ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/10: Egy rendszer mind felett

TECHNOLOGY

Felügyeleti alkalmazás segít megoldani az adatközpontok kihívásait Komoly fellendülés tapasztalható az adatközpontok fejlesztésében, amit főként a felhőalapú rendszerek térhódítása, illetve az 5G megjelenése hajt. A létesítmények energiaellátásának biztonságáról többek között különleges megoldást alkalmazó szünetmentes tápegységek, illetve a Schneider Electric által fejlesztett speciális, felügyeleti alkalmazás gondoskodik.

Egyre fontosabb a startup-piacon Kelet-Európa Roman Scharf, a linzi székhelyű Capital300 kockázatitőke-befektető társaság társalapítója tíz éven át volt a Szilícium-völgyben, ahol nagyszerű kutatási és oktatási intézmények vannak, valamint egy hatalmas pénzügyi bázis. A régió a világ egyetlen helyéhez sem hasonlítható, de a piac nagyon forrong. A menedzser kijelentette, hogy Kelet-Európa előnye ezzel szemben az, hogy sok a nagyon jó szakember, akiknek nem is kerül sokba az alkalmazásuk. Ráadásul még a kisebb és közepes startupok is vonzó munkaadóknak számítanak. 

Szakember nélkül nem működik a technológia Amikor a modern technológiák előnyeiről beszélünk, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezek nem önjáróak, kifejlesztésükhöz és működtetésükhöz egyaránt szakemberekre van szükség. „A H1 Systems idén már 28 új munkatárssal bővítette most már több mint 80 fősre duzzadt csapatát, és jövőre is szeretnénk tartani ezt az ütemet. A legjobb szakemberek bevonzásához és megtartásához azonban tudatos erőfeszítésekre van szükség” – mondja Kaszab Stella, a vállalat HR- és marketingigazgatója.

Közös platformot fejleszt a négy vezető európai online piactér Egyre inkább úgy tűnik, hogy megszületett a válasz a nagy nemzetközi webáruházak térnyerésével kapcsolatos aggodalmakra. Európa legnagyobb e-kereskedelmi piacterei közül négyen közös platformot fejlesztenek, ahol egy helyen lesz elérhető minden termék, amit a résztvevő cégek, és azok kereskedői forgalmaznak. A projektben a német Real.de, a francia CDiscount, az olasz ePrice, és a romániai székhelyű eMAG vesz részt. Az utóbbin keresztül magyar érdekeltsége is lehet az együttműködésnek.

Jön a 16. Hactivity IT-biztonsági fesztivál Tizenhatodik alkalommal rendezik meg hazánk legjelentősebb professzionális kiberbiztonsági eseményét, a HACKTIVITY-t, amely hagyományosan az információbiztonsági szakma hivatalos és alternatív képviselőit hozza össze a terület iránt érdeklődőkkel, kötetlen, de mégis ismeretterjesztő és néha mélyen technikai formában. Az HACKTIVITY-re 16 országból érkezik 48 nemzetközileg elismert előadó, hogy egyebek mellett olyan aktuális IT-biztonsági témákról értekezzenek, mint a pénzkiadó automaták feltörése, GSM riasztó és biztonsági rendszerek manipulálása, a DeepFake és álhírek terjesztése, autók CANbus csatlakozón keresztüli manipulálása.

Erste Bank a nyílt bankolásról, a fintechről, az Apple Pay-ről – Exkluzív interjú Novemberben bemutatja az Erste Bank a fintech scouting programját, a George bevezetése különleges ügyfélélményt nyújthat majd az Erstéseknek, az azonnali fizetés sikerességéhez számos szereplő együttműködésére lesz szükség – mondta el a FinTechZone-nak adott exkluzív interjújában Bek-Balla László az Erste Bank Digitális Csatornák és Contact Center igazgatója.

Ne csak építsd a márkádat, merjél vele játszani is! Az Internet Hungary konferencia Brand Hungary szekciójában arra keresték az előadók a választ, hogyan tudjuk a márkánkat kreatívabban, okosabban és jobban használni. Sokan félnek az újszerű márkakommunikációs ötletektől, pedig a gyakorlat azokat igazolja, akik akár szokatlan lépésekre is el tudják szánni magukat. Az Internet Hungary konferencia fókuszában az idén a játékosság állt. Természetesen nem az öncélú játszadozás, hanem a kreativitás, ami segíthet üzletünk fejlesztésében. 

Az Encyclopedia Britannicától a 175 zettabájtig – Így váltották fel a kötelespéldányokat az adatközpontok A mindenhol elérhető internet, illetve az állandó jelenlét mára már annyira alapvetőek, hogy sokszor szinte a pánik kerülget minket, ha egy pillanatra kiesünk az online világból. És bár izgalmas, mégis ritkán gondolunk bele, hogy az okostelefonokon túl minek köszönhetjük ezt a rendkívüli tempót, és azt, hogy mindent elérünk a hálón. A válasz nem újdonság, hatalmas háttérrendszerek, az adatközpontok fonják be és szolgálják ki mindennapjainkat. De mi az, amit tényleg érdemes tudnunk róluk?

Előrelépett Magyarország a versenyképességi ranglistán A davosi székhelyű World Economic Forum (WEF) ma közzétett új versenyképességi rangsorában Magyarország a vizsgált 141 ország közül a 47. helyen áll. Ez a tavaly publikált rangsorhoz képest 1 helyezésnyi előrelépést jelent. Magyarország abszolút teljesítménye, azaz a Global Competitiveness Indexe 0,8 ponttal javult, ami a legkedvezőbb változás a visegrádi országok között. A WEF rangsor által vizsgált 12 fő versenyképességi tényező közül 8 területen javult Magyarország versenyképessége az elmúlt évhez képest. 

Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK Komoly reformokat tervez a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara (BKIK). Nagy Elek, a BKIK elnöke a Portfolio-nak elmondta: többek között fejlesztik az online felületeket, edukációs anyagokat és iparági kutatásokat készítenek, hogy releváns piaci információkkal segítsék a vállalkozókat. „Szeretnénk minden fontos ügyben kikérni a vállalkozók véleményét, mert csak így lehet a BKIK valóban „szolgáltató” szervezet: egy olyan kamara, amely felkutatja és célzottan az érintettekhez juttatja el a nekik szóló pályázatokat, és képes fejleszteni tagsága általános vállalkozói, jogi ismereteit” – mondta.

Megnéztük, milyen lesz a budapesti 5G Nehéz dolga van az embernek az 5G-vel kapcsolatos várakozásokat illetően: az új generációs hálózat itt kopogtat az ajtón, de rövid távon biztosan nem fogja megváltani a világot. Azért mégis hoz fontos változásokat, például gigabites kapacitású cellákat, amit nekünk is volt alkalmunk kipróbálni a Vodafone Németország hálózatán. Ma még nyugati (Ausztria) vagy éppen keleti szomszédainkhoz (Románia) kell utazni ahhoz, hogy élő, kereskedelmi 5G-s mobilszolgáltatást találjunk, de már csak hetek kérdése, hogy ez megváltozzon, hiszen a Vodafone az országban elsőként október közepén várhatóan bekapcsolja az első 5G-s cellákat Budapesten.

HUMAN

A tanácsadó cégeknél kizsigerelik az alkalmazottakat? A világ egyik legnagyobb könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó vállalata, a KPMG korábbi két vezetője, Maggie Brereton és Ina Kjaer ez év februárjában leköszönt tisztségéből. Azt állították, hogy főnökeik megalázó módon jártak el velük szemben, és a vállalat vezetése nem védte meg őket. Miután éveken keresztül kora reggeltől késő éjszakáig dolgoztak, és ilyen bánásmódban részesültek, úgy döntöttek: kilépnek az általuk „a félelem kultúrájának” nevezett környezetéből és egy olyan versengő vállalatot alapítanak, amely büszke arra, hogy alkalmazottjainak barátságosabb munkabeosztást biztosít.

Nem tetszik az influenszereknek a lájkmentes élet Hivatalosan nem közölt még adatokat arról az Instagram, hogy mik a visszajelzések a felhasználóktól, ha nincsenek lájkok. Kanadai kutatók azonban 193 olyan influenszert kérdeztek meg a témában, akiknek a megélhetése függ attól, hányan lájkolják a bejegyzéseiket, azaz a lájkok száma miatt keresik meg őket márkák együttműködési ajánlatokkal. Kérdés volt, hogyan reagálnak a hirdető cége, ha ez a mutató kiesik. A véleményvezérek visszajelzései alapján rosszul: az együttműködések száma csökkent, a bevételeik alacsonyabbak lettek, és a követőik számának növekedése is lelassult.

A munkaerőhiányt megszüntetni nem lehet, de a kezelésére több út is van Mintegy 200-250 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról, ami nagyban akadályozza a hazai vállalkozások beruházásait. Ennek ellenére a magyar gazdaság jól teljesít, és ha a hiány kezelésének lendülete fennmarad, ezen a téren nem is lesz probléma – mondta a Világgazdaságnak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

Miért nem hallgatunk új zenéket 33 éves kor felett? Az aktuális tudományos álláspont szerint az ember körülbelül 33 éves koráig nyitott az új zenékre, aztán már egyre kevésbé érdeklődik irántuk – eddigre már kialakul az ízlés, és egyre kevésbé érdekesek az újdonságok. Egy tanulmány szerint a legtöbb zenei impulzus 24 éves kora táján éri az embert, ez 12 és 24 éves kor között javarészt popzenét jelent, legalábbis a brit fiatalok esetében, a rétegműfajok általában csak ezek után jutnak nagyobb szerephez. Míg végül el nem érjük a krisztusi kort, amikor már nem marad más, mint a nosztalgia.

A szakmával rendelkező fiatalok nagyobb eséllyel indulnak el az életben Egy szakma mindenképpen kell", amelyre később lehet építeni középfokú és felsőfokú végzettséget, illetve nyelvtudást; a szakmával rendelkező fiatalok nagyobb eséllyel indulnak el az életben - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. Bodó Sándor a SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás megnyitóján kiemelte, a rendezvénynek elsősorban a munkaerő utánpótlásban van fontos szerepe, a kiállítás ugyanis a 13-14 éves fiataloknak nyújt segítséget abban, hogy végül milyen iskola felé induljanak el.

Meghalt Vekerdy Tamás Nyolcvannégy éves korában, szerdán hajnalban elhunyt Vekerdy Tamás - közölte a pszichológus, író családja. Nevelési tanácsadókban, gyermekpszichológiai rendelőkben szerzett tapasztalatai nyomán érett meg benne a felismerés: a magyar óvoda- és iskolarendszer „gyilkolja a gyerekeket”. A nyolcvanas években kezdte tanulmányozni a külföldi Waldorf-gyakorlatot; részt vett a solymári Waldorf-iskola megalapításában. Munkája nyomán létrejött a Waldorf-tanárképzés is. Vekerdy Tamás élete során számos díjat nyert, többek között Kiváló Munkáért díjjal jutalmazták 1985-ben, Budapestért díjat kapott 2000-ben, 2014-ben pedig Hazám-díjas lett.

Mérhető a pedagógiai munka változása Az intézményválasztás az egyik legnagyobb dilemmája a gyereknevelésnek. Mikor-hova írassuk be a gyerekünket, ahol jó helyen lesz, és ami hozzásegíti ahhoz is, hogy később a munkaerőpiacon megtalálja a helyét? Az általános, és középiskolákat hasonlítja össze a Legjobbiskola.hu - legfőképp- az évvégi kompetenciamérés eredményei alapján. Adatelemzésük egyrészt láttatja, ha „beszakadás” van egy iskolánál a teljesítményben, de a kilábalás és a stabilan jó pedagógiai teljesítmény is adatokkal alátámasztható.

Mi alapján választ munkahelyet az Y és Z generáció? A rugalmas munkavégzés, stabilitás és az alapfizetés a legfontosabb munkahely-választási tényezők a jövő munkavállalói számára. A teljesítmény alapú honoráriumnál vonzóbb a fix, kiszámítható alapbér, és meghatározó a közvetlen felettes vezetői stílusa is a 16-28 éves korosztály számára. A cafeteria idén annak ellenére kiesett a top 10-ből, hogy tavaly még az előkelő negyedik helyen szerepelt - derül ki a PwC Magyarország közleményéből.

„Hülye vagy fiam, a fa nem kék" - a megfojtott kreativitást nem könnyű visszakapni Röviddel ezelőtt érkezett a hír, hogy 84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író. A HR Portalnak három éve interjút adott, amikor részt vett előadóként a 4. HR Pikniken, amelynek témája a kreativitás volt. Beszélt a gyerekkori kreativitásról, hogy ezt hogyan rontjuk el felnőtt korukra, holott a munkaerőpiacon is egyre nagyobb szükség van a szabad asszociációkra, a megszokottól eltérő megoldásokra. Ezt az interjút olvashatják újra.

Sötét móddal, megújult sztorikkal és más újdonságokkal jelentkezik az Instagram Az elmúlt napokban egyre több újítás érkezett az Instagramra, és úgy tűnik a megújulásnak nincs vége. Nem lehet már látni, hogy mit lájkoltak vagy kiket kezdtek el követni az ismerősök, és már csevegni is lehet az alkalmazásban. A visszajelzések szerint sokan észre sem vették, hogy eltűnt az a fül, amivel azt lehetett látni, hogy kinek a képeit lájkolták, és kit követtek be az ismerősök, mások szerint azonban az alkalmazás egyik legszórakoztatóbb funkciója veszett el ezzel, és véget ért az ismerőseink megfigyelésének korszaka.