ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/24: Amikor egy jó módszertan tévútra megy

TECHNOLOGY

Palkovics miniszter szerint nem a foci a legdinamikusabban növekvő sportág Palkovics László szerint az e-sport a legdinamikusabban fejlődő sportággá nőtte ki magát, az 5G-s hálózatok megjelenésével pedig a lehetőségek határtalanok a további előrelépésre. Az innovációs és technológiai miniszter ezt a Hungexpón megrendezett második V4 Future Sports Festival pénzdíjas e-sport bajnokság 300 ezer eurós összdíjazású játéka, a Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) döntője előtt mondta el.

Magyar szoftver figyeli, hány gyerek mos kezet Ázsiában A vezető hazai big data cég, a Starschema intelligens adatelemző rendszerét használja a seattle-i székhelyű Splash, amely világszerte közel félmillió, mélyszegénységben élő gyermek számára biztosít tiszta ivóvizet és tisztálkodási lehetőséget. A 2007-ben alapított Splash jelenleg Ázsia és Afrika 8 országában, 1800 helyszínen közel félmillió gyermeknek szolgáltat tiszta ivóvizet és biztosít infrastruktúrát a tisztálkodáshoz. 

A dízelbotrány óta nem látott katasztrófa fenyeget - Ebbe tényleg beleroppanhat az autógyártás A kötelező körök megfutása után véget ért a Frankfurti Autószalon, amely már csak árnyéka volt régi önmagának. A botrányoktól hangos esemény arra viszont tökéletesen alkalmas volt, hogy rávilágítson: az autógyártók a korábbi évek igyekezete ellenére sem állnak készen arra, hogy nagyobb áldozatok nélkül megfeleljenek a szigorú károsanyag-kibocsátási előírásoknak. Az előttük álló nehéz időszakban a problémáikat ráadásul súlyosan tetézheti, hogy a környezetvédő szervezetek a legérzékenyebb pontjukat, az SUV-szegmenst támadják.

A kapitalizmus mítosza, a verseny halála A piaci fundamentalisták pontosan tudják, hogy olyan kapitalizmust mentegetnek, melyben saját elveikkel szemben már alig van verseny. A létező kapitalizmust monopóliumok és oligopóliumok által megvásárolt állam jellemzi. A piaci fundamentalisták ezért nem őszinték, és valójában osztályprivilégiumaikat védelmezik. A piaci fundamentalisták egyik leggyakoribb érve a kapitalizmus mellett, hogy az meritokratikus, azaz érdemelvű. Ezt azzal támasztják alá, hogy a kapitalizmust az intenzív verseny jellemzi, amely rákényszeríti a cégeket a teljesítményre. 

GKI: Borúlátóbbak a hazai cégek, de a fogyasztók optimisták Szeptemberben a GKI konjunktúraindexe két és fél éve nem látott szintre esett, ezen belül az üzleti várakozások három éves mélypontjukra zuhantak, a fogyasztói várakozások viszont kissé javultak, utoljára 2002 nyarán voltak ennél kedvezőbbek. A GKI Gazdaságkutató által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti bizalmi index szeptemberi esése jelentős - igaz, az átmenetileg megemelkedett augusztusihoz képest -, egyetlen hónap alatt több mint tíz éve nem következett be ekkora romlás.

Mesterséges intelligencia az ügyfélszolgálaton – a legnagyobb 2019-es újdonságok: chatbotok, gépi tanulás és társai Minden ügyfélszolgálat egyik fő célkitűzése annak biztosítása, hogy minden ügyfélhívás nagyszerű ügyfélélményt és pozitív üzleti kimenetelt eredményezzen. Az idei év ügyfélszolgálati megatrendje szerint az automatizálás és a mesterséges intelligencia döntő hatással bír nem csak a hatékonyabb működésre, hanem az ügyfélélményre is.

Huawei - van esély Android alkalmazások nélkül? A napokban mutatta be két új csúcstelefonját a Huawei. A Mate 30 és 30 Pro egyaránt erős hardverrel rendelkezik, de az első olyan készülékek a kínai konszern kínálatában, amelyekre nem kerültek fel a Google androidos alkalmazásai. Az új modelleken az Android 10 lesz megtalálható, az EMUI 10 felület kíséretében, viszont a Google Play Services támogatása nem elérhető. A bemutató kiválóan jellemezte a jelenlegi helyzetet, amellyel nem csupán a Huawei vezetőinek, hanem a felhasználóknak is meg kell birkózniuk. A gyártó még mindig keresi a megfelelő stratégiát az amerikai szankciók kezelésére.

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban Az ABB megkezdte új robotikai gyártó- és kutatólétesítményének építését Kínában, a világ legnagyobb robotikai piacán. A 150 millió amerikai dollár (1,1 milliárd RMB) összköltségű beruházás keretében épülő gyáregységet várhatóan 2021-ben nyitják meg. A Sanghaj közelében, Kangqiao-ban épülő 67 000 m2 területű új gyárban a legkorszerűbb gyártási folyamatokat alkalmazzák majd, beleértve a gépi tanulást, valamint a digitális és kollaboratív technikákon alapuló megoldásokat is. A robotikaiparban ez lesz a világ legmodernebb, legnagyobb mértékben automatizált gyára - egy olyan központ, ahol robotok gyártják a robotokat.

Több tízezer appot függesztett fel platformján a Facebook Nagyban folyik a cég tavaly indult vizsgálata, egyes alkalmazások végleges tiltást is kaptak - kérdéses azonban, hogy ez elég lesz-e a felhasználói bizalom visszaállítására a sorozatos biztonsági botrányok után. Elárult néhány fontos részletet jelenleg is folyamatban lévő, App Developer Investigation néven futó vizsgálata kapcsán a Facebook, miközben gőzerővel igyekszik helyreállítani a hírnevét sorozatosan napvilágra kerülő biztonsági botrányai után. 

A világ leggazdagabb embere pörgetheti fel az elektromos kisteherautós startupot Több milliárd dollár értékben rendel elektromos kisteherautókat egy amerikai startuptól az Amazon. Szám szerint 100 ezer kisteherautóról van szó, maga Jeff Bezos, az Amazon feje, a világ leggazdagabb embere beszélt erről Washingtonban, a szerencsés beszállító pedig nem más, mint a michigani Rivian. Egy startup, amely a becslések szerint egy 4 milliárd dollárra rúgó rendeléssel néz szembe. Bezosék persze nemcsak azzal támogatják a vállalatot, hogy vesznek tőlük egy csomó autót: a cégvezér bevallása szerint összesen 440 millió dollárt fektettek a cégbe.

 

HUMAN

Hatékony-e az agilis cég? Az agilitás ma már szinte alapkészség és tulajdonképpen elvárás a piacon. A versenyképesség megtartásához számos szektorban elengedhetetlen szemléletmód, eszközrendszer. Mondhatnánk azt is, hogy a startupok DNS-e, és egyben kulcs a digitalizáció hatékony folyamatához is. De vajon mennyire hatékony?

Kevesebb lenne a zaklatás és az internetfüggőség, ha a szülők többet beszélgetnének a gyerekeikkel A „technopánik” az új digitális technológiák kapcsán is megjelent, ráadásul részben jogos is, hiszen igen nagy az addikció veszélye. A számítógépes játékok vagy alkalmazások készítői ugyanis a neuropszichológiai ismeretekre építve úgy rakták ezeket össze, hogy a legalapvetőbb emberi vágyakat elégítsék ki, erősítsék meg. Az újdonság, a kapcsolódás, az információszerzés vagy a kiszámíthatatlanság varázsa pedig emeli az agyban a „jutalomhormon”, a dopamin szintjét, ezért is olyan nehéz megtartani ezektől az alkalmazásoktól a távolságot.

Kiáltvány az agilis módszertani zaklatás ellen Mostanában egyre többen tapasztalhatjuk a munkahelyi zaklatás újszerű formáját, az úgynevezett „scrum bullying”-ot. A munkahelyi zaklatás nem új keletű jelenség, és valószínűleg egyáltalán nem az agilitás jut az embernek elsőként eszébe róla. Pedig a scrum bullying ennek egy új válfaja, amit agilis szervezetek építésénél alkalmaznak igen nagy hatékonysággal.

A felnőtté válás szakaszai: generációs ábécé helyett mérföldkövek A felnőttség felé vezető út mindig is rögös volt a fiatalok számára. Ám az Y és a Z generáció nem úgy válik felnőtté, mint a korábbi nemzedékek. Életútunk a XX. század második felére szétzilálódott. A fiatalkor hamarabb kezdődik és tovább tart, a tanulás és a munka sokszor összeér, nem egy életre választunk párt magunknak, és később válunk függetlenné a szüleinktől. Ma már nincs egyetlen konkrét belépési pont, amelyen átlépve egyszer csak a felnőttek világában találjuk magunkat.

Új kihívással várja a hallgatókat az ÜzletRace 3.0 Vállalkozói szimulációban próbálhatják ki magukat a felsőfokú hallgatók az OTP Business harmadik ÜzletRace versenyén, amely közel 2 millió forintos összdíjazással várja a jelentkező csapatokat. A versenyben a hallgatók nemcsak cégvezetői tehetségüket tehetik próbára, de a döntőben hasznos kapcsolatokat is építhetnek.  A verseny célja ismét az, hogy kreatív megoldásokra sarkallja a diákokat, ám ezúttal nemcsak a bankszektor terepén, ugyanis az idei verseny a frissen indult vállalkozások világába vezeti a jelentkezőket, ahol sok esetben nélkülözhetetlen egy professzionális pénzügyi partner.

Új csodafegyver a munkaerőpiacon: mutatjuk, mi kell a magyar irodistáknak Az irodák kialakítása korábban leginkább a menedzsment elvárásai mentén zajlott, ezért a többségük egy gyárra hasonlított, ahol szellemi munka folyik. Először a dizájn terén történtek látványos változások az, mára pedig egyértelműen a dolgozók igényei, kényelme, egészsége és persze hatékonysága került a középpontba. Az elmúlt években hazánkban is óriási fejlődésen ment keresztül az irodakultúra, de milyen helyen dolgoznak a legszívesebben és a leghatékonyabban a magyar munkavállalók?

A tartós gazdasági fejlődéshez a tudásba kell befektetni Csath Magdolna közgazdász szerint a gazdasági fejlődés hosszútávú fenntartásához Magyarországnak a képzésbe, a tudásba kell befektetnie. Magyarországon a gazdaság teljesítménye az elmúlt 3-5 évben évről évre javult, a tartós fejlődés fenntartásához azonban nem elég, ha a Magyarországon működő cégek csúcstechnológiás termékeket gyártanak, mert ez csak a cégek fejlettségét mutatja.

Így változik az adózás jövőre Harmadával csökken 2022-ig az adók száma, jövőre négy adófajtával lesz kevesebb, egyebek között megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) is. A Pénzügyminisztérium mintegy 17 ezer érintett vállalkozásnak segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában, az evások tájékoztatása a héten indul - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik sarkalatos pontja az adók számának csökkentése, amely a vállalkozások bürokratikus terheit érdemben mérsékli. A cél az, hogy a 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus legyen.

„Ne motiválj!" - Mitől lesz sikeres a jövő munkahelye? A jelenben, és a múltban tapasztalt kihívásokra adott válaszokból rakott össze mozaikot a „Jövő Munkahelye” című konferencia szervezője, Peter Jones. Az ausztrál-magyar származású üzletember elsősorban saját pálfordulását, és ennek hatásán keresztül azt mutatta be, hogy a megengedő vezetői lét mennyivel boldogabb munkahelyeket eredményez. A kreativitás, az együttműködés, az őszinte kommunikáció, és a kritikai gondolkodás támogatását minden előadó fontos tényezőnek tartotta.

IVSZ-elnök: fontos, hogy minél többen válasszák az informatikus pályát Fontos, hogy minél több fiatal válasszon informatikai végzettséget nyújtó egyetemi, főiskolai szakot, ennek ösztönzését szolgálja a Programozd a jövőd! projekt - mondta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. Laufer Tamás hozzátette: Magyarországon jelenleg nem folyik elég intézményben informatikus képzés, és hiába emelkedik évente az informatika szakra jelentkezők száma, még mindig kevesen végzik el a képzést.

„A mi generációnk, ha bajba került, még többet dolgozott” – Interjú dr. Jean Kornéllal Ma már lehetetlen egy komoly céget fenntartani és fejleszteni anélkül, hogy a munkavállalók fiatalabb generációinak a jellegzetességeit ne vennénk figyelembe. Furcsa ezt így kimondani, de a mai pályakezdőkhöz képest az én korosztályom egy egészen más generációhoz tartozik, akiknek a rendszerváltás okozta létbizonytalanságra adott standard válasza mindig is a munka volt. Ha bajba kerültünk hát még többet dolgoztunk, számunkra ez jelentett és jelent ma is egyfajta megnyugvást Egy ilyen típusú generáció képviselőjeként jómagam is sokkal többet dolgozom, mint ami egyébként normális lenne.