ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/30: Nyitott iroda is lehet jó iroda

TECHNOLOGY

Kína a külföldi cégekre is bevezeti a dermesztő társadalmi pontrendszertVárhatóan a jövő évtől az állampolgárok mellett a náluk működő multik teljesítményét is osztályozni fogja Kína az alapján, hogy azok mennyiben tesznek eleget a helyi szabályozásoknak. Egyes esetekben a nyugati cégek jól is kijöhetnek a kreditezésből, de készülőben van egy céges fekete lista is, komoly büntetési lehetőségekkel, melyet a szakértők szerint Peking politikai fegyverként használhat majd fel a neki nem tetsző magatartású országok megregulázására.

A csehek is megadóztatják a digitális óriásokat A cseh kormány olyan jogi szabályozást kezdeményezett, amely reményei szerint 2020 közepén lépne hatályba. A javaslat 7 százalékos adót vetne ki bizonyos, sajátos digitális szolgáltatásokra, amelyek a következők: célzott reklám-kampányok egy digitális platformon vagy azok felhasználóinak képernyőin; olyan, sokrétű felületek működtetése, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók egymásra találjanak és kapcsolatba léphessenek egymással; a digitális felületeken folytatott felhasználói tevékenység alapján gyűjtött adatok értékesítése.

A Telegram elérhetővé teszi a kriptopénz kereskedést mind a 300 millió felhasználójának Hamarabb jön a karácsony a Telegram 300 millió felhasználójának – a várakozásoknak megfelelően még idén októberben indul a Button Wallet kriptokereskedő app a hálózatukon. A bitcoin aranyláza messzire jutott idén, a 2019 során tapasztalt eddigi 200%-os emelkedés több globális techcég érdeklődését keltette fel a kriptopénzek és a bitcoin iránt. Az árfolyam elérte a 10 ezer dollárt, a bitcoinbefektetők és -kereskedők pedig nyugtalanok, hogy a Facebook saját kriptopénze a szabályozók kereszttüzébe került. 

Nem tanultunk a Száhel tragédiájából – interjú az amazóniai tűzvészről Az erdőtüzek megelőzésének leghatékonyabb módja, ha az állam teszi a dolgát, és fellép az erdőirtásokkal szemben, mondta Gustavo Szilagyi brazil geográfus és vidékfejlesztési szakértő. Szerinte a mostani tűzvész új erőt adhat a környezetvédelmi mozgalomnak. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy nem tanultunk eleget a Száhel-övezet tragédiájából. Most az interjú második részét közöljük.

Az első orosz humanoid robot a világűrben Augusztus 22-én a Szojuz MS-14 fedélzetén, a kazahsztáni Bajkonurból Oroszország fellőtte a világűrbe Fedort, az ország első űrben ténykedő humanoid robotját. (Fedor a Final Experimental Demonstration Object Research rövidítése.) Az életnagyságú, 1 méter 80 centis, viszont 160 kiló tömegű ezüstszínű gép a Nemzetközi Űrállomásra ment, ahol tíz napot tölt el, asztronautáktól tanul, és beletanul, hogyan segítsen nekik. A tervek szerint szeptember 7-ig marad velük, az űrhajó akkor tér vissza.

90%-nál is több lehet a bitcoin valós dominanciája Másfél éves csúcson, 70%-on áll a bitcoin krip­to­piaci részesedése, szakértők szerint azonban a valós érték ennél jóval magasabb lehet. A bitcoin dominanciája – vagyis a bitcoinpiac értéke a teljes kriptopiachoz viszonyítva – egy jókora idei növekedés után újra 70% körül mozog – derül ki a CoinMarketCap és a hagyományos mérések adataiból. Ilyen magas arány 2017 márciusában volt utoljára.

Csak a marketing lehet az oka az eredménytelen értékesítésnek? Évek óta sütik rá a marketingesekre a bélyeget, hogy a marketing költések 50%-a ablakon kidobott pénz. Sokszor, mikor optimalizálni kell egy cégben, akkor pont a fenti „tévhit” miatt a marketing büdzsét vágják meg először. Pedig van olyan eset, nem is olyan ritkán, hogy minden marketingben alkalmazott technika és taktika teljesen megfelelő, csak éppen a termékkel van gond, vagy éppen fejleszteni való. Nem feltétlenül végzetesen, de mindenképpen úgy, hogy az negatív hatással legyen az értékesítési aktivitásra, és így a teljes kampány sikerére.

Nyomtatórobotok gyógyítják a környezetet Három dán vállalat (GXN Innovation, Dán AM HubMap Architects) közös kezdeményezése (Break the Grid) alapján autonóm szerelőrobot-csapat figyelheti az épített és a természetes környezetet, és javíthatják ki a károkat. Utóbbit 3D nyomtatással teszik, mert (a világban navigáló) mobil printerekről van szó. Furán néznek ki, de küllemük hozzájárul ahhoz, hogy földön, vízen vagy levegőben közlekednek. Az egyik csúszik-mászik, a másik úszik, a harmadik repül.

7 dolog, amit eddig rosszul gondoltál az okosotthonokkal kapcsolatban A lengyelek még tovább mentek egy lépéssel és okosotthon rendszerbe foglalták az automatizált folyamatokat. Bár az okosotthonok egyre elterjedtebbek, még mindig számtalan félreértés és tévhit lengi körbe az okosotthon témakörét. Minden alkalommal, amikor új technológiával találkozunk, mindig lesznek félreértések és egymásnak ellentmondó információk. Az itt bemutatott tévhitek és félreértések biztosan segítségére lesznek mindenkinek, aki okosotthon rendszerben gondolkodik. Nézzük a 7 legelterjedtebb tévhitet és cáfolatát.

Pörögtek a beruházások a második negyedévben A második negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházásoknak a tavalyi év egészét jellemző dinamikus bővülése - írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az MTI. A fejlesztések volumene 18,8 százalékkal haladta meg a múlt év időszakának szintjét, amikor 16,2 százalék volt az emelkedés. A beruházások összességében stabil 20 százalék körüli növekedési ütemet mutatnak: tavaly 19,2 százalékkal, az idei első negyedévben 20,1 százalékkal és az idei év első felében 19,3 százalékkal nőttek a beruházások éves összevetésben.

 

HUMAN

A kollaboráció gyilkosa a rosszul megtervezett iroda Az alkalmazottak munkavégzési szokásainak feltérképezése nélkül kialakított nyitott munkavégzési terek a produktivitás és az együttműködés gyilkosai lehetnek. A jó nyílt iroda a vállalat tevékenységen alapszik, ehhez pedig szükséges a HR-osztály támogatása, a felső vezetők stratégiai elképzelésének megismerése és a megfelelő technológia biztosítása.

Most már tényleg jön a fizetős Facebook? Persze a marketingesek erre a kérdésre rögtön vakarják a fejüket mondván mi az, hogy jön? Már régóta fizetős. De nézzük a konkrét sztorit! Az elmúlt években szinte havi rendszerességgel reppent fel a pletyka és a hoax azzal kapcsolatban, hogy jön a fizetős Facebook. Persze ez mind kamu volt, de Sheryl Sandberg a cég második embere tavaly elismerte, hogy gondolkodnak egy előfizetéses megoldáson is sok mindennel együtt, sőt Mark Zuckerberg is pedzegette már, hogy talán lesz fizetős verziója a Facebooknak.

Leállítja Hire szolgáltatását a Google Újabb Google termék bizonyult zsákutcának, a vállalat bejelentette, megszünteti Google Hire szolgáltatását, amellyel a vállalati ügyfelek a beérkező munkavállalói jelentkezéseket követhették. Noha a Google szerint a Hire "sikeres" volt, a cég az ügyfeleknek a leállás kapcsán kiküldött értesítőlevélben arról beszél, erőforrásait mégis inkább más Google Cloud termékekre fókuszálja - jó eséllyel tehát mégsem ütötte meg a szolgáltatás népszerűsége a cég által állított mércét.

12 óra munka egy héten bőven elég lenne - Bemondta a tutit a milliárdos Az Alibaba társalapítója szerint három nap egy héten, négy óra egy napon - ennyit elég is lenne dolgozniuk az embereknek egy héten, ha sikerülne kiaknázni a technológiai lehetőségeket és ezzel együtt az oktatási rendszert is megreformálnák - erről beszélt Jack Ma a Sanghajban megrendezett World Artificial Intelligence konferencián. Ma szerint a mesterséges intelligencia elterjedésével az embereknek több idejük lesz emberi létüket élvezni.

Minden feltétel adott, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat megkezdje működését Minden feltétel biztosított, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szeptember 1-től megkezdje működését - erről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt egy budapesti háttérbeszélgetésen. A politikus jelezte, hogy szeptemberben megtörténik a kutatóintézetek átvétele is. Azt mondta, hogy a kutatóintézetek vezetői az átalakításban a lehetőséget látják az eddiginél jobb működésre.

Munkavállalói jóllét: a személyes problémák is számítanak! A munkavállalói közérzet fogalma, illetve a jó közérzet megteremtését célzó kezdeményezések egyre inkább fókuszba kerülnek napjainkban, azonban még bőven van hova fejlődnünk e téren. A munkahelyi wellness programok sokszor ugyanis csak a felszínt kapargatják, pedig a dolgozóknak gyakran sokkal mélyebben húzódó problémák megoldásában lenne szükségük segítségre. Bokor Petrával az Emplify szakmai vezetőjével és dr. Szvetelszky Zsuzsa, vállalati kommunikációs szakértővel, szociálpszichológussal a munkavállalói támogató programok erejéről beszélgettünk, és az is kiderült, hogyan teremt egy egyszerű gesztus kölcsönös nyereséget mindkét fél számára.

A Telekom meghosszabbította a Fenntarthatósági sajtódíj-pályázat beadási határidejét A Telekom Fenntarthatósági sajtódíjára a korábbi határidőt meghosszabbítva, 2019. szeptember 2-ig lehet pályázni már megjelent cikkekkel, műsorokkal és digitális alkotásokkal. A díjra bármilyen 2018. augusztus 1. – 2019. július 31. között magyar nyelven megjelent alkotással lehet pályázni, amely azt mutatja be, hogy hogyan segítik elő a 21. század digitális megoldásai a fenntarthatóság témakörébe tartozó környezeti, gazdasági vagy társadalmi problémák és kihívások kezelését, megoldását. 

Rendesen kifosztják a szülőbankot a magyar fiatalok: elkeserítő a helyzet Bár a legtöbb szülő tudja, hogy egy idő után már nem szabadna finanszírozni a gyerek kiadásait, sok fiatal azonban felmenői segítsége nélkül nem tudna megélni. Jellemzően a felsőoktatási költségekre, lakásfelújításra, vagy a számlákra adnak pénzt a szülők - a fiatal felnőttek fele pedig nem gondolja, hogy valaha vissza kellene adnia az összeget.

Mit tehetnek a férfiak a nők jobb munkahelyi boldogulásáért? A nők munkahelyi előmenetelének támogatása nélkülözhetetlen a pénzügyi eredmények, a nemek közötti egyensúly és a sokszínűség javításának érdekében a munkahelyen és a vezetői csapatokban egyaránt. A Working Mother kutatóintézet adatai szerint azonban míg a férfiak 54 százaléka kapott részletes tanácsokat a karrierével kapcsolatban egy mentortól vagy egy szponzortól az elmúlt 24 hónapban, addig a nők csupán 39 százaléka részesült ilyen támogatásban.

Vidéken képzelik el nyugdíjas éveiket a magyar fiatalok Külföld helyett a magyar tájakról álmodozik az Y és a Z generáció többsége, ha a nyugdíjas éveikről van szó – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült, reprezentatív Pulzus kutatásból. Az 1997 után született korosztály többsége itthon töltené el az idősebb éveit. Ugyanakkor a generáció negyede számára vonzó a külföldi nyugdíjas évek képe is. Az idősebb Y generáció ennél kevésbé kalandvágyó, mindössze 12 százalékuk szeretne inkább külföldön élni. A Z generáció 64 százaléka kifejezetten Magyarországon szeretné az időskori éveit eltölteni, míg az Y generáció esetében ugyanez az arány már 80 százalék.