ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/23: Mostantól a nyúl viszi a puskát egy jó darabig

#HUMANHUNGARY2020 Május 5-i online konferenciánkon releváns válaszokkal reagálunk a Magyarországon kialakult helyzetre. Konkrét HR-, IT-stratégiai és operatív megoldásokat hallhanak majd a résztvevők. Olyan húsba vágó témákkal és előadókkal készülünk, akik kizárólag a Human Hungary 2020 konferencián mondják el a legfrissebb kutatásokon alapuló elemzéseiket a válságról.

#Regisztálni az alábbi linken lehet: t.ly/Earu

Találkozzunk két hét múlva az online térben! Addig is ráhangolódásként az alább cikket ajánljuk a kedves olvasó figyelmébe: t.ly/gXLY

 

TECHNOLOGY

A Google-nak és a Facebooknak fizetniük kell majd az ausztrál média tartalmaiért Ausztrália kötelezni fogja a Google-t és a Facebookot, hogy fizessen a média szereplőinek az átvett tartalomért - jelentette be a canberrai kormány. Az AFP beszámolója szerint Ausztrália példát akar mutatni a világnak azzal kapcsolatban, hogy miként kell rávenni a technológiai óriásokat a zsíros hirdetési bevételek hagyományos médiával való megosztására.

Megugrottak a koronavírus miatt a Raspberry Pi eladásai A Raspberry Pi nem csak egy otthoni házimozizást segítő lapka PC, hanem egy olyan sokoldalú apróság, amit a DIY-közösség és a vállalatok is fel tudnak használni a legkülönbözőbb formákban. A koronavírusjárvány alatt meg is nőtt a kereslet a Raspberry Pi gépekre, fokozzák is a gyártást.

Eltűnt a Lime és a Breezy Budapestről, és nem biztos, hogy valaha visszatér Jártál mostanában Budapest belsőbb részein? Nem hiányzott valami? Két kereke van, zöld-, esetleg sárga-fekete. Bizony, eltűntek a mobiltelefonos applikációval bérelhető elektromos rollerek, azaz a Lime és a Breezy járgányai.

Nyílt forrású spagetti-detektív A Spagetti Detektív (TSD) vagy a printer webkameráját, vagy otthoni számítógépet használva veszi észre, hogy a nyomtatás mikor téved rossz vágányra, és a gép úgynevezett spagettiket kezd el extrudálni. A szoftver ekkor állítja le a printelést, majd vagy e-mailen, vagy szöveges üzenet formájában értesíti a felhasználót.

Ha elkapott a digitális transzformációs változás szele - mi kell a sikeres átalakuláshoz? Amikor e sorokat írom, éppen állítom össze a témákat egy konferenciára, ahol előadok, és valahogyan oda lyukadok ki újra és újra, mi is az a pár dolog, amin áll vagy bukik a digitális átállás. Az egyik legfontosabb tényező nem is technikai, hanem emberi: hogyan reagál egy szervezet, az ügyfél, a felhasználó magára az átalakulással járó változásra?

Ez a 4 tényező kell a cégeknek sikeres közösségimédia-stratégiához A közösségi média ma már minden vállalkozásnak nélkülözhetetlen. Sok előnye mellett viszont egyre több kihívást is jelent. A Facebook csökkenti a márkák organikus elérését, a Twitter több millió profilt töröl néhány hónap alatt, az Instagramon az időrend helyét átveszi az algoritmus. Válságos helyzetben egyre nagyobb a tét, így még lényegesebb a kérdés, hogy mi lehet a sikeres megosztás törvénye 2020-ban?

PR-trendek a következő években - Ez a három hatás lesz a legjelentősebb A technológiai fejlődés és a különböző társadalmi folyamatok a pr-szakmára is komoly hatást gyakorolnak, formálják, alakítják azt, és meghatározzák az elkövetkezendő éveit. A következő évtizedben várható változásokról, illetve a piac jelenlegi helyzetéről beszélgettünk a Magyar Public Relations Szövetség elnökével, Sztaniszláv Andrással.

Koronavírus: akár már a héten elkezdhetik beadni a magyar kutatók által fejlesztett szérumot Koronavírusból gyógyult embereket keres az Innovációs és Technológiai Minisztérium a kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához. A projekten dolgozó kutatócsoport akár már a héten elkezdheti beadni a szérumot.

Fintech szektor Magyarországon, a koronavírus idején – 1. rész A Rosenblatt Securities minap kiadott riportja szerint a fintech unikornisok piaci értéke 76 milliárd dollárral is csökkenhet a COVID-19 világjárványnak köszönhetően. Ennek apropóján a Vacuumlabs budapesti irodája megvizsgálta, hogyan alkalmazkodnak a hazai kulcsfontosságú fintech szereplők a változó piaci feltételekhez.

Már számokban is látszik, hogy a fintechek milyen hatalmasat kaszálhatnak a mostani válságon Már kezd látszani a számokon is az, amit a koronavírus-válság elején már sejteni lehetett: számos fintechcég, különösen az online fizetési rendszerek üzemeltetői nagy nyertesei lesznek a bezárkózásnak. A holland Adyen, Európa egyik legnagyobb fintechcége 34%-os bevétel-bővülést ért el az első negyedévben.

 

ECONOMY

Az ország vérkeringését is megbénította a járvány A koronavírus gazdasági hatásait még csak most kezdjük igazán megismerni, a visszaesést mutató adatok pedig még egyáltalán nem állnak rendelkezésünkre. A válság sok szempontból egyedi, hiszen annak biológiai, és nem gazdasági okai voltak.

Gazdaságpolitikai bravúrral vált önellátóvá Magyarország fertőtlenítőszerből A koronavírus-járvány hatására a legtöbb ország megtiltotta az alapvető egészségügyi termékek kivitelét. A magyar kormányzat rendkívüli piacszervezési és építési munkába kezdett, hogy felkutassa és összekapcsolja egymással a fertőtlenítőszer gyártásának kulcsszereplőit.

Már megint az államnak kell megmentenie az autógyártókat Az autógyártók egymás után pörgetik majd fel a gyártásukat Európában, viszont egyre nagyobb a félelem, hogy a legyártott autókat nem tudják majd eladni. A 2008-as válsághoz hasonlóan most is az államtól vár segítséget az autóipar, az akkori roncsautó programhoz hasonlóan most is akár több ezer eurós támogatással vennék rá a fogyasztókat, hogy vásároljanak új autót Németországban.

A koronavírus-járvány csak az utolsó csepp a pohárban, anélkül is nagy felfordulás jött volna Bár a mostani válság elsőszámú oka a globális koronavírus-járvány, és az arra válaszul adott társadalmi és gazdasági korlátozó intézkedések, azonban a Societe Generale elemzői szerint voltak már jelei annak, hogy jeletős gazdasági lassulás, esetleg recesszió és ezzel párhuzamosan részvénypiaci esés jöjjön.

Leépítést hoz a vírusadó Végül a dolgozók ihatják meg a levét a kiskereskedelmi különadónak, miután a multik többet fizetnek be, mint amennyit az idén béremelésre költöttek.

Tömeges elbocsátás két nagy autóipari multinál - nem kellett a kormány csomagja Már több járműipari multinál is úgy számolnak, hogy a héten bejelentett könnyítések ellenére sem fogják igénybe venni a kormány munkahelyvédelmi bértámogatását. Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, míg a Hankook rácalmási üzemében szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat.

Újraindul az autógyártás az esztergomi Suzuki-gyárban A Magyar Suzuki újraindítja a termelést április 29-én. A vállalat minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedések bevezetésével fokozatosan állítja vissza a gyártást, kezdetben egyműszakos munkarendben. Az esztergomi gyár folyamatosan figyeli a piaci igényeket, a gyártási tervet ennek megfelelően alakítja.

Akkor csinál különleges övezetet az ellenzéki Gödből a kormány, amikor óriásit nő az iparűzési adó Gödön a Samsung gyár 1600 embernek ad munkát, de hamarosan fejlesztik az üzemet, további 2700 embert vesznek fel, így 4300-ra nőhet a ott foglalkoztatottak száma - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Végre kiderült, honnan lesz pénze Magyarországnak a koronavírus-járvány kellős közepén Jelentősen átírta a terveket a koronavírus-járvány, emiatt a korábban tervezettnél sokkal több finanszírozásra lehet szüksége a magyar államnak 2020-ban. Ráadásul a lakossági papírok sem pörögnek úgy, mint eddig. A pluszforrást az ÁKK elsősorban piaci kötvények értékesítéséből is jelentősebb devizakötvény-kibocsátásból fedezné a friss finanszírozási terv szerint.

1500 milliárd forintos programot jelentett be az MFB Összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport. 

 

HUMAN

Toborzás a válság idején, avagy a vesztegzár alá vont munkaerőpiac túlélési lehetőségei Alig két hét alatt a feje tetejére állt a világ, most minden a csúfabb arcát mutatja. A sokszor szidott szürke hétköznapok a négy fal mögül lesve ezernyi színben tündökölnek, ahogy pedig az ország egyre jobban zárkózik be, úgy értékelődik fel és alakul át minden. E metamorfózis összes rezdülése tökéletesen lekövethető a munkaerő-piacon: a hirtelen megjelent dömpingtől, a toborzás átalakulásán át egészen a home office berobbanásáig. Igyekeztünk megválaszolni a kérdéseket, amelyek ott motoszkálnak a legtöbbek agyában: vajon lehet-e állást találni most, és mi lesz két-három hónap múlva.

Meddig bírjuk még? „Kérem, maradjanak otthon!” Elsőre pofonegyszerűnek és könnyen teljesíthetőnek tűnik ez a felszólítás, de ma már mindannyian érezzük, hogy mennyire nem az. A parkok, közterületek egyre inkább hemzsegnek az emberektől, sok fiatal mindennap mással karanténozik, idősebb családtagjaink pedig a folyamatos könyörgés ellenére sem hajlandók abbahagyni a napi boltba járkálást.

Május 1-től a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is fizeti a cég a társadalombiztosítást A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a most megjelent kormányrendelet a Gazdaságvédelmi Akcióterv adókönnyítő intézkedései révén több mint 200 milliárd forintot hagy a magyar családoknál, vállalkozásoknál és a lakosságnál.

Az emberek azt gondolták, hogy már a kínai szó is hordozza a vírust – így él túl Wang mester, az ország kínai főszakácsa és négy étterme Wang mester, azaz Wang Qiang (Vang Csian) már február elején kiállt a koronavírus kapcsán terjedő, elsősorban a kínaiakat sújtó rasszizmus ellen Facebook-oldalán – hiszen ő maga is érezte éttermeiben a 20–50 százalékos forgalomcsökkenést –, mégis, még március elején is legújabb, negyedik étterme megnyitására készült. Hiába házhozszállítás-kompatibilis a műfaj, amiben utazik, a biznisz ebben az évben döcög.

Kiknek és miért lett jobb a magyar bértámogatás? A bajba került cégek nagyobb része élhet az állami bértámogatási rendszerrel, és egyúttal fontos pontokban egyszerűsödik az igénylés folyamata és a feltételrendszer. Értékeljük a napok alatt módosításon átesett új magyar Kurzarbeit-rendszert.

Kérdések és válaszok az elektronikus számlázásról és aláírásról A koronavírus-járvány sújtotta időkben kényszer szülte lehetőségként adódik a cégek számára az elektronikus számlázásra, illetve a dokumentumok elektronikus aláírására való áttérés. Cikkünkben összefoglaljuk az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A jövő nyertesei nem a múltbeli működésüket akarják folytatni – így tervezz válság idején A mostani válsághelyzet kezeléséhez nem elegendő vizionárius vezetőnek lenni és véletlenszerű fejlesztési elképzelésekbe belevágni: szisztematikus lépésekkel új fejlesztéseket elindítva kell megalapozni az újbóli profitábilis működést. Jövőtervezés válságkezelés idején.

Pórul járhatnak a tandíjas egyetemisták Az államilag támogatott képzéseken tanuló egyetemi hallgatók idén nem kerülhetnek át önköltséges, vagyis tandíjas képzési formába – derült ki abból az április 10-én megjelent kormányrendeletből, amely az egyetemeket, hallgatókat érintő intézkedéseket tartalmazza a koronavírus-járvány időszakában.

Lehet egy cafeteriával több?  Mi lehet a válasz arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a cafeteria-keretek jelentős része egy ideig nem használható fel.

Elvesztetted az állásod a koronavírus miatt? – Megújult magyar oldal segít a munkakeresésben Megújult a www.munka.hu portál, a változások lehetővé teszik, hogy a munkaerő közvetítése hatékonyabbá váljon, az álláskeresők mielőbb munkába álljanak Magyarországon - nyilatkozta Bodó Sándor.

A válság legnépszerűbb melója: futárok a korona idején Ebben a bizonytalan időszakban sokan döntenek az ételkihordás mellett, amit Magyarországon jelenleg egyéni vállalkozóként több helyen is lehet végezni, ám a legnépszerűbb a két ételrendelő oldalnál, a Woltnál és a Netpincérnél elhelyezkedni.

“Illúzió, hogy visszarendeződés lesz” - interjú Toldi Gáborral A recruitment aranykorának vége, kevesebb pénzből és emberrel kell jobb eredményt hozni. Ez teljes digitalizálás és egyes részek automatizálása nélkül nem fog menni - mondja Toldi Gábor toborzási szakértő, a Social Talent partnere. A szolgáltatókra is nehéz idők várnak, piactisztulás jön. Merre tovább, recruiterek?