ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/04: Az elosztott bizalom korszaka

BusinessForum 2019 Közeleg a Skynet korszak! Látogasson el a BusinessForumra és ismerje meg az itelligence két, saját fejlesztésű találmányát: a dán divízió gondozásában megalkotott virtuális ügyfélszolgálati asszisztenst, a KIA MIA avatárt, valamint a gyártásban alkalmazható Paul Cutting Maschine-t!

Részletes program és regisztráció: https://itel.li/businessforum

Kövesse Ön is az itelligence Hungary social media csatornáit!
> Facebook: https://www.facebook.com/itelligencehungary/
> LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/itelligence-hungary-kft./


TECHNOLOGY

Symposium 2019: Egy hullámhosszon Robotika, mesterséges intelligencia, a digitalizáció emberi-társadalmi kihívásai – ismét csak napjaink legfontosabb technológiai kérdései kerülnek terítékre az idei T-Systems Symposiumon. Ha november, akkor T-Systems Symposium. Idén november 26-án, immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a hazai infokommunikációs szektor egyik legjelentősebb eseményét. Az „Egy hullámhosszon – Közösen. Jobban. Most.” mottó alatt futó rendezvényen szokás szerint egyrészt a vállalat vezetői beszélnek az iparág globális és hazai kihívásairól és lehetőségeiről.

Megérkeztek a legújabb banki fintech megoldások – Így bankolhat okosabban Video-bank, digitalizáció, okos bankfiókok, mesterséges intelligencia, gyorsabb hitelkihelyezés, és szabályozási kérdések. Mekkora versenyt jelentenek a bankok számára a fintech cégek, illetve a másik oldalon milyen banki fejlesztéseket láthatunk? Ezekre a kérdésekre válaszoltak a nagybankok vezetői az 57. közgazdász vándorgyűlésen folytatott panelbeszélgetésen, melynek egyik fő témája a digitalizáció és a fintech cégek térnyerése volt.

Nemzetközi terepen is kipróbálnák magukat a hazai egészségügyi startupok Teljesen új irányt hoznának be a hazai egészségügyi ellátásba az ITBUSINESS által megkérdezett startupok, ugyanakkor társadalmi beidegződésekkel és az orvostársadalom elöregedésével is meg kell küzdeniük. Egy, az orvosutánpótlás-képzést átformáló hazai fejlesztői csapat pedig a hallgatók után az egyetemeket is meghódítaná. Több szempontból is komoly kihívást jelent az érvényesülés az egészségügyi területen próbálkozó hazai startupok számára az ITBUSINESS-nek nyilatkozó vállalkozók beszámolói alapján. 

Nagy Ádám is Red Dot-díjat kapott Nagy Ádám formatervező a Birosign számára tervezett digitális tollal idén Red Dot-díjat vehetett át Szingapúrban. Az idei Red Dot-díjakat összesen 46 ország 4218 pályaműve közül választották ki és a terv a 214 díjazott egyike lett. A Birosign által fejlesztett és szabadalmaztatott toll lehetővé teszi az ügyfelek azonosítását a kéz mikromotoros mozgása alapján, amire a világszerte óriási károkat okozó visszaélések miatt egyre nagyobb szükség van. A toll fejlesztése során a tervezők nagy hangsúlyt fektettek az egyedi biztonsági megoldások mellett a megfelelő forma megalkotására.

Hogyan csinálj unikornist? – Így lehet villámgyorsan egymilliárd dolláros forgalmú céged A Blitzscaling: The Lightning-Fast Path to Building Massively Valuable Companies című könyv a Linkedin alapítójának, Reid Hoffmannak a legújabb írása, és egy unikornis felépítésének receptjét írja le. Unikornisnak nevezi ugyanis a szakirodalom az olyan cégeket, melyek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Magyar mércével szinte felfoghatatlanul magasan van az a léc, aminek a megugrására a könyv buzdít, de talán biztató, hogy évente több mint 50 unikornis születik szerte a világban (ezek jelentős része természetesen a Szilícium-völgyben és Kínában). 

Revolut – Visa együttműködés a gyorsabb globális terjeszkedéshez Új megállapodás megkötését jelentette ma be a Visa (NYSE: V) és Európa piacvezető fintech cége, a Revolut. A megállapodással a két fél a Revolut globális üzleti terjeszkedését kívánja elősegíteni. A Visa márkanevét, széleskörű jelenlétét és globális elfogadási hálózatát kiaknázva a Revolut mostantól öt újabb régióban, 24 új piacot elérve jelenhet meg termékkínálatával, összesen 56 piacon. A megállapodás értelmében a Revolut globális terjeszkedése során elsődlegesen Visa márkájú kártyákat fog kibocsátani.

Kétmilliárd forint támogatást kaphatnak a vállalkozások Kétmilliárd forintos keretösszeggel megjelent a Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című új pályázati felhívás, amely egy újszerű, feltételesen visszatérítendő támogatási formában segíti majd a vállalkozások versenyképességének javítását. - közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című kiírás keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek.

Nem kell félni a kereskedelemben a digitalizációtól Nem kell félni a kereskedelemben a digitalizációtól, a robotizációtól, az új technológiák megjelenése sokkal több új munkahelyet teremt majd a következő években, mint amennyi az elterjedésükkel megszűnik - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kiemelte: az elmúlt években évi mintegy 6 százalékkal bővült a hazai kiskereskedelem, és egyre többen vásárolnak a webáruházakban is. 

Európába érkezett Tim Cook Az Apple CEO-ja európai boltokat, alkalmazottakat és startupokat látogat meg, de még az Oktoberfest sem maradhatott ki a programjából. A szoros táncrendjébe szerencsére befért, hogy interjút adjon a Stern német hetilapnak. Beszélt az idei iPhone-ok és Apple TV+ árazásáról, valamint az App Store-ról is kérdezték. Az App Store kapcsán elmondta, hogy a vállalat saját, szigorúan szabályozott alkalmazás tárháza inkább előnyöket biztosít mind a felhasználók, mind pedig a fejlesztők számára, nem pedig korlátozza őket. A szigorú ellenőrzésnek köszönhetően minden eszköz biztonságban van a kártékony szoftverektől.

200 ezer banki alkalmazott munkahelyét vehetik el a robotok Több mint 200 ezer banki alkalmazott veszítheti el a munkahelyét a következő 10 évben az automatizáció és a robotika fejlődése miatt – áll a Wells Fargo legfrissebb kutatásában. Évente 150 milliárd dollárt költenek a bankok digitalizációra, ennek köszönhetően pedig jelentősen csökkenhetnek a pénzintézetek bérráfordításai, hiszen sokkal kevesebb alkalmazottra lesz szükségük. A back office-okban, call centerekben, fiókokban és vállalattámogatási részlegekben dolgozók számát harmadára, felére lehet csökkenteni, míg a salesben, a tech-ágon és a tanácsadásban dolgozókat kevésbé érinti majd a technológia előretörése.


Inside ITB 2019 – Hol tart a fintech és a banking? Egyre szorosabb a bankok, a fintech cégek és a nagy tech vállalatok kapcsolata. A fintech cégek már nem ádáz ellenfelei, sokkal inkább együttműködő partnerei a bankoknak, akiknek pedig szükségük van a tech cégek szolgáltatásaira, míg utóbbiaknak a pénzügyi szektorból származó bevételekre. Ez a mostani időszak pedig fölöttébb alkalmas a digitális transzformáció felgyorsítására. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Csillag Dávid (Pillér), Fazekas Ferenc (Uniqa), Fodor Andrea (Projektcoach) és Suppan Márton (Peak Financial Services).

 

HUMAN

Állítólag boldogabbak azok a munkatársak, akik távolról dolgoznak Egyre több cégnél van home office-ra lehetőség és egy új tanulmány szerint azok a munkavállalók, akik távolról dolgoznak nem csak boldogabbak, de tovább is maradnak a cégnél – összegzi a Business Insider. Az Owl Labs videókonferencia cég 1.200 22 és 65 év közötti amerikai munkavállalót vizsgált meg 2019-ben. A megkérdezettek 62 százaléka dolgozott már távolról. A felmérés során a cég megállapított, hogy a távolról dolgozók, boldogabbak és hosszabb ideig maradnak a cég alkalmazásában, mint azok a munkavállalók, akik nap mint nap bemennek a fizikai irodába dolgozni.

A stabil munkahely fontosabb a fizetésnél Közel ezer magyar fizikai dolgozó megkérdezésével készült a legfrissebb hazai kékgalléros munkavállalói elégedettségi felmérés, amely azt vizsgálta, hogy mi a legfontosabb a kékgallérosok számára egy munkahely kiválasztásakor, és milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy ott is maradjanak. Az eredmények alapján - szemben a közkeletű vélekedéssel - nem a fizetés a legfontosabb tényező a kékgallérosok számára, hanem a stabil, biztonságos munkahely. Szakmai tréningre és karácsonyi bulira kevésbé érdemes költeni, mert ezeknek minimális a megtartóereje a körükben, a visszajelzés és a teljesítményalapú értékelés viszont kulcsfontosságú.

Karrierváltó HR-esek, cégen belül és azon túl HR vezetők, akik akár több mint egy évtizeden keresztül művelték a szakmát, nagyvállalatoknál voltak felelősek esetenként több ezer emberért. Azonban elérkezett a pillanat, amikor mindannyian váltani szerettek volna különböző okokból. Viszont mindannyiukban közös, hogy alkotni akartak, új kihívásokat keresni, és ezért nem sajnálták képezni magukat, tanulni a szabad idejükben, akár teljes állás mellett. Mindannyian közel maradtak az emberekhez, a HR-es múlt meghatározó az új karrierúton is. Négy karrierváltó HR vezető történetét mutatjuk be. Az első részben azokét, akik kiléptek a multik világából és vállalkozók lettek, önálló útra léptek.

Egyesek a változás élére állnak, mások elszenvedik azokat Egyre több külső hatás aggaszthatja a vezérigazgatókat világszerte, és a KPMG globális CEO-körképe szerint mérséklődik az optimista a hangulat. Ennek egyik oka, hogy mindenkit fenyeget a saját iparáguk felfordulása, hazai üzleti szereplők viszont nem hisznek abban, hogy a cégek többsége képes lenne felforgatni a környezetét. Az emberekbe viszont még mindig szívesen fektetnek.

Bill Gates felesége egymilliárd dollárt szán a nők egyenjogúságára Melinda Gates, a Microsoft-alapító Bill Gates felesége bejelentette, hogy egymilliárd dollárt szán a nők egyenjogúságának segítésére az Egyesült Államokban. A döntést ismertetve az amerikai Time magazin számára írt véleménycikkében az 55 éves Melinda Gates - aki társelnöke a férjével közösen létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítványnak is - azt írta, hogy a nők és a férfiak egyenjogúságának megteremtése nem várhat tovább". Mint fogalmazott: az egymilliárd dollárt, a nők hatalmának és befolyásának kiterjesztésére", illetve ennek gyakorlati megvalósítására kívánja fordítani.

Az átlagkereset 57 százalékát sem éri el az átlagnyugdíj összege A legfrissebb bérstatisztikák alapján ma Magyarországon az átlagos nettó kereset 56,4 százalékát éri el az átlagnyugdíj összege. Míg előbbi a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 239 300 forint volt idén január és július között, addig az átlagnyugdíj 135 ezer forintra emelkedett idén januárban. Lassan ott tartunk, hogy az átlagnyugdíj az átlagkereset felét teszi ki, s ez a helyzet addig nem is változik, amíg a kormány az inflációhoz kötötten állapítja meg a járandóságokat, figyelmen kívül hagyva a béremelkedést.

Tájékoztatás tények nélkül: a sietség hitelteleníti a szakképzési reformot A szakképzés nagy átalakítás előtt áll. Bár a változások már azokat is érinteni fogják, akik most járnak az általános iskola 8. osztályába, hatalmas a tájékozatlanság a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban. A médiában csak hírmorzsák jelennek meg, a „hivatalos” tájékoztatás előadásokra, nyilatkozatokra szorítkozik, az érintett szülők, diákok, tanárok, sőt, a pályaorientációs szakemberek sem ismerik a reform lényegét, részleteit.

Ilyen cégvezetők lesznek a Z generáció tagjaiból A Z generáció szerint kiváló cégvezető lesz belőlük, mivel tanulékonyság, alkalmazkodóképesség, kreativitás és kíváncsiság jellemző rájuk. A jövő vezetői szerint 2050-ben diploma helyett a vizsgával nem megszerezhető szociális készségeken lesz a hangsúly, és a vezetői képességeket nem feltétlenül az iskolapadban, hanem a munkahelyi ranglétrát végig járva fogják megszerezni – derül ki az Adecco Csoport generációs felméréséből. Ma még megdöbbentően hangzik, hogy a Z generáció tagjainak több mint fele nem tartja szükségesnek a diplomát a vezetői karrierhez.

Apám, anyám ebbe rokkant bele, köszönöm, nem kérem - zavarba ejtő Z generáció Egész ágazatok működését ingathatja meg a közeljövőben a Z generáció, ha nem lesz megfelelő számára a munkakörnyezet. Tömeges munkába lépésükkel soha nem látott változások jönnek pár éven belül. Érdemes jobban megismerkedni velük, okosan toborozni őket, 21. századi környezetet biztosítani számukra. Steigervald Krisztián generációkutató, tréner segített nekünk eligazodni rajtuk.

Még mindig a férfiak játszótere a közgazdaság Amerikában a női közgazdászhallgatók közel egynegyedét érte már nem kívánt szexuális vagy romantikus kezdeményezés, de egy új kutatás szerint a szakma a későbbiekben sem az ő terepük. Vészesen kevés nőt és kisebbséget foglalkoztató terület a közgazdaság, derül ki az Amerikai Közgazdasági Egyesület új tanulmányából. A vállalatokat sújtó „elférfiasodás” káros, öngerjesztő folyamat, pont, ahogy a soviniszta és rasszista gondolatokból születő döntéshozatal is. A nők kevésbé érzik magukat megbecsülve a közgazdasági területeken, gyakrabban tapasztalnak diszkriminációt, ráadásul a felmérés szerint a szexuális zaklatás is általánosan elterjedt a gazdasági egyetemeken.