ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/09: Frusztráció nélkül, gyorsan, minimális ráfordítással?

TECHNOLOGY

Getronics: A vállalatra szabott digitalizáció az üzleti siker alapja A piaci pozíciókért és a tehetséges munkaerőért folyó versenyben egyre nagyobb szerepet játszanak a technológiai megoldások. Napjaink egyik legfontosabb üzleti trendje a digitalizáció. A Magyarországon is évek óta jelenlévő globális ICT-tanácsadó és -integrátor Getronics Hungary kereskedelmi igazgatójával, Temesvári Zsolttal beszélgettünk.

Érik az európai recesszió? Németországban 820 ezer munkahely és 423 milliárd euró a tét. Mindez veszélybe kerülhet a német ipar lassulásának, a kereskedelmi háborúnak és a megegyezés nélküli Brexit következtében. A negyedéves GDP adatok alapján Németország és Olaszország van jelenleg a technikai recesszió határán, de az Egyesült Királyság és Svédország gazdasága is tántorog. A magyar gazdaság ezzel szemben egész Európában a leggyorsabban növekszik.

Frusztráció nélkül, gyorsan, minimális ráfordítással? Lehetséges! Kódokba ágyazott igények, statisztikába burkolt megoldások, keserű perceket okozó végeredmény – általában semmi jóval nem kecsegtet, ha az üzlet megpróbál az IT nyelvén beszélni, az IT pedig elkezd üzleti fejjel gondolkodni. Mivel egyiknek a rendszerekben való gondolkodás, a másiknak pedig az értékesítés a fő profilja, a két terület „harcából” egyikőjük sem kerülhet ki győztesként. Legalábbis üzleti elemző nélkül semmiképp.

A német pénzügyminiszter támogatja a digitális euró bevezetését Olaf Scholz, német pénzügyminiszter támogatása felől biztosította a digitális euró kibocsátására irányuló kezdeményezéseket – amely feltételezhetően blokkláncalapú kriptopénz lesz majd. A WirtschaftsWoche német üzleti hetilap szerint Scholz megjegyezte, hogy a digitális valuták kibocsátását nem lehet csak olyan országokra hagyni, mint Kína, Oroszország vagy az Egyesült Államok, illetve olyan magáncégekre sem, mint a Facebook, amely vállalat jövő évben tervezi Libra nevű kriptopénzének bevezetését.

2,5 millió eurós tőkebevonással erősödnek tovább Folytatja terjeszkedését az intelligens szövegelemző megoldásokat nyújtó Neticle. 2,5 millió euró kockázati tőkebefektetés befogadásáról írt alá megállapodást a Lead Ventures és a Hiventures alapkezelőkkel. A befektetést a magyar startup regionális piaci pozíciójának megerősítésére, valamint további piacnyitásra és termékei további fejlesztésére fordítja.

Láthatatlan fizetés és globális deviza - Új problémákat szül a készpénzmentes világ? Két évtized múlva teljesen másképpen fizetünk, mint ma: csak besétálunk a boltba, levesszük a kenyeret a polcról, és kisétálunk. A jegybankok pedig hiába is ragaszkodnak a hagyományos devizákhoz, a fogyasztói igények létrehozzák a globális elektronikus pénzt, de ez nem feltétlenül a Libra lesz. A készpénzmentes világ azonban problémákat szül, a szegények, a társadalom peremén élők még nagyobb hátrányba kerülhetnek emiatt, de ahogy a betegséget, a gyógyulást is innovációk és új technológiák hozhatják el – véli Gauder Milán, a Mastercard Europe termékfejlesztési és innovációs vezetője.

Végre egy igazi magyar fintech lépés A számlák összesítése akkor lesz igazán jó, ha nem csak két bank között lehet megoldani az integrációt. A szeptember 14-én hatályba lépett nyitott bankolásról szóló uniós szabályozás, a PSD2, az első hónapban nem hozott nagy változásokat. Mintha nem lettek volna banki és startupos projektek az indulásra. A K&H azonban menti a mundér becsületét. A bank azt jelentette be, hogy legújabb verziós mobilbanki alkalmazását alkalmassá tette az Erste banknál kezelt számlák megjelenítésére is. A jövőben tervezik további számlavezető bankok elérhetővé tételét is, valamint a számlaegyenleg megjelenítésén túlmutató funkciók (pl. forint átutalás) lehetővé tételét is.

Eljött hát a papírkor vége! A TrustChain és Peak Financial Services a jogi és pénzügyek digitalizációjával segíti a magyar KKV-kat az innováció útjára lépni. Ezáltal egyszerűsíti és felgyorsítja a munkafolyamataikat, biztonságossá és átláthatóvá teszi az elszámolásukat, csökkenti a papírmunkával járó felesleges terheiket. A TrustChain egy biztonságos digitális szerződéskötési platform olyan cégek számára, amelyek egy helyen szeretnék kezelni a beszállítóikat és a céges ügyfeleiket, egyszerűsítenék és felgyorsítanák a szerződéskötéseiket, valamint nyitottak az új digitális, pénzügyi megoldásokra.

Fém- és műanyagcipők generatív tervezéssel Az additív gyártásnak nagy utat kell még megtennie addig, hogy a mindennapos fogyasztói termékek jelentős részét ezzel a technológiával hozzák létre, viszont napról napra valamivel közelebb kerülünk hozzá. Jelenleg főként egyedi, személyre szabott és exkluzív termékekről beszélhetünk, a tömegtermeléshez csak a fémnyomtatás egyes ipari alkalmazásai közelítenek. Ezek a különleges darabok viszont egyre tetszetősebbek. Az egyik legizgalmasabb terület a divat; a ruhák, cipők és kiegészítők világa, futurisztikus és egyben természetes, komplex és közben letisztult formákkal. 

Rengeteg pénzt veszített a Samsung egy év alatt Sorrendben már a harmadik olyan pénzügyi negyedévet zárja a Samsung, ahol 50 százalék feletti profitcsökkenést kell elkönyvelnie. A cég 2019 első két negyedévének pénzügyi jelentése finoman szólva sem volt olyan sikertörténet, mint az egy évvel korábbiak, és úgy tűnik, a harmadik negyedévben sem lett sokkal jobb a helyzet. A Samsung által kiadott előrejelzés szerint – amely még nem a végleges jelentés, csupán annak szinopszisa – 2018 harmadik negyedévéhez képest a mostani is jelentős mínuszban zárult.

Visszirányba is bővíti kábelhálózatát a Telekom További fejlesztések révén teszi a modernebb, így elsősorban az optikai elérésekkel szemben versenyképesebbé kábelnet (HFC) hálózatát a Magyar Telekom. A szolgáltató röviddel a kábelhálózat DOCSIS 3.1 -es részleges továbbfejlesztését követően visszirányban is biztosítja a gyorsabb elérést, így - várhatóan idén decemberben - jönnek azok a díjcsomagok, melyek a gigabites letöltést mellett immár értékelhető feltöltési sávszélességet is biztosítanak.

 

HUMAN

Megszűnik az Instagram egy funkciója, nem látszik majd, ki mit lájkolt Eltűnik a Following nevű fül az Instagramról, ahol a képmegosztón követett ismerősök tevékenységei láthatók: többek közt az, hogy ki és mit lájkolt, illetve melyik képhez kommentelt valamit – írja a BuzzFeed News, amelynek az oldal üzemeltetői megerősítették a hírt. A lap szerint néhány felhasználónál már augusztus óta hiányzik ez a felület, de a többségnél csak a héten következik be a változás. A Following fület a szív ikonnal lehet jelenleg behozni, de a későbbiekben csak a felhasználó saját tevékenységei látszódnak majd alatta.

A világ legkiválóbbjai közé került a GreenGo Kiválósági díjat kapott a GreenGo az Oracle OpenWorld 2019 konferencián, a Fenntarthatósági Innováció kategóriában. A világ legnagyobb üzleti és technológiai rendezvényén, az Oracle OpenWorld 2019 konferencián Kiválósági díjat adtak át Michaletzky Bálintnak, a GreenGo Car Europe ügyvezetőjének. A San Francisco-i eseményen az Oracle, a világ elsőszámú üzleti szoftvervállalata - amely 175 országban 430 000 ügyfelet szolgál ki - azon vevőinek és partnereinek adott át elismerést, akik figyelemre méltóan és innovatívan használják technológiáit.

Nem érdemes úgy élni, hogy nem fér bele napi fél óra olvasás – interjú Szabados Ágnessel Minden nap láthatjuk az RTL Híradóban, van véleménye a bulvárról, de próbálja tudatosan használni azt is – három éve viszont elhatározta, hogy nem normális, hogy lassan ciki olvasni, tesz ellene. Azóta rendületlenül dolgozik azon (is), hogy minél többen olvassanak, amiből csak most csinál üzletet, fillérekért ugyanis nem akarta magát eladni. Élete különböző területei egymást alakítják, kiegészítik és építik. Portréinterjú Szabados Ágival.

Palkovics: a vidéki egyetemek a regionális gazdaságfejlesztés motorjai Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki és informatikai karán a Modern városok program (MVP) részeként, több mint egymilliárd forintból létrehozott építész- és gépészműhelycsarnokokat hétfőn Pécsen. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a két, több mint egymilliárd forintból létrehozott, összességében csaknem 1500 négyzetméteres acélszerkezetű csarnok átadásán hangsúlyozta: a kormány azért döntött 2015-ben a beruházás támogatása mellett, mert a magas színvonalú felsőoktatási környezet rendelkezésre állt a műszaki és gépész képesítések fejlesztéséhez. 

Stressz a munkahelyen: hogy kerüljük el, hogy bánjunk el vele? Időnk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért korántsem mindegy, hogy ott milyen környezet vagy általános közhangulat vár ránk nap mint nap. Hogyan birkózzunk meg a folyamatos stresszel, vagy szélsőséges esetben hogyan kerüljük el az ezt követő depressziót, hogyan ne váljunk a munkánk rabjává? Cikkünkben ennek járunk utána.

Miért nem tudsz megszabadulni a rossz szokásoktól? Egyes a „szakértők” szerint 21 nap kell ahhoz, hogy leépíts egy rossz szokást. Nos, ez még éppen igaz is lehet, de nagyban függ a szokás komplexitásától és még egy csomó mindentől. Az első oka valószínűleg az, hogy rosszul próbálod. Van, aki arra esküszik, hogy készülj fel rá, szedj vitamint, írj naplót, kis cetlit, hordj magadnál nyúllábat, attól függően, hogy mit akar eladni neked. A 21 napos mítosz Maxwell Moltz amerikai plasztikai sebésztől származik. Moltz, könyvében arról ír, hogy a balesetben, háborúban elveszített végtagok pótlásaival (protézis) nagyjából 21-24 nap alatt barátkoztak meg a páciensek. Vagyis ennyi idő kellett, hogy megszokják azokat.

Füstmentesség a 21. századra szabva A világon egymilliárd ember dohányzik, azaz a Föld lakosságának több mint 13 százaléka. Az OECD legfrissebb felmérése szerint a szervezet 36 országa közül Kanadában dohányoznak a legkevesebben: a felnőttek alig 5 százaléka. Ehhez képest Görögország, Törökország és Magyarország 25 százalék feletti – 28, 27 és 26 százalékos – rátákkal rendelkezik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzései szerint 2025-ig a dohányosok száma – a népességnövekedésre tekintettel – nagyjából változatlan marad. Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros az egészségre, egészségügyi következményei komoly aggodalomra adnak okot.

Duplázott a veszprémi Lovassy László Gimnázium Az első helyet leszámítva alaposan átalakult a középiskolák rangsora a tavalyi eredményekhez képest. A listán két helyet előre lépve lett második a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium hat osztályos képzése, míg az iskola négy osztályos képzése az összesített ranglista ötödik helyén végzett. A harmadik helyet egy olyan iskola szerezte meg, amelynek értékelése hatalmasat változott egy év alatt. A XIV. kerületi Szent István Gimnázium hat osztályos képzése - a tavalyihoz képest 12 helyet javítva - lett harmadik.

Öt díjat zsebelt be a Brandfizz a rangos HR szakmai díjátadón Az idei, harmadik alkalommal megrendezett HRKOMM Award díjátadón 24 kategóriában 96 nevező közül díjazták többek között a szakma legkiemelkedőbb toborzási, kiválasztási kampányait, onboarding folyamatait és employer brandig megoldásait, valamint sok más hr kommunikációhoz, employer brandinghez kötődő aktivitást. Az ismert hr és kommunikációs szakemberekből álló zsűri 51 pályamunkát juttatott a döntőbe, amelyek közül a legjobbakat a hétfő esti gálán díjazták.

Ilyenek a jövő irodaházai, amikben öröm dolgozni Ahogy változik a munkaerőpiac és a munkakultúra, úgy válik egyre fontosabb élettérré az iroda. Az építészeknek élhető és élvezhető tereket kell tervezni, a munkavállalók akkor maradnak, ha jól érzik magukat. Mi motiválja és milyen igényekkel rendelkezik az Y-generáció, mi befolyásolja a dolgozók közérzetét és milyen kihívásokkal találkoznak az építészek? A hazai irodapiac trendjeiről, annak munkavállalói- és humán vetületéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a hazai építész szakma kiválóságainak részvételével.