ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/27: A biztonság ára

TECHNOLOGY

A biztonságos távmunkához a munkatársak oktatása is szükséges Az információbiztonságot sokkal komolyabban kell venni a járvány miatt távmunkára átállt szervezeteknek. Ezzel együtt felül kell vizsgálni az üzletmenet-folytonossági terveket és szükség szerint módosítani, hogy a mostani helyzethez alkalmazkodva szolgálja a vállalkozás érdekeit.

Mesterséges intelligenciával kutatja fel a biztonsági hibákat a Microsoft A Microsoft egy olyan új, mesterséges intelligenciára építő rendszert állított szolgálatba, amely a cég szerint 99 százalékos pontossággal tud különbséget tenni biztonsági és nem biztonsági jellegű, szoftverekben megtalált hibák között. Ehhez 13 millió elemből álló adatmintát használtak fel 47 000 fejlesztőtől, és így készülhetett el a gépi tanulási modell, ami meg tudja állapítani az eltéréseket.

Bill Gates: még közel sem vagyunk túl a járvány nehezén Bill Gates, aki az NBC műsorán osztotta meg gondolatait úgy véli, még „jó időbe telik,” mire a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba. Bár azt tudnám mondani, hogy túl vagyunk a járvány felén, de nem ezt gondolom – tette hozzá.

Több mint 2 milliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek A gazdaság mielőbbi újraindítása, illetve további erősítése elképzelhetetlen a K+F+I tevékenység nélkül, ezért a kormány azon dolgozik, hogy minden támogatást megadjon az érintetteknek - jelentette ki Schanda Tamás.


Human Hungary 2020 Szervezeti kihívások és megoldások a válságban című blokkjának első előadója Tímár Kriszta az Élmény HR-től. Egy 623 fős, cégvezetőket és HR-igazgatókat tömörítő kutatás válaszait összegezve igyekszik megválaszolni azt, hogy hogyan látják a HR-esek a jelenlegi válsághelyzetet, és milyen kihívásokkal küzdenek, milyen átalakulásokra számíthatunk pár hónap múlva a munka világában és a munkaerő-piacon?

Ne maradj le a kiváló előadásokról! Regisztrálj az alábbi linken:
 t.ly/HmcO
Találkozzunk az online térben május 5-én! :)


Több díjat is elnyert a Continental a 2020-as német formatervezési díjátadón Két győzelmével kettős sikert ért el a Continental a német Design Award díjátadón. A Morphing Controls funkcionális felületeit a „kiváló termék-design” kategóriában választották a legjobbnak, majd a technológiai vállalat ugyanebben a kategóriában még egyszer nyertesnek bizonyult, mivel a hajlított műanyag lencsés kijelző (Curved Plastic Lens Display) megoldás is megkapta ezt az elismerést.

Nagyot újít a Facebook, jönnek az 50 fős szobák, ahol látni és hallani is lehet egymást Kimondottan a koronavírus okozta elszigetelődés miatt kezdett egy új funkció, a Rooms fejlesztésébe a Facebook. Az újdonsággal csoportos videohívásokat bonyolíthatnak majd a felhasználók, de a korábbiaknál sokkal természetesebben.

IoT megoldások segíthetik a szállodák talpra állását Személyre szabott szolgáltatások a vendégeknek, költséghatékonyabb üzemeltetés, „jövőbelátó” karbantartás – többek között ezekkel az előnyökkel járhat a szállodák számára a dolgok internete. Az IoT-ra épülő integrált megoldásokat alkalmazó hotelek lépéselőnybe kerülhetnek riválisaikkal szemben a jelenlegi krízis elmúltával.

Robotkutyák vizsgálják a koronavírusos betegeket  A koronavírus okozta járvány ellen minden érdekes vagy szokatlan technológiát megpróbálnak bevetni. Ezúttal a Boston Dynamics négylábú robotkutyáját, a Spot néven ismert eszközt állították szolgálatba. Az elmúlt két hétben több Bostonban lévő kórházban is dolgoztak az életszerű mozgásukról ismert robotokkal.

„Az e-kereskedőknek nagy lendületet adott a mostani helyzet” A koronavírus idején egy naponta frissülő, a magyar piacra vonatkozó, saját adatokat tartalmazó helyzetjelentést publikál a HD Marketing. Az E-kereskedelmi Helyzetjelentéssel a céljuk, hogy segítsék a piac szereplőit, hogyan lehet hatékonyan kezelni ezt a marketing szempontból is jelentős kihívást jelentő időszakot.

Itt van hát a forradalom, amely elsöpri a visszapillantó tükröket Lassan búcsút mondhatunk az egyik legegyszerűbb, legősibb autóalkatrésznek. Eljött az elektronikus visszapillantó tükrök ideje! Nehéz lenne megmondani, miért pont most történt meg az áttörés, de úgy néz ki, az autóipar történetében 2020 lesz az az év, amikor az elektronikus visszapillantó rendszerek elkezdték leváltani a klasszikus tükröket.

Elindult a Jövő Menedzsere 2.0 Mentor Program A héten indult a Jövő Menedzsere 2.0 Mentor Program, amit a 30 év alatti menedzsereknek ajánl a Menedzserszövetség. A programban 36 ismert gazdasági szakember adja át tudását, tapasztalatát, a járványhelyzetre tekintettel online formában.

 

ECONOMY

Taps helyett pénzt, pénz helyett időt! Közhely, hogy a világjárvány, különösen a karantén és a nélkülözés tükröt tart elénk, amelyben megmutatkozik, mi az, ami igazán fontos számunkra. Veszélyesen gyorsuló világunkban felszínre kerülnek azok a prioritások, amelyek ha rejtettebben is, de mindig jelen voltak. Kiből önfeláldozó altruizmust, kiből pofátlan nyerészkedést hoz ki a helyzet.

Nem mindegy, hogyan görbül Az egészségügyi következmények mellett már érződnek a gazdasági hatások is: emberek ezrei vesztik el a munkájukat, a kis éttermektől a hatalmas autóipari beszállítókig vállalatok sora küzd a túlélésért. Milyen lehetséges kimeneteleket tartogat ez a helyzet? Az úgynevezett U-forgatókönyvek szerinti lassabb talpraállást vagy a V betűt formáló optimista és gyors kilábalást?

Gerendai szerint ez az adócsökkentés megmosolyogtató" Nagy a bizonytalanság, hiszen senki nem tudja megmondani, mikorra ül el a mostani járvány - nyilatkozta a Szemléleknek Gerendai Károly ismert vállalkozó, akinek az érdekeltségébe tartozik a Budapest Park, a Lupa Strand, az Óriáskerék, a Sziget, a Balaton Sound, az Akvárium, vagy a Michelin-csillagos Costes éttermek.

A cégek legfeljebb két hónapig tudják megtartani a dolgozóikat Ötezer cég, főként kis- és középvállalkozások vettek részt a jegybank felmérésében, amelyből az is kiderült, hogy milyen hosszú kilábalásra számítanak a vállalkozások.

Megszólalt Varga Mihály: súlyosabb lehet a magyar recesszió, mint 3% Valószínűleg súlyosabb lesz a magyar gazdaság zsugorodása idén, mint a kormány által korábban prognosztizált 3% - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek. Hozzátette: a 3%-os GDP-arányos költségvetési hiány „nincs kőbe vésve.”

Amerikai nagyvállalatok is segítenek Kínának tesztelni a jövő fizetőeszközét A hétvégén élesben kezdte tesztelni digitális fizetőeszközét a kínai jegybank Sencsen, Szucsou, Csengtu és Hsziongan tartományokban. A kísérlet célja, hogy egy jegybank által kibocsátott virtuális pénzt adjanak ki, Kína 2014 óta dolgozik a projekten.

Így próbálják meg túlélni a koronavírus-járványt az utazási cégek Teljes a leállás az utazási irodáknál, a gyengébb cégek egy-két hónapig bírják, az erősebbek pedig szeptemberig képesek kitartani. Az irodák igyekeznek megtartani az alkalmazottakat, ám ez csak a munkaidő- és a bérek csökkentésével sikerülhet, közben pedig kezelni kell a pénzüket azonnal visszakövetelő ügyfeleket és a nehezen fizető légitársaságokat.

Mi lesz, hogyan lesz ezután? Fogynak a hónapok, ki tudja, meddig bírjuk? Meddig bírjuk a fertőzéseket, a karanténokat? És meddig bírja a magyar, főleg pedig a világ gazdasága? Hogyan indul be a járvány után? Az eddigi pályákon regenerálódik, avagy új, eltérő pályákra kényszerül?

Tizenöt éve tart a háború, a koronaválságban már a túlélés a tét Milliók számára tetted elérhetővé a repülést – mondta II. Erzsébet brit uralkodó, amikor 2006 novemberében lovaggá ütötte Stelios Haji-Ioannout. A Stelios által alapított és felfuttatott Easyjet ekkor már 11 éve működött és az olcsó repülés úttörőjeként ünnepelték Európában. De a háttérben már akkor felszínre tört az a komoly nézetkülönbség az alapító és a cégvezetés között.

Jeff Bezos szerint tömeges tesztelésre lenne szükség, mielőtt újraindul a gazdaság Az Amazon vezérigazgatója szerint világszerte tömegtesztelésekre van szükség ahhoz, hogy a gazdaság újra felálljon és működni tudjon. A világ leggazdagabb embere a részvényeseknek küldött éves levelében fejtette ki véleményét.

A pénzügyminiszter bevallotta, alulbecsülték a válságot – csak azt nem, ki issza meg ennek a levét Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek gyakorlatilag beismerte, hogy a kormány márciusi számításai, miszerint május végére vagy júniusra a gazdaság vissza tud térni a normál kerékvágásba, nem fognak bejönni, így minden bizonnyal a három százalékos gazdasági visszaesés is túlságosan optimista várakozás.

 

HUMAN

Tíz nap alatt tíz évnyi fejlődés zajlott le Sikeresen vette a távoktatásra való átállást a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara (VIK). És bár a mostani lépéseket a kényszer szülte, a dékán már látja a pozitívumokat is, azokat a változásokat, amelyek egyébként csak hosszú évek alatt mentek volna végbe.

Amíg veszélyhelyzet van, semmilyen vizsgát nem kellene szervezni Megoldható lenne, hogy ha a szükség úgy hozza, akkor az egyetemek novemberben kezdjék a tanévet – említett újfajta megközelítést Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke.

Elmondják a cégvezetők, milyen lesz a munkahelyi élet a koronavírus után Sosem fordult még elő olyan, hogy ilyen sok vállalat egyszerre hazaküldte volna dolgozóit, a „normál kerékvágásba” való visszatérés pedig szintén példátlan lesz. A MarketWatch több vállalatvezetővel is beszélgetett arról, hogy milyenek lesznek a dolgos hétköznapok a koronavírus után.

A leggazdagabb magyar családok A Sina család nélkül nem biztos, hogy ma áll a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia. Azonban a mesés vagyont az utódok egytől-egyig eltapsolták, így eltűnt a XIX. század legnagyobb családi cégbirodalma.

Mit hoz a jövő? Talán egy évszázada nem érdekelte annyira a világot, mint most. A koronavírus az egész világon szinte mindenkit próbára tesz, és komoly tükröt tart a HR-nek és a cégvezetésnek is: motiváció, távmunkából jó vezetőség, otthoni munka eredményességének mérése, munkaerő megtartása, elbocsátása, hatékonyság, psziché sérülés minimalizálása – mindben egy a közös: hogyan? Erre keres közösen választ a kerekasztalban Kaszab Stella, a H1 Systems HR és marketingigazgatója; Kmoskó Judit, HR szakértő; Pelle Dávid, az MP Solutions ügyvezetője.

Németországban filozófusok és történészek is adnak tanácsot a kormánynak, hogy hogyan kezeljék a válságot Viták szinte mindenhol zajlanak most a helyzet annyiban különleges Németországban, hogy ott nemcsak politikusok, járványügyi szakemberek és közgazdászok szóltak bele a vitába, hanem filozófusok, tudománytörténészek, teológusok és jogtudósok is.

Hogyan viselkedjünk környezetbarát módon a járvány idején? A karantén jó alkalom, hogy felülvizsgáljuk a fogyasztási szokásainkat. A WWF és az Energiaklub segítségével összeszedtünk pár tippet, amik talán triviálisnak tűnnek, de nemcsak az ökolábnyomunkat csökkentik, hanem a közüzemi számlákat is.

Hogyan tartsuk össze a családot a járványhelyzetben? A koronavírus miatti korlátozások váratlanul, alapjaiban változtatta meg az életünket. Mindez nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is fokozott terhet ró ránk, ezért a Magyar Pszichológiai Társaság szervezésében elérhetővé vált azoknak a pszichológusoknak a listája, akik díjmentes online tanácsadást tartanak a járvány miatt segítségre szorulóknak.

A bankkártyaköltések mutatják, mennyire felforgatta az életünket a járvány Az sejthető volt, hogy karantén alatt nem nagyon mentünk nyaralni, de például ruházkodásra sem tudunk annyit költeni, mint korábban. Elkértük a Budapest Bank bankkártyáinak relatív forgalmi adatait, ez alapján jól látszik: lényegesen több ételt és gyógyszert veszünk, mint normál időszakban, és elég látványos a vendéglátás mélyrepülése is.

Generációkutató: A járvány elhozta a jelenbe a jövőt Generációkat átformáló élmény lehet a koronavírus-járvány: elterjedhet a home office és a digitális oktatás, de akár függőségek előtt is megnyithatja az utat. Bereczki Enikővel, a Generation Dilemmas alapítójával beszélgettünk.

Mennyit ér a szabadság járvány idején? Egy olyan országban, mint az Egyesült Államok, ahol történelmileg nagyra értékelik az egyén szabadságát, és gyanakvóak a kormányzati hatalommal szemben, várható volt, hogy a járvány miatt elrendelt lezárásokat és kijárási korlátozásokat nehezen fogadják el a polgárok. A vírus elleni védekezést figyelmen kívül hagyó tüntetéseket azonban több tényező is táplálja.

Érettebbek az éretteknél – Kétségek között, nehezített terepen készülnek a diákok A jelenlegi, de még mindig teljesen bizonytalan állapot szerint az idén érettségizőknek éppen a járvány tetőzésének időpontjában kell írásban vizsgázniuk. Azok számára, akik évek óta dolgoznak azért, hogy a továbbtanulási vágyaikat beteljesítsék, nem kérdés, hogy a legjobbat szeretnék nyújtani, még akkor is, ha közben az egészségüket kockáztatják.