ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/25: Levél a túlélésért

HUMAN HUNGARY 2020 Bár a pandémia az informatikai szektort is érinti, az élet talán itt állt meg a legkevésbé. Lovas István a Schönherz Iskolaszövetkezet értékesítési vezetője elárulta mi vár a junior informatikusokra a járvány idején, és a konferenciából is ízelítőt adott.

 

TECHNOLOGY

Okos szabályozást kérnek az európai digitális ipar szereplői A digitális szolgáltatások új uniós szabályozásánál fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az európai cégek versenyképessége ne csökkenjen amerikai és kínai vetélytársaikkal szemben – hangsúlyozzák nyílt levelükben az EU Tech Alliance tagjai. A dokumentum szerint az európai technológiai vállalatok többsége, bár gyorsan növekszik, továbbra is fiatal és törékeny.

Automatizálással épített jövő A modern üzletfejlesztés és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatás egyik legújabb területe az automatizálás és felügyelet professzionalista megközelítése. E tanácsadás legfőbb célja, hogy a vállalkozások stabilan, tervezhetően, folyamatos üzemben és a lehető leghatékonyabban működjenek. A LENS CONSULTING GROUP ennek az elvárásnak a gyakorlatra fordítását a folyamatok, a rendszerek és rendszerelemek felmérésével, fejlesztésével, menedzselésével oldja meg.

Döntések a Magyar Telekom éves rendes közgyűlésének napirendjén szereplő kérdésekben A Magyar Telekom Igazgatósága a 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet szerinti felhatalmazás alapján eljárva ma jóváhagyta a Társaság 2019. évi auditált konszolidált és egyedi éves beszámolóját, és döntött részvényenként 20 Ft osztalék kifizetéséről a 2019. évi eredmény után. Az igazgatósági ülésen igazgatósági, felügyelőbizottsági és auditbizottsági tagokat is választottak, és elfogadták a Magyar Telekom Javadalmazási Politikáját. Végül az Igazgatóság megválasztotta a Társaság könyvvizsgálóját.

A Google hirdetőinek a jövőben igazolniuk kell a kilétüket Csak a hirdetések feladóinak azonosítása után lehet ezentúl reklámot elhelyezni a Google összes felületén, így a kereső mellett a Google News-son és a Youtube-on is, de a reformot kezdetben csak Amerikában vezetik be.

Ezt a sportot a koronavírus sem gyűri le Nehéz helyzetbe került a sportvilág a koronavírus-járvány miatt. Gyakorlatilag az összes verseny és felkészülési lehetőség elmarad, ami hatalmas teher a sportolóknak, és szomorúság a szurkolóknak. Az e-sport viszont dübörög tovább: ma már több mint 540 000 főre tehető a hazai e-sport közösség, azaz az e-sportolók és szurkolók együttes száma, a piac mérete pedig 42 milliárd forintra nőtt az eNET legfrissebb kutatási adatai szerint.

Az ilyen fenyegetésektől otthon sem vagyunk biztonságban A járványügyi helyzetben érthető mód még inkább a digitális megoldások felé fordulunk. A felhasználóknak ehhez fontos adatokat is meg kell adniuk, amelyek illetéktelen kézbe kerülése komoly, sok esetben pénzügyi károkat is okozhat. Bár a távolból dolgozó adathalászok ilyenkor is vadásznak a készülékeinken tárolt bizalmas tartalmakra, a magyarok közel sem tesznek meg mindent bizalmas adataik védelmében.

Inkább vagyunk Spotify, mint egy bank – magyar startup alakítja át, hogyan jutunk a fizetésünkhöz és hogyan használjuk fel minél okosabban A Salarify már nemcsak azon dolgozik, hogy minél többen kapjanak fizetéselőleget, hanem azon is, hogy minél okosabban használjuk azt fel. A járvány okozta krízisben éppen ezért lehetőséget látnak, Európában elsők akarnak lenni. Az eddig vitt konzervatív pénzügyi szemlélet most jól jött a cégnek, de legfőbb bevételi forrásukról önként mondtak le.

Termék helyett megoldásokat kell eladnod, de nem megy? Ez a 3 leggyakoribb hiba Áttérni a termékek értékesítésétől a megoldások értékesítésére tipikus módszer arra, hogy egy cég növelje eladásait. A folyamat azonban sok buktatóval jár: Scott Edinger, a Forbes.com tapasztalt szakértője összeszedte a három leggyakoribb hibát.

Miért kerülnek ki erősebben a válságból a marketingben is digitálisan érett cégek? A 2008-as gazdasági válság idején egy multinacionális cég marketingigazgatójaként tapasztalhattam meg, mennyire fontos volt, ha egy marketingkampányt erős digitális jelenlét is támogatott.  A mostani válságban egy cég digitálismarketing-érettsége piaci pozícióját befolyásoló tényezővé válik azzal, hogy az emberek karanténba és ezzel az online térbe kényszerülnek.

Forradalmi, innovatív termékkel lép a világpiacra egy magyar startup A hazai fejlesztésű és gyártású egyedi okosasztal egy olyan egészségmegőrző bútor, aminek még nincs igazi konkurenciája a világon. Az AiT One, az AiT Smart One és az AiT Phantom1 névre hallgató termékcsalád most kezdte meg közösségi finanszírozáson keresztül a nemzetközi értékesítést. 

Történelmi jelentőségű fejlődés küszöbén a Wi-Fi Már a közeljövőben lehet számítani rá, hogy a többszörösére nőhet a Wi-Fi hálózatok kapacitása, miután az FCC tegnap engedélyezte a 6 GHz-es frekvenciasáv mintegy 1200 MHz-nyi spektrumának úgynevezett nem licencelt felhasználását, ezzel utat nyitva a Wi-Fi eszközök számára a jelenleg használt frekvenciakeret többszörösének használata felé.

 

ECONOMY

Stimulusverseny: egykor eretnek gondolatok Ahogy azt már megszoktuk, a válságra adott leggyorsabb és legnagyobb volumenű gazdaságpolitikai válasz ezúttal is az Egyesült Államokban született meg. A hatás sem maradt el: az USA részvénypiaca esett a legkevesebbet (pattant a mélypontról a legnagyobbat), a vállalati kötvények hozamfelára is az USA-ban csökkent a pánik szintekről a legtöbbet. Ilyen egyszerű volna a képlet?

Nagy segítség érkezett a vállalati csődhullám elkerüléséhez A visegrádi országok közül Magyarország támogatja GDP arányosan a legnagyobb mértékben a gazdasági szereplőket. A több ezermilliárd forintos összehangolt kormányzati és jegybanki mentőcsomag egyik legfontosabb elemét képzik a hitelezést támogató rendkívüli intézkedések és a törlesztési moratórium.

A hazai gazdagok bár vesztettek befektetéseiken, mérsékelten rendezték át porfóliójukat A magyar gazdagok a koronavírus hatására nem kezdték el tömegesen kivenni a pénzüket a privátbankokból. Sokkal inkább jellemző a kivárás. Soha nem volt azonban talán ennyire szükség a privátbanki ügyfelek lelki támogatásra - nyilatkozta a növekedés.hu-nak Karagich István a hazai privátbanki szektort talán legbehatóbban ismerő tanácsadó cég, a Blochamps Capital Kft. tulajdpnos ügyvezetője.

Egy grafikonon mekkora lesz a visszaesés idén a világban és nálunk V alakú GDP-pályában reménykedik az IMF. Idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételezi, hogy a világjárvány 2020 második felében eltűnik, és az elszigetelést célzó erőfeszítések fokozatosan megszűnhetnek, köszönhetően a hatékony politikai intézkedéseknek, amik csökkentik a pandémia okozta gazdasági károkat.

Fitch: ilyen mély globális recesszióra a világháború óta nem volt példa A nemzetközi hitelminősítő a 17 oldalas, jelentősen rontott prognózisokat tartalmazó tanulmányban közölte: modellszámításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) az idén 3,9 százalékkal zuhan. A Fitch szerint ilyen mély globális recesszióra a második világháború óta nem volt példa.

Újraindítanák a gazdaságot, de a beharangozott intézkedések még idő előttiek A beharangozott intézkedések még idő előttiek – nyilatkozta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A gazdaság, és különösen az ipar leállásnak két oldala van – tette hozzá. A beszállítói oldalon a multik és a nagy ipari cégek szüneteltették a termelésüket, jellemzően azért mert megszakadtak a kínai beszállítások.

Online startup pályázat indul a koronavírus okozta társadalmi, gazdasági kihívások enyhítésére A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával innovatív ötletversenyt hirdet olyan megoldások megvalósítására, amelyek bármely területen segíthetik a jelenlegi egészségügyi, társadalmi helyzetben újonnan felmerülő problémák enyhítését.

Az emberség és a gazdasági érdek most egy irányba mutat Az osztrák munkanélküli ellátás minimális időtartama is hosszabb, mint a magyar maximuma. A német kormány épp arról döntött, hogy átmenetileg az eddigi 12 hónap helyett 15 hónapig jár. Miért annyira fontos ez a lépés, és mire lenne szükség Magyarországon?

Jóváhagyták az EU-tagállamok a SURE mentőcsomagot Nagy lépésnek számít, hogy a tagállamok jóváhagyták a SURE programot. Ebből leginkább bértámogatásra tudnak költeni a tagállamok. Ehhez minden tagállamnak be kellett szállnia egy 25 milliárd eurós garanciaalapba, amire támaszkodva az EU képes felvenni 100 milliárd euró hitelt.

Hatalmas kirúgási hullám rajzolódik ki a jegybank járvánnyal kapcsolatos felméréséből Az MNB március 26. és április 2. között ötezer cég, nagyrészt kis- és közepes vállalkozások körében végzett online felmérést a járvány hatásairól. A cégek harmada már április elején kirúgásokra készült.

 

HUMAN

Ruhára a harmadát, étteremre a negyedét költjük annak, amit tavaly ilyenkor A szállásfoglalások lényegében megszűntek, és hiába a házhoz szállítás, az éttermek is csak nagyjából negyedannyi pénzhez jutnak most, mint tavaly ilyenkor. Bár húsvét előtt megint megrohamoztuk az élelmiszerboltokat, a március közepi kiugráshoz hasonló forgalom már nincs sem a szupermarketekben, sem a gyógyszertárakban, drogériákban. A bankkártyás fizetések statisztikáit elemeztük.

Öt hét alatt 13 ezren kértek fizetési könnyítést a NAV-tól Az Európai Unióban az egyik legszélesebb körű fizetéskönnyítést eddig is Magyarország biztosította az adózóknak. Ez a kedvező rendszer még tovább bővült két speciális, a koronavírus-járvány okozta nehézségek kezelését fókuszba állító esetkörrel, így hazánk olyan előnyt biztosít az adófizetési nehézséggel küzdő adósoknak, amely világszerte követendő példa lehet.

Forradalmi változásokat hozhat a járvány a jövő városaiban A történelem során a járványok mindig új megoldásokat hoztak a várostervezésbe. A XIX. századi kolerajárványok után például új vízvezeték és csatornarendszer épült, valamint a túlzottan zsúfolt beépítések ellen is különböző törvényeket hoztak. Éppen ezért a mostani koronavírus-járvány hatásaként is feltételezhetjük, hogy lesznek változások a városok jövőbeli tervezésében.

A home office-ban is fenyeget a kiégés A kiégés nemcsak azokat érinti, akik hosszú órákat töltenek a munkahelyükön, valós veszély azok számára is, akik jelenleg a koronavírus-járvány miatt otthonról dolgoznak. Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

USA: 26 millió állás vált eddig a járvány martalékává Az elmúlt öt hétben 26 millió fölé emelkedett az állásvesztések száma az USÁ-ban a koronavírus-járvány miatt. Egy friss, előzetes adatokra építő elemzés szerint áprilisban a valaha mért legnagyobb mértékben esett vissza az amerikai gazdaság teljesítménye.

MGYOSZ: 300 ezer munkahelyet védhet meg a bértámogatás Akár 300 ezer dolgozót is érinthet a kormány új bértámogatási rendszere - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

Egészségmegőrzés home office idején – mit tehetünk vénáink védelme érdekében? Hetekkel ezelőtt rengetegen szorultak a négy fal közé: az otthoni munkavégzés és a távoktatás sokak számára jelent gyökeres változást a korábbi mindennapjaikhoz képest. Testi és lelki egészségünk megőrzése, a különböző betegségek megelőzése azonban ilyenkor is kulcsfontosságú, különösen akkor, ha huzamosabb időre kell otthon maradnunk.

Most akkor hogy is van ez a magyar bértámogatás? Segítünk! Napok óta minden cégvezető, tulajdonos azt számolgatja, hogy megéri-e a vállalat és a dolgozói számára igénybe venni a csökkentett munkaidőre vonatkozó állami bértámogatást és hogy egyáltalán igénybe veheti-e.

Karrierváltások karanténban - "B" tervek humoristától masszőrig Március közepe óta nagyot fordult a világ. Míg némelyeknek csak a home office-hoz kellett alkalmazkodni, esetleg szakmai finomhangolást végeztek, mások részben vagy egészen újba fogtak - átmenetileg legalábbis. Mit csinál most egy humorista, egy masszőr, egy fitneszedző és egy borász a járványhelyzetben?

Csermely Ákos: „Hajt a küzdőszellem” Szinte minden személyiség, aki valamilyen formában közel kerül a médiához, exhibicionista kisebb vagy nagyobb mértékben. Csermely Ákos is az. Kap is hideget-meleget. Energiáit azonban soha nem a kritikák kötötték le, hanem kezdetben a fotózás, majd a televíziózás, később a konferenciák szervezése. Mint mondja, munkaalkoholista, aki mindig készen áll. Most is, hogy a jubileumi 25. Media Hungary konferenciát szervezi.