ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/24: Lehetőséget kaptak a fintechek

#HUMANHUNGARY 2020 dr. Szlávik János a Szent László kórház infektológus főorvosa a járvány gazdasági és egészségügyi oldalát mutatja be, Palencsár Miklóssal együtt. Stratégiai szinten vizsgálják meg a folyamatokat, hogy mire lehet számítani, hogyan alakul a járványügyi állapot és annak milyen gazdasági lekövetése működhet hatékonyan. Célunk, hogy az online konferencia résztvevői így kaphassanak konkrét, gyakorlati tudást a következő hónapok kihívásainak megoldásához.

Regisztálni az alábbi linken lehet:
 t.ly/HmcO
A konferenciára való ráhangolódásként ezt a cikket ajánljuk: t.ly/khrH

 

TECHNOLOGY

Lehetőséget kaptak a fintechek Hét ország tizenhárom startup-vállalkozása nyerte el a lehetőséget, hogy részt vegyen az OTP Csoport immár harmadszor megrendezett Startup Partner Programjában.

Dr. Rab Árpád szerint a koronavírus-trauma jó dologgá konvertálódik Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovata újabb epizóddal jelentkezik, amelyben Mester Sándor egy olyasvalakit faggat, aki egyetemi oktató, trendkutató, és aki többek szerint jövőkutató, de ezt ő igyekszik élénken cáfolni. Azt is olvashatni róla, hogy kulturális antropológus, néprajzos, szociológus, és hogy közel két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az információs társadalom kutatásának és oktatásának területén. Az epizód vendége Dr. Rab Árpád a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki a beszélgetés végén optimista jóslatra ragadtatja magát.

A koronavírus felgyorsíthatja az ipari forradalmat A különböző ipari forradalmak a gőzgép feltalálásához, a haditechnika, vagy az elektronika ugrásszerű fejlődéséhez kapcsolódtak. Kérdés, hogy a jelenleg zajló, negyedik ipari forradalom trendjeiben a koronavírus kényszere is képes lesz-e változásokat indukálni?

Kiépíti a felhőüzletét az Alibaba Az Alibaba bejelentette, hogy a következő három esztendő során összesen 200 milliárd jüant akar befektetni felhőrészlege megerősítésébe. A program részeként a társaság többek között növelni szeretné a számítógép-központjai számát, hogy még több országban kínálhassa a felhőajánlatait. A beruházási összeg egy részét olyan technológiák fejlesztésébe invesztálják, mint a mesterséges intelligencia.

A kormányok által pénzelt hekkercsoportok támadásaira figyelmeztet a Google A Google internetes keresőfelületet veszélyelemző csoportja arra figyelmeztetett, hogy számítógépes kalózok, köztük egyes kormányok által támogatott hekkercsoportok kibertámadások végrehajtására használják a koronavírus okozta világjárványt.

A Netflix a járvány egyik nagy nyertese – 16 millióval nőtt az előfizetők száma Hatalmas mértékben, 16 millióval növelte előfizetői táborát az első negyedévben a Netflix. A cég előzetes várakozását jelentősen felülműló bővülés a koronavírus-járványnak köszönhető, miután az emberek világszerte otthoni karanténba kényszerültek.

Csökkent a Kickstarter-projektek száma Aziz Hasan, a platform vezetője egy belső anyagban arról tájékoztatta az alkalmazottakat, hogy fel kell készülniük a lehetséges elbocsátásokra, mert a rendkívüli helyzetben erősen csökkent az oldalon megjelentetett projektek száma, amely bevételcsökkenéshez vezetett. 

Nagy dologra készül a kormány a magyar kórházaknál Központi integrált gazdálkodási rendszer bevezetésére készül a kormány az állami kórházakban - derül ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendeletből. A projekt teljes költségét 8 milliárd forintra tervezi a kormány és az elképzelések szerint nagy részét uniós forrásból finanszírozná.

Merre tovább reklámblokkolás? A közelmúltban megjelent a Pagefair legújabb, sorban a hatodik hirdetésblokkolással foglalkozó riportja. Az IAB Hungary utoljára 2017-ben adott ki a Gemius-szal közösen egy kutatást a hazai helyzetről, amely akkor az asztali és mobileszközökre közösen 14%-os átlagot mutatott.

Itt tart a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép Megkezdődött az első magyar, hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgépszabadalmi eljárása - erősítette meg a Székely Imre mérnök, ötletgazda. Elmondta, tíz nap alatt fejlesztették ki a működő prototípust, és újabb húsz nap alatt a gép műszaki hátterét - például a szervizelhetőségét - is kialakították.

Robot léghajó Az új-zélandi Auckland Egyetem két mérnöke részben 3D nyomtatott robot léghaj tervezéséről és építéséről írt egy tanulmányban. Az olcsón előállítható, nyílt forrású szerkezetet belső terekben, elsősorban oktatási és kutatási célokra szánják.

Már tesztelik a drónt, ami az utcán is képes kiszűrni a koronavírus-betegeket Az Egyesült Államokban már tesztelés alatt állnak az első olyan drónok, amik a nagyvárosok egén cirkálva akár az utcán is képesek kiszűrni a koronavírusos betegeket. A szerkezetek hőkamerájuk, valamint mozgáselemző szoftverük segítségével tudják azonosítani a veszélyes kórral fertőzött egyéneket.

 

ECONOMY

Nálunk csökkent a benzinár a legtöbbet a térségben A kőolaj árának meredek zuhanása mindenhol hatással volt a gépjármű üzemanyagok árára, viszont van, ahol alig tankolhatnak olcsóbban az autósok, máshol sokkal nagyobb árcsökkenésnek örülhetnek.

Akár másfélszeresére is drágulhat a repülés a járvány után Elbúcsúzhatunk az olcsó repüléstől, ha a járvány első időszaka után szigorúbb távolságtartási szabályokkal kell utazni. De ha nem így lesz, 2020-ban akkor is 100 ezer milliárd forint kárt szenvedhetnek a légitársaságok.

Leépítéseket jelentett be a Patreon Ezer dologra lehet adakozni, a művészek az interneten tartanak koncerteket, felolvasásokat. A kapcsolattartás is teljesen átkerült a hálózatra. A pénzzel is járó tranzakciók pedig a nagy közösségi támogatási szolgáltatókon keresztül történnek. Azonban míg a fizetési szolgáltatók élvezik, hogy egyre többen használják a netet vásárlásra, a közösségi finanszírozás gyengélkedik.

Itt a várt rendelet: szeptember 30. az idei május 31., de az adóelőlegeket fizetni kell 2020. április 21-én a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlöny 82. száma, benne a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelettel, amely a Varga Mihály pénzügyminiszter által 2020. április 16-án bejelentett adókönnyítések szabályait tartalmazza.

Így változtathatja meg a repülést a koronavírus-járvány Az már a COVID-19 világjárvány előtt is teljesen egyértelmű volt, hogy a repülés nem tartozik a világ leghigiénikusabb tevékenységei közé. Az hagyján, hogy kiderült: a reptéri dobozok, amelyekbe átvilágítás előtt pakoljuk a dolgainkat, még a vécécsészénél is koszosabbak, de azt is lehet tudni, hogy a repülőgép levegője nagyon száraz, ami kedvez a vírusok terjedésének, ráadásul jellemzően sok ember van összezsúfolva viszonylag kis helyen, hosszú órákon keresztül.

A Moody's szerint közel duplájára nőhet a bukott angyal" besorolású cégek száma Az új koronavírus okozta járvány súlyos gazdasági hatásai miatt rekordra emelkedett azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek elveszíthetik befektetési ajánlású adósosztályzatukat.

A kormány rendeletben szabályozta, mennyivel csökkenhet egy magyar focista fizetése Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a magyarországi focisták fizetéscsökkentéséről.

Egy nem régi Bloomberg-jelentés szerint a bitcoin egy masszív bikafutamra készül Az üzleti hírportál azt állítja, hogy a bitcoin alulértékelt, ha figyelembe vesszünk néhány kulcsindikátort. Április 2-án például a mutatók 9000 dolláros árfolyamra utaltak a mostani 6600 dollár helyett. Hozzátették, hogy ezek a mérőszámok szintén azt jelzik, hogy a kriptoeszközből kezd digitális arany válni. Egyik ilyen indikátorként említették a tárcacímek növekvő számát.

Dél-Korea gazdaságát is ledöntötte a koronavírus Az idei első negyedévben 1,4 százalékot esett Dél-Korea GDP-je az előző év utolsó negyedévéhez képest a helyi jegybank becslése szerint, az előző év azonos időszakához képest viszont 1,3 százalékkal emelkedett. A negyedik negyedévben éves alapon még 2,3 százalékkal emelkedett az ország gazdasági kibocsátása.

Fintech szektor Magyarországon, a koronavírus idején – 2. rész A Rosenblatt Securities minap kiadott riportja szerint a fintech unikornisok piaci értéke 76 milliárd dollárral is csökkenhet a COVID-19 világjárványnak köszönhetően. Ennek apropóján a Vacuumlabs budapesti irodája megvizsgálta, hogyan alkalmazkodnak a hazai kulcsfontosságú fintech szereplők a változó piaci feltételekhez.

 

HUMAN

Családi alkalmazást fejlesztettek a diákok Véget ért a „Kódolj határok nélkül!” országos nyílt forráskódú középiskolai programozó verseny. A döntőbe került 10 csapat feladata egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, amely segítséget nyújt a családoknak abban, hogy rendszerbe foglalják a napi feladatokat, illetve beosszák egymás között a számítógép-használatot és a házimunkát, így kevesebb vitával és több szabadidővel telhetnek az otthon töltött napok.

Inkább a munkatársaimat támogatom a kiszállítási díjjal – az Artizán fekete kenyerét és zabkásáját is házhoz viszik Fekete Gergő egy skót fine dining étteremben tanult meg kovászos kenyeret sütni, majd tizenkét év külföldi munkatapasztalattal jött haza céget alapítani. Akkor az elsők között meglovagolva a kézműves hullámot indította az Artizán pékséget, most is az elsők közt lépett a házhoz szállítás terén.

HR vezetők rendkívüli helyzetben (5.) - Bauer Dávid, MOL Nyrt. Bő egy hónapja felvidéki otthonából dolgozik Bauer Dávid, a MOL HR igazgatója. Napi három órát nyer ezzel, ám még szokja a virtuális meetingeket, hiányoznak a személyes beszélgetések. A MOL-nál a munkahelyek megőrzésén és a működés zavartalanságán dolgoznak. Mennyi kollégájuk van home office-ban? Van most toborzás? Hogyan zajlik a belső kommunikáció egy 9000 fős szervezetben?

Itt vannak a SZÉP-kártyára vonatkozó új szabályok! Az április 21-i Magyar Közlönyben számos olyan szabály jelent meg, ami újraírta a SZÉP-kártya felhasználásával kapcsolatos tudnivalókat. Fata László juttatási szakértő elemezte a részleteket.

A járvány megmutatta az emberiség legnagyobb gyengeségét A koronavírus-járvány érzékeny pontjain találta el az USA-t, miközben Kína gyakorlatilag legyűrte a járványt. Vajon azt jelenti-e ez, hogy a két szuperhatalom gazdasági-kulturális versenyében is az ázsiai óriás kerekedik felül?

A járvány egyszer talán véget ér, de az egyetem nem lesz többé ugyanaz, mint volt Érthető, ha az egyre súlyosbodó járvány közepette az ember elsőre nem az egyetemekért aggódik: ilyenkor az elsődleges az élet védelme, a hatékony védekezés megszervezése. A járvány viszont egyszer el fog múlni, és akkor nem lesz mindegy, milyen állapotban lesz a felsőoktatás.

Itt a hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház A sanghaji YANG Design által tervezett Green Concept House egy olyan futurisztikus lakóhely koncepció, amelyben a fenntartható technológiák beépülnek a lakótérbe, hogy egy hulladék nélküli, százszázalékban önfenntartó otthont hozzanak létre.

Zuhanás a kölcsönzött munkaerő piacán Nehéz időket élnek a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek, sok nagyvállalatnál leállt vagy csak részlegesen zajlik a termelés. Ennek következtében jóval kevesebb a bevétel, sok esetben költségcsökkentésekre is szükség van, és a kölcsönzött munkaerő visszamondása az első intézkedések között szerepel. Mára azonban a kormány bevonta a kölcsönzötteket a munkahelyvédelmi programba.

LinkedIn hirdetés – útmutató kezdőknek Mostanában egyre több ügyfelünknél merül fel a LinkedIn, mint hirdetési csatorna. Ebben az írásban igyekszem bemutatni azokat a lehetőségeket, amiket a LinkedIn, mint hirdetési platform nyújthat neked.

Kiderült, mibe menekítették megtakarításaikat a magyarok Hatalmasat ugrott a lakosság készpénzállománya márciusban, de növekedett a bankbetétekben elhelyezett pénz mennyisége is. A koronavírus-járvány miatt láthatóan óvatosabbá váltak a háztartások. Az igazi vesztes az alapkezelői szektor volt. A befektetési alapoknál figyelhető meg a legnagyobb tőkekivonás. A lakossági értékpapírok összmennyisége ellenben csak minimálisan csökkent az elmúlt hónapban.

Erdős Márton a PC World magazin új főszerkesztője A több mint 25 évre visszatekintő, piacvezető informatikai magazin új főszerkesztője mellé a GameStar korábbi főszerkesztője, Vörös Lóránd is csatlakozott. Molnár József a továbbiakban tanácsadóként segíti a szerkesztőség munkáját.

Kedvező változások a munkahelyek fenntartására irányuló bértámogatási programban Kedvezően módosult a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) kormányrendelet.