ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/07: Deep tech az új trend

BusinessForum 2019 Az itelligence és anyavállalata, az NTT Data élen jár az innovációban. A nemzetközi innovációs irányokat hét területben határozták meg: UX, SAP cloud, IoT, AI, blockchain, data&intelligence és S/4. Az itelligence nemzetközi sikerei mellett 2019-ben a magyarországi leányvállalat is bekapcsolódott az innovációba, a nemzetközi irányvonallal összhangban. Az itelligence nemzetközi fejlesztési stratégiájáról Klaus-Christoph Müller, a vállalat innovációs-technológiai igazgatója tart előadást a BusinessForum 2019-en november 14-én, a Budapest Novotel Centrum Hotelben!

Részletes program és regisztráció: https://itel.li/businessforum

Kövesse Ön is az itelligence Hungary social media csatornáit!
> Facebook: https://www.facebook.com/itelligencehungary/
> LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/itelligence-hungary-kft./

 

TECHNOLOGY

Mennyi pénz áramlik a startupokba? Tavaly összesen közel 18 milliárd dollárnyi, azaz 5310 milliárd forintnyi magánbefektetés áramlott világszinten a tudományos-technológiai, más szóval deep tech vállalkozásokba. A hosszas és költséges tudományos kutatáson és fejlesztésen alapuló, legtöbb esetben kimagasló társadalmi hatással bíró termékek és szolgáltatások iránt egyre nagyobb az érdeklődés a globális piacokon is.

Hogy ne csináljunk startupot? Több hirtelen nagyra nőtt, több milliárd dolláros értéket képviselő Szilícium-völgyi startup is bajba került mostanában. Példájuk intő jel arra, hogy mire célszerű vigyázni a startupoknál: kicsit kevesebb ego, kicsit több fegyelmezettség. Adam Neumann, a WeWork alapítója pedig azért volt kénytelen lemondani csaknem egy évtizede alapított vállalkozása éléről, mert a befektetőknek erős kétségei támadtak menedzsment módszereiről és túl sok veszteséget halmozott fel a tervezett nyilvános részvénykibocsátást megelőzően.

Öt tipp az API-k biztonságához Napjainkra a vállalatok termékeinek, szolgáltatásainak meghatározó része API-kon keresztül érhető el, ezért ezek biztonságáról már a tervezés pillanatában gondoskodnunk kell. Összeállításunkban öt tippet adunk az API-k biztonságos kezelésére. Az API-k (Application Programming Interface) mára a céges tevékenység alappillérei, gyakran pedig önálló termékként vagy szolgáltatásként is tekinthetünk rájuk. Ugyanakkor az API kommunikáció biztonságára kevesen figyelnek, pedig a sajtóvisszhangot kiváltó nagy adatszivárgások mögött egyre gyakrabban API-sérülékenység vagy konfigurációs hiba áll. 

Megatrendek határozzák meg a jövőnket - nem lesz könnyű helytállni A robotika már messze nem egy jövőbeli vízió és Magyarországon is jelentősen meghatározza a gyártóvállalatok működését: a KUKA Hungária budapesti R&D központjában olyan új technológiákat fejlesztenek, amelyek a gyártás világszinten érvényesülő problémáira nyújthatnak megoldást. Így például a fokozódó munkaerőhiányra, a globálisan bővülő keresletre, az egyedi termékek iránt növekvő igényre vagy az energiahordozók egyre korlátozottabb elérhetőségére. Az új piacgazdaság által támasztott igények komoly kihívások elé állítják a vállalatokat, amelyekre az automatizáció jelentheti a megoldást.


Inside ITB 2019 – Jó vadászatot! Vannak rendszerek a támadások kivédésére és a támadások észlelésére is. Ezek azonban nem mindig elegendőek: időnként aktív vadászatot is kell folytatni az esetlegesen megbúvó kártevő vagy behatoló után. Ez a threat hunting, amelynek mára szintén jól kidolgozott módszertana és eszközei vannak. Ám sikeres vadászatot csak akkor tudunk folytatni, ha ismerjük rendszereinket, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen elemekből épül fel és hogyan működik normál körülmények között. Ezért aztán a visibility és a threat hunting kéz a kézben járnak. Csinos Tamás (Clico) előadása.


Ügyféladatokon kaszálhatnak a bankok Kulcskérdéssé vált a pénzintézetek számára a rendelkezésükre álló ügyféladatok hatékony felhasználása – derül ki az EY tanácsadó cég és a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) közös felméréséből. A meglévő információk megfelelő kezelése ugyanis az ügyfelek számára gyorsabb ügyintézést és kedvezőbb ajánlatokat jelenthet. Áttörést elsősorban a mesterséges intelligencia alkalmazása hozhat a területen, a gépi tanulás ugyanis képes dinamikusan alkalmazkodni a folyamatosan változó gazdasági környezethez.

Ömlik a pénz a briteknél a pénzügyi startupokba Majdnem harmadával esett vissza az első félévben a fintech startupokba befektetett összeg az egy évvel korábbihoz képest az Accenture elemzése szerint – igaz, a látványos zuhanásban szerepet játszik egy tavalyi, kiugróan nagy üzlet. Az Egyesült Államokban fordított trend volt megfigyelhető, az első hat hónap éves összevetésben 60 százalékos bővülést hozott.

Banki adategyeztetés: ingyen nyújt segítséget egy most indult magyar startup Digitális adminisztrációs platformot fejleszt egy magyar startup, a Consolidity. Az egyszer már kitolt határidejű, banki adategyeztetésre szabják a platformot, és azt Október31 néven ingyenes elérhetővé teszik a vállalati ügyfelek számára. Mint emlékeztettek rá, a Bankszövetség szeptemberben még 150 ezer olyan vállalati ügyfélről tudott, akik nem tettek eleget a nyilatkozattételi kötelezettségüknek.

Felpörgetné a külföldi terjeszkedést és a piaci konszolidációt az új üzletág A Hiventures szeptemberben elindult új, kkv üzletágának fontosságát az is alátámasztja, hogy már az idei utolsó negyedévben aláírhatjuk az első szerződéseket – mondta el az ITBUSINESS-nek adott interjúban Katona Bence. A vezérigazgató beszélt arról is, hogyan tudják hasznosítani a startupokkal szerzett tapasztalatokat az új üzletágban, illetve, hogy idén mennyi forrást helyezhetnek ki az innovatív társaságokhoz.

Netflix: Helló, Magyarország! Amikor 2016 januárjában különösebb felhajtás nélkül elindult a Netflix magyarországi szolgáltatása, nem nagyon lehetett tudni, hogy mi lesz belőle. Egyrészt azért, mert egy tízmilliós piac nem igazán számít egy olyan cégnek, ami csak abban az évben kétmilliárd dollárt költött tartalomfejlesztésre (most kb. 5,5 milliárdnál tartanak éves szinten), másrészt pedig azért, mert kiszámíthatatlan volt, hogy reagál a magyar piac egy olyan szolgáltatásra, aminek a felülete angol nyelvű, és aminek kínálatában az induláskor nemhogy szinkronos tartalom nem volt, de feliratos is csak elvétve. Aztán eltelt 33 hónap, és mostantól már magyarul szól hozzánk Netflix.

Éjszakai kalandok is csábítják az innovatív vállalkozásokat Az a startupper, aki siet, még elcsípheti az idei Internet Hungary izgalmas előadásait és beszélgetéseit, aki pedig kicsit kényelmesebb, annak a november hoz igazán tartalmas időtöltést. A Szépművészeti Múzeumban régiós buli, majd egy jó kis márkaépítéses fesztivál, végül pedig egy igazán ütős startupos éjszaka vár a szektor képviselőire az ősz utolsó hónapjában.

Az internetes vásárlás jövője – 25 éves az e-kereskedelem Huszonöt évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy az online áruházak valaha képesek lesznek átvenni a hagyományos üzletek szerepét. A mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és a legújabb technológiák azonban egyre közelebb hoznak minket az áttöréshez. A fejlődés nemhogy nem lassul, éppen ellenkezőleg: a vállalatok folyamatosan versenyben vannak az online vásárlási folyamat tökéletesítse területén. A fogyasztók élete már most is sokkal könnyebbé vált, de mire számíthatunk a közeljövőben?

Globális kkv-kihívás körkép: a szomszéd fűje sem mindig zöldebb A vállalkozás jelen helyzete és az áhított pozitív jövőkép közötti szakadék mélyén számtalan dolog lapul, amelyek napról napra lehetetlenítik el a két oldal összezárását. Generációváltás, a digitalizáció hiánya, állandóan változó piaci kihívások, rossz beidegződések – valóban ezek a mindennapi faktorok válnak leküzdhetetlen akadályokká, vagy valami egészen mélyen gyökeredző tényező hátráltatja a kkv-k boldogulását?

 

HUMAN

A mesterséges intelligencia segíthet a kulcs munkavállalók megtartásában Manapság gyakran riogatnak azzal különböző szakértők, hogy a robotok majd rengeteg ember munkáját el fogják venni a közel jövőben, sőt komplett szakmák fognak eltűnni a robotizáció, illetve automatizáció miatt. A hasonló jóslatok pontossága és helytállósága egyelőre kérdéses. Ezzel ellentétben viszont jelenleg a mesterséges intelligencia nemhogy helyettesíti, hanem egyenesen segíthet megtartani az értékes képzett munkaerőt – hívta fel a figyelmet Laczkó Gábor, a Braining Hub IT képzési centrum alapító-tulajdonosa a siófoki Internet Hungary konferencián.

Egyre népszerűbbek az atipikus foglalkoztatási formák Kétszázmilliárd forint árbevételt termelt az atipikus foglalkoztatási szektor az év első nyolc hónapjában, ennek egynegyedét a diák- és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek - derül ki a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége és a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége első közös kutatásából.

Pozitív megküzdési stratégiák a stresszel - Munkahelyi stresszkalauz 2. rész A Munkahelyi stresszkalauz 1. részében megismerhettük a stressz definícióját, illetve szervezetünkre gyakorolt pozitív és negatív hatásait. Most megnézzük, hogy mit tehetünk azért, hogy megbirkózhassunk, megküzdhessünk a káros hatásokkal. Az elmúlt évtizedekben különböző pszichológiai modellek születtek a megküzdés fogalmának megértésére. De mit is jelent ez a kifejezés? A klasszikus pszichoanalitikus értelmezés szerint a megküzdés azokat az egomanővereket jelenti, melyekkel az ego a külvilágból származó fenyegetéseket kezeli.

Digitalizáció a jó ügyek szolgálatában Hogyan könnyítik meg a felhős alkalmazások a jó ügyekért dolgozó civil szervezetek munkáját? Hogyan tehetnek a civilek többet a céljaikért az okos alkalmazásokkal? Miként pörgethető fel az adománygyűjtés? Mitől lehet 21. századi egy civil szervezet? Ezekre a kérdésekre is választ ad a civilek digitalizációjának elősegítése, hatékonyságuk javítása érdekében indult tréningsorozat a Microsoft támogatásával létrejött Civil Tech Hub-ban. A képzés-sorozat nyitó rendezvényén a felhőmegoldásokkal és azok rugalmasságával 12 jó ügyekért dolgozó civil szervezet képviselője ismerkedhetett meg.

Először vetették be sikeresen az óceáni szemétszedő hálót Már három Franciaország méretű az a szemétsziget, ami a Csendes-óceánon sodródik évtizedek óta. Egy fiatal holland feltaláló évekkel ezelőtt kifejlesztett egy ötletet a hulladéksziget felszámolására, de az Ocean Cleanup nevű lebegő szerkezet eddig nem vált be, év elején pedig annyi probléma volt vele, hogy partra kellett vontatni további bütykölésre. Boyan Slat, aki 17 évesen dolgozta ki a műanyag csövekből összeállított U alakú lebegő szerkezet tervét, most örömmel jelentette, hogy a 600 méteres csőkígyón végre fennakadt a nagy csendes-óceáni szemétszigetről (Great Pacific Garbage Patch) származó hulladék, és bent is maradt a szerkezetben.

Gazdagodj úgy, hogy közben jót teszel! Kelet-Közép-Európában is egyre több az impact fund, vagyis a társadalmi hasznot kereső befektetési alap. Itthon egyelőre elsősorban a sikeres fiatalok körében tapasztalható, hogy nyugati mintára már valami jót is szeretnének tenni a vagyonukkal. A hazai kínálatban egyáltalán nem csak magyar, de európai, sőt globális megközelítések is elérhetők. A MocHub elnevezésű magyar vállalkozás új legókockák másodlagos kereskedésével foglalkozik. A moc, vagyis a my own creation kifejezés a saját tervezésű Lego-építmények óriási piacára utal.

5 kevésbé ismert tény Mark Zuckerberg feleségéről, Priscilláról Nettó vagyonát 50 milliárd dollárra becsülik, a Forbes pedig beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb nője közé: következzen pár kevésbé ismert, de annál fontosabb tény és érdekesség a Facebook birodalom first lady-jéről. Férjével létrehozták a jótékonysági célokat szolgáló Chan Zuckerberg Initiative-t. A pár az alapítvány 2015-ös alapítása óta dollármilliókkal járult hozzá az orvosi, oktatási és környezetvédelmi kutatások támogatásához. Első gyermekük születése alkalmából például bejelentették, hogy Facebook-részvényeinek 99 százalékáról (körülbelül 45 milliárd dollárról, 13 ezer milliárd forintról) lemondanak az általuk létrehozott jótékonysági szervezet javára.

Miért beszélnek gyorsabban egyes nyelveket? Több információt közölnek? Az információátadás sebessége független a használt nyelvtől - ezt bizonyította egy nemzetközi tudóscsapat egy széles körű, összesen 17 nyelvet felmérő kutatásukban. A The Economist által ismertetett, a Science Advances tudományos lapban közölt legfrissebb kutatások azonban azt mutatják, ez nem így van: a különböző nyelvek, függetlenül annak sebességétől, nagyjából azonos gyorsasággal továbbítják az információkat.

Csapatok fejlesztését is oktatják a METU coach képzésén Posztgraduális business és team coach képzést indít a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Az államilag elismert képzés nemcsak a karrier- vagy munkahelyváltás előtt állóknak ideális, hanem olyan vezetőknek is, akik új eszköztárral szeretnék vállalkozásukat vagy munkahelyüket fejleszteni. Magyarországon továbbra is alacsony a produktivitás. Az OECD 2018-as statisztikái alapján itthon az egy óra munkával megtermelt GDP közel 38 dollár, míg például Németországban 73 dollár, de Szlovákiában vagy Lettországban is magasabb – 45, illetve 38 dollár. 

Ez a 10 legdurvább hiba, amit elkövethetsz egy állásinterjún Az állásinterjúkat lebonyolító menedzserek 79,3%-a találkozik valamilyen komolyabb hibával, melyet egy meghirdetett állásra jelentkezők elkövetnek az első beszélgetés alatt, sok esetben ezek olyan kritikus problémák, amelyek miatt fel sem veszik az alkalmazottat. A CV-Library független munkakereső portál összegyűjtötte, mely azok a hibák egy állásinterjún, amelyek miatt a leggyakrabban döntenek úgy, hogy inkább nemet mondanak egy aspiránsnak.