ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/08: A cég tudása, mint erőforrás

Portfolio Banking Technology 2019 A bankszektor, az IT-szektor és a fintech cégek egyik legfontosabb szellemi műhelyéül szolgáló Banking Technology konferencia, ahol a bankok digitális transzformációjával, a szektor legfontosabb üzleti és technológiai fejlesztési irányairól van szó.

Témáink lesznek:

  • Felpörög a banki digitalizáció – Itt a válasz a challengereknek
  • Azonnali fizetés és PSD2 – Új fizetési módok a láthatáron
  • Beindulnak a nagy alaprendszercserék? – Informatikai és üzleti kockázatok a mérlegen
  • Fintech újítók Magyarországon – Startup pitchek az innovátoroktól

Program >> http://bit.ly/359vRoD
Jelentkezés > http://bit.ly/2odqXq8

Időpont: 2019. november 14.
Helyszín: Europa Congress Center

 

TECHNOLOGY

A cég tudása, mint erőforrás Informatikai környezetben különösen jellemző, hogy a felmerülő feladatok, problémák megoldásához szükséges tudás ugyanolyan erőforrás, mint a munkaerő vagy a fizikai, informatikai infrastruktúra. Utóbbiak esetében a kihasználtság könnyen mérhető, a hatékonyság tervezhető, a tudással kapcsolatban mindez sokkal nehezebben megfogható.

Korszakalkotó kutatások az ELTE laboratóriumaiban A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 1,7 milliárd forint támogatást kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A tavaly indult Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programmal együtt, így már évi 3,7 milliárd forint áll az ELTE rendelkezésére, hogy tovább fejlessze kutatásait – mondta lapunknak az egyetem rektora. Borhy László úgy véli, hogy hamarosan igen jelentős eredményeket érhetnek el, mind az élelmiszer, mind a gyógyszeripar, illetve az informatika területén.

Lépjük át a digitalizáció kapuját! Rengeteg a kiaknázatlan erőforrás a magyar gyártó kis- és közepes vállalatoknál, a digitalizáció eszközeivel 20-30 százalékos hatékonyság és profitnövekedés érhető el. A modulszerű megközelítés alacsony kockázatú befektetés számukra, ezt kínálja a Zero Point megoldás, melyet a BME-vel közösen fejlesztett ki az AutSoft. A vállalat termékfejlesztési igazgatójával Forstner Bertalannal beszélgettünk.

Bitcoin vs. Libra: Mi a különbség? Számos szakértőben felmerült a kérdés, vajon a Librát valóban kategorizálhatjuk-e kriptopénzként. Tudniillik, mind a bitcoin, mind pedig a Libra nagyon eltérőek. A bitcoin esetében minden tranzakciót anonim módon jegyeznek fel. A rendszer azért biztonságos, mert egy nyilvános főkönyvön tárolják az adatokat, amelyet blokkláncként ismerünk. Ez bizonyítja, hogy effektíven lehetetlen és reménytelen megzavarni az adatbázisban lezajló tranzakciókat. Habár a Libra szintén használja a blokkláncnak egy formáját, ez azonban zárt (permissioned), azaz a hozzáférés engedélyhez kötött.

Nem minden a pozitív mérlegegyenleg, ha nincs mögötte technológia Az év utolsó felében is egymást érik a kis- és középvállalkozásokat célzó támogatások, de az egyértelműen kirajzolódik, hogy a technológiai fejlesztéseket ösztönzők viszik a prímet. Az innovatív megoldásokat támogató, sokszor vissza nem térítendő hozzájárulásokon túl egy másik terület is a milliárdokat érő fókuszba került.

A legnagyobb magyar cégek meséltek nekünk az új, agilis útról Világszerte vírusként terjed a nagyobb vállalatoknál az agilis szervezeti modell. Lényege, hogy felbomlik a megszokott munkahelyi hierarchia, az egymás mellé rendelt munkatársak gyorsabban, hatékonyabban kommunikálnak, és teljesítenek, melynek végeredménye az elégedett ügyfél. A jelentősebb Magyarországon működő cégek közül a Telekomot, a Wizzairt és az OTP-t is megkértük, hogy mondjanak véleményt az átalakítás keltette hullámokról.

9 új startup a Design Terminal őszi Mentorprogramjában A Mentorprogram 9 új startup csapattal indul. 21 ország pályázója közül hét magyar, egy barbadosi és egy osztrák csapat részvételével kezdődik a három hónapos intenzív vállalkozásfejlesztési program. A legtöbb külföldi startup a közép-európai régióból pályázott, emellett számos jelentkezés érkezett a skandináv ökoszisztémából, az Egyesült Királyságból, Indiából, illetve az afrikai kontinens több országából is. A programba beválasztott barbadosi startup alapítói a Mentorprogram miatt költöznek Budapestre a következő három hónapra.

Több mint 830 millió forintnyi tőkét fektettek egy magyar startupba 2,5 millió euró (kb. 831 millió forint) kockázati tőkebefektetés befogadásáról írt alá megállapodást a Lead Ventures és az MFB csoporthoz tartozó Hiventures alapkezelőkkel a Neticle, egy intelligens szövegelemző megoldásokat nyújtó startup. A cég a termékeinek fejlesztésére és regionális terjeszkedésre használja majd a befolyt összegeket - áll a társaság közleményében.

Ötmilliárd forintos támogatást szán a PM az innovatív vállalkozásoknak Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: az Út a jövőbe program a kkv-szektor versenyképességét és termelékenységét hivatott erősíteni, a vállalkozások az új technológiák alkalmazása mellett a munkavállalóik képzettségi szintjét is növelhetik. A program a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek létrehozását segíti a kkv-k kapacitásbővítő és technológiai beruházásainak támogatásán keresztül. A kormány elkötelezett a munkavállalók béremelésének támogatásában, ezért a program feltételei erre is garanciát nyújtanak – ismertette a tárcavezető.

A rendszeresen internetezőknek csak mintegy fele vásárol a weben Az adat azért is meglepő, mivel az aktív, heti rendszerességgel internetező, 18 év feletti lakosság száma megközelíti a 6 milliót – derül ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital elemzéséből. A felmérésben részt vevők 90 százaléka vásárolt már idén a neten, a legtöbben, 37 százalékuk 3-6 alkalommal, míg 15 százalékuk több mint 20-szor. Az elemzésből kiderül az is, hogy míg tíz évvel ezelőtt, a bónuszos/kuponos oldalak indulásakor szinte kizárólag a 25-49 év közöttiek vásároltak ezeken az oldalakon, ma már a vásárlók ötöde az 50 év feletti, tizede pedig a 25 év alatti korosztályba tartozik.

 

HUMAN

Ismét díjazták a közösségi befektetéseket Esélyteremtő üzlet, jövő gazdasága, zöld egyensúly és mindenki társadalma elnevezésű kategóriákban ismerte el az Effekteam (volt Magyar Adományozói Fórum) a vállalatok hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait. Az „Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja” azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű programjait, az elismerésükkel hozzájáruljon az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez. A díjat a Közösség. Hatás. Jövő. című konferencián adták át.

Nem a távolságtartás a tekintély fő forrása Íme 20 másik lehetőség Újra meg újra felbukkan az orrom előtt az az erőteljes meggyőződés, hogy egy rendes vezető nem barátkozik össze a beosztottaival, mert akkor azzal vissza fognak élni, és nem fog tudni tőlük követelni. Mintha a vezetői tekintély elsősorban a pozícióból vagy a távolságtartásból táplálkozna. Nem vitatva persze, hogy egyes embertársaink bármiféle helyzettel képesek visszaélni, felsorolnék húsz egyéb lehetséges alkotóelemet, a teljesség igénye nélkül, amiből felépülhet a (vezetői) tekintélyünk.

A magyar népességcsökkenés megállíthatatlan, de mérsékelhető A legoptimistább forgatókönyv szerint is exponenciálisan csökkenni fog a népesség Magyarországon a következő három évtizedben, a társadalom elöregedése szintén biztosan modellezhető, a belső népvándorlás pedig folytatódni fog az ország északi és nyugati részei felé – ezek a Területi Statisztika kiadványban minap publikált, „A magyar vidék demográfiai jövőképe 2051-ig” című tanulmány megállapításai. A kutatás és az összegzés szerzőjével, Lennert Józseffel beszélgettünk.

No Fluff Jobs – új IT-állásportál elérhető bérekkel és juttatásokkal A No Fluff Jobs állásportál, ahol kötelező feltüntetni az elérhető béreket és juttatásokat 2019. szeptember 30-tól Magyarországon is elérhető. Az állásportál kifejezetten az IT szakembereket célozza meg. Az oldal új megoldásokat hoz a hazai IT toborzásba: a hirdetéseknek kötelezően tartalmazniuk kell a bértartományt, valamint a technológiai stacket, tehát a technológiai környezetre vonatkozó információkat is. Mindezt az IT szakemberek már régóta hiányolták a piacon.

5 hiba, amit elkerülhetsz Facebook hirdetéseidben Jól teljesítő Facebook hirdetéseket létrehozni, és a megfelelő célközönséget megtalálni nem egyszerű feladat. Az alábbiakban összeszedtünk 5 olyan tipikus hibát, melyet érdemes elkerülnöd. Egy-egy kampány végén fontos levonni a megfelelő következtetéseket. Azonban, ha túl gyakran módosítjuk a hirdetésünk paramétereit, mint például célközönség, elhelyezés vagy napi büdzsé, akkor nem hagyunk elegendő időt a Facebook algoritmusának, hogy megtalálja a legjobb megjelenítési feltételeket hirdetésünk számára.

A közösségi oldalak teljesen eltérően állnak hozzá a politikai hirdetések kérdéséhez A legnépszerűbb közösségi oldalak közkedvelt felületei a politikai hirdetőknek is, ezért a hirdetési irányelveikben a legtöbb oldal részletesen szabályozza a politikai szereplőkre vonatkozó elveket. A napokban ezekben komoly változások történtek több oldalnál is. A Facebook úgy változtatta meg az irányelveit, hogy a kritikusok szerint sokkal egyszerűbb legyen a politikusoknak hazudni, legalábbis ha mindezt fizetett hirdetésben teszik.

Új OKJ a boltban: zseni lesz a boltosod?Jó, hogy rövidebb lett a szakképzések jegyzéke, az új OKJ, de két kulcskérdésre a válasz még hátra van, ami bármit felforgathat. A legfontosabb, hogy milyen boltos munkához lesz kötelező valamilyen OKJ képesítés. Például árufeltöltő, vagy pénztáros bárki lehet-e a jövőben is kötelező képzettség nélkül. Mert ma csak a bolti munka egy részéhez kötelező valamilyen szakképesítés. Diák vajon beülhet-e majd a pénztárba? A másik pedig, hogy milyen ismereteket kell megtanulni az egyes OKJ képesítések megszerzéséhez.

Együtt képzi a jövő MI-kutatóit a BME és a Continental Professional Intelligence for Automotive, azaz PIA projekt néven indított közös képzést év elején az egyetem és az autóipari vállalat. A hallgatók és mentorjaik közös munkájának mostanra érik be az első gyümölcse: mesterségesintelligencia-kutatásuk eredményeit hamarosan egy rangos nemzetközi versenyen is bemutathatják. A program azonban nem csak tudományos presztízs szerzése szempontjából fontos: vívmányait rövidesen a Continental által gyártott önvezető rendszerekben használhatják fel.

Mit tehetünk, ha a főnök „fekete” munkára utasít? A munkavállalók általában nem maguk döntik el, hogy hol és hogyan végezzék el a munkát. A főnök, azaz a munkáltató mondja meg, hogy mit és hogyan vár el. De mit tehetünk akkor, ha a főnök a „szürke”, netán a „fekete” zónában jár és tőlünk is ezt várja? Kötelesek vagyunk minden utasítást gondolkodás nélkül végrehajtani? A munkáltató széleskörű utasítási joggal rendelkezik a munkaviszonyban. Joga van meghatározni többek között a munkavállaló által elvégzendő munka módját és eszközeit, adott esetben a munkavégzés helyszínét, idejét, időtartamát.

Ezek a 2020-as SEO irányelvek A Google keresőoptimalizálója nagyjából 200 olyan faktorral dolgozik, ami befolyásolja, mi az amit a keresőmotorok a találati lista elejére sorolnak. Ezeket aztán folyamatosan változtatják, és az aktuális trendekhez igazítják. Miután erről hivatalosan sosem beszélnek, ezért rengeteg spekuláció és félinformáció alapján próbálnak tájékozódni a legnagyobb szakértők is. Most éppen a SEO PowerSuite csapata vállalkozott arra, hogy összeszedi a 2020-ra ígért változásokat, és egy impozáns inforgrafikában mutatja megmilyen tévhiteket kell legyőzni 2020-ig.