ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/25: Merjük delegálni a munkát!

TECHNOLOGY

A Tungsram felvásárolta az ArchiFM-et A Tungsram Csoport leányvállalata lett az ArchiFM, miután a vállalat többségi részesedést szerzett a szoftverfejlesztő cégben. Az ArchiFM-et birtokló leányvállalatot Tungsram Innovative Solutions-nek nevezték el. Az ArchiFM; az élvonalbeli létesítménykezelő szoftver tulajdonosa előzőleg öt magánszemély volt, egyikük kisebbségi tulajdonos maradt. Az ArchiFM két másik programmal alkot egységet; az egyik a legnépszerűbb épületdizájn szoftverek egyike, az ArchiCAD, a másik pedig a szintén kiváló épületfelmérő program, az OrthoGraph.

A Google megígérte, hogy kevesebbet hallgatja le a beszélgetéseinket Nemrég szélesebb körben is borult a bili, hogy a digitális asszisztenseket is forgalmazó nagyvállalatok dolgozói átnézik a véletlenül felvett felvételeket, hogy statisztikákat készíthessenek róluk, és értékeljék a szolgáltatások munkáját. A probléma azonban az, hogy a felvételeken általában olyan beszélgetések és események vannak, amikről a dolgozóknak nem biztos, hogy tudomást kellene szerezniük – a Google ellen az Európai Unió vizsgálódik is ebben az ügyben.

Sok kis primitív robot közösen sokra megy Robotokból felépülő robotokat mutattak be a Northwestern University és a Georgia Tech tudósai. Az USA hadseregének egyik projektje keretében végzett kutatás a későbbiekben gyors alak- és funkcióváltásra képes robotrendszerek kifejlesztéséhez vezethet. A konstrukció alapkövének számító, kicsi, 3D-nyomtatású robotok mozgáskultúrája nem nevezhető éppenséggel bonyolultnak – a két karjuk csapkodásán túl nem tudnak csinálni semmit. (A tudósok ennek ellenére a „smart active particles” [kb. okos aktív részegységek] elnevezés összevonásával „smarticles”-nek keresztelték el az építőelemeket.)

Hogyan változtatja meg az 5G a távmunkát? A kiváló internetkapcsolatnak és munkaalkalmazásoknak köszönhetően, egyre több szakma képviselői dolgozhatnak ott, ahol akarnak: otthon, kávézóban, hotelszobában, repülőn stb. Mivel munkaterüket rugalmasan váltogatják, nagyobb az esély, hogy tovább maradnak az adott munkáltatónál, mintha ugyanabban az irodában kellene lenniük. Az 5G és hatására az XR kategóriába gyűjtött virtuális (VR), kiterjesztett (AR), kevert (MR) valóság és több más technológia együttese diszruptív hatásainak egyikeként az otthonról dolgozás, a távmunka is átalakul.

Változóban a cégalapítási gyakorlat - Csak minden negyedik új vállalkozás indul tiszta lappal Csak minden negyedik új vállalkozás indul tiszta lappal, a friss vállalkozások 75 százaléka továbbra is korábbi cégekhez köthető, ugyanakkor változás körvonalazódik a magyar cégalapítási gyakorlatban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató. 2017-ben az új vállalkozásoknak csupán 22 százaléka volt olyan, hogy sem tulajdonosi, sem cégjegyzésre jogosulti, sem címkapcsolattal nem volt köthető másik vállalkozáshoz, ez az arány idén már megközelíti a 25 százalékot.

China first: kínai kormányhivatalnokokat ültetnek be 100 magáncéghez Kína egyik technológiai központjában, a több mint tízmillió lakosú Hangcsouban érdekes modellt dolgoztak ki: kormányhivatalnokokat delegálnak magáncégekhez, akiknek elvileg az a feladatuk, hogy segítsék a helyi gazdaság fejlődését. 100 kulcsfontosságú vállalathoz delegálnak hivatalnokokat, többek között olyan nagyvállalatokhoz, mint az Alibaba, a Geely Holdings vagy a Wahaha. A helyi média számolt be először a tervről, a 100-as listát azonban nem tették közzé, így nem pontosan lehet tudni, hogy mely vállalatok részesülnek a kellemes meglepetésből.

Napelemes tetőcserép, energiasemleges épület: Kiosztották az E-ON Energy Globe díjakat Az E.ON idén harmadik alkalommal adta át az úgynevezett E.ON Energy Globe Magyarország díjat, amely a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére szolgál. A magyarországi fordulóra beküldött több mint 150 pályaműből a szakmai zsűri döntése, illetve a közönség szavazatai alapján választották ki a nyerteseket és díjazták hat - egyéni kezdeményezés, épület, jövő generációja, vállalat, ötlet, önkormányzat - kategóriában az innovatív, fenntartható ötleteket.

A Google elérte a kvantumfölényt A kvantuminformatika a várakozások szerint olyan lehetőségeket nyit meg, amelyekről a konvencionális számítógépeken nevelkedett emberek eddig nem is álmodhattak. Mindeddig törhetetlennek tűnt titkosítások válhatnak nevetségessé, valós időben modellezhetjük az anyag molekuláinak mozgását, az idegrendszer összes neuronjának aktivitását, és így tovább, egyenesen a scifi territóriumáig. Kvantumfölényen azt értik, hogy olyan számítást végeztek el egy kvantumszámítógéppel, amelyre még a legszuperebb hagyományos szuperszámítógépek sem képesek.

Alaposan átalakul a digitális tartalmak piaca Még nem biztos, hogy a kalózkodás aranykora tér vissza, de az biztos, hogy több szolgáltató lép piacra, és talán drágább is lesz a használatuk. Újra beköszönthet a kalózkodás kora – írja a Techcrunch véleménycikke. A felvetés talán még korai, de a felvetett probléma valós. Az elmúlt hónapban több olyan hír is napvilágot látott, amely szerint X, Y vagy Z kultsorozatot már nem lehet megtalálni a streaming videós piacot eddig uraló Netflixen. Az ok mindig az volt, hogy vagy a sorozatot készítő tévé saját fizetős streaming szolgáltatásába költözött át a műsor vagy egy induló streaming szolgáltató egy vagyont fizetett azért, hogy csak náluk legyen elérhető a show.

Elfogadás előtt a kkv-segítő stratégia Elfogadásának utolsó szakaszába ért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kidolgozott, A mikro-, kis- és közepes vállalkozások megerősítésének stratégiája 2019–2030 című dokumentum. Az év elején összeállított program 2030-ig fogalmaz meg célokat, legfőbb célkitűzése az, hogy a hazai vállalkozásokkal megértesse: az életben maradásukhoz és a versenyképességük növekedéséhez fejlődniük kell, az innováció nem maradhat ki az üzleti modelljükből.

Kiderült egy menő amerikai startupról, hogy pénzlenyúlós csalás Kiderült egy amerikai pénzügyi startupról, a MyPayrollHR-ről, hogy amellett, hogy bérkifizetéseket és kölcsönöket intéz kkv-knak, a felvett hitelek egy részét egyszerűen lenyúlja. Michael Mannt, a vezérigazgatót őrizetbe vették, azzal gyanúsítják, hogy 70 millió dollárral rövidítette meg a bankokat kamucégeken keresztül. Szeptember elején fogtak gyanút az amerikai pénzintézetek, akik a startuppal együtt dolgoztak, hogy Mann kirakatcégekhez irányítja a felvett kölcsönöket, szeptember 5-én befagyasztották a MyPayrollHR számláit.

 

HUMAN

Merjük delegálni a munkát! A jó vezető feladatai közé tartozik az olyan munkakörnyezetet kialakítása, ahol delegálni tudja a feladatokat a kollégáinak, tudván, hogy minőségi munkát végeznek. Ezzel fejlődési lehetőséget is biztosít a munkatársak számára, akiknek jól kell definiálni az elvégzendő feladatokat a mikromenedzselés helyett. A munka delegálásának késleltetése (vagy netán annak teljes hiánya) már a delegálás fogalmának félreértésekor keletkezik. A munka és a felelősség kiosztása nem arról szól, hogy a vezető (legyen a top menedzsment része vagy középvezető) elveszti az ellenőrzést, a felügyeletét a csapat tevékenysége felett.

Alig akad női vezető az 500 legnagyobb amerikai vállalat élén Míg Európában már sokat javultak az arányok, a legnagyobb tőzsdei amerikai vállalatok vezetői között még mindig hatalmas a nemi egyenlőtlenség. Sőt, 2015 óta inkább romlott a helyzet. Egy új kutatás döbbenetes adatokkal szolgál: az 500 legnagyobb tőzsdei cég mindössze 5,6 százalékát irányítja nő. A pénzügyi szektorban az arány még ennek a csak a fele. Minél nagyobb és nevesebb amerikai cégről van szó, annál kisebb számban vannak jelen a női cégvezetők az életében.

Másban látják a kiégés fő okát a vezetők és a beosztottak Évente 125 és 190 milliárd dollár között közvetlen egészségügyi költsége van az Egyesült Államokban a munkahelyi kiégésnek, és egy felmérés alapján a vállalatvezetők 96 százaléka szembesült már a jelenséggel munkahelyén. Egy hazai kutatás szerint a magyar munkavállalók kétharmada már tapasztalta magán a kiégés tüneteit. Folyamatos fáradtságérzés, a munkahellyel kapcsolatos negativitás és cinizmus felerősödése, illetve csökkent munkahatékonyság – ha valaki ezeket a tüneteket fedezi fel magánál, akkor könnyen lehet, hogy kiégéstől szenved, amit már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hivatalosan betegségnek minősített.

Mutattam, hogy itt a kezemben egy adag gilisztaszar, ezen múlik a cégem jövője Úgy tűnt, itt a vége. Tom Szaky Ohióban rekedt. Fáradt volt és ideges. Már az is tízórányi vezetésbe telt, hogy New York-ból ide jusson, a rossz időjárás miatt törölték a járatát. Arkansasba szeretett volna eljutni, a világ legnagyobb árbevételű cégének, a Walmartnak a központjába. Az egyetem után vágott bele a gilisztabizniszbe. A kezdeti ötlet az volt, hogy a giliszták tápanyagban gazdag trágyáját értékesítik. A reptéri incidens után a projekt már sínen volt. Megmutattam az egészet a vevőnek, elmondtam, hogy miért jó a termék. És ez volt a hatalmas pillanat: Tessék, itt van! Rátette a polcra a flakonos trágyát, az hozta a bevételt, és bumm.”

A hiányszakmáknál módosulhat a nyelvvizsgaszabály Még mindig lehetnek változások a jövő év egyetemi felvételi szabályokban. Parragh László, az iparkamara elnöke nem lepődne meg, ha bizonyos hiányszakmák esetén a kormány eltekintene a kötelező nyelvvizsgától. Ma egy nyelvet megtanulni nem olyan nagy dolog – állítja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Ha valaki komolyan veszi a nyelvtanulást és rászánja az időt, akkor el tud jutni a nyelvvizsgáig. Így nem jelent számára gondot az egyetemi jelentkezés nyelvvizsgához kötése. Az elnök szavait egyelőre nem igazolják a számok. 

Digitális detox, digitális kivándorlók Az X-generáció tagjai (az 1960 és 1979 között születettek) hajlamosak sopánkodni a fiatalok túlzásba vitt digitális eszközhasználata miatt, és kevesen veszik észre, hogy bizony maguk is jócskán függővé váltak. A túlzásba vitt netezésről tudjuk, hogy számos egyéb káros mellékhatás mellett – ami például a testi fejlődést, ügyességet érinti – koncentrációs nehézséget és kedélyállapot-romlást is okoz. Előbbit a multitasking magyarázza, vagyis annak az illúziója, amikor a rengeteg megnyitott ablak, feladat, applikáció azt a benyomást kelti az emberben, hogy egyszerre többféle dolgot csinál – holott istenigazából egyet sem. 

Ellenszer a fluktuációra: a képzés a csodafegyver? Milyen költségekkel jár egy új kolléga felvétele, és mennyibe kerül egy régi munkatárs képzése? Lehet hosszú távon sikeres egy cég, amelynek nincs képzési modellje? Miként lehet meggyőzni a dolgozót, hogy jó lesz neki munka mellett tanulni? És mindez hogyan segíthet a fluktuáció csökkentésében? A munkaerőpiaci helyzet és a munkavállalói képzések kapcsolatának jártunk utána – mutatjuk a legfontosabb tapasztalatokat.

A nagy sarkköri játszma: pénz, hatalom és klímacinizmus „Őrült beszéd, de van benne rendszer.” Ezzel a shakespeare-i idézettel jellemezhetjük Donald Trump amerikai elnök óhaját Grönland megvásárlására Dániától. Trump eddig láthatóan ragaszkodott ahhoz, hogy elődei kudarcait látva semmilyen katonai intervencióba se rángassa bele az Egyesült Államokat. Ő dörzsölt üzletemberként pénzzel és kereskedelmi szankciókkal szeretné érvényesíteni az „America first” elvét. Elődeinél határozottabban ismerte fel az Északi-sark térségének kiemelt stratégiai jelentőségét. A sarkvidéken található a Föld olajkészletének 13, földgázkészletének 30 és cseppfolyósítható földgázkészletének 20 százaléka.

Hogyan teremtsünk élhető jövőt egy sötét disztópia helyett? A jövő a társadalmi jóról az etikus viselkedésről, a profitérdekek mérséklődéséről szól majd – többek között erről is beszélgettünk Gulyás Jánossal, a Wavemaker Hungary ügyvezető, illetve Havasi Zoltánnal, a cég stratégiai igazgatójával. A szakemberek szerint a jövőről való gondolkodás kapcsán messzire kell előre tekinteni, a technológia pedig az emberiség javát szolgálja majd, ám ahhoz egyfajta tudatváltás is szükséges.

Snowden: Az amerikai kormány nem akarja, hogy az emberek elolvassák ezt a könyvet Edward Snowden a világ leghíresebb kiszivárogtatója, aki először hívta fel a figyelmet egy globális megfigyelési rendszer kiépítésére. Az egykori amerikai hírszerző egy most megjelent könyvben (Rendszerhiba) mesél az életéről , arról, miként működött közre a rendszer kiépítésében és miért jutott el mégis arra a pontra, hogy szerepét nyilvánosan is vállalja. A könyv miatt Snowdent azóta beperelte az amerikai igazságügy-minisztérium, mivel a megjelenés előtt nem mutatta be a kéziratot a hírszerzésnek, és ezzel megszegte titoktartási szerződését.

Egy hét, és kiderül, mire vágynak igazán a magyar gazdagok Egyre több pénzt kezelnek a magyar gazdagoknak a prémium-és privátbanki szolgáltatók, az új ügyfelek bevonzásához, illetve a meglévőek megtartásához viszont folyamatos termék- és szolgáltatásfejlesztésre van szükség, amivel nehéz lépést tartani. Az Öngondoskodás konferencia egyik kiemelt szekciójában arra keressük a választ, hogy tényleg szükség-e van az ügyfélnek ennyi digitális fejlesztésre, mik az új vagyonkezelési- és tanácsadási irányok, és mit okoz a piacon a bizalmi vagyonkezelők egyre bővülő száma.

Újra módosítják a munka törvénykönyvét? A munkacsoport mintegy 100 - versenytilalmi és tanulmányi szerződésekkel kapcsolatos bírósági ügyet vizsgált. A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja a munkavállalókat érintő versenytilalmi és tanulmányi szerződések vizsgálata után felvetette a munka törvénykönyve (Mt.) módosításának szükségességét. A munkaviszonyhoz kapcsolódó versenytilalmi megállapodások jellemzően azt rögzítik, hogy megfelelő ellentételezésért cserébe a munkavállaló a cégtől távozás után bizonyos ideig nem helyezkedhet el konkurens vállalatnál.