ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/20: Az álláskeresés fekete lyuka

TECHNOLOGY

Ezek a legjobban bekamerázott városok Európában – Budapest a hetedik helyen London az első, Budapest a hetedik helyen áll az európai városokat vizsgáló összehasonlításban. Mutatjuk, hogy hol és mennyi kamera jut ezer lakosra a legújabb statisztikák szerint. A brit fogyasztóvédelmi oldal, a Comparitech felméréséből az is kiderül, hogy: a nemzetközi listát tekintve a tíz legjobban megfigyelt város közül nyolc Kínában található, az előrejelzések szerint Kínában 2022-re két emberre egy megfigyelő kamera fog jutni, szintén Kínában a kamerák száma 200 millióról 2020-ra 626 millióra emelkedhet.

Nyomtatószál újrahasznosított cellulózból Rengeteg nyomtatóanyag létezik, óriási a nyomtatószál (filament) választék. Sok viszont úgy jobb, ha megerősítik, nem véletlenül egyre népszerűbbek a kompozitok, legyenek azok réz- vagy más fém-, polimer- vagy szénalapúak stb. Sőt, fa- vagy parafa-alternatívák is léteznek már. Az amerikai hadsereg és több egyetem kutatói szerint nemcsak a kompozitokban, hanem újrahasznosított anyagokban is komoly potenciál rejlik. 

Jegyet vettünk a mesterséges intelligencia-vonatra, de nem értjük az algoritmusokat Egyes mesterséges intelligenciák feladataikat tanulásukból egyáltalán nem következő eredménnyel zárják. A fejlesztők sem értik mindig, hogyan jutottak el A-tól B-ig, mi játszódik le a „fekete doboz” belsejében. Ötven éve egy Magyarország méretű számítógép sem lett volna elég arra, amit ma pirinyó chipek elvégeznek. A hardverkapacitás és a rendelkezésre álló, feldolgozható adatmennyiség drasztikus növekedésével exponenciálisan nő a gépi intelligencia és az azokat megalapozó algoritmusok teljesítménye is. 

Komoly vita alakult ki a kínai techóriások és az állam közt Állítólag kérésre sem hajlandó átadni az Alibaba és a Tencent, Kína két legnagyobb pénzügyi techcége Pekingnek azokat az adatokat, amelyeket azokról az ügyfelekről gyűjtöttek, akik hitelt igényeltek alkalmazásaikon keresztül – írja a Financial Times. Ezek a cégek és az állam eddig jó viszonyt képeztek egymással, a techcégek valószínűleg amiatt orroltak meg, hogy hirtelen elvesztették adósminősítési engedélyüket.

Bepereli Edward Snowden ex-hírszerzőt könyve miatt az amerikai igazságügyi minisztérium Az amerikai igazságügyi minisztérium bepereli Edward Snowdent, amiért a napokban boltokba került Rendszerhiba című könyvét a megjelenése előtt nem mutatta be az amerikai hírszerzésnek. A vád az ellene, hogy megszegte a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) kötött korábbi titoktartási szerződését.

Automatikus elemzést vet be a Tableau A következő frissítéssel ingyenesen megérkezik Tableau-ba az Explain Data funkció, hogy az adatelemzésben kevésbé járta döntéshozókat segítse a vizualizációk értelmezésében. Érdekes újdonságot hozott a népszerű vizualizációs elemzőprogram, a Tableau őszi (2019.3-as) frissítése, az Explain Data funkció mesterséges intelligenciát használ a felhasználók adatainak elemzéséhez. A megoldásra a vállalat egy finoman hangolt statisztikai motort dolgozott ki korábbi mintázatok tesztelése és lehetséges magyarázatai alapján. 

Az ír kormánynak nagyon nem kell az Apple pénze Az Európai Unió Bíróságának épületében tárgyalnak egymással az Apple és az Európai Unió képviselői. Az ügy előzménye, hogy az EU 2016 augusztus végén közölte, hogy a következtetése alapján Írország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek, amelynek összege a 13 milliárd eurót is elérhette. Az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok szerint ez jogellenes volt, mivel így az Apple más vállalkozásoknál lényegesen kevesebb adót fizetett. Írországnak vissza kell(ene) fizettetnie a jogellenes támogatást, amit nem nagyon akar megtenni, mivel jóval kevésbé csábító befektetési célponttá válna.

A tévéket is videochatelésre fogná be a Facebook A közösségi óriás összesen három új terméket jelentett be, ezek a Portal, a Portal Mini és a Portal TV. Míg első két modell a hagyományos okoskijelzős irányvonalat viszi tovább új formatervbe öltöztetve, addig a Portal TV a nappalikban már egyébként is ott lévő televíziókból hivatott okoskijelzőt faragni. A hosszúkás eszköz leginkább az Xbox konzoloktól ismert Kinect érzékelőkre emlékeztet, tartalmaz egy 12,5 megapixeles, 120 fokos látómezővel rendelkező kamerát, illetve egy nyolc szenzorból álló mikrofonrendszert, és HDMI-n keresztül kapcsolódik a tévékhez.

Végtelen háború következik - egyre többen hisznek benne Nem zárul le a kereskedelmi háború az Amerikai Egyesült Államok és Kína között ebben az elnöki ciklusban, sőt lehet, hogy örökké tart és ez lesz ezentúl a világ természetes állapota. Ebben hisz az amerikai befektetési alapkezelők többsége a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint, amelyben 235, összesen 683 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember mondta el véleményét. A megkérdezettek 38 százaléka gondolta úgy, hogy a kereskedelmi háború számít mostantól a nemzetközi gazdaság kapcsolatokat meghatározó új rendszernek, s az sosem ér majd véget.

Rekordgyors a Huawei gépi tanulásos klasztere A kínai vállalat állítja, az Atlas 900-ra keresztelt megoldás felülmúlja a közvetlen konkurensek teljesítményét, amely egyben rekordot is jelent a jelenlegi piacon. A Huawei klaszterének érdekesség, hogy nem csak az építőkockákat jelentő szerverek, de az azokban található gyorsítók is házon belül készültek. A vállalat további bejelentése szerint a Atlas 900 rendkívül magas számítási kapacitása a felhőben is elérhető lesz a Huawei Cloud EI Cluster szolgáltatással.

 

HUMAN

Gyurós Tibor-díj 2019: idén ők voltak a legjobbak A szakmai zsűri idén az év menedzsere, a digitális oktatás nagykövete, az év digitalizációs projektje, illetve az év innovációja díjak odaítéléséről döntött. Ebben az évben 21. alkalommal történt meg a díjak átadása, amelyre ünnepélyes keretek között, a MENTA konferencián került sor Sárváron. A 2019-es Gyurós Tibor-díj győztesei: Az év menedzsere: Birmacher Barnabás (Bitrise, CEO); a digitális oktatás nagykövete: Sisák Zoltán (HTTP Alapítvány, kuratóriumi elnök); az év digitalizációs projektje: rövid lejáratú termékeket automatikusan diszponáló MI-rendszer, Lidl Magyarország; az év innovációja: WIWE mobil EKG, Sanatmetal.

Tesztekkel hitelesíti a LinkedIn a felhasználók készségeit Ingyenesen kitölthető, egyelőre viszont csak angol nyelven elérhető tesztekkel újított a LinkedIn, amelyek a felhasználók készségeit hivatottak bizonyítani a munkaadók felé. A Skills Assessments megoldáson keresztül 75 készséggel kapcsolatban találhatnak az álláskeresők feleletválasztós teszteket, többek közt különböző programozói nyelvekkel, Adobe Photoshoppal vagy természetesen Office termékekkel kapcsolatban. 

Adjunk visszajelzést a sikertelen pályázóknak is! Noha hazánkban a visszajelzés kultúrája nem fejlett, érdemes a sikertelenül pályázóknak is őszinte, építő jellegű visszacsatolást adni az elutasítás okáról, mert ez hosszú távon erősíti a vállalati márkaépítést. A legtöbb jelöltben még a visszautasítás ténye is pozitívan csapódik le, ha az okokat építő jelleggel ismertetik számára.

Amire ügyelni kell a munkaviszony megszüntetésekor A munkaerőhiányra tekintettel az alkalmazottak egyre könnyebben váltanak munkahelyet, gyakran a felmondási időt sem dolgozzák le. A munkáltatók sokkal elnézőbbek, hiszen tisztában vannak azzal, hogy megfelelő munkaerőt sokszor tetemes idő alatt sem lehet találni. Amennyiben bármelyik fél a munkaviszony megszüntetése mellett döntene, bizonyos alapvetéseket feltétlenül érdemes tudni.

Tíz jel arra, hogy mérgező a vállalati kultúra Csökkenő hatékonyság, növekvő fluktuáció, gyengülő munkáltatói márka – számos negatív következménye lehet annak, ha nem megfelelő a szervezeti kultúra egy vállalatnál, ezért kulcsfontosságú, hogy mielőbb észrevegyék a vezetők a figyelmeztető jeleket. A probléma beazonosítását követheti a helyzet kezelése, ami stratégiai gondolkodást, sok-sok türelmet és folyamatos utólagos értékelést igényel.

Magyar tervező rúgja be a luxusvilág kapuját - jön a töltőtollak Teslája Miskolcról indulva előbb a világ két, talán leginkább irigyelt, az elegáns luxussal azonosított tollkészítő cégét lepte meg az ötleteivel, majd saját márka építésébe kezdett. Tervező vagyok, akinek a munkája annak bizonyítása, hogy a toll nem csupán egy írásra alkalmas tárgy, hanem a kultúraközvetítés olyan kifejezőeszköze, amit nem érdemes veszni hagyni" - ezzel a definícióval indul a beszélgetés Megyeri Gáborral, az Etelburg ügyvezető tervezőjével. A szakember számára a toll elnyűhetetlen kommunikációs eszköz, ami egyben kiváló kommunikációs felület is".

Már hazánkban is tervezik a jövő digitális előadótermeit A felsőoktatás új típusú, digitális rendszere jön létre az AV-Control Kft. kutatás-fejlesztési projektjének köszönhetően, amely egységesíti és tudományosan validálja a világszerte használt különféle megoldásokat. Élményszerűbb, interaktívabb tanulást, valamint a tananyag hatékonyabb elsajátítását teszi lehetővé a hallgatók számára az az új típusú digitális felsőoktatási rendszer, amelyet az AV-Control Kft. alakít ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló programban.

Nagyvállalatoknál dolgozna a fiatalok többsége Bár továbbra is stabilan emelkedő trendet mutat az egyetemisták vállalkozási hajlandósága az ezt kétévente vizsgáló nemzetközi kutatás eredményei szerint, a többség még mindig nagyvállalati alkalmazottként képzeli el a jövőjét. Mi növelheti a vállalkozási vágyat? Úgy néz ki, többek között a vállalkozó egyetemek - írja sajtóközleményében a BGE. A fiatalok, és különösen az egyetemisták vállalkozási hajlandósága alapvető fontosságú gazdasági és társadalmi hatású ügy. 

Gyászol a csapat A gyászhelyzetekben érvényesül igazán, hogy emberekkel bánni a cégen belül egy külön szakma, amit kritikus minden cég üzletmenetére nézve is – amíg a cégben emberek dolgoznak… Amikor egy tragikus és/vagy váratlan sokk merül fel a munkahelyi csapatban, a HR-es legfontosabb kérdése, hogy vajon bíznak-e annyira a benne, hogy ő ilyenkor a megfelelő lépéseket megtehesse, vagy teljes elutasítással találja szembe magát? Egyáltalán, mik lesznek a megfelelő lépések?

Ennyit kell fizetnie annak, aki már nem tanul, de még nem dolgozik Ha szeptembertől nem tanultatok tovább és még munkát sem találtatok, december közepétől saját zsebből kell fizetnetek az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t. Mutatjuk a részleteket. Kiknek kell fizetni? Azoknak, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonyuk, és még munkát sem találtak. Fontos, hogy a majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de diplomát még nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Százezernyi magyar vállal részmunkaidős állást: 6 ok, miért teszik Az Európai Unióban a legtöbb részmunkaidős dolgozó azért vállal munkát ebben a formában, mert egyszerűen nem talál teljes munkaidős állást. Sokan vannak persze azok is, akik azért kényszerülnek" ebbe a foglalkoztatási formába, mert gyereket nevelnek vagy munkaképtelen felnőttet gondoznak. Magyarországon azonban EU-átlag alatti azon részmunkaidős alkalmazottak aránya, akik azért dolgoznak így, mert mást nem találnak.