ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/22: A pizsamás főnök demotiváló

Már zajlanak az ALSO első, nemzetközi, virtuális Channel Trends + Visions (CTV) kiállításának előkészületei, ahol a vendégek élő videóstreamek formájában találkozhatnak érdekes IT-szakértői és -gyártói tartalmakkal. Fontos esemény lesz – Gustavo Möller-Hergt, az ALSO vezérigazgatójának felvezetője után – Steve Brazier (a technológiai csatornák és okostelefonok piacát elemző Canalys vezérigazgatója) előadása. Az ALSO és más, vezető piaci szakértők prezentációi és élő webináriumai is várják az érdeklődőket a most legaktuálisabb témákban (távoktatás, távmunka, 3D nyomtatás, IT-biztonság, IoT stb.) „Jelen” lesz az IT-piac összes vezető gyártója. 

A következő linken a viszonteladók ingyenesen regisztrálhatnak a virtuális CTV 2020-ra: https://www.also.com/ec/cms5/hu_5850/5850/informacio/ctv_2020/index.jsp

 

TECHNOLOGY

A rejtett összefüggések mesteri megértői: architektek a diszruptív technológia korában Gomolyfelhőként gyülekeznek az égen az adatok milliárdjait elnyelő diszruptív technológiák, amelyek nem csak a C-kezdőbetűs vezetőket, hanem az architekteket is kihívások tucatjai elé állítják. Három ismert cég IT-architektjével bocsátkoztunk „időjárás-előrejelzésbe”, hogy kiderítsük zivatarláncot vagy bárányfelhővé szelídülést hoznak a diszruptív technológiák a cégek és az IT-architektek jövőjében.

Architektek bevetésen: kiszervezett szakértők és céges anomáliák Bármilyen algoritmust le tud kódolni, minden létező API-t úgy ismer, mint a saját tenyerét, az összes design patternt és szoftverfejlesztési módszertant egyszerre tudja alkalmazni gondolkodás nélkül, s gyakorlatilag a sikeres digitális transzformáció záloga – még sincs a dicsőségfalon. De vajon mennyire jellemző, hogy a cégek felismerik a szükségét egy olyan szakemberek, aki az IT-működést, és IT-infrastruktúrát megtervezi, újratervezi, és egy lépéssel távolabbról a teljes valójában tekint rá? Iránytű a „külsős” architekt mindennapjaihoz.

Mindenütt egyformán süt a nap? – Különbségek az architektúratervezés nemzetközi porondján A digitális átállás útján a nyugatiak és a keletiek más-más háttérrel indulnak el. A földrajzi elhelyezkedésen kívül más faktorok is hatnak arra, hogy milyen architektként érvényesülni a világ eltérő pontjain – nemzetközi architekt-kitekintő.

Adminisztrációs könnyítések a hazai innovációs környezetben A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal könnyített előlegkifizetési szabályokkal enyhíti a folyamatban lévő projektek likviditási nehézségeit, egyszerűbb eljárási szabályokkal, meghosszabbított határidőkkel segíti a pályázatok kedvezményezettjeit. Az érintettekben felmerülő kérdések hatékony kezelésére új kommunikációs csatorna is indul KFI Hotline néven.


#HUMANHUNGARY2020 - PARFÜM Stratégiai és operatív helyzetértékelés, megoldások a 2020-ban elindult és az elkövetkezendő hónapokban, években a gazdaságot, az üzleti stratégiákat és az HR szakmát drasztikusan átalakító válságról - mindezt pedig Palencsár Miklós (Mentors & Partners Group) aposztrofálja a Human Hungary 2020-on.

Találkozzunk az online térben május 5-én! Regisztrálj itt: t.ly/HmcO


Konszolidálódik az oktatási piac Egy kézbe került a hazai oktatási piac két meghatározó szereplője. A Training360 tulajdonosai úgy döntöttek, hogy megvásárolják a NetAcademia Oktatóközpontot. A saját tőkéből megvalósított akvizíció eredményeként a Training360 e-learning tanfolyamainak száma 500-ra nő, a két vállalat együttes tavalyi árbevétele pedig meghaladja a 3,4 milliárd forintot.

Human Hungary 2020 kiállítói szemszögből Az idei konferencia az online térbe költözik, ami egy percig sem szab gátat annak, hogy a legaktuálisabb témákat boncolgassuk az üzlet, az IT és a HR legmeghatározóbb alakjaival. Lovas István, a Schönherz Iskolaszövetkezet értékesítési vezetője, mint kiállító szintén jelen lesz virtuális konferenciánkon, aki nem csak arról beszélt, hogy mi vár a jövő informatiusaira a jelennel összefüggésben, hanem arról is, hogy milyen tapasztalásokkal bővítette szakmai tudását a jelenlegi helyzet.

Az Apple után a Huawei és a Google is saját (bank)kártyát csinál A Huawei néhány napja bejelentette, hogy érkezik a saját kártyája, ami nyilvánvalóan az Apple Cardra próbál majd választ adni, és mostanra pedig már azt is megtudhattuk, hogy a Google is hasonló eszközön dolgozik. 

Hamarosan online rajtol az idei Budapest Startup Safari! Bár a koronavírus járvány sokakat home office-ba kényszerít, ami világszerte rengeteg konferencia és egyéb rendezvény lába alól húzta ki a talajt, a szervezők rendre gyorsan alkalmazkodnak a helyzethez és az online térbe ültetik át eseményeiket. Nincs ez máshogy az idei Budapest Startup Safari esetében sem.

Koronavírus-információs központot kapott a Windows 10 A cég ugyanis egy információs központtal bővítette a rendszert, ami segít tájékozódni a járvány aktuális állapotáról, illetve felfedezni az ahhoz kapcsolódó legfontosabb és legújabb híreket.

Hetekbe telhet, mire teljesen újraindul a gyártás a győri Audinál Múlt héten egy műszakban részlegesen újraindult a termelés a győri Audi-gyárban, a vállalat most arról tájékoztatta az Indexet, hogy a teljes visszarendeződés még hetekig tarthat, a dolgozók többsége egyelőre szabadságon van.

A járvány alatt is magyar startup uralja a parazitaellenes termékek piacát A karantén időszakában is jól teljesít az ultrahangos kullancsriasztókat gyártó magyar startup, ugyanis a kullancsszezon a járvány alatt sem állt le. Az idén már 52 országban forgalmazó hazai ProtectONE márka fennállása óta közel egymillió vegyszermentes bolha és kullancsriasztó terméket értékesített partnerein keresztül..

Nem a beszerzési ár, hanem a gyártói kapacitás akadályozhatja meg, hogy legyen elég lélegeztetőgép Magyarországon A SARS-CoV-2 vírus magyarországi megjelenése előtt a miniszterelnök március 13-i nyilatkozata szerint 2000, de egyéb források alapján is legfeljebb 2500 darab lélegeztetőgép volt a hazai kórházakban. Hogy pontosan mekkora a hadra fogható arzenál, az nyilvános adatok hiányában nem tudható, ahogy az sem, hogy milyen típusú berendezésekről van szó.

Készségfejlesztő tréningek a digitális térben - Tace Pao lélegeztetőgépen A tréningszakmának az eseményeket figyelve döntést kell hoznia. Vagy virraszt a régi, jól bevált eszközei betegágyánál, vagy alkalmazkodik a megváltozott helyzethez.

Önkéntesek lélegeztetőgépeket nyomtatnak Az ARMEE (Automatic Respiration Management Exclusively for Emergencies, kizárólag sürgősségi automatikus légzéskezelés) két, egymásra fektetett műanyaglapból áll, az oxigént a beteg tüdőjébe juttató csatornákkal. Az eredeti prototípust az amerikai hadsereg tesztelte 1965-ben.

 

ECONOMY

Már 36 milliárd dollárt ér a Stripe Történjen bármi is a világban, a Stripe fizetési szolgáltató értékelése szárnyal. A cég múlt héten jelentette be, hogy újabb 600 millió dolláros tőkebevonást hajtott végre. A pénzt termékfejlesztésbe és terjeszkedésbe tervezik fektetni.

IMF: A világ pénzügyi stabilitását is veszélyeztetheti a koronavírus A koronavírus-járvány eddig is jelentős csapást jelentett a világ pénzügyi rendszerére, ha azonban tovább fokozódik a válság, az veszélybe sodorhatja a globális pénzügyi stabilitást – a Nemzetközi Valutaalap közgazdászai szerint.

Több mint egy hónapos késéssel menti a menthetőt az Orbán-csomag Március 14-én zuhant be a hazai szállodák vendégforgalma a koronavírus-járvány miatt és április 20-ra készül el az Orbán-kormány módosított mentőcsomagja.

Az önálló monetáris politikánk most előny, csak nem tudunk élni vele A mostani válságban az önálló monetáris politikának nagyobb előnye lehet, mint az euróövezeti tagságnak, de Magyarország jelenleg tudja kihasználni ezt – mondta az InfoRádiónak Bihari Péter, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa, a Monetáris Tanács korábbi tagja.

Maguk kereskedhetnek a kifosztott gazdák - Interjú a zoldseges.com alapítójával, Goda Szilárddal A magyarok legtöbbször valamelyik áruházban vásárolnak zöldséget és gyümölcsöt, amire átlagosan 3 ezer forintot sem költenek.  A mezőgazdaság szereplői ugyanakkor ma nem az ő igényeiknek, hanem a kereskedők elvárásainak tesznek eleget. Ezen a tendencián változtatna a jövőben a zoldseges.com.

Megjött az adat: 280 ezer munkanélküli volt márciusban Magyarországon Márciusban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon. A következő hónapok a munkanélküliség meredek emelkedését hozhatják.

A koronavírus hatására kiugróan nőtt az arany adásvétele Az árak közel 6 százalékos növekedése mellett a londoni tőzsdén kívüli piac volumene az év első három hónapjában 4320 milliárd dollárt ért el, ami 44 százalékkal magasabb érték az előző negyedévinél.

Egy hét után máris barkácsolni kell a munkahelyvédő programot, de miért lett ennyire szűkmarkú? A legfrissebb hírek szerint a támogatás feltételeit újra is tervezték, az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján 50 százalék helyett akár 75 százalékos forgalomkiesés esetén is igényelhető lesz a támogatás, emellett pedig az igénylés folyamata is egyszerűsödik, és bővül a kedvezményezettek köre.

A koronavírus-válság tanulsága Magyarország számára: egyre inkább lemaradunk A világban pedig kiderült, melyik ország pontosan hol tart, hiszen a vírus Észak-Koreától Kanadáig, Magyarországtól Új-Zélandig senkit sem került el. Sajnos számunkra ez az eredményhirdetés nem túl örömteli: Magyarország egyre nagyobb lemaradásban van azokhoz a régiós országokhoz képest is, amikhez egyáltalán még érdemes lehet hasonlítani magunkat.

Social Index: íme a márkák és termékek rangsora A mai világban az ADAT a mindenünk. Nekik köszönhetően megismerjük szolgáltatásaink és termékeink erősségeit és gyengeségeit; mesélnek nekünk a változó fogyasztói preferenciákról és a piaci trendekről. Az adatelemzés a helyes marketingstratégia létrehozásának kulcsa. Ezért adjuk át a 2019. évi Social Index jelentést, amely tartalmazza az elmúlt év tendenciáiról és fogyasztói preferenciáiról szóló legfontosabb adatokat. 

 

HUMAN

A pizsamás főnök demotiváló Az értekezlet ugyanolyan esemény, mintha az irodában lenne, úgy is kell viselkedni. A koronavírus-járvány miatt sok munkavállaló kényszerül home office-ra, az otthonról dolgozás során pedig előtérbe kerülnek a videókonferencia-eszközök. Azonban van néhány dolog, amit vezetőként nem árt ha betartunk akkor, ha hasonló értekezletet hívunk össze.

A főnök sokat beszél, de nem motivál Történelmi változás zajlik a munkavégzés területén. Míg eddig szigorú jogszabályi előírások vagy munkaszervezési okok miatt nem sok magyarországi munkáltató támogatta az otthoni munkavégzést, a koronavírus járvány hatására napokon belül milliók kezdtek otthonról dolgozni, illetve tanulni.

Tudósítás egy karanténba zárt háztartásról Az eredeti elképzelése szerint valahogy így nézett ki számomra a home office: azért, hogy ne folyjon ki a szemem a monitor bámulásától, néha bedobok egy adag szennyest a mosógépbe, elfogyasztom a mélyhűtőbe száműzött töméntelen mennyiségű kaját (természetesen zöldségeket és nem pizzát☺), munka után felfrissítem magam egy ugrabugrálásnak tűnő 20 perces tornával....

Lehet, hogy tényleg más lesz a világ - Vuhanban már mehetnének étterembe, mégsem megy senki Egy vuhani étteremtulajdonos a Bloombergnek nyilatkozott arról, hogyan küzd a vásárlókért a koronavírus által sújtott városban, ahol egyelőre úgy tűnik, a fogyasztói szokások örökre megváltoztak. A vállalkozó jelentős visszaesésre számít.

Ajánlott jegyajánlás - de a kormány inkább vállalja a víruskockázatot Elzárkózik a kormány attól, hogy érettségi eredménnyé konvertálja a középiskolai jegyeket. Pedig 600 korábban vizsgázott „mérlege” azt jelzi: nem lenne igazságtalan ez a módszer.

A legjobb dolog, ha törődünk egymással Ahány félék vagyunk, annyiképpen próbálunk odafigyelni a szervezetünkre. Egészséges táplálkozás, fogyás, több testgyakorlás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a dohányzás abbahagyása. Utóbbi különösen nem meglepő, hiszen mi is lehetne nagyobb áldás magunk és a környezetünk számára, minthogy például a dohányzást, ezt a rossz szokásunkat átgondoljuk!

A bértámogatás rendezését ígérte a kormány, cégek állami irányításának és támogatásának szabályait kaptuk helyette A Magyar Fejlesztési Bank befektetési alapjaival próbálkozhat menteni a járvány miatt bajba jutott cégeket.

„Nem tehetjük meg azt, amit egy autógyár" - Interjú a PostEurop főtitkárával Franciaországban az idős állampolgárokat, ha erre igényt tartanak, napi egy-két alkalommal felhívják a postai dolgozók, hogy ne érezzék magukat egyedül – mesélte nekünk Szebeny Botond, az európai postákat tömörítő szakmai szervezet, a PostEurop főtitkára.

Két szó, amit értened kell, ha távolról menedzseled a csapatodat A fő kihívás nem az infrastruktúra, hanem a gondolkodásmód megváltoztatása. A Grow csoport vezérigazgatójának vendégírása.

Frontok és végek Minden nézőpont kérdése. Az is, hogy egy-egy feladatot ellátó munkatársat hogyan ítélünk meg. Egy irodából, a táblázatokból felpillantva, egy nemzetközi videókonferenciából kiszakadva könnyű a végeken megbújó „állománynak”, „populációnak” látni a kollégát, akivel elég sok macera van úgy általában. Miközben ő meg úgy érzi, a fronton harcol, áll helyt napi szinten géppel, szerszámmal, ügyféllel, az elemekkel küzdve, az elvártnál kevesebb információval és támogatással felvértezve. 

„Nem szeretném ugyanazt az életet, mint a járvány előtt” – vendéglátósok kényszerszüneten Van, aki leköltözött barátnője szüleihez, és napszámosnak állt, más a programozóképzésre készül, van, aki minden pénzét egy új helybe fektette, és most otthon várakozik, valaki pedig arra számít, turisták nélkül nem is éri meg újranyitni az éttermet. 

Egyetlen hiba is végzetes lehet - így egyensúlyozik a kormány a „járványkötélen" Optimista, de nem elképzelhetetlen forgatókönyv – Nepusz Tamás bioinformatikus így reagált arra a kormányfői bejelentésre, hogy május 3-ára várható a járvány tetőzése Magyarországon.

Több tízezer gyerek maradhat ki a digitális oktatásból, ezt még a Klebelsberg Központ is kénytelen elismerni A Klebelsberg Központ (KK) mintegy 750 ezer diákjának öt százaléka nem rendelkezik a szükséges eszközökkel, vagy még internettel sem a digitális távoktatáshoz – erről Hajnal Gabriella, a KK elnöke beszélt, azt is elmondta, esetükben levél útján oldják meg az oktatást.