére csak minden ötödik fiatal menne külföldre dolgozni.

Az ügyfélszolgálat és a fogorvos Az emberek többsége elégedetlen és kiábrándult a cégek által nyújtott vásárlói élmények miatt, derül ki az Oracle legújabb kutatásából, amelyet Jeanne Bliss vásárlóiélmény-szakértő közreműködésével készítettek. A négy különböző generáció körében több mint 1100 fogyasztó megkérdezésével készültOne Size Doesn’t Fit All című felmérés szerint az emberek 43%-a elpártol azoktól a márkáktól, amelyek nem felelnek meg az elvárásaiknak, továbbá a márkákba vetett bizalom hiánya mellett egyre nehezebbé válik a vásárlói viselkedés befolyásolása.

Nagy dilemma - Az őszinteség, vagy a kedvesség visz előre a karrieredben? Mint nagyon sok más dolog a munkatársakkal való jó, vagy kevésbé jó kapcsolat is meghatározó része annak, hogy hogyan érzik magukat a dolgozók egy munkahelyen. Amikor wellbeingről és a legjobb munkahelyi környezet kialakításáról beszélünk, sokszor feledésbe merül az, hogy a személyes kapcsolatok gyakran jobban befolyásolják egy dolgozó elégedettségét, mint például az, hogy milyen az épület levegőztető rendszere. Éppen ezért nem mindegy, hogy mi magunk, illetve a kollégáink hogyan vélekednek az őszinteség és a kedvesség súlyáról az irodában.