ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/03: A bizalmat mindennap ki kell érdemelni


BusinessForum 2019 Hogyan legyen örömteli és nem fejfájást okozó folyamat egy új, komplex HR-rendszer bevezetése a vállalatnál? Miként lehet digitalizálni a folyamatokat a gyártásban? Milyen egy automata magasraktár? Ráadásul hogyan kerül a képbe Bruce Willis? Minden kérdésre választ kap, ha ellátogat a Business Forum 2019 konferenciára!

Részletes program és regisztráció: https://itel.li/businessforum

Kövesse Ön is az itelligence Hungary social media csatornáit!
> Facebook: https://www.facebook.com/itelligencehungary/
> LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/itelligence-hungary-kft./

 

TECHNOLOGY

A bizalmat mindennap ki kell érdemelni A bizalom a Microsoft működésének legfontosabb alapja, mondja Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország fél éve kinevezett ügyvezető igazgatója. Az iparági önszabályozási kezdeményezések sokat segíthetnének abban, hogy a tágabban vett technológiai szektor is visszanyerje a felhasználók és a kormányzatok bizalmát. Ennek első eleme a kollégákba vetett bizalom, ami nélkül egy ilyen óriási szervezet nem tud gyorsan cselekedni és megoldásokat találni. A bizalom másik, igen lényeges aspektusa az ügyfelek belénk vetett bizalma.

Olyan helyzetbe került a mobilszektor, amilyenben még sosem volt Megváltoztatja az életünket, új termékeket és szolgáltatásokat teremt, beindítja a gazdaságot, több ezer milliárd dollárral dobja meg a GDP-t. Ilyeneket mondanak különböző elemzésekben az ötödik generációs mobilszolgáltatásról, azaz az 5G-ről. Az 5G mostanra egyértelműen a mobilszektor legfontosabb hívószava lett, a tervek szerint Magyarországon is hamarosan elindul a tender, ahol kiosztják a szolgáltatáshoz szükséges frekvenciákat, más országokban pedig már a hálózatot is építik. A gond csak az, hogy valójában senki nem tudja, pontosan mit is hoz az új technológia.

Generációváltás az innovációban Többen jelentkeznek, de többen is nyernek az újjászervezett KFI pályázati rendszerben. Külön öröm, hogy egyre több a digitalizációs célú pályázat a hazai kutatás-fejlesztési támogatásokra. Alapvetően átalakította a KFI intézményrendszerét és pályázati struktúráját az elmúlt egy évben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). Ennek legfőbb oka az volt, hogy a korábbi elképzelés – amely szerint, ha elegendő pénzt öntünk az alapkutatásba, jön majd a gazdasági siker – nem vált be, mondta Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke egy szeptemberi előadásában.

Követendő példa lenne a klíma­védelemben az Apple Lisa Jackson, az Apple alelnöke és környezetvédelmi, valamint társadalmi kezdeményezésekért felelős vezetője kijelentette, hogy arra akarja használni az óriáscég befolyását, hogy világszerte növelje a különböző anyagok újrahasznosítását és erősítse a megújuló energiák használatát. A menedzser 2013 óta dolgozik a társaságnál, korábban - Barack Obama hivatali idejében - az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetője volt. Jackson kifejtette: hiszik, hogy fontos a vállalat magángazdaságban betöltött szerepének felhasználása arra, hogy nyomást gyakoroljanak más piaci szereplőkre.

Viszlát, UPC! Jövő áprilistól nem használhatja tovább a UPC márkanevet vezetékes szolgáltatásainál a Vodafone Magyarország - írja a hwsw.hu. A vállalat idén nyáron az Európai Unió illetékes szerveinek jóváhagyását követően szerezte meg a UPC Magyarországot egy több országot érintő nemzetközi üzlet részeként, vagyis a UPC brand az akvizíciót követően nem egészen egy éven belül eltűnik a magyar piacról. A Liberty Global és a Vodafone Csoport közt kötött megállapodást tavaly májusban jelentették be a felek, a gigantikus értékű, 18,4 milliárd eurós üzlet részeként a brit multi tulajdonába kerülhetett az amerikai kábelcég német, román, cseh és magyar leányvállalata.

Ha nincs ember, kénytelenek vagyunk automatizálni Eltűnnek a boltokból a kasszások? És nemsokára mindenki online vesz kenyeret? Túl lehet élni a diszkontok között egy kisboltokból álló hálózatnak?Általában azt mondják, négy-hat automata kasszát tud kezelni egy ember, amíg egy hagyományos kasszához természetesen egy ember kell. Középtávon minden szereplőnél meg fog jelenni: Amerikában már mindenhol ott van, a briteknél is szinte minden láncnál, és a kontinensen is terjed. A Coop Rallyn beszélgettünk Tóth Gézával, a Co-op Hungary igazgatóságának elnökével a kiskereskedelem jövőjéről.

Kína a mesterséges intelligenciával szeretné legyőzni Amerikát Senki sem állíthatja meg Kínát!- hangsúlyozta ünnepi beszédében Hszi Csinping elnök, aki elégedetten szemlélte a díszszemlét a legkorszerűbb kínai fegyverekkel - a többi között olyan távirányítású lopakodó drónokkal, melyeket nem érzékel a hagyományos rakéta védelem. A most hetvenedik évfordulóját ünneplő népköztársaság 2049-ben első számú nagyhatalom akar lenni a világon - mindenekelőtt a mesterséges intelligencia segítségével. Amelyben Amerika jelenleg az első: csaknem harmincezer kutatója van miközben Kínában csak 18 ezer. Ráadásul a top kategóriában csak 6 százalék a kínai tudós.

Gyűlnek a bizonyítékok a Facebook ellen A The Wall Street Journal értesülései alapján a Snap Inc. elkészítette a Voldemort projekt nevű dossziét, amelyben az Instagram vitatott és versenyellenes üzleti praktikáit gyűjtötte össze. A cég a dokumentumokat az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) akarja átadni. A Snap Inc. hosszabb ideje elkeseredett harcban áll a Facebook leányvállalatával, az Instagrammal. Utóbbi társalapítója, Kevin Systrom márciusban ismerte el, hogy az Instagram történetek funkciója valójában egy Snapchat-funkció másolata.

Az arcfelismerést szabályozó törvényen dolgozik az Amazon A kereskedelmi óriáscég terveiről a Vox online magazin számolt be. A portál birtokába jutott információk alapján az Amazon egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely az Amerikai Egyesült Államokban szabályozná az arcfelismerés használatát. Az elképzelés mögött az a szándék húzódik, hogy a társaság megteremtse a Rekognition nevű megoldása jövőbeli alkalmazásának keretfeltételeit. Az Alexa Gadget Events nevű eseményen Jeff Bezos az egyik riporter kérdésére válaszul közölte, hogy az illetékes csapatuk már foglalkozik az arcfelismeréssel kapcsolatos jogi előírások kidolgozásán.

Nemzetközi versenyt indít a Vodafone A Vodafone Csoport bejelentette Future Changers elnevezésű, fiatal felnőtteket megcélzó nemzetközi versenyének indulását, amelynek célja a környezetet segítő legjobb, leginnovatívabb technológiai megoldások felkutatása. A 2019. szeptember 23. és október 20. között zajló verseny kiírásában a Vodafone arra ösztönzi a pályázókat, hogy a Vodafone Future Changers weboldalán nyújtsák be az ötletüket ismertető írásos összefoglalót vagy videót.

 

HUMAN

Apró Anna: Nem döntés vagy kedv kérdése volt, hogy átvegyük a céget Két év után a modellkedést felváltotta a római jog, az alkotmányjog és a latin nyelv világa, de a sors végül úgy hozta, hogy nem lett belőle ügyvéd: 2012-ben édesapja váratlan halála után ugyanis a családi cégbirodalom Anna és édesanyja, Ágnes nyakába szakadt. Apró Dezső után tíz céget örököltek, ezek közül a legnagyobb a 2017-ben közel egymilliárd forintos árbevételű egészségügyi vállalat, a Cor-a Zrt., ami 24 órás, invazív kardiológiai ellátást nyújt egy szolnoki kórházban. Hirtelen kellett átvennie a családi céget, egy ország ismerte meg Cápaként. Apró Anna határozott üzletasszony és vidám kislány egy személyben.

A boldogsághoz csak elmélyülés kell, de a folyamatos online lét ezt is megnehezíti Szeptember 29-én ünnepelte 85. születésnapját a magyar, akinek nevét megtanulta kiejteni a világ tudományos elitje, pedig nem könnyű: Csíkszentmihályi Mihály. A pozitív pszichológia egyik legnagyobb hatású képviselőjeként ő írta le a flow jelenségét, amely gyakorlatilag a boldogság kulcsa. De mit is jelent ez, és mennyi esélyünk van megtapasztalni ezt egy korban, amely minden eddiginél jobb eszközökkel forgácsolja szét a figyelmünket?

Aki egyszer szorongani kezd a klímaválság miatt, örökké klímaszorongó marad Félsz attól, hogy megváltozik a klíma, és elveszik a jövőd? Lehet, te is klímaszorongással küzdesz, és szakemberhez kéne fordulnod. De mit is jelent pontosan a klímaszorongás, miben különbözik a klímagyásztól és a klímadepressziótól? Vannak-e tipikus klímaszorongók, és meg kell-e győzni az olyan problématagadó embereket, mint Donald Trump? Hogyan lehet kezelni a klímaszorongást, kell-e egyáltalán? Ezekről beszélgettünk Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológussal, az ELTE PPK docensével.

300 ezer ember olvas az Instagramon novellákat A becslések szerint legalább 300 ezren olvasnak novellákat az Instagramon – írja a Fastcompany. A New York-i közkönyvtár 2018 augusztusában gondolt egy merészet, és a megszokott instasztorik helyett szöveges tartalmat jelenített meg a történeteiben. Először az Alíz Csodaországban kis képernyőre optimalizált, és animációkkal színesített változatát élvezhették a követők, azóta pedig már több mint 300 ezer rendszeres olvasójuk van. A cél ezzel az újszerű megoldással az volt, hogy minél több emberhez juttassák el az irodalmat, az alapötlet pedig az, hogy ha az Instagram felhasználói nem mennek el a könyvtárba, akkor a könyvtár megy el hozzájuk.

Schmit: Szó sincs európai uniós minimálbérről A luxemburgi szociáldemokrata politikus az EP foglalkoztatási és szociális szakbizottsága előtt leszögezte, hogy nem áll szándékában európai keretet létrehozni a minimálbérekre vonatkozóan, viszont azon fog dolgozni, hogy a minimálbér összegét fenntartható, átlátható és kiszámítható módon állapítsák meg a tagállamokban, azokban is, amelyekben még nincs erről szóló szabályozás. Mint mondta, a minimálbérek nem lehetnek azonosak EU-szerte, azonban bizonyos minimális kritériumszinteket kell meghatározni, figyelembe véve a helyi megélhetési költségeket, illetve folyamatosan egyeztetve a tagállamokkal és az érintett szereplőkkel.

Elindítja Zöld Bolygó kezdeményezését a Magyar Reklámszövetség A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elindítja Zöld Bolygó kezdeményezését, ezzel a kommunikációs iparág szereplőinek fenntartható működésre való átállását szeretnék ösztönözni. A közlemény szerint a reklámszövetség elnöksége úgy döntött, hogy a szervezet rövid távon gyakorlati lépéseket szeretne tenni, és csatlakozni kíván a környezeti terhelés sürgős csökkentésével kapcsolatos kezdeményezésekhez. A Zöld Bolygó projekttel támogatni szeretnék tagjaikat, valamint a kommunikációs iparág minél több, szövetségen kívüli szereplőjét is egy környezettudatos, a környezeti terhelést minimalizáló gyakorlat napi rutinná tételében.

Új IT-állásportál érkezik Magyarországra Szeptember 30-tól Magyarországon is elérhető a No Fluff Jobs állásportál, amely kifejezetten az IT szakembereket célozza. Az oldal új megoldásokat hoz a hazai IT toborzásba: a hirdetéseknek kötelezően tartalmazniuk kell a bértartományt, valamint a technológiai stacket, tehát a technológiai környezetre vonatkozó információkat is. Mindezt az IT szakemberek már régóta hiányolták a piacon.

Az érzelmi intelligencia segítségével fejleszteni tudjuk önismeretünket Az érzelmi intelligencia, azaz az EQ, az a velünk született képességünk, mely segítségével felismerjük saját érzelmeinket és képesek vagyunk beszélni róluk. Amikor földhöz vágnak a negatív érzések, amikor azt sem tudjuk, hogy merre induljunk az életünkkel, amikor úgy érezzük, hogy a nap se süt ki többé, akkor is van megoldás. Az érzéseink felismerése és tudatosítása, azaz az érzelmi intelligenciánk használata sokat segíthet, hogy ne legyenek sokáig borúsak a napjaink.

Céges buli helyett teljesítménybónusz kell a munkásoknak Közel ezer magyar fizikai dolgozót kérdeztek arról, mi motiválja őket, hogy a munkahelyükön maradjanak, és milyen bajok vezetnek a felmondásukhoz. A stabil, biztonságos munkakörnyezet a fizetésnél is fontosabb a magyar fizikai dolgozók számára – erre jutott a BrandFizz Employer Branding Kft. közel ezer dolgozót megszólaltató kutatása. Az eredmények alapján a legfontosabb a stabilitás, csak ez után jön a fizetés, majd, hogy milyen a csapat és milyen hangulatban telik a munkaidő. A munka és a magánélet egyensúlya is jelentős tényező, ami esetükben azt takarja, hogy van-e rugalmasság a beosztásban, és az mennyire tervezhető előre.

5+1 pontos recept rosszkedv ellen Az érzelmi intelligencia, azaz az EQ, az a velünk született képességünk, mely segítségével felismerjük saját érzelmeinket és képesek vagyunk beszélni róluk. Amikor földhöz vágnak a negatív érzések, amikor azt sem tudjuk, hogy merre induljunk az életünkkel, amikor úgy érezzük, hogy a nap se süt ki többé, akkor is van megoldás. Az érzéseink felismerése és tudatosítása, azaz az érzelmi intelligenciánk használata sokat segíthet, hogy ne legyenek sokáig borúsak a napjaink.