ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/21: Ablak a jövőre

TECHNOLOGY

Az adatok majd megmondják Miközben folyamatosan beszélt, az altábornagy belenyúlt a zsebébe, és elővette, majd felmutatta a kis inhaláló eszközét, amelyre akkor van szüksége, ha netán asztmarohama kezdődne. Jobbján ott állt az ország elnöke, aki figyelte, amint a tisztifőorvos a koronavírus-járvány egyik fontos aspektusára hívja fel az ország és a világ figyelmét.

Hatékony megoldás, zökkenőmentes üzletmenet, biztonságos környezet A videókonferencia megoldások békeidőben is roppant hasznosnak bizonyulnak, ám a jelenlegi időszak teljességgel elképzelhetetlen a szóban forgó technológia nélkül. A hirtelen berobbant ideiglenes (?) helyzet ugyanis arra ösztönözte a szolgáltató cégeket, hogy távmunkára küldjék a munkatársakat, és az oktatást is digitális platformra kényszerítette. A leggyakoribb nehézségekről, best practice-ekről a SpaceNET, a Cisco legmagasabb minősítésű, Gold partnerének szakembereit kérdeztük, akik teljeskörű szolgáltatást nyújtanak – legyen szó kiberbiztonságról vagy épp hang-, videó- és callcenter-megoldások integrációjáról.

Az NJSZT, az IVSZ és az Infotér is kiveszi részét a járvány elleni küzdelemből Az ITBUSINESS podcastfolyamában a koronavírus rovat újabb epizóddal jelentkezik, amelyben Mester Sándor az infokommunikáció három meghatározó jelentőségű szakmai civil szervezetének a vezető képviselőivel beszélget arról, hogy milyen változásokat hozott a koronavírus-járvány elterjedése a működésükben, idei terveikben.

Csak a blokklánc vághat rendet a hamis maszkok piacán Kínai gyárak tízezrei kezdtek el foglalkozni maszkok gyártásával, miközben 200-300 olyan kínai gyár lehet, amely valóban minőségi, tanúsítvánnyal rendelkező terméket képes előállítani. Április 1-jétől viszont a kínai állam szigorított, innentől csak azokat a termékeket engedi ki az országból, amelyeknek rendben vannak a papírjai.

A koronavírus megszabadíthat minket a készpénztől Magyarországon is rendelkezésre állnak a legmodernebb, teljesen kontaktmentes fizetési metódusok, de azért még eléggé utópisztikusnak tűnik, hogy a telefonunkkal adjunk zsebpénzt a gyerekeknek, borravalót a házhoz szállítást végzőknek, vagy hálapénzt a szülészorvosnak. Egy ideig még nem lesz minden digitális, de a vírus sok változást hozhat.

Saját bankkártyát ad ki a Google, már több bankkal is tárgyalnak Az érintéses mobilfizetés után a fizikai vásárlásokhoz is használható bankkártyát fejleszt a Google. A sajtóinformációként kiszivárgott újdonsággal az Apple hasonló szolgáltatásának állít konkurenciát a keresőcég.

Ingyen vásárol be nyugdíjasoknak a budapesti startup A ViddL viszonylag hamar reagált a koronavírusjárványra. Először átálltak digitális aláírásra, hogy a megrendelőnek ne kelljen a futár telefonján aláírnia semmit. Majd április elején elindították a HozdL nevű szolgáltatást, aminek keretében a startup futárjai be is vásárolnak helyettünk, maszkban, kesztyűben. Nyugdíjasoknak ingyen.

Példátlan összefogást hozott a járvány Magyarországon Verseny helyett összefogás: példátlan segítségnyújtó hullám van kibontakozóban, amely a szinte minden szempontból káros koronavírus érdeme. Számos érintett szektorból érkezik segítség, ki a saját „bajtársait”, ki pedig más területek szereplőit próbálja segíteni a lehetőségeihez mérten.

Mesterséges intelligenciával turbózza fel a zajszűrést az NVIDIA Az RTX Voice persze nem lesz minden távmunkásnak segítség, elvégre GeForce RTX videokártya kell hozzá. Az RTX Voice mesterséges intelligenciával aknázza ki a technológia lehetőségeit, ennek megfelelően nem csak a Zoom és a Slack, de például a Discord vagy a Twitch Studio is támogatott.

Már Zoomon is lehet házasságot kötni New Yorkban New York kormányzója, Andrew Cuomo rendeletben tette lehetővé, hogy a párok online is házasságot köthessenek, miután a koronavírus-járvány és a korlátozások, lezárások miatt nagyon sok esküvőt lemondtak. Vagyis mostantól Zoomon vagy más online platformon is ki lehet mondani az igent.

Nyomtatott antennák 5G kommunikációs rendszerekhez Brit kutatók olcsó „többszörös bemenet, többszörös kimenet” (Multiple Input Multiple Output, MIMO) antennák nyomtatását tervezik 5G kommunikációs rendszerekhez. A javasolt MIMO-k a sugarakat több irányba juttatják el, így biztosítva fázisváltók nélkül is a folyamatos valósidejű lefedettséget.

200 milliárd jüant önt a felhőbe az Alibaba 200 milliárd jüant fektetne a felhőüzletágába az Alibaba, Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, ezzel erősítene egy olyan piacon, melyet most főleg az Amazon és a Microsoft, két amerikai cég uralnak.

 

ECONOMY

Matolcsy György szerint Szingapúrt kell követni, így Magyarország Európa kistigrisévé válhat Magyarország számára megnyílik a lehetőség a szingapúri modell megépítésére Európában. Sőt, ahogy Szingapúrnak voltak kistigris társai, az egész V4 csoport számára megnyílik az európai kistigrissé válás történelmi szakasza - szögezi le a növekedés.hu-n hétfőn megjelent legfrissebb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Most lehet sokat keresni a részvényekkel? Ismét elérkezhetett az az időszak, amikor megéri hosszú távú szemlélet mellett megvásárolni az esetleges mélypontokat a hazai és nemzetközi részvénypiacokon. Az indexek a korábbi csúcsokról nagyságrendileg 35 százalékot estek világszerte, ahonnan már elindult egy mérsékelt emelkedő korrekció.

Új trendet jelezhet az Apple leminősítése Gyakorlatilag leminősítette az Apple-t a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs pénteken. A szervezet elemzése alapján hiába áll helyre a koronavírus világjárvány elvonulása után a termelés, az azt követő, elhúzódó válság nyomot hagy majd az olyan, az utóbbi években töretlenül fejlődő cégeken is, mint az Apple.

Mennyire erős Magyarország immunrendszere? Nagyon sokat csökkent hazánk külső sérülékenysége az elmúlt 10 évben. Az előző évtizedben bevezetett egyensúlyjavító intézkedések nélkül lényegesen nagyobb gazdasági károkat okozna a koronavírus-járvány Magyarországon.

Mi áll az olajárháború hátterében? A COVID-19 járvány nyomán kialakuló gazdasági visszaesést az energiaszektor sem ússza meg, amelynek már látszódtak jelei a március-április során kialakult alacsony olajárakban. Ez azonban csak részben köszönhető a visszaeső keresletnek, sokkal inkább egy nagy amerikai-orosz-szaúdi geopolitikai csörtét láthatunk.

Itt a bejelentés: változik a kormány koronavírus-mentőcsomagja! Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a hét elején eszközölnek néhány változtatást a gazdaságvédő stratégiában a partnerekkel való egyeztetés után. Átalakítják a rövidített munkaidő utáni támogatást, arról van szó, hogy az ipari partnerek számára pontosítanak bizonyos elemeket, hogy egyszerűbb legyen igénybe venni.

Göd, a „különleges övezet” Tovább nyirbálják a települések adóbevételeit a járvány miatti védekezésre hivatkozva. A Göd mellett épülő Samsung akkumulátorgyárat és adóit az ellenzéki vezetésű várostól a fideszes Pest-megyei önkormányzathoz sorolják.

Maszkpiac: a boltosok 600 százalékos haszonnal próbáltak menekülni a csőd elől A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése utáni hetekben, azaz március második felében a kisebb (akár offline, akár online) boltosok piaca is a feje tetejére állt. Hirtelen sok minden megváltozott, számos árufajta iránt bezuhant a kereslet, egy kisebb árucsoport iránt viszont kezelhetetlen módon megnőtt.

Elszívja az állam a pénzt a bankoktól A lakossági betételhelyezés a 2009-es válság kitörése óta először 2019-ben nem finanszírozta a bankok hitelkihelyezését – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank szerint egyébként minden a legnagyobb rendben van. Úgy tűnik, az sem gond, hogy jórészt hitelből vettek állampapírt.

Zsiday: Van egyáltalán vírusterve a magyar kormánynak? Mivel Magyarország felnőtt lakosságának egy része valóban felnőtt, így jó lenne, ha lassan megtudnánk, hogy mi a terv? Van egyáltalán terv? - tette fel a nagy kérdést Zsiday Viktor befektetési szakember.

Rekordközelben az arany árfolyama 1730 dollár felett jár az arany unciánkénti árfolyama. A jelenlegi világgazdasági bizonytalanság rekordmagas árfolyamot hozhat – derül ki az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőinek elemzéséből.

Új mutató indult: hétmilliárdnyi felajánlás érkezett a járvány ellen Magyarországon A COVID-19 járvány és az annak révén fellépő gazdasági válsággal szembeni közösségi felajánlások mérését és bemutatását célozza a részvénycélú közösségi finanszírozási platform, a Tőkeportál új mutatója, a Felajánlásmérő. 

A német válságkezelés titkának nyomában Mi a németek titka? Számtalanszor tették fel a kérdést a nyugati médiumok a koronavírus terjedése kapcsán. Hogy fordulhat elő az, hogy miközben az országban a világ államai közül az ötödik legtöbb fertőzést regisztrálták, a halálos áldozatok száma negyedannyi, mint Franciaországban, vagy ötödannyi, mint Olaszországban.

 

HUMAN

Jön a munkahelymegtartó hitel, és már 75 százalékos munkaidőcsökkentésre is jár bértámogatás György László, az ITM államtitkára új állami támogatásokat jelentett be hétfő délután, a járvány miatt bajba került vállalkozások segítésére: hamarosan jön a munkahelymegtartó hitel", amelyet bérek kifizetésére vehetnek fel a vállalkozások. A kamat csak 0,1 százalék lesz, és legfeljebb 9 havi bérre lehet felvenni, és 2 év alatt kell törleszteni.

Igenis lehet állást találni, ha valaki beleteszi az energiát Ha valaki elveszíti a munkáját, másnap el kell kezdenie állást keresni, amire úgy kell tekinteni, mint teljes munkaidős tevékenységre. Minél később kezdünk el foglalkozni a problémával, annál súlyosabb következményekkel fogunk szembesülni – figyelmeztet Martis István, a Profession.hu elnök-vezérigazgatója. Az állásportál vezetője a feltétel nélküli alapjövedelem helyett inkább a munkahelyteremtésben hisz.

„Végső soron mindenki az államhoz fordul” – Slomo Avineri a válságról „A koronavírus-krízis bebizonyította, hogy amikor rosszra fordul a helyzet, a piaci erők elsőnek omlanak össze, mivel nem képesek megoldásokat kínálni.” Slomo Avineri izraeli baloldali történész gondolatai a koronavírus-járványról.

90-100 ezer ember is elveszítheti a munkáját a következő három hónapban Hathatós kormányzati segítség nélkül a munkanélküliségi ráta elérheti a 10 százalékot - derül ki a GKI Gazdaságkutató múlt héten több mint 900 cég körében végzett felméréséből. Az öt főnél nagyobb cégek az elmúlt hónap során már legalább 50-60 ezer dolgozót elbocsáthattak.

Ablak a jövőre A koronaválság felfedte, hogy a mélyben a válságok egész láncolatával nézünk szembe, melyek közül mindegyik potenciálisan nagyságrenddel veszélyesebb, mint a koronavírus: a gazdasági értékképzés válsága, új civilizációs betegségek válsága, a demokracia válsága, és a klímaválság. A jövő vagy progresszív, vagy nincs.

Ezért készül a kormány a legrosszabbra Miközben Magyarországon van hivatalosan az egyik legalacsonyabb koronavírus-esetszám Európában, és a halottak száma sem kimagasló, addig hatalmas készültség van a magyar kórházakban és a kormány a járvány miatt rendkívül rövid idő alatt, a fokozatosság elvét nagyrészt figyelmen kívül hagyva alapjaiban alakítja át az egészségügyi ellátórendszert. 

Ha a járvány után vissza is mész majd az irodába, már nem lesz ugyanolyan ott dolgozni Egyes munkáltatók a hosszú távú bérleti szerződések helyett rövidebbeket vagy rugalmas irodaterületet fognak választani, és az egyterű irodában is megváltozhat a közös munka.

Bér, támogatás – kinek mi marad a zsebében? Az utóbbi időben számos kérdés utalt arra, hogy a veszélyhelyzetben kihirdetett kormányrendeletekben foglalt rendelkezések miként érintik a munkavállalók és a munkáltatók terheit.

Nem tartják magukat újságírónak, mégis megcsinálták az első magyar online tévét Gulyás Márton politikai aktivista 2015-ben indította el baloldali, közéleti Youtube-csatornáját, amire kezdetben hagyományos, szobából jelentkező vlogok kerültek fel. Majd gyorsan bővült a repertoár.

Hogyan szabadulhatunk meg a járványügyi korlátozásoktól? A koronavírus-járvány ellen bezárkózott a világ: különféle mértékben, de szinte minden ország boltokat, iskolákat záratott be, szigorított az utazási szabályokon és korlátozta a közösségi érintkezést. Ezeket azonban nem lehet örökké fenntartani, mert se az emberek, se a gazdaság nem bírja el hosszú távon a bezártságot.

Amikor nem érted az ügyfeledet Mit tudsz a digitális terméked felhasználóiról? Azt mondod, készült már piackutatás? Szuper! És még mit tudsz? Hogy vannak perszónáid? Még jobb. Mutasd kérlek! Ahammm. Nagyszerű, szükség lesz mindenre, de sajnos nem lesz elég. Még kutatnunk kell…

A kormány cserbenhagyta az érettségizőket A felkészülés hiányos és egyenlőtlen feltételeire, valamint a fertőzésveszélyre hivatkozva bírálja a kormányt a Szülői Hang nevű, szülőket tömörítő szervezet, amiért május 4-én megtartják az írásbeli érettségit.