ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/27: Videóban az igazság

Inside ITB 2019 – A recruitment kihívásai és trendjei Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, mindenekelőtt meg kell találni azokat a munkatársakat, akiket jól lehet motiválni, lojálisak lesznek a céghez és erősítik a kohéziót a különböző szervezeti egységek között. De hol és hogyan lehet megtalálni őket? Pódiumbeszélgetés Schulz Péterrel, a Tech People ügyvezetőjével.

Hallgassa meg az Inside ITB 2019 előadásait az ITB média-tudásközpont podcast oldalán!

 

TECHNOLOGY

30 éve nem láttunk hasonlót: totálisan átalakítja a világot a negyedik ipari forradalom A 90-es évek eleje óta nem látott hatékonyságnövekedést hozhatnak az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó megoldások, viszont azok a cégek járnak a legjobban, amelyek nem várják meg, hogy egy-egy technológia széles körben bizonyítson és elsőként állnak neki az új fejlesztések bevezetésének – vélik a Deloitte szakemberei egy friss tanulmányban.

Új hitelminősítő algoritmuson dolgozik a magyar fintech startup, a PénTech Az idei évi FinTechShow győztes, a PénTech fintech startup és a céginformációs szolgáltató, a Cégjelző a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását segítenék új hitelminősítő algoritmus kidolgozásával. A két cég az MKB Fintechlab inkubációs programjában talált egymásra. A PénTech okos faktoringgal, számla finanszírozással foglalkozó fintech startup. Céljuk, hogy a kis- és középvállalkozások (KKV-k) egy kattintás egyszerűségével finanszírozáshoz jussanak.

Az okosmunkahelyek korát éljük, de érdemes mindent digitalizálni? Az irodai környezet megállás nélkül fejlődik, aminek köszönhetően egyre könnyebbé és hatékonyabbá válik a munkavégzés. Digitális megoldások segítik a szerződéskezelést, a munkaidő nyilvántartását, a home office nyomon követését és sok más munkafolyamatot. De hogyan építhetők be a cég mindennapi működésébe a leginnovatívabb technológiai megoldások? És egyáltalán mit lehet, és mit érdemes digitalizálni? Erre a téma szakértői és a legsikeresebb cégek vezetői válaszolnak.

A magyar jogszabályokat is jól ismeri a KPMG Legal-ben munkába állt mesterséges intelligencia Több hónap tesztelés és fejlesztés után a napokban állt munkába a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása. Ezzel a KPMG ügyvédi irodája az első a hazai piacon, amelyiknél a mindennapi gyakorlat részeként debütál az MI, mégpedig a Luminance technológiájának révén. A Luminance a Cambridge-i Egyetem (University of Cambridge) egykori munkatársai által kifejlesztett és globálisan is a legnevesebb nemzetközi jogi irodák által használt alkalmazás bevezetése a kezdeti lépésekkel együtt közel egy évet vett igénybe.

A marketingszakmának döntő szerepe van a jövőnk alakításában A jövő munkahelyén akár a munkavállaló lelkiállapotára szabva érkeznek majd a feladatok, a vezetői autoritás pedig végleg kikopik a rendszerből, helyét a megbecsülés és az önazonosság veszi át a vezetésben. Néhány évtized múlva a marketingkommunikációs szakma is alapjaiban tér majd el napjaink működésétől: a túlfogyasztás helyett a fenntartható fogyasztás hírnöke lesz. Gulyás Jánossal, a Wavemaker Hungary ügyvezető, illetve Havasi Zoltánnal, a cég stratégiai igazgatójával beszélgettünk a kommunikációs cég által kiadott „Menekülés egy tökéletes világból” című könyv kapcsán.

Indul a Facebook 2.0, amibe szó szerint beléphetnek a felhasználók Horizon néven saját virtuális világot épít a Facebook, ahol az oldal használói együtt játszhatnak és mozizhatnak, akárcsak egy sci-fi regényben. Az új szolgáltatás 2020-ban indul, és nagyon más lesz. Az Oculus VR-szemüvegeket gyártó cég felvásárlásával Mark Zuckerberg többször megmutatta, milyen jövőt képzel el a Facebooknak és használóinak, melyről végre konkrétumokat is megosztott a cégvezér a most zajló Oculus Connecten.

Új trend a retrofit, azaz a régi gépek szenzorokkal való ellátása A varrógépre felszerelt szenzor képes előrejelezni, hogy mikor törhet el a használt tű, ugyanakkor az eszköz működése alapvetően nem változik meg. A retrofit nevű jelenség lényege, hogy az évtizedekkel korábban gyártott készülékek az új érzékelőknek köszönhetően digitálisan hálózatba köthetők és hatékonyabban működtethetők lesznek, ezáltal költségek takaríthatók meg. A retrofit a gyártásban a legnépszerűbb. Ennek oka többek között az, hogy a kis- és közepes ipari vállalkozásoknál gyakran nem áll rendelkezésre a géppark lecseréléséhez szükséges összeg, ezért a folyamat csak szakaszosan vagy egyáltalán nem valósítható meg.

Saját magának írna törvényeket az arcfelismerésre az Amazon Minden évben megrendezett, okoseszközökre fókuszáló konferenciáját az Amazon, most az összes Alexához kapcsolódó újdonságot mutatták be a nagyközönségnek. Az eseményt követően Jeff Bezos, a cég vezérigazgatója volt a meglepetésvendég, aki elmondta, az Amazon jelenleg dolgozik egy sor arcfelismerésre vonatkozó törvény kidolgozásán, amiket később a törvényhozók elé is tárnának majd. A cég elég nagy nyomás alá került az Amazon Rekognition névre hallgató arcfelismerő techonlógiája miatt, és ekkor ki is adtak néhány irányelvet az esetlegesen elkészülő törvényekhez. Most tovább mentek egy lépéssel azzal, hogy gyakorlatilag elkezdték maguk megírni a szabályozásra vonatkozó törvényeket.

A tiniket biztonságos netezésre tanító app nyerte a kiberbiztonsági startupversenyt Idén 15. alkalommal rendezték meg az ITBN nevű éves budapesti kiberbiztonsági konferenciát. A kétnapos rendezvény az első napján egy startupversenynek is helyet adott, ahol a benevezett csapatok rövid pitch előadásokban mutatkoztak be, majd az ötfős szakmai zsűri kiválasztotta a legígéretesebbnek ítélt vállalkozást, amely jutalmul bekerülhetett a kelet-közép-európai régió első kifejezetten a kiberbiztonság területére fókuszáló inkubátora, a budapesti OXO Cybersecurity Lab mentorprogramjába.

Számos kihívással néznek ma szembe a kkv-k A banki terminológia értelmében egy 50 millió eurós árbevételű cég már nagyvállalatnak számít, így amikor kis- és középvállalatokról (kkv) beszélünk Magyarországon, az egy szélesebb ügyfélcsoportot jelent – mondta Bertalan Sándor, a Takarékbank vállalati üzletágának igazgatója a „Magyar vállalatok, családi vállalatok” című konferencián. A banki tapasztalatok alapján a kkv-k nem rendelkeznek megfelelő tőkével, biztosítéki háttérrel, ami nehezíti a forráshoz jutásukat. A kisebb, mikro családi vállalkozásoknál pedig még inkább találkoznak hiányosságokkal.

 

HUMAN

Videóban az igazság A fiatal generációk elvárják a vizuális tartalmakat, a Facebook például 360 fokos videóban mutatja be a leendő kollégáknak, hol is fognak dolgozni. A marketingben tehát a videós tartalmak kerülnek a középpontba a következő években, és ez nagyon jól jöhet a munkáltatói márkaépítéssel foglalkozó szakembereknek is. A főként a kreatív ipar számára dolgozó, toborzással és kiválasztással foglalkozó Mondo felmérése során megkérdezett több mint ezer marketingvezető 76 százaléka jelezte, hogy a videós tartalmak prioritást élveznek 2019-ben és 2020-ban a kampányaikban.

Probléma az informatikus képzéseknél: sok diák túl hamar áll munkába A tanulók közül sokan egy vagy két félév után már dolgoznak, rögtön, amint a programozási alapokat megszerezték. Így viszont nincs idejük a tanulásra – mondta Lengyel László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar egyetemi tanára. Sokan egy vagy két félév után már dolgoznak, rögtön, amint a programozási alapokat megszerezték. Ekkor még nem rendelkeznek elég tudással ahhoz, hogy be tudjanak kerülni egy igazán jó pozícióba, ahol színvonalas fizetésért, megfelelő munkakörnyezetben, érdekes és motiváló munkát tudnak végezni.

Magukat csak a világháló rabszolgáinak nevezik Mark Zuckerberg alkalmazottai Napi nyolc órában dolgoznak, óriási nyomás alatt, minimálbérért. Egymillió, de egymilliárd euróért se kezdeném újra! Olyan dolgokat láttam a Facebookon, amelyek álmomban is kísértenek! Erre lélektanilag egyáltalán nem vagyunk felkészülve - mondja a világháló egyik láthatatlan embere, aki havi 800 euróért cenzúrázta a Facebookon megjelenő képeket és szövegeket Portugáliában. A 800 euró valamivel több, mint a minimálbér ebben az uniós tagállamban, ahol a Facebook olyan munkaszerződéseket köt a munkavállalókkal, amelyek szerint azok semmifajta fontos információt nem adhatnak ki arról, valójában mit is csinálnak.

Jön az interjúrobot. Ez jó vagy rossz hír a toborzóknak? A stockholmi KTH Royal Institute of Technology egyik kutatási projektjéből kinőtt Furhat Robotics egy interjúrobotot készített, ami külsőre egy asztalra helyezhető, arckifejezésekre képes beszélő emberfej, aki garantáltan nem rendelkezik előítéletekkel (bár ennek biztosításán az érvényességgel foglalkozó szakembereknek nem keveset kellett töprengeniük, illetve a szerkezet sok különböző toborzótól tanul kérdezni). A kérdésekre adott válaszokról átirat készül, és a döntéshozók ezeket tudják értékelni és összehasonlítani. Jelenleg még csak svédül beszél a robot, de már dolgoznak az angol verzión.

Idén is megrendezik a pályaválasztó fesztivált Idén ötödszörre rendezi meg a műszaki pályaválasztó fesztivált a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, hogy az érdeklődő fiatalok szakmai szervezetekkel és cégekkel találkozhassanak. Az MEE szerdai közleménye a szakember-utánpótlással indokolta az országos eseménysorozat megrendezését, amely évente több mint 10 ezer fiatal tájékozódását segíti.

Igazolt hiányzásnak számít, ha a klímatüntetésre mennek a bécsi diákok Akár Bécs összes diákja részt vehet a 2019. szeptember 27-i globális klímatüntetésen, az Earth Strike-on, senki nem fog igazolatlan órákat kapni miatta. Feltétel, hogy a tanulóknak előre be kell jelenteniük a részvételi szándékukat, és felügyelőtanárnak kell kísérnie őket, és a témát előzetesen vagy utólag be kell építeni a tananyagba, mint például a demokratikus jogok gyakorlása vagy beszélgetés a klímavédelemről. Arról, hogy várhatóan hány iskola vesz majd részt a klímatüntetésen, a Közoktatási Igazgatóságnak nincs információja, mivel az egyes intézményeknek ezt nem kell jelezniük.

Ápoló leszel vagy gondozó, napelemet szerelő munkás A megújuló energiához kapcsolódó szakmák iránti igény nőhet a leggyorsabban a következő tíz évben az Egyesült Államokban – derül ki a helyi munkaügyi minisztérium előrejelzéséből. A szervezet azt jósolja, hogy a napelemes rendszerek beszerelésével és szélturbinák szervizelésével is több mint másfélszer annyian foglalkoznak majd 2028-ban, mint most. Ez kiugróan a legmagasabb arány, a harmadik helyhez ugyanis már 37 százalékos várható növekedési is elég volt az otthonápolási területnek.

Van, amit még az egyterű irodáknál is jobban utálnak a dolgozók Az egyterű irodák hatásáról már viszonylag sokat lehetett olvasni, kevesebb szó esik viszont arról, hogyan fogadják a dolgozók, ha nincs saját asztaluk, hanem reggel érkezési sorrendben foglalhatják el a nekik szimpatikus helyeket. Ahogy az Economist írja, egy vezető pénzügyi intézményben a rendszert olyan kérlelhetetlenül betartatják, hogy ha valaki a munkanap végén bármilyen személyes dolgot hagy az asztalán, azt másnap reggel már az elveszett tárgyak osztályán kell keresnie.

Vezetői dilemma: mivel motiváljuk a munkavállalókat? A munkáltatók nagy része gondolkodás nélkül ezt felelné: pénzzel! HR-szakemberként feladatunk: fejleszteni a vezetők gondolkodását, szélesíteni a vezetői eszköztárukat. A pénz csak rövidtávú ösztönző. Több generáció a szervezetben - miért lelkes egy lehetőségtől a fiatal munkavállaló, és miért vonakodik ugyanattól egy X generációs kolléga? Hogyan ismerjem meg, mi motiválja a kollégáimat? Mi az oka annak, ha egy tehetséges, kiváló szakember nem akar vezető lenni? Ez csak néhány vezetői dilemma, amire a vezetők nap mint nap keresik a választ. És ez: a MOTIVÁCIÓ.

Kifizeti a kormány a külföldi nyelvtanfolyamok teljes költségét A kormány 90 milliárd forintot fordít a kéthetes külföldi nyelvi tanfolyamokra, amelyeken a 9. és a 11. évfolyamra járó diákok vehetnek részt – közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy összesen 140 ezer diák szabadon választhatóan két-két hetet tölthet el egy olyan országban, amelynek a nyelvét tanulja. A tanulók az út alatt 20-25 órás nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és a szállásukat is idegen nyelvi környezetben, lehetőleg családoknál próbálják megoldani. A kormány fejenként 2000 euróval az utazás összes költségét állja – mondta.