ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/11: A digitális kor elvárásaihoz igazodva

A lelkes juniorok különösen hasznosak lehetnek az év végi hónapokban A nagy nyári szabadságolások után szinte általános, hogy az éves célok elérésének érdekében a projektek száma növekszik. A csapatot kiegészítő munkaerő, illetve utánpótlás kinevelése kapcsán is egyre érdemesebb juniorokban gondolkodni, akiknek alkalmazása ráadásul igen költséghatékony formában is megvalósulhat. Az informatikai, mérnöki, gazdasági és adminisztratív területekre szakosodott Schönherz Iskolaszövetkezet évente több mint 4.000 juniort köt össze az ő munkájukat igénylő cégekkel. A megfelelő konstrukciókról itt érdemes tájékozódni.

 

TECHNOLOGY

SAP-tanácsadó céget vett a 4iG Új leányvállalattal és üzletággal bővül a 4iG. Az informatikai társaság a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jelentett be, hogy megvásárolta az Enterprise Group SAP tanácsadó cégét, a Veritas Consultingot. A vállalatfelvásárlással a 4iG az integrált vállalatirányítási rendszerek alkalmazásában fontos referenciákkal és tapasztalatokkal rendelkező üzletággal bővül, amely újabb hazai- és nemzetközi projektekben történő részvételekhez nyithat lehetőséget a vállalatcsoport számára.

Óriási bajban van a Google - 50 állam indít versenyügyi vizsgálatot vele szemben A Google, miután az elmúlt egy évtized után több ügyben is versenyügyi eljárások alapját képezte - és képezi jelenleg is - az EU-ban, hamarosan hazájában, az USA-ban is hasonló pereknek nézhet elébe. A hét elején ugyanis kiderült, hogy már 50-re nőtt azon tagállamok száma, amik eljárást sürgetnek a keresőóriással szemben különböző törvénysértések miatt. Legalábbis így tudja a Washington Post, aminek információi szerint egyetlen kivételével az USA összes államának és territóriumának főügyészei vizsgálatot kezdeményeztek a Google-lel szemben.

DJP – már 2030-ra tekintenek A digitalizáció már nem pusztán versenyképességi kérdés, hanem azon keresztül állami szuverenitási kérdéssé is vált. A Digitális Jólét Program 2030 éppen ezért az egész állam, a közigazgatás testtartását alakítja át a digitális kornak megfelelően – mondja Solymár Károly Balázs, az ITM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Digitális ugrásra készül a magyar bankszektor, íme a bankszövetség nagyszabású terve Digitalizációs javaslatcsomagot fogalmazott meg a magyar bankszektor, amelyben azok a legfontosabb kezdeményezések szerepelnek, amellyel a banki ügyintézés jórészt digitálissá, azaz papírmentessé válhat, és a lépések által hatékonyabban, olcsóbban bankolhatunk – tudtuk meg Becsei Andrástól, a magyar Bankszövetség elnökétől. Ehhez jogszabályi módosításokra és banki fejlesztésekre is szükség lesz.

A sokoldalú IP-videó A biztonságtechnikából indult hódító útjára az IP-alapú videó, és bár azt a területet is alaposan átalakította, újabban már teljesen más szegmensekben fejti ki felforgató hatását. Az Aspectis nemcsak követte ezeket az átalakulásokat, hanem aktívan alakította is – mondja Laczkó Gábor, a vállalat egyik alapítója és ügyvezető igazgatója.

Óriási pr-dobás lehetne, de egy csomó cég eltitkolja, hogy sikeresen zöldít A klímakrízis kellős közepén semmi sem érhetné meg jobban egy nagyvállalatnak annál, mint hogy kidobolja: környezetkímélőbb gyártási módra állt át. Legalábbis elsőre ezt gondolnánk, de a valóság egészen mást mutat. Egyre jobban elharapózik a cégek körében a titkos fenntarthatóság, amikor a színfalak mögött jelentősen csökkentik az ökológiai lábnyomukat, azonban erről mélyen hallgatnak. Ennek persze megint csak gazdasági okai vannak.

Erősíti jelenlétét régiónkban az ALSO 2019. július 1-jén az európai piac meghatározó ICT-szolgáltatója, az ALSO megvásárolta az ABC Data regionális IT-disztribútort, amely a kelet-európai régió számos országában rendelkezett érdekeltséggel. Így az ALSO most már Európában 22 országban van jelen, köztük 13 kelet-európaiban, amely régióra a vállalat stratégiai piacként tekint. Ezzel az akvizícióval az ABC Data magyar leányvállalata is az ALSO csoport része lett.

Távozik az Alibaba milliárdos vezetője a cég éléről A legnagyobb kínai internetes kiskereskedelmi vállalat, az Alibaba társalapító elnöke, Jack Ma kedden távozott a vállalat éléről. A cég arcaként ismert Jack Ma egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben, 54. születésnapján beszélt először visszavonulási terveiről, hogy jótékonysági és oktatási tevékenységére összpontosítsa erejét. A bejelentés hírére az Alibaba részvényeinek ára csaknem 4 százalékkal esett a New York-i tőzsdén, és csak két nappal később kapaszkodott vissza korábbi értékére, ami jól érzékelhető jele annak, hogy mennyire összeforrt Jack Ma személye az általa alapított vállalattal. 

5G: már nem csak ígéret Bár a technológia teljes körű szabványosítása még be sem fejeződött, az 5G mobilhálózatok kiépítése, a kereskedelmi szolgáltatások elindítása és a készülékek értékesítése már gőzerővel zajlik. A folyamat Magyarországon is elindult, itthon az év végén kezdődhet a szolgáltatás. Az 5G mobiltechnológia még az eddig vártnál is gyorsabban fog terjedni – állapította meg júniusban kiadott mobilitási jelentésében az Ericsson. 

200 milliárd feletti volt az idei első féléves e-kereskedelmi forgalom Az Árukereső.hu és a GKI Digital közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatássorozata alapján a tavalyi év első feléhez képest 16,4%-os növekedési ütemet mutatva, idén nettó 207,5 milliárd forint volt a hazai internetes kiskereskedelem féléves forgalma. Bár az eddigi évekhez hasonlóan ez is rekordösszegnek számít, a 16,4%-os bővülés pedig magasnak tűnhet, összességében elmondható, hogy a szektor egyre lassabban növekszik.

5G-hez épülő adatközpontok Az 5G hálózatok és az azokon futó alkalmazások működtetéséhez számos új, ráadásul újfajta adatközpontra lesz szükség. A gond csak az, hogy még senki nem biztos abban, milyenekre. Sokszorosára növekvő adatátviteli kapacitás, alig néhány ezredmásodpercre csökkenő késleltetés – két olyan tulajdonsága a mostanában kiépíteni kezdett 5G hálózatoknak, amelyek teljesen új alkalmazások és felhasználási módok megjelenését teszik lehetővé. Az ultra nagy felbontású videók, a VR- és AR-alkalmazások vagy az IoT-eszközök garmadája és az erre épülő új „live” alkalmazások azonban egyúttal azt is jelentik, hogy a mobilhálózati adatforgalom a jelenleginek a több százszorosa is lehet.

Összeszedtük, miért bukott meg a Bubi Nem véletlenül termel évről évre egyre nagyobb, legutóbb már százmillió forintnál is jóval vastagabb veszteséget a budapesti közbringa rendszer. A MOL Bubi pénzügyileg olyan mértékben fenntarthatatlan lett, hogy már a BKK is szabadulna tőle. Miközben egyre több dokkoló állomás és kerékpár van, a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat a 2013-ban vállalt kerékpárút fejlesztéseket sem hajtotta végre, nem hogy a bővülő rendszer igényeit figyelembe vette volna.

Bővül a fintech hazai szereplőinek együttműködése 2019 szeptemberétől a 4iG Nyrt.-t is tagjai közé választotta az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége, az EFISZ. A szövetség a hazánkban aktív, elektronikus fizetési szolgáltatást nyújtó társaságok érdekképviseletét látja el. Az EFISZ kiemelt céljai között szerepel, a készpénzkímélő elektronikus fizetési eszközök és a pénzügyi szektor digitalizációjához kapcsolódó szolgáltatások társadalmi elfogadottságának és elterjedésének támogatása.

Itt az MNB döntés: 12 hónapos halasztást kapott az erős ügyfél-hitelesítés bevezetése Az MNB egyeztetett az érintett piaci szereplőkkel – bankokkal, kártyatársaságokkal, szolgáltatókkal, és az e-kereskedők szövetségével – megfontolva, hogy a halasztás mérsékelni tudja-e a felmerülő kockázatokat, elkerülve azt, hogy a fizetési műveletek meghiúsuljanak az e-kereskedelemben és egyúttal negatív ügyféltapasztalatokat okozzanak. Az egyeztetés alapján az MNB úgy döntött, hogy 12 hónapos meghosszabbított átállási időszakot biztosít a hazai szereplők számára.

Felejtse el a GPS-t: már egymilliárd ember használja az új, EU-s navigációt Várhatóan ma éri el az egymilliárd főt a Galileo, az uniós műholdas navigációs rendszer mobiltelefonos felhasználóinak tábora. Problémák ugyan időnként még akadnak, de a rendszer egyre pontosabban teszi a dolgát. Lassan három éve már, hogy új taggal bővült a Global Satellite Navigation Systemnek (GNSS) nevezett, a világ navigációs szolgáltatásait összefogó hálózat. A csillagász után Galileo néven is illetett európai rendszer a harmadik nagy globális helymeghatározási mód az Egyesült Államok hadserege által felügyelt GPS és az orosz GLONASS után.


Inside ITB 2019 – Szakmapolitikai kerekasztal-beszélgetés A hazai informatikai és távközlési cégek első számú vezetői első kézből kaphattak információkat a szektort érintő szakmapolitikai kérdésekről, fejlesztésekről.

 

HUMAN

Top 25 – 16. helyezett: Mindent tud a pénzügyi szoftverfejlesztésről Üzletember, jogász, befektető-mentor, kozmopolita, multifunkciós menedzser, a startup-szcéna rajongója és egyik legismertebb arca – hosszan lehetne még folytatni a sort. Céltudatos és kitartó, aki nemcsak szakmai, de a sajtó körében is népszerű. Kaméleonként képes alkalmazkodni az üzleti élet aktuális trendjeihez, és ha lehetőséget lát valamiben, nem tétlenkedik a következő lépéssel. Olyan cégnevek fémjelzik eddigi pályafutását, mint az IND Group, a Misys, a Finastra vagy a Codecool.

3x5 tipp az érzelmileg intelligens vállalati kultúráért Mutogathatunk az Y-generációra, de a mai cégvezetők jobban teszik, ha elfogadják: meg kell változtatni a vállalatvezetési stratégiákat! - vallja Kósa Erika, a Kósa Erika Akadémia és az EQ Sexy mozgalom alapítója. Az üzletasszony szerint időszerűvé vált, hogy cégünk sikere érdekében újra átgondoljuk vállalati kultúránkat, és a berögződött modelleken változtassunk. Mindennek kulcsa pedig tetteink tudatosítása és az érzelmi intelligencia. A vállalati kultúrát alapvetően a gazdasági és társadalmi környezet befolyásolja.

Top 25 – 17. helyezett: Lendületet adott a programozni vágyó anyukáknak is Ha programozó-képzésről esik szó, biztosan felmerül a neve. Pedig nem programozó. Kifogyhatatlan energiával képes megvalósítani azt a célt, amit nem is olyan rég tűzött ki maga elé: azt, hogy cégével olyan oktatási teret hozzon létre, ami választ ad a munkaerőpiac aktuális igényeire. Baráth Barbarát joggal mondhatjuk a Green Fox Academy arcának, népszerű előadója konferenciáknak, kerekasztal-beszélgetéseknek. Irányításával tavaly szeptemberben elindult a kisgyermekes anyukáknak szóló részidős képzésük (amellyel tavaly Behaviour Awardot nyertek), és már a következő osztály indulását készítik elő.

Uralhatja az ember a radikális technológiákat? A negyedik ipari forradalom nem a „hogyant”, hanem a „kit”, tehát magát az embert változtatta meg, s lényeges kérdés, hogy az emberiség miképpen él a radikális technológiák adta lehetőségekkel. Ez az első olyan korszak a történelemben, ahol a technológia lehetővé teszi, hogy a biológiai, a fizikai és a digitális rendszereket összeolvasszunk. Frankó Csuba Dea jövőkutató szerint a tudatosság, az egyéni felelősség és az alapvető emberi értékek megőrzése jelenti a kulcsot egy élhető világhoz. A Spark Institue vezetője a technológiai fejlődés kapcsán optimista, ugyanakkor több, a folyamattal járó veszélyre is felhívta a figyelmünket.

Top 25 – 18. helyezett: Az IoT és az MI bűvkörébe került Ha valaki erős networkingben, akkor az ő. Tudja, hogyan kell kapcsolati hálót építeni, de azt is, hogyan lehet üzleti klubot tartani kkv-knak. Az Alphasonic tulajdonosának és ügyvezető igazgatójának életében nemrég komoly változás történt: férjével és egyben cégalapító partnerével együtt úgy döntöttek, belevágnak a külföldi terjeszkedésbe. Éppen egy évvel ezelőtt hozták létre az Allion Europe vegyesvállalatot, amely a világ egyik vezető, mérnöki szolgáltatásokat nyújtó laborjának európai képviselete, és melynek kereskedelmi igazgatója Dimitrova Dessislava lett.

Kamerán innen és túl A sikeres magyar nő egyik prototípusa, aki mindig jókor és jól váltott szakmát, életet. Voltak periódusai, amikor egyáltalán nem érezte magát sikeresnek, miközben a külvilág ünnepelte. Talán fegyelmezettsége áll sikerességének hátterében, vagy a lényéből áradó furcsa vibrálás, amellyel nemtől függetlenül hatást gyakorol az emberre. Pataki Ági nem megtalálta, hanem felépítette önmagát.

Top 25 – 19. helyezett: Innovációs platformot teremt a kkv-knak Az elmúlt egy évben szinte minden az innovációról, a digitalizációról és a mesterséges intelligenciáról szólt, Ritter Marianna életében is. Ügyvéd és üzletasszony, aki másodízben került top 25-ös listánkra – 2015-ben a top 10-ben találkozhattunk vele. Izgalmas projektet irányított: a Tungsrammal közös együttműködésének gyümölcse egy olyan platform létrehozása, amely megadja mindazt a tudást, eszközt és segítséget a hazai kis- és középvállalkozások számára, ami ahhoz kell, hogy a digitalizáció és az innováció ne csak a nagyvállalatok kiváltsága legyen.

Amit játszunk, orosz rulett – hálózatkutató biológus vág rendet a klímavitában Vissza fogjuk még sírni a középkori pestisjárványokat: az emberiség az elmúlt évtizedekben mást sem tett, mint megágyazott az új vírusoknak és más kórokozóknak – mondja Jordán Ferenc. A hálózatkutató biológus szerint fogalmunk sincs, hogy a külön-külön mindig kimagyarázható emberi természetpusztítások összességében mikor borítják a bolygó rendszerét. Hogyan pusztulunk majd ki? Miért nem az számít, mennyi oxigént termel az őserdő? Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetét vezető tudós rendet vág a klímavitában.

Top 25 – 20. helyezett: Mindene a digitalizáció és az edukáció Mindent megtesz annak érdekében, hogy az informatika legyen a legnépszerűbb szakma a hazai munkaerőpiacon. Karizmatikus vezető, aki nagy energiákat mozgat meg a digitális oktatásért – a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnökeként például vezetője lett az Alba Innovár programnak. Ötödik alkalommal szerepel toplistánkon Laufer Tamás, aki kilenc éve vezeti maximális elkötelezettséggel az IVSZ-t. Neve gyakorlatilag már összeforrt a szakmai szövetséggel – az idén májusban megtartott éves közgyűlésen pedig újra elnöknek választották, így sorozatban negyedik elnöki ciklusát kezdhette meg.

A youtuberek pénztárcája érezheti meg a gigabírságot, amit a Google kapott Nagy pénzeket zsebelnek be azok a tartalomgyártók, akik gyerekeknek szóló vlogokat és műsorokat készítenek a Youtube-ra – az amerikai szülők 81 százaléka engedi, hogy a gyereke a videómegosztón lógjon. A tartalomgyárosok fő bevételi forrása a videók előtt, közben és után bevágott reklámokból származik, de januártól szigorodnak a felhasználási feltételek, melyek komoly bevételkiesést okozhatnak a készítőknek.