ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/26: Az immerzivitás nagy ígérete

TECHNOLOGY

2020-ban áttörés jöhet a mobilfizetésben Magyarországon Évek óta hallani arról, hogy a mobilfizetésé a jövő és hamarosan már nem lesz szükség a bankkártyákra sem. Közel öt éve helyezte új alapokra az érintéses mobilfizetést az Apple Pay és a Google Pay, amelyek szép lassan erodálják a plasztik bankkártyák használatát – legalábbis a fejlett nyugati országokban, pl. az Egyesült Királyságban. De mi a helyzet Magyarországon? Mire számíthatunk 2020-ban?

Mennyibe kerülne a magyar államnak, ha tényleg beszállna a Telenorba? A cseh befektetési csoport, a PPF tavaly szerezte meg a régiós Telenor-leánycégeket, köztük a magyart is. A múlt héten két, egymástól független forrásra hivatkozva a Népszava írt arról, hogy az állami kézben lévő Antenna Hungária nagyságrendileg 25 százalékos tulajdonszerzésével az állam beszállna a telekommunikációs piacra. Ez olyan stratégiai terület, ahova a magyar kormány régóta be akar lépni, de az erre tett kísérletei, így az állami mobilszolgáltató felállítása, rendre elbukott. A PPF Holding szóvivője, Jitka Tkadlecová a Forbes kérdésére azt felelte: piaci pletykákat soha nem kommentálnak.

Vége az evának, íme a menekülési útvonalak Az adótanácsadó szerint többségében a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát fogják választani azok a vállalkozások, amelyek most még a jövőre megszűnő eva szerint adóznak. Közeleg az eva kivezetése a magyar adórendszerből, így ezen adóforma helyett az érintetteknek egy másikat kell választani. Fajcsák Gábor, az RSM adóigazgatója szerint a kata lesz majd a sláger. Egyéni vállalkozók választhatják a vállalkozói személyi jövedelemadót, de társasági formában - bt., kft. - ezt nem lehet választani. A kata az, amire még lehetőség van, illetve a kiva és a társasági adó áll még rendelkezésre" - sorolta a szakértő.

Nem szeretik az emberek a Windows 10-et - mégis egyre többen használják azt Bár az emberek nincsenek megelégedve a Windows 10-zel, ennek ellenére világszerte egyre többen használják. Ekként foglalható össze két, a hét elején megjelent közlemény tartalma, amik az operációs rendszer terjedésével, illetve a fogyasztók elégedettségi indexével kapcsolatban adtak ki. Ezek közül az elsőt a Microsoft publikálta kedden, bejelentve, hogy mostanra világszerte már 900 millió fölé nőtt a Windows 10-et használók száma. Ez kerek 100 millióval magasabb szám, mint a cég által kerek fél évvel ezelőtt, márciusban közölt adat, amikor is még csak 800 millióra rúgott az új rendszer használóinak száma.

Az Internet of Things (IoT) pozitív hatása az e-kereskedelemre Az Internet of Things, azaz a dolgok internete az utóbbi pár évben kapott nagyobb lendületet, és a privát és publikus szektorban is gyökeresen alakítja át a folyamatokat. Az egymással is kommunikáló okos rendszerek, az intelligens háztartási gépek és szenzorok egyre nagyobb hatással vannak a hétköznapi életünkre, és ez alól nem lehet kivétel az e-kereskedelem sem. A gyártástól a logisztikán és a raktározáson keresztül egyre nagyobb hatékonysággal üzemeltethetőek az üzleti folyamatok, és az egymással folyamatosan kommunikáló alkalmazottak is egyre nagyobb hatásfokkal képesek kiszolgálni a vevőket.

Így használd a reklámfilmed! – Az öt leghasznosabb filmes műfaj Biztos, hogy megéri Disney-babérokra törni, amikor reklámfilmet csináltatunk? És tényleg szükségünk van arra az országos tévészpotra? Vendégszerzőnk elárulja, hogy célcsoporttól, terméktől, szándéktól és büdzsétől függően mikor melyik reklámfilmes műfajhoz érdemes nyúlnunk. A fenti mondatokkal látszólag semmi baj, de valójában maga a megtestesült lehetetlen. Lehetetlen, mert egy animáció sosem lesz olyan szívhez szóló, mint egy élőszereplős film. Lehetetlen azért is, mert 4-5 percben maximum a Macskafogó remake-je lehet pörgős a fiatal Tarantino rendezésében...

3D nyomtatás kórházakban A 3D nyomtatás markánsan jelen van az amerikai kórházakban. Joris Peels, a 3DPrint.com szakírója megjegyzi, hogy kevés hasonló trendet látott: a 3DP négy éve szinte láthatatlan volt az egészségügyi intézetekben, ma viszont szélsebesen terjed. Anno, mindössze egy-két úttörő próbálkozott kórházi laborokban, sebészi modelleket inkább csak használgattak, aztán pár év alatt szinte az összes fontos amerikai kórházban találhatunk 3D nyomtatólabort, a legutóbbi lajstromba vételnél 150 feletti szám jött ki, és a szám kvázi napról napra nő.

Barátkozó robotokat és agyhullámolvasást hoz a jövő Hogy fogja átalakítani az életünket a technológia a következő évtizedben? – tette fel a kérdést a Realizing 30 névre hallgató tanulmányában a Dell Technologies, nem is véletlenül, hiszen a feltörekvő technológiák 2030-ra markánsan megváltoztathatják a gazdaságot, a munka világát és a mindennapjainkat is. A gazdaságra vonatkozó részt már márciusban bemutatta a cég, most viszont a budapesti Dell Technologies Fórumon két új részt tettek közzé, amiben az életünk és a munkavégzés került a középpontba. Az Institute for the Future és a Vanson Bourne kutatásának eredményeit most a Dell Magyarország augusztusban kinevezett vezérigazgatója, Rakoncza Zsolt ismertette az újságírókkal.

A negyedik ipari forradalom nyertese a szórakoztatóipar lehet Sokat beszélünk a negyedik ipari forradalomról, különösen a gazdasági kilátásokról, esetleg a munkaerőpiac jövőjéről. De mi lesz az emberrel? Hogyan alakul át a munka fogalma, és mi lesz a megnövekedett szabadidőnkkel? Jönnek a robotok, az algoritmusok és az okos megoldások, amelyek sokszor a fogyasztói szükségleteink, vélt vagy valós igényeink kielégítését szolgálják. De mi lesz velünk dolgozó emberekkel? Növekszik-e az egyenlőtlenség a társadalmi csoportok, országok között a negyedik ipari forradalom hozta változások miatt?

5G központot nyitott az Ericsson 5G-technológiákkal foglalkozó „kiválósági központot” nyitott az Ericsson aacheni üzeme mellett – számol be weboldalán a telekommunikációs vállalat. A központ az 5G ipari alkalmazásának kutatásával foglalkozik majd: önálló és hibrid hálózatok, szélessávú technológiák és IoT-megoldásokkal fognak kísérletezni (vagyis hálózatra kapcsolt eszközökkel, melyek többnyire az egymással való kommunikációra is képesek). Az Ericsson technológiáit, rendszereit személyre is lehet majd szabni magas fokon az ügyféligényeknek megfelelően.

Kulcskérdés a biztonság az elektronikus fizetésben „Ha megkérdeztem volna a vevőimet, hogy mit szeretnének, akkor azt mondták volna, hogy gyorsabb lovakat” – idézte Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Mastercard Tech Show rendezvényén Henry Fordot arról, hogy milyen nehézségeik vannak az innovátoroknak. A digitalizáció olyan új kihívás, amely az élet minden területén gyökeres változásokat okoz. A pénzügyek terén két fő célunk van: a pénzügyi tudatosság fejlesztése és a készpénz visszaszorítása, ezek szintén elképzelhetetlenek a digitalizáció nélkül.

 

HUMAN

A toborzásban is segít a VR A virtuális valóság már jócskán elmúlt 25 éves, de egy-két kósza megoldáson kívül az ICT-világ még nem igazán tudja, mit is kezdjen vele. Úgy tűnik viszont, hogy a virtuális valóság által kínált immerzív terek birodalma 2019 egyik sikerágazata, a HR megújulásának alapvető eszköze lehet (a mesterséges intelligencia mellett). 2016 volt az az év, amikor elkezdtek megjelenni a már valóban használható VR-headsetek, és az oktatásban, a szórakoztatóiparban is vannak már hellyel-közzel működő VR-megoldások. Ma a HR területe az, ahol a legeredményesebben lehet kamatoztatni ezt a kortárs ICT-technológiát, hiszen a mesterséges intelligencia után a virtuális valóság is bekerült a fegyvertárba.

Kisebb cafeteria keretben gondolkodnak a cégek 2019-ben Csak kis mértékben csökkentek a vállalatok cafeteria keretei, mert aki eddig adott, nem gondolta meg magát hirtelen 2019-re. Legfeljebb másként adta ki ugyanazt az összeget, vagy valamivel kevesebbet - így jellemezte a cafeteria, avagy a juttatások világának helyzetét Fata László, a Cafeteria TREND alapítója, szerkesztője. A Cafeteria TREND másokkal együttműködésben 400 cég megkérdezésével készített felmérést a juttatásokról az év elején. A népszerűségi sorrendet a Széchenyi Pihenő Kártya vezette és a jövedelemként adózó pénz kifizetés volt a második.

Még közelebb került a Facebook a gondolatolvasáshoz A Facebook felvásárolta az amerikai CTRL-labs startupot, ami egy egyedi neurális interfészen dolgozik. A pontos vételi összeget nem hozták nyilvánosságra, de a Bloomberg szerint 500 millió és egymilliárd dollár közt fizethettek a mindössze négyéves cégért, így a közösségi óriás egyik legértékesebb akvizíciójáról lehet szó. Zuckerbergék a megvásárolt technológiát virtuális-, illetve kiterjesztett valóságos szolgáltatásokhoz használhatják fel a jövőben.

18 éves srác applikációja veri a hivatalos iskolai e-naplót Tavaly szeptember óta kötelező az állami iskolákban a KRÉTA nevű elektronikus napló használata. A rendszerre a nem túl népszerű Neptunhoz hasonlóan kötelezték az iskolákat, amelyeknek a második félévben már kötelező volt azt használni, akkor is, ha már volt bejáratott e-naplójuk. Az app hibáit végül megelégelte egy e-Krétával szenvedő diák, és 18 évesen fejlesztett egy másikat. A visszajelzések szerint az e-Szivacs felülete egyrészt felhasználóbarátabb, és több funkciója van, mint a hivatalos verziónak. Ilyen például, hogy a nagycsaládos szülők akár az összes iskolás gyerekük ellenőrzőjét is megnézhetik egyszerre.

Négy terület, amire a jövő pénzügyi vezetőinek fókuszálnia kell A PwC Future of Finance 2019 online kutatása többek közt a pénzügyi terület jelenlegi és jövőbeli kihívásait vizsgálta. A pénzügyi vezetők a munkaerőhiánytól tartanak leginkább, és mindössze 4 százalékuk gondolja, hogy vállalatuk jelenlegi digitális megoldásai úttörőnek számítanak. Az eredményekből kirajzolódik, hogy a munkaerőhiánnyal és a digitalizációval kapcsolatos kihívások hatékony kezeléséhez a pénzügyi vezetőknek a következő területekre kell koncentrálniuk: a szakmai munka mellett vezetési és menedzsmentfeladatokra, valamint kapcsolatépítésre.

Ezek a mai fiatalok tették tönkre a Thomas Cookot is Az utazási iroda a klasszikus, mindent egyben" csomagban kínálta az nyaralásokat, ahol egy befizetéssel megkapjuk a repülőjegyet, a hotelt, a bérautót és az ellátást is. Az emberek, és főleg a milleniális fiatalok azonban ma már döntően nem így nyaralnak, hanem külön forrásokból legózzák össze a vakációjukat - sokkal olcsóbban. A Thomas Cook hétfői földbe állása jó ideje ott lógott a levegőben: a legpatinásabb brit utazási iroda a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font adózás előtti veszteséget jelentett.

Jönnek a robotok: mutatjuk, hogyan ne veszítsd el a munkád! A munkafeladatok automatizálása, a gépi erő használata évszázadokra tekint vissza a történelemben, a robotizáció pedig az elmúlt évtizedekben csúcsra pörgött. Az ember egyre féltékenyebben tekint a masinákra, melyek sok esetben kiszorítják őt a munkaerő-piacról. Ám csak ha hagyjuk! A cikkben azt kívántuk áttekinteni, hogyan őrizhetjük meg pozíciónkat az egyre inkább automatizált világban, s hogyan tud ember és robot békésen egymás mellett dolgozni.

Meddig horgonyoznak le az Y és Z generációs fiatalok egy munkahelyen? Az Y és Z generációs munkavállalók megtartása egyre nagyobb kihívást jelenthet a vállalatok számára az OTP Bank megbízásából készített friss felmérés szerint. A két korosztály válaszadóinak 46 százaléka folyamatosan nyitott szemmel jár, hátha adódik az éppen aktuálisnál jobb munkalehetőség. Az álláskeresési eszközök bővülésével manapság ráadásul jóval könnyebb dolguk is van a fiataloknak, ha új munka után néznek. Erre a vállalatoknak és kisebb cégeknek is reagálnia szükséges. 

Továbbra is előítéletesek az arcfelismerő algoritmusok 2017 decemberében ismertette Joy Buolamwini, az MIT Media Lab kutatója, hogy az algoritmusok előítéletesek. Azt pedig, hogy mennyire veszélyes a jelenlegi helyzet, jól példázta tavaly júliusban az az eset, amikor bűnözőnek ismert fel 3 szenátort és 25 képviselőt az Amazon Rekognition nevű arcfelismerő szoftvere. Az IBM egy olyan programot fejleszt, amely a mesterséges intelligenciák előítéletei ellen fog küzdeni és azt vizsgálja majd, hogy a technológia által hozott döntések előítéletesek-e és ha igen, mennyire.

Melyik szakmák képviselőiben bízunk leginkább? Kiben bízunk a leginkább? Egy 23 ország részvételével készült tanulmány szerint a tudósok, orvosok és tanárok a legszavahihetőbbek. A legnehezebben pedig a reklámszakembereknek és a politikusoknak szavazunk bizalmat. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok, Argentínával és Dél-Koreával karöltve szavaznak a legnehezebben bizalmat. Kína, India és Kanada ezzel szemben sokkal engedékenyebb a többi országnál, ami a bizalmat illeti.

Rezegtetni a levegőt Érzékeny alkat lévén többször válságba került, majd a művészetével együtt saját magát is újjáépítette. Kiss Tibit mintha belülről feszítené az önkifejezés egy konvenciókkal teli világban. Az Alkotni születtünk interjúsorozat első része. Az alkotó ember számára minden hasznos, ha kell, a pokol bugyraiból merít, ha kell, a mennyország csilingeléséből. Nem szeretném misztifikálni, de érzékenységénél  fogva a jó művész egyfajta világítótorony. Olyan, mint a társadalom kertjében egy jelzőkutya."